Ahad, 1 Januari 2012

Berri Acai: Antioksidan Terhebat



Daripada pokok-pokok palma yang tumbuh di muara Amazon di utara Brazil didatangkan berri acai yang mengandungi antioksidan antosianin (pejuang radikal bebas) yang sangat tinggi. Radikal bebas adalah molekul tanpa pasangan elektron, ia sentiasa mencari pasangannya di molekul dalam badan kita, menyebabkan kerosakan DNA dan kemudian menyebabkan tindak balas yang memudaratkan, yang boleh menyebabkan penyakit kanser dan jantung, menyebabkan kita sakit, menjadikan kita lebih tua dari umur, dan menyebabkan kematian. Acai (disebut ah-sa-ee) digunakan untuk penjagaan kesihatan secara tradisional sejak berzaman di Brazil. Antioksidan acai bertindak seperti peluru berpandu mencari dan memusnahkan stres oksidatif yang disebabkan oleh radikal bebas. Sejak Dr. Perricone memperkenalkan berri acai sebagai makanan antioksidan nombor satu dunia di dalam rancangan TV Oprah di mana Oprah sendiri menyebut bahawa berri acai adalah sebahagian dari dietnya, populariti berri acai telah meledak. Berri acai disyorkan oleh ramai pakar pemakanan kerana fungsi antioksidannya melebihi lain-lain makanan yang tinggi dengan antioksidan seperti berri biru dan anggur merah. Diet yang kaya dengan berri acai akan menjaga kesihatan dan meningkatkan kesejahteraan dan kecergasan. Berri acai mempunyai apa yang tubuh perlukan:
·  Antosianin (10-30 kali lebih daripada anggur merah)
·  Asid lemak (Omega 6S, Omega 9S
·  Asid amino
·  Mineral sekumin
·  Phytosterols (diketahui mengekalkan tahap kolesterol plasma darah yang sihat)
acai berry
Berri acai juga dikatakan mempunyai banyak faedah lain seperti meningkatkan penghadaman, pembersihan dan detoksifikasi badan, meningkatkan imuniti tubuh, menyokong kesihatan kardiovaskular, meningkatkan kejelasan mental, meningkatkan penglihatan, mengurangkan insomnia, dan melambatkan proses penuaan. Makanan tambahan/suplement berri acai terdapat di pasaran dalam bentuk kapsul, tepung, puri atau jus (seperti RioVida dan Monavie). Ia berharga antara RM140 hingga RM280 sebulan bergantung kepada dos.

Kelebihan:
·  Penyelidikan saintifik menyokong dakwaan kesan baik beri acai ke atas kesihatan individu
·  Kandungan antioksidan yang tinggi boleh mengurangkan risiko penyakit-penyakit yang sering dikaitkan dengan penuaan seperti penyakit kardiovaskular dan kanser
·  Antioksidan adalah baik bagi mereka yang aktif kerana ia meneutralkan radikal bebas yang dihasilkan semasa bersenam

Keburukan:
·  Terdapat banyak laporan penipuan berkaitan dengan penjualan produk berri acai yang berkualiti rendah
·  Harga agak mahal bagi kebanyakan orang
Berri acai mempunyai beberapa faedah nutrisi yang penting. Bagaimanapun dengan mengambil pelbagai buah-buahan segar dan sayur-sayuran dan lain-lain makanan yang tinggi kandungan antioksidan, ada kemungkinan untuk mendapat faedah yang serupa. Makanan tambahan yang mengandungi berri acai seperti RioVida boleh menyokong kesihatan dan kesejahteraan pengguna. Sekiranya anda memilih untuk mencuba berri acai, adalah disyorkan untuk mencari sumber yang berkualiti tinggi dan mempunyai reputasi baik.

Komen: 

Sebenarnya Malaysia kaya dengan berbagai beri buah tropika. Senduduk biasa berinya berwarna ungu. Senduduk putih berinya berwarna merah muda bila masak; Keduanya jadi makanan kegemaran burung. Dan hanya burung yang mendapat khasiat kebaikannya. Sedangkan pokok kari juga mempunyai beri berwarna hitam. Apa yang kurang di Malaysia adalah tiada kajian terperinci bagi mengkaji khasiat yang ujud pada buah beri tempatan ini. Kemungkinan besar ia lebih berkhasiat daripada acai beri Brazil!!!

1 ulasan:

  1. Amerika pernah mengharamkan goji beri dari China akibat paras racun serangga yang berlebihan!!!

    BalasPadam

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.