Hasil kaji selidik
telah membuktikan bahawa makanan seperti brokoli, kubis merah dan sayuran
berwarna kuning atau hijau boleh menurunkan risiko penyakit barah usus atau kanser. Kajian menunjukkan
bahawa bahan pemakanan seperti serat dan vitamin C, memainkan peranan penting
sebagai penghalang karsinogen (agen barah). Kandungan Sulforaphan yang
banyak terdapat dalam brokoli
mempunyai khasiat besar untuk meningkatkan enzim khas pada sel-sel tubuh
disambping meneutralkan hormon perangsang timbulnya barah kanser. Dr Paul
Talalay menerangkan bahawa kajian menyeluruh diperlukan untuk memastikan suatu
zat terdapat dalam sulforphan. Tetapi yang pasti, kajian ini membawa suatu
manfaat yang baru terhadap cara menghindar atau mengatasi punca barah. Pakar
pemakanan menyarankan kepada semua orang agar menyertakan brokoli atau sayuran
dalam menu makanan mereka. Penemuan baru itu juga merupakan suatu usaha
pencegahan penyakit. Anda digalakkan mengambil pemakanan alam semula jadi
daripada makanan segera. Anda disarankan beli sayur sayuran organic yang bebas
racun serangga/rumpai/kulat serta bebas
baja berasaskan kimia. Boleh didapati dari pasaraya Jusco dan Tesco ada bercap SALM serta SOM.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.