Boikot Produk Perisa Tiruan
Setiap
kali anda membeli barangan makanan cuba perhatikan pada label tin atau plastik
pembungkus makanan itu adakah unsur perisa tiruan atau pewarna tiruan dsbnya!
Sayangnya unsur perisa tiruan atau pewarna tiruan ini dibenarkan penggunaannya
oleh FDA sebagai kononnya tidak berbahaya kepada kesihatan anda atau kepada
kesihatan anak anda... Itulah masaalahnya apabila masing2 telah dipengaruhi
oleh duit benda bahaya pun telah jadi tak berbahaya!!!
Persoalannya,
sanggupkah anda menjadikan anak anak kesayangan anda jadi tikus ujikaji makmal
dengan diberikan produk beracun dalam makanan murahan dari China akibat
kerakusan Mereka2 yang sedang
berkuasa lagi gila kuasa dan mahu mengekalkan kuasa mereka dengan apa saja cara
walaupun orang ramai dah tak suka pada mereka? Cuba baca petikan artikel di
bawah...
Assalamualaikum
dan hye semua.. Petang ni saya tak tahu nak buat apa dan apa lagi mula la
tangan ni ligat mencari maklumat atau informasi terbaru di google. Tiba-tiba
tekak jadi loya dan mual apabila membaca satu blog yang memaparkan tentang
cara-cara membuat daging lembu tiruan dengan menggunakan daging babi!!
Seperti
biasa negara China memang pakar dalam membuat dan menghasilkan barang-barang
tiruan sekarang sudah beralih arah untuk mentiruankan makanan pula. Belum lagi
reda isu telur tiruan dari China sekarang ni pula daging lembu tiruan yang
dihasilkan sendiri tetapi yang paling melampaunya ialah menggunakan daging
babi!!
Bagi kes
ini, mereka menggunakan sejenis bahan ekstra daging lembu yang mana ianya
berfungsi untuk menukarkan rasa daging babi kepada rasa daging lembu. Berikut
merupakan cara-cara bagaimana proses pertukaran dan pembuatan daging lembu
tiruan itu dibuat. Memang meloyakan dan menjijikan.
Gambar
diambil dari laman web Princestylo : Penggunaan
agen glazing untuk menghilangkan rasa daging babi. Bungkusan kecil sahaja ini
cukup untuk 50 kg daging babi. Perbandingan antara daging babi asli dan daging
lembu palsu selepas diekstrak selama 2 jam. Daging babi telah bertukar seperti
daging lembu yang asli. Kepada anda semua yang ingin memakan daging lembu
berhati-hatilah. Takut terbeli daging lembu tiruan perisa babi. Untuk langkah
yang lebih selamat, jangan beli apa-apa sahaja produk makanan keluaran negara
China. Sebelum beli tu check la dulu kat label belakang makanan tu terutamanya
makanan segera dan bertin dari China. Kita boikot habis-habisan sebab ia nya
memang keterlaluan. Beli lah daging lembu dari sumber yang halal. Itu sahaja
untuk kali ini. Bacaan lanjut cara
proses daging lembu tiruan dari daging babi Thanks for reading..=)
Siapa yang tidak tahu dan tidak pernah merasa keenakkan MSG dalam makanan
mereka. Jenama MSG yang terkenal dewasa ini tidak lain tidak bukan adalah
Ajinomoto. Rupanya seperti serbuk berkaca yang berwarna putih dan berfungsi
sebagai penyedap bagi sesebuah makanan.Mekar yakin hampir semua orang pernah
merasakan “kesedapan” yang terdapat dalam Ajinomoto ini. Tidak lengkap rasanya
jika dapur surirumah kita tidak menyimpan 1 paket kecil Ajinomoto. Malah mekar
pasti sangat bahawa restoran-restoran dan hotel-hotel juga menjadikan bahan ini
sebagai penambah perisa yang “wajib” ada untuk melariskan hidangan. Monosodium
Glutamat atau MSG telah berkembang menjadi salah satu zat aditif makanan yang
paling popular di seluruh dunia. Selain MSG, ada penyedap rasa lain yang
digunakan oleh industri makanan seperti disodium inosinat (IMP) dan disodium
guanilat (GMP). Tetapi MSG-lah yang paling disukai orang kerana ia lebih murah
dan keefektifannya dalam menguatkan rasa. Penggunaan MSG kadang-kadang
“tersembunyi” di sebalik label makanan dengan nama yang berbeza. Jika anda
melihat “perisa semulajadi”, “asid sitrik” dan “rempah-rempah” dalam label
makanan, itu tidak bermakna di dalamnya tiada kandungan MSG. Hah… jangan tak
tahu bahawa makanan yang ditinkan, pelbagai jenis sos, makanan jepun, salad
dressing, perencah-perencah masakan dan banyak lagi makanan yang diproses
mengandungi MSG.
Berikut antara kesan-kesan akibat penggunaan MSG pada kadar Tinggi
a. Kecederaan kepada hypothalamus, sejenis kelenjar dalam otak berperanan
mengawal selera makan, fungsi tiroid dan sistem endokrin.
b. Meracun saraf seperti dilaporkan dalam sebuah kajian bahawa ia
menyebabkan tikus menjadi gemuk kerana keracunan MSG merosakkan ‘ isyarat
leptin’ yang tertulis dalam minda bawah sedar atau ia memusnahkan papan data
sekali gus menyebabkan tiada isyarat bertulis dalam minda bawah sedar.
c. MSG yang dimakan oleh ibu mengandung juga ibu yang sedang menyusukan
bayi boleh mengganggu pusat kawalan bayi.
d. Kesan pengambilan MSG ialah kesan kepada otak , ini kerana pengambilan
kokain, methamphetamine dan Ritalin. Ia berakhir dengan tindakan stress hipersensitif
dan mengakibatkan perut berlemak. Pengalaman mekar sendiri jika nak tahu banyak
atau tidak penggunaan MSG apabila makan di sesebuah restoran ialah selepas
makan sekiranya mekar rasa terlampau dahaga, maka memang sah lah makananan itu
diletakkan MSG yang banyak. Biasanya ia terdapat pada makanan seperti sup
tulang, sup ekor dan masakan siam. Sedap tu memang la sedap. Cuma kena beringat
juga kesan dikemudian hari nanti.
Disebabkan mekar kerap makan di luar, ada restoran-restoran tertentu mekar
akan pesan kepada tukang masaknya agar tidak memasukkan MSG dalam menu yang di
order. (kurang la sikit msg dalam badan aku ni).
Meskipun tiada larangan yang ketat terhadap penggunaan bahan ini daripada
berleluasa, ada baiknya kita sebagai pengguna harus berhati-hati. Kesedaran
kita semua untuk menangani permasalahan kesihatan ini amat penting utk
dilakukan. Untuk permulaan, ia harus bermula di rumah. Kaum ibu terutamanya
apabila memasak untuk ahli keluarganya, sebaik-baiknya kurangkan atau elakkan
terus penggunaan MSG dalam masakan mereka. Gantikan dengan bahan semula jadi
contohnya bawang putih dan rempah-rempah asli yang mekar pasti rasanya lebih
nikmat.
Buktinya kalau kita lihat rancangan masakan di televisyen, rasanya tak
pernah Chef Wan, Chef ismail, Chef Liza (sekadar menyebut beberapa nama)
mengesyorkan kita menggunakan MSG dalam masakan yang mereka sajikan. Ini
menunjukkan penggunaan MSG bukanlah satu kewajipan. Sebaliknya hidangan yang
lazat adalah bergantung kepada kemahiran dan kekreatifan seseorang itu mengolah
resipi sendiri.
Oleh itu, kepada sesiapa yang suka memasak, percayalah pada kelebihan air tangan anda. Kerana andalah yang bertanggungjawab ke atas kesihatan ahli keluarga tersayang. Sumber kesan-kesan MSG – Buku Kawal Berat Badan, Bahrin Samah
Oleh itu, kepada sesiapa yang suka memasak, percayalah pada kelebihan air tangan anda. Kerana andalah yang bertanggungjawab ke atas kesihatan ahli keluarga tersayang. Sumber kesan-kesan MSG – Buku Kawal Berat Badan, Bahrin Samah
1.
Sememangnya tidak dapat
dinafikan bahawa semua bahan atau benda di sekeliling kita akan kelihatan
menarik jika mempunyai warna. Baik bahan makanan, minuman mahupun alat solek.
Tidak hairanlah jika seorang kanak-kanak akan tertarik apabila melihat makanan
atau minuman ringan yang dijual di pasaraya atau kedai runcit disediakan dalam
pelbagai warna. Malah orang dewasa pun mudah terpesona apabila terpandang
barangan yang bewarna-warni meskipun ia adalah pewarna tiruan.
Hal ini disedari oleh ibu bapa khususnya yang mempunyai anak kecil. Setiap kali mereka membawa anak kecil mengunjungi pasaraya atau singgah di stesen minyak, makanan atau minuman ringan yang dijual dalam pelbagai warna menjadi daya penarik yang membuatkan kanak-kanak tidak mahu berganjak dari tempat yang menjualnya atau memperagakannya.
Puan Amira (bukan nama sebenar) dan suaminya merupakan antara ibu bapa yang mengalami masalah itu. Walaupun mereka faham yang anak kecil mereka masih mentah dan tidak memahami bahaya pengambilan makanan atau minuman ringan yang mengandungi pewarna tiruan, mereka terpaksa akur dengan kehendak anak kecil itu. “Sekali-sekala, takpa agaknya”, fikir mereka setiap kali berhadapan dengan kedegilan anak kecil mereka itu. Sebenarnya ibu bapa mengelak anak-anak mereka mengambil makanan, gula-gula atau minuman mengandungi bahan campuran yang boleh menyebabkan anak kecil mengalami masalah kelakuan termasuk panas baran dan kurang daya tumpuan.
Akhbar Daily Mail melaporkan, kajian yang dibiayai Agensi Piawaian Makanan Britain (FSA) turut mengaitkan bahan campuran itu sebagai punca reaksi alahan dan menyebabkan lelah dan ruam. Kajian sekumpulan penyelidik Universiti Southampton itu hanya mengesahkan lagi kajian awal yang mendakwa bahan campuran itu boleh menyebabkan alahan.
Selain mengkaji kesan penggunaan warna tiruan dalam makanan, penyelidik juga melihat kesan bahan pengawet natrium benzoate (E211) yang lazim digunakan dalam minuman ringan. Profesor Vyvyan Howard dari Universiti Ulster dan penasihat FSA menggesa ibu bapa dan pengeluar makanan supaya melindungi generasi muda.
“Ia sepatutnya tidak digunakan
kerana bahan itu sememangnya tidak mempunyai sebarang nilai dari segi khasiat.
Jadi, mengapakah ia perlu digunakan?
“Peraturan ketat yang
mengharamkan penggunaan bahan itu bagi kanak-kanak bawah usia setahun
sememangnya wujud. Ini disebabkan otak dan sistem saraf penting sedang
terbentuk ketika usia setahun”, katanya.
Beberapa syarikat pengeluar
makanan utama sudahpun memberi reaksi berikutan banyak bukti menunjukkan kesan
penggunaan bahan kimia tiruan bertujuan memastikan produk mereka lebih menarik.
Kebanyakkan firma peruncit di
Britain dilaporkan mengkaji semula dasar mereka mengenai kehadiran pewarna
dalam makanan berikutan tekanan penduduk. (Sumber: Berita Harian, 10 Mei 2007).
Kementerian kesihatan telah mengharamkan penggunaan pewarna Red 2G dalam
makanan. Pewarna beracun ini digunakan untuk mewarnakan daging dalam burger.
2.
Menurut pihak Kementerian
berkenaan, makanan yang mengandungi pewarna tersebut yang telah berada di
pasaran, masih boleh dijual. Penjual atau pengedar dinasihatkan agar menarik
daripada pasaran makanan yang mengandungi Red 2G secara sukarela, makanan
dengan tarikh luput bleh dijual sehingga tamat tempohnya dan tempoh tiga bulan
diberikan untuk menarik makanan dari tarikh luput.
3.
Kerajaan Malaysia mengharamkan pewarna makanan itu selepas ia diharamkan oleh Kesatuan Eropah (EU) pada 27 Julai 2007.
Kerajaan Malaysia mengharamkan pewarna makanan itu selepas ia diharamkan oleh Kesatuan Eropah (EU) pada 27 Julai 2007.
4.
Pewarna Red 2G boleh
memetabolisme kepada aniline dan hasil uji kaji mendapati ia boleh merosakkan
bahan genetik dalam sel-sel lalu membentuk kanser.
5.
Tindakan mengharamkan pewarna
Red 2G sebenarnya diambil agak lewat kerana ia telah lama diharamkan di
Negara-negara seperti Australia, Austria, Belgium, Denmark, Jepun, Switzerland,
New Zealand dan Amerika.
Terdapat beberapa pewarna
makanan yang diisytiharkan tidak selamat dan diharamkan di tempat lain tetapi
dibenarkan di Malaysia. Antaranya:
Allura Red- Dilarang diseluruh
Komuniti Eropah.
Amaranth- Diharamkan di
Austia, Jepun, Norway, Rusia, Sweeden dan Amerika.
Briliant Blue- Diharamkan di
Austria, Belgium, Perancis, Jerman, Norway, Switzerland, Sweeden dan Amerika.
Brown HT- Diharamkan di
Austria, Belgium, Denmark, Perancis, Jerman, Norway, Switzerland, Sweeden dan
Amerika.
Carmoisine- Diharamkan di
Austria, Jepun, Norway, Sweeden dan Amerika.
Erythrosine- Diharamkan di
Norway.
Green S – Diharamkan di
Kanada, Norway Sweeden dan Amerika.
Indigo Carmine- diharamkan di
Norway
Ponceau 4R- Diharamkan di
Kanada, Norway dan Amerika.
Quinoline Yellow- Diharamkan
di Jepun, Norway dan Amerika
Sunset Yellow- Diharamkan di
Findland, Norway dan United Kigdom.
Tarrazine- Diharamkam di
Austria, Findland dan Norway.
Beberapa Persoaln pelik timbul yakni....
Beberapa Persoaln pelik timbul yakni....
Kenapa pewarna kimia masih digunakan
di Malaysia?
Kenapa di negara lain telah lama
diharamkan penggunaannya?
Kenapa pemantauan keselamatan
makanan lemah di Malaysia ?
Kenapa kerajaan Malaysia
selalu lewat mengharamkan sesuatu produk makanan berbahaya?
Kenapa kerajaan Malaysia
selalu nak tunggu orang lain buat dulu baru kita nak buat setelah ramai
sekalian rakyat jelata yang mendapat kanser dan penyakit pelik ?
Pewarna digunakan dalam
makanan atau minuman untuk tujuan berikut:
• Mengimbangi warna yang
hilang
• Memperbetulkan variasi warna asli
• Mempertingkatkan warna asli
• Memberi Identiti beraneka warna
• Memberi impak beraneka warna
• Memperbetulkan variasi warna asli
• Mempertingkatkan warna asli
• Memberi Identiti beraneka warna
• Memberi impak beraneka warna
Dalam satu tinjauan yang
dijalankan tahun lalu, Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mendapati pelbagai
bahan pewarna dan jenama berbeza, untuk pewarna makanan diletakkan di rak kedai
runcit. Kimia pewarna ini terdapat dalam botol kaca kecil atau tiub plastik dan
dilabelkan dengan cara di mana pengguna biasa tidak dapat membezakan pewarna
untuk makanan (pewarna yang digredkan untuk makanan) daripada bahan pewarna
jenis lain.
Di sebuah kedai, CAP mendapati
bahan pewarna untuk makanan dan bukan untuk untuk makanan diletakkan berdekatan
antara satu sama lain. Kedua-dua jenis pewarna itu dikeluarkan oleh kilang yang
sama. Produk ini menggunakan label yang hampir sama. Tulisan ‘Pewarna untuk makanan’
dan juga ‘Tidak boleh dimakan’ dalam saiz kecil menyebabkan ia tanda amaran ini
terlepas perhatian daripada pembeli.
Dalam kes tertentu, label pada
bekas tidak memberikan sebarang petunjuk bagi warna atau tujuan warna itu
digunakan. Sesetengah pewarna yang dibungkus dalam tiub plastik tidak mempunyai
sebarang label atau tanda. Apabila ditanya kepada penjual, mereka hanya
mengatakan bahan pewarna ini adalah untuk mewarnakan jeli.
Menurut peraturan di bawah
Akta Makanan 1983, setiap bungkusan mengandungi sebarang bahan pewarna sintetik
yang diimport, dikeluarkan atau diiklankan untuk jualan, atau dijual atau untuk
digunakan bagi mewarnkan makanan mestilah dilabel dengan nombor indeks warna.
Dalam kes campuran atau sediaan pewarna, nama biasa bagi warna dan jumlah
peratus bahagian warna yang terdapat dalam sediaan itu perlu dinyatakan pada
label.
CAP juga mendapati pelbagai
makanan yang diproses untuk kanak-kanak dalam warna yang amat terang dan dengan
bungkusan yang menarik perhatian pengguna. Beberapa pewarna, walaupun pada masa
ini dibenarkan oleh undang-undang, telahpun menunjukkan menjadi punca kepada
kesan sampingan kesihatan. Penggunaan bahan ini oleh kanak-kanak menjejaskan
mereka.
Ibu bapa mungkin tidak
amenyedari potensi bahaya beberapa bahan penambah ini terhadap anak-anak
mereka. Masalah ini diburukkan lagi oleh hakikat bahawa pengeluar makanan tidak
dikehendki oleh undang-undang untuk menyenaraikan nama biasa pewarna atau untuk
perkara itu nama biasa bagi banyak bahan penambah lain yang digunakan. Mereka
dengan mudah menggunakan ayat seperti ‘Pewarna makanan yang dibenarkan’.
Banyak jenama daun teh juga diketahui mengandungi bahan pewarna, amalan yang tidak dibenarkan oleh undang-undang. Satu daripada pengeluar the yang dihubungi mengakui mereka menambah pewarna dan menyalahkan pengguna kerana lebih sukakan warna itu.
Satu-satunya pewarna makanan
digunakan dalam makanan yang diproses ialah untuk menjadikannya lebih menarik
kepada pelanggan. Pewarna tidak menyumbang apa-apa kepada nilai pemakanan bagi
sebarang makanan. Bahan kimia ini adalah bahan bukan makanan yang dimasukkan
kedalam makanan. Kebanyakkan daripadanya boleh menjejaskan kesihatan dan ini
termasuk bahan penambah kimia yang diluluskan oleh pihak yang berkuasa.
Contohnya tartrazine (pewarna kuning-jingga) berkemungkinan agen penyebab
kanser dan boleh meningkatkan hiperaktif dikalangan kanak-kanak. Ia juga
dikaitkan dengan alergi, ruam, bengkak, hidung berair dan mata merah. Sunset
Yellow FCF (pewarna merah jingga) berkemugkinan agen karsinogenik serta
dikaitkan dengan hiperaktif dala kalangan kanak-kanak. Ia juga mampu
menyebabkan kerosakan gigi kromosom dan tindak balas arlegi. Ponceau 4R
(Pewarna merah terang hingga merah gelap) diketahui menyebabkan kanser, bengkak
tisu, arlegi dan asama. Ia juga boleh merendahkan bilangan sel darah merah dan
kepekatan hemoglobin. Bahan pewarna ini telahpun diharamkan di amerika Syarikat
dan banyak Negara Eropah.
ANTARA BAHAN ASLI UNTUK PEWARNA
• Bunga telang
• Daun pandan
• Ubi bit
• Kunyit
Sumber : Majalah Aniqah (Zarinah Othman)
http://www.malaysiakini.com/news/183400
Rakyat
masih percaya kepada Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) sungguhpun isu penarikan
balik 13 produk dari kedai itu cuba dipolitikkan parti pembangkang, kata
Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Seri Ismail
Sabri Yaakob.
Beliau
berkata ini terbukti apabila jualan di KR1M meningkat 15 peratus dalam
kerancakan pembangkang cuba memburuk-burukkan produk yang dijual di kedai itu.
Ismail
Sabri menjelaskan penarikan balik 13 produk KR1M tiada kaitan dengan isu
keselamatan atau kebersihan makanan seperti yang digembar-gemburkan parti
pembangkang.
"Sebaliknya
penarikan balik itu adalah lebih kepada kesalahan pelabelan makanan dan
komposisi di bawah peraturan-peraturan Makanan 1985," katanya kepada
pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat bulanan kementeriannya di Kuala
Lumpur, semalam.
Sebagai
contoh, katanya produk minyak sapi dilabel sebagai "sebatian minyak
sapi" tetapi pada label ramuan ditulis minyak kelapa sawit, sapi dan bahan
perisa. Sepatutnya dia kena tulis sebatian minyak kelapa sawit dan sapi...
tetapi dia tak berniat menipu sebab ramuan ada ditulis pada label,"
katanya.
Beliau
berkata dua daripada 13 produk yang ditarik balik iaitu "ikan sardin dalam
sos tomato" (komposisi) dan "krimer sejat" (dahulunya susu
sejat) mula dipasarkan semula setelah pembetulan label dibuat.
"Baki
produk yang ditarik balik juga akan mula dipasarkan semula dalam masa dua atau
tiga minggu selepas pemeriksaan menyeluruh dibuat," katanya dan menambah
kata bahawa 230 lagi produk KR1M berasaskan makanan telah dihantar ke Kementerian
Kesihatan untuk diuji.
Ismail
Sabri tidak menolak kemungkinan bahawa kesalahan pelabelan itu tidak
disengajakan oleh syarikat pembekal yang terdiri daripada pengusaha Industri
Kecil dan Sederhana (IKS) tempatan dan memberi jaminan kerajaan akan lebih
berwaspada di masa hadapan.
Katanya
pihak Kementerian Kesihatan juga telah memanggil 60 usahawan IKS terlibat untuk
diberi taklimat, mengenai hal berkaitan pelabelan, tender serta piawaian
kesihatan.
Beliau
berkata kementerian telah menubuhkan unit pemantau khas dengan kerjasama
Kementerian Kesihatan untuk memantau secara rambang produk makanan di semua
kedai termasuk KR1M seluruh negara.
Soalannya
berapa kali produk dalam tin daripada China ini telah diuji kandungan logam
berat, phtalate, arsenik plumbum dsbnya di makmal KKM? Kenapa rakyat tidak
pernah diberitahu produk mana yang beracun mana yang selamat mereka makan?
Sos
tiram jenama 1Malaysia yang ditarik dari Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) kerana
didakwa melanggar Akta Peraturan-peraturan Makanan 1985 adalah hanya gimik
pembangkang semata-mata, dakwa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi
dan Kepenggunaan. Menterinya,
Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dipetik oleh Utusan
Online sebagai berkata, masalah itu timbul berikutan masalah
penglabelan dan bukan seperti yang didakwa oleh ahli parlimen Petaling Jaya
Utara, Tony Pua.
Pada
23 November lalu, Kementerian Kesihatan mengarahkan semua sos tiram jenama
1Malaysia itu ditarik balik kerana melanggar Akta Peraturan-peraturan Makanan
1985.
Menurut
menterinya, Datuk Seri Liow Tiong Lai, ujian makmal oleh Jabatan Kesihatan
mendapati sos tiram 1Malaysia yang dijual di kedai-kedai KR1M di seluruh
negara, mencatatkan kandungan protein yang rendah daripada keperluan yang
disyaratkan oleh undang-undang.
Bagaimanapun
Ismail Sabri hari ini dipetik akhbar milik Umno itu, bahawa dakwaan berkenaan
adalah tidak benar.
Menurutnya,
kesilapan berlaku kerana sos tersebut seharusnya dilabel sebagai sos perasa
tiram dan bukannya sos tiram kerana bahan bahan yang digunakan adalah dari
ekstrak tiram.
Sos
tiram itu adalah satu daripada tujuh barangan yang didakwa oleh ahli parlimen
Petaling Jaya Utara, Tony Pua, mencabuli Akta Peraturan-peraturan Makanan 1985.
Persoalannya,
sanggupkah anda menjadikan anak anak kesayangan anda jadi tikus ujikaji makmal
dengan diberikan produk beracun dalam makanan murahan dari China akibat
kerakusan Menteri yang gila kuasa dan mahu mengekalkan kuasa mereka dengan apa
saja cara walaupun orang ramai dah tak suka pada mereka?
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.