Teh Sukat Jadi Punca Kanser
4 January 2011
Orang ramai
dinasihatkan supaya mengelak pengambilan berterusan air teh sukat yang banyak
dijual di gerai-gerai teh tarik bagi mengelak risiko penyakit kanser. Timbalan
Dekan Fakulti Perubatan Universiti Malaya (UM), Prof. Mustafa Ali Mohd berkata,
bahan pewarna tiruan (sintetik) yang banyak dipakai dalam industri mewarna kain
menjadi pilihan kerana kosnya lebih murah serta mudah didapati. “Bahan pewarna
ini mempunyai pelbagai jenis dan kumpulan. Salah satu daripadanya ialah bahan karsinogen
yang sangat berbahaya kerana ia tidak boleh dihadam dengan baik. “Ia juga boleh
mengubah DNA manusia sekali gus mendorong pertumbuhan pelbagai jenis barah
dalam tisu hidup,”‘ katanya kepada Kosmo! ketika dihubungi semalam. Antara
jenis barah berpunca daripada bahan karsinogenik ialah barah paru-paru, barah hati,
barah prostat dan barah usus. Katanya, teh itu biasanya tidak mempunyai label
dan dijual secara timbang di kebanyakan kedai runcit. Ia menjadi pilihan ramai
pengusaha gerai makanan dan minuman kerana harganya murah serta diletak pewangi
sintetik. Mustafa berkata, serbuk teh murah itu jika dicampur dengan air panas akan
serta-merta mengeluarkan warna kuning pekat. “Tindak balas itu menandakan
wujudnya bahan pewarna tiruan. “Bagi serbuk teh asli tanpa bahan pewarna tiruan,
ia akan mengambil masa yang lebih lama untuk mengeluarkan warna, malah ada
jenis daun teh asli yang kita terpaksa kacau lama sebelum airnya dapat mengeluarkan
warna kekuningan,” katanya. Orang ramai dinasihatkan bertanya kepada pengusaha gerai
makanan dan minuman kerana itu hak pengguna untuk memilih makanan dan minuman
yang sihat serta selamat untuk diri mereka.
Sumber: www.kosmo.com.my
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.