Sotong
kering ni boleh buat bermacam-macam jenis masakan yang lazat-lazat seperti Sambal
Sotong Kering, Nasi kerabu tabur dengan sotong
kering atau diratah begitu saja dengan sos atau tanpa sos. Tetapi
tahukah anda bahawa sotong kering ini amat berbahaya untuk kesihatan kerana ia
mengandungi logam toksik kadmium, bahan yang sama digunakan untuk membuat
bateri, plastik dan baja fosfat? Akhbar The Star pada 29 September melaporkan
berita Dried
cuttlefish contaminated with cadmium: CAP yang mendedahkan kenyataan
Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), S.M. Mohamed Idris mengenai
hasil kajian yang dilakukan oleh CAP. En Idris berkata CAP dapat membuktikan
perkara ini melalui ujian rawak yang dilakukannya ke atas enam sampel sotong
kering di mana lima daripadanya mengandungi kadmium sementara tiga daripadanya
mempunyai kandungan kadmium secara berlebihan. Kesan pengambilan kadmium
menurut CAP, mendedahkan seseorang terhadap kanser payu dara dan kanser prostat serta penyakit buah pinggang yg menyebabkan manusia perlu dialisis.
Berita Kosmo! 30 September melaporkan perkara yang sama. Berita Harian (30 September) juga melaporkan perkara yang sama: CAP dakwa sotong kering beracun. Namun demikian dalam satu laporan yang dikeluarkan oleh Bernama: Sotong kering masih selamat dimakan, mengambil pendapat Pengarah Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan Kementerian Kesihatan, Pn Noraini Mohd Othman yang menyatakan kandungan kadmium dalam sotong kering masih pada paras selamat untuk dimakan. "Setakat ini kita mendapati produk makanan laut masih selamat. Berdasarkan hasil pemantauan melalui sampel yang diuji, kurang daripada satu peratus produk makanan laut positif kadmium," Noraini berkata. Kata Pn Noraini Mohd Othman lagi, hasil pemantauan dari Januari hingga Jun tahun ini mendapati sebanyak 12 atau (0.86 peratus) daripada 1,372 sampel yang diambil dikesan positif untuk kadmium iaitu kandungan antara 1.1 hingga 10.75 ppm. Antara sampel yang diuji termasuk udang harimau (2 sampel), sotong kering (2 sampel), ikan bilis (3 sampel), ikan tuna (1 sampel), ikan hake (1 sampel), rumpai laut berperisa (2 sampel) dan kepala sotong kering (1 sampel). "Tahun lalu pula daripada 1,205 sampel makanan laut yang diuji cuma lima sampel (0.57 peratus) iaitu rumpai laut kering yang mengandungi antara 1.58 hingga 1.82 ppm kadmium iaitu melebihi paras yang dibenarkan," katanya.
Menurut
ACGIH (American Government Conference of Industrial Hygienist) tiada paras yang
dibenarkan bagi sebarang logam berat adalah selamat!!! Pendek kata zero
exposure terhadap barang toksik atau logam berat adalah yang dicita citakan
kerana paras minima maksudnya anda ada sedikit tertelan kadmium. Logam berat
bersifat bioaccumulative atau sikit sikit lama lama jadi bukit!! Justeru
Peraturan 38 (1A), peraturan2 makanan 1985 (Jadual 14) perlu disemak semula
kerana paras maksimum logam kadmium berada dalam makanan yang dibenarkan adalah
tidak melebihi 1 mg / kg. Kenapa paras maksimum ini tidak diminimakan kepada
0.0000000001 mg/kg? atau hingga tiada langsung logam berat dalam makanan?
bukankah itu lebih baik?
Namun
begitu Puan Noraini Mohd Othman sebenarnya bukan seorang pegawai yang benar
benar mampu memberikan komen tentang kesan toksik sebarang logam berat terhadap
kesihatan manusia! Kesan toksik atau kesan buruk kepada kesihatan manusia
sepatutnya diberi pendapat oleh samaada seorang toxicologist, chemical
pathologists atau seorang biochemist!! Jadi
yang mana satu pendapat yang ingin anda pakai, terserah kepada akal, penilaian
dan kebijaksanaan kita masing-masing. Allah menyuruh manusia berfikir. Jadi
gunakan akal anugerah Allah itu sebaik baiknya. Buat kajian terperinci sebelum
anda membuat sebarang keputusan. Untuk mengetahui lebih lanjut bahaya dan kesan
kadmium ke atas manusia baca disini
Kenyataan CAP (Persatuan Pengguna Pulau Pinang) yang
mendedahkan bahawa sotong kering dan rumpai laut tidak selamat dimakan kerana
mengandungi logam kadmium. Bahan kadmium dikatakan digunakan di dalam
pembuatan bateri, plastik dan baja fosfat. Presiden CAP juga menyatakan bahawa
logam berkenaan juga dikesan di dalam tiram, ikan bilis dan udang. Kadmium
juga dikatakan bahan yang boleh mencetuskan kanser, penyakit buah pinggang dan
penyakit hati.
Sotong kering yang diuji dikatakan mengandungi 4
kali ganda kadmium melebihi daripada yang dibenarkan. Kajian yang telah
dijalankan terhadap sampel sotong kering mendapati 5 sampel mengandungi kadmium
manakala 3 lagi sampel mengandungi logam berkenaan secara berlebihan. Kenyataan
akhbar berkenaan telah mengejutkan peminat-peminat sotong kering. Banyak blog
dan laman-laman peribadi telah mengulas isu ini. Tidak kurang juga yang membuat
link bagi kenyataan akhbar berkenaan. Hampir semua ulasan dan catatan
laman berkenaan seolah-oleh memberi signal iaitu memakan sotong kering
boleh mengundang bahaya.
Tindakan
ke atas penjual makanan
Oleh NORLIZA ABD. RAHMAN
pengarang@utusan.com.my
pengarang@utusan.com.my
PUTRAJAYA 1 Okt. – Kementerian
Kesihatan akan terus mengambil tindakan ke atas pihak yang menjual makanan laut
mengandungi paras kadmium melebihi had ditetapkan. Pengarah Bahagian
Keselamatan dan Kualiti Makanan, Noraini Mohd. Othman berkata, di bawah
Peraturan 38, Peraturan-Peraturan Makanan 1985 paras kadmium yang dibenarkan
dalam makanan laut tidak melebihi 1.00 bahagian persejuta (ppm) atau
miligram/kilogram.
Katanya, mereka yang disabitkan dengan
kesalahan mengikut Seksyen 13(1), Akta Makanan 1983 boleh didenda tidak
melebihi RM100,000 atau penjara sehingga 10 tahun atau kedua-duanya sekali.
Hasil pemantauan sejak enam bulan pertama tahun ini mendapati daripada 1,372
sampel yang diambil, 12 (0.86 peratus) didapati positif
kadmium (antara 1.1-10.75 ppm),” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.
Noraini memberikan reaksi demikian sebagai mengulas pendedahan Persatuan
Pengguna Pulau Pinang (CAP) yang mengesan kehadiran kadmium dalam makanan laut
seperti dilaporkan dalam akhbar utama semalam. Menurutnya, sampel yang
diperiksa itu adalah udang harimau, sotong kering, ikan bilis, ikan tuna, ikan
hake, rumpai laut berperisa dan kepala sotong kering. Tambahnya, pada 2007,
daripada 1,397 sampel ikan dan hasilan ikan yang diperiksa hanya lapan didapati
positif kadmium iaitu baby clams, ikan bilis kering, ikan nyok-nyok, sotong
katak dan ikan masin.
Jelasnya, kadmium merupakan sejenis
logam berat yang boleh hadir secara semula jadi dalam udara, air dan tanah
tetapi pada kuantiti yang kecil sahaja. “Kadmium tidak terurai dan akan
berkumpul mengikut masa. Pembakaran bahan buangan dari rumah atau industri,
pembakaran arang batu dan minyak boleh melepaskan kadmium dalam udara. “Ia juga
boleh dihasilkan daripada asap kenderaan, penghasilan bateri dan cat, industri
pemprosesan logam, pengangkutan dan pembuangan sampah,” katanya. Menurut
Noraini, kesan sampingan kadmium terbahagi kepada dua iaitu jangka pendek yang
mana seseorang itu akan mengalami tanda-tanda demam, sakit kepala, berpeluh
berlebihan, otot menggigil dan keresahan. “Kesan jangka panjang keracunan
kadmium yang teruk boleh menyebabkan kanser paru-paru, payu dara dan prostat
selain menyebabkan fungsi buah pinggang dan hati tidak teratur bagi pesakit
buah pinggang dan hati,” katanya. Sehubungan itu, kementerian akan terus
memantau kadmium dalam produk makanan demi menjamin kesihatan pengguna.
Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1002&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_19.htm#ixzz2BY96hstV
© Utusan Melayu (M) Bhd
© Utusan Melayu (M) Bhd
Kadmium
Sifat unsur kadmium adalah berkilau, warna perak
putih, mulur, logam yang sangat mudah ditempa. Permukaannya mempunyai semburat
kebiruan. Kadmium logam lembut sehingga boleh dipotong dengan pisau, tetapi ia
merosak di udara. Kadmium larut dalam asid tetapi tidak dalam alkali. Kadmium menyerupai banyak aspek seperti zink tetapi kadmium membentuk sebatian yang lebih kompleks.
Permohonan
Kira-kira tiga perempat daripada kadmium
digunakan dalam bateri Ni-Cd. Satu perempat kadmium digunakan untuk membuat pigmen,
pelapis dan saduran, dan sebagai penstabil untuk plastik. Cadmium telah
digunakan terutamanya untuk saduran listrik keluli di mana filem kadmium hanya setebal
0.05 mm akan memberi perlindungan lengkap terhadap air laut. Kadmium mempunyai
keupayaan untuk menyerap neutron, jadi ia digunakan juga sebagai penghalang
untuk mengawal pembelahan nuklear.
Kadmium dalam
alam sekitar
Kadmium selalunya boleh didapati ujud dalam
kerak bumi. Ia sentiasa ujud dengan bergabung dengan unsur zink. Kadmium juga diguna
dalam industri produk-pengekstrakan zink, plumbum dan tembaga. Kadmium memasuki
alam sekitar terutamanya melalui tanah, kerana ia boleh dijumpai dalam baja dan
racun perosak. Secara semula jadi, jumlah kadmium yang dibebaskan ke alam
sekitar sangat besar, kira-kira 25,000 tan setahun. Kebanyakkan unsur kadmium
dilepaskan ke dalam sungai melalui penggondolan hutan untuk buat lebuh raya, pembalakkan,
tanam sawit, perumahan, luluhawa batuan dsbnya; Kadmium juga dilepaskan ke
udara melalui kebakaran hutan dan letupan gunung berapi. Selebihnya, kadmium
dilepaskan melalui aktiviti manusia, seperti industri pembuatan. Tiada bijih kadmium dilombong untuk logam, kerana unsur
kadmium boleh didapati atau dihasilkan sebagai hasil sampingan peleburan zink
daripada bijih, sphelerite (ZnS), di mana Cds adalah bendasing yang penting, terhasil sebanyak 3%. Akibatnya,
kawasan perlombongan utama yang berkaitan dengan zink. Pengeluaran kadmium
dunia adalah sekitar 14,000 tan setahun, negara pengeluar utama Kadmium ialah
Kanada, Amerika Syarikat, Australia, Mexico, Jepun dan Peru.
Kesan kesihatan
kadmium
Manusia mengambil
kadmium melalui makanan. Bahan makanan yang kaya dengan kadmium akan menambah
atau meningkatkan kandungan kadmium dalam badan manusia. Contoh
makanan ada mengandungi Kadmium adalah sotong kering, hati, cendawan, kerang,
kupang, serbuk koko dan rumpai laut kering. Pendedahan kepada tahap kadmium sangat
tinggi berlaku apabila orang merokok. Asap tembakau
mengangkut kadmium ke dalam paru-paru. Darah akan mengangkut kadmium ke seluruh
badan di mana ia boleh meningkatkan kesan oleh potentiating kadmium yang
sudah ada dari pemakanan makanan kaya kadmium.
Pendedahan Kadmium yang tinggi cara lain boleh
berlaku kepada orang-orang yang tinggal berhampiran tapak sisa kilang berbahaya
atau pelepasan kadmium ke udara dan orang-orang yang bekerja di dalam industri
penapisan logam. Apabila manusia bernafas di dalam udara berkadmium boleh merosakkan paru-paru. Ini mungkin menyebabkan
kematian. Kadmium mula diangkut ke hati melalui darah. Di sana, ia melekat
kepada protein untuk membentuk kompleks
yang diangkut ke buah pinggang. Kadmium berkumpul di dalam buah pinggang,
di mana ia boleh merosakkan mekanisma penapisan buah pinggang. Ini menyebabkan rencatan
perkumuhan protein dan gula dari tubuh dan kerosakan buah pinggang lebih
melarat. Kadmium mengambil masa yang sangat
lama sebelum kadmium yang telah terkumpul di buah pinggang dapat keluar dari
tubuh manusia.
Kesan kesihatan disebabkan
oleh kadmium:
- Cirit-birit,
sakit perut dan muntah yang teruk
- Patah tulang
- Merosakkan baka / DNA
- Kegagalan
organ pembiakan
- Kemandulan
- Rosak
otak / sistem saraf pusat
- Sistem
imun rosak
- Gangguan
psikologi
- Perkembangan sel kanser
Kesan alam sekitar
kadmium
Aliran sisa Kadmium dari industri berakhir di
tanah. Punca-punca pencemaran sungai ini adalah dari sisa pengeluaran zink
Contohnya, fosfat implikasi bijih dan tahi industri bio. Aliran sisa kadmium
juga boleh memasuki udara melalui (isi rumah) pembakaran sisa dan pembakaran bahan
api fosil. Kerana peraturan hanya kadmium sedikit kini memasuki air melalui
penjualan air sisa dari isi rumah atau industri.
Satu lagi sumber penting pelepasan kadmium ke
alam sekitar adalah penggunaan baja fosfat tiruan. Sebahagian daripada kadmium yang berakhir di dalam tanah selepas baja
yang dikenakan ke atas tanah ladang dan lain kadmium berakhir di
perairan permukaan apabila sisa dari pengeluaran baja dibuang oleh
syarikat-syarikat pengeluar.
Kadmium boleh diangkut lebih jauh apabila ia
diserap dan bergabung dengan enapcemar.
Enapcemar yg kaya dengan kadmium ini
boleh mencemarkan air di permukaan bumi serta
air di bawah tanah. Kadmium kuat bergabung (adsorbs) dengan bahan
organik dalam tanah.
Apabila kadmium hadir dalam tanah, ia boleh menjadi amat berbahaya, kerana pengambilan unsur
kadmium melalui makanan akan
meningkat. Tanah yang berasid meningkatkan pengambilan kadmium oleh akar
tumbuh-tumbuhan. Ini adalah potensi bahaya untuk haiwan yang bergantung kepada
tumbuhan untuk hidup. Kadmium berupaya terkumpul dalam badan haiwan, terutama
apabila haiwan makan pelbagai tumbuh-tumbuhan
yang tercemar dengan kadmium. Lembu mungkin
mempunyai jumlah kadmium yang tinggi dalam buah pinggang lembu seperti
penerangan ini.
Cacing tanah dan lain-lain organisma tanah didapati
sangat peka kepada kehadiran kadmium. Cacing tanah dan lain-lain organisma
tanah boleh mati pada kepekatan kadmium yang sangat rendah dan ini mempunyai
kesan untuk struktur tanah.
Apabila kepekatan kadmium dalam tanah adalah
tinggi, mereka boleh mempengaruhi proses microrganisma tanah dan mengancam
seluruh ekosistem tanah. Dalam ekosistem
akuatik bio-kadmium boleh berkumpul di dalam kepah, kupang, kerang, siput
sedut, lala, remis, mentarang, tiram, ketam, lobster, udang lipan, udang dan
ikan. Kerentanan kepada kadmium adalah berbeza beza antara organisma akuatik.
Binatang atau hidupan laut dikenalpasti berupaya lebih tahan kepada keracunan kadmium
berbanding hidupan air tawar. Manusia yang
makan atau minum makanan tercemar dengan unsur kadmium boleh mendapat tekanan
darah tinggi, penyakit hati, rosak saraf, rosak buah pinggang atau rosak otak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.