http://www.resepirahsiaku.com/2012/02/tapai-ubi-mengelakkan-kanser.html
TAPAI UBI MENGELAKKAN KANSER
Salam Pembaca,
Malam tadi seorang staff sekolah Menengah Hutan Melintang, Perak.
Allahyarhamah Faridah Hanim, 49 tahun telah kembali kerahmatullah kerana penyakit
kanser. Agak terlewat juga kerana penyakit kanser arwah telah dikesan 4 bulan
yang lalu pada "Stage 4". Semuga roh beliau dicucuri rahmat dan
ditempat dikalangan orang-orang yang beriman.
Sebelum ini berbagai N3 telah captain masukkan di dalam blog ini
berkenaan penyakit kanser. Daripada N3 "Daun belalai Gajah"
sehingga "Surah-surah untuk memusnahkan sel-sel kanser".
Kenapa captain terlalu ambilberat tentang penyakit ini?. Kerana ada ahli
keluarga yang mengidap kanser berkaitan darah dan kulit. Jadi berbagai ikhtiar
dilakukan mahu perubatan moden dan homopati termasuk juga menggunakan ayat-ayat
al-quran. InsyaAllah usaha ini diberkati Allah SWT dan nampak perubahan yang
positif. Semua penyakit sembuh dengan izinnya. Semalam ada pembaca yang SMS captain
minta "Daun Belalai Gajah" dan captain telah bagi no tel pembekal
yang di Johor.
N3 kali ini satu lagi ikhtiar untuk mengelakkan kanser atau
mengurangkan pertumbuhan sel-sel kanser melalui pemakanan "Tapai ubi"
yang sedang dikaji oleh Dr Latifah Saiful Yazan 33, seorang pensyarah Fakulti
Perubatan dan Sain Kesihatan, UPM.
Kajian awal mendapati tapai ubi berpotensi mencegah tujuh penyakit
kanser termasuk kanser payu dara, servikal ovari termasuk leukimia.
Kepada pembaca yang mempunyai
ahli keluarga atau saudara yang mengidap kanser, jadikan tapai ubi sebagai menu
setiap hari supaya dapat mencegahkan penyakit kanser.
Disini captain sertakan cara-cara membuat "Tapai Ubi"
sekiranya pembaca ingin membuat sendiri.
Bahan-bahan:
1kg ubi kayu yang telah
dikupas dan di bersihkan
1 1/4 keping ragi yang
berukuran sebesar duit syiling 50sen (dikisar dan diayak)
beberapa helai daun pisang
gula pasir secukupnya
Cara-caranya:
Ubi yang telah dibersihkan
direbus hingga separuh masak sahaja. Kemudian disejukkan . Potong ubi anggaran
6cm panjang, kemudian sapukan ragi yang telah dihaluskan tadi. Taburkan gula
secukupnya keatas ubi dan disusun kedalam sebuah bekas yang beralaskan daun
pisang. susun sehingga habis dan tutup dengan daun pisang lagi lalu di tutup
rapat bekas. Bungkus dengan sehelai kain putih atau plastik dan peraplah selama
3hari. Apabila bau tapai sudah naik, ia akan mengeluarkan air dan ubi akan
menjadi lembut.
Sumber Resepi: RossyaBakes
Wasallam.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.