B
AWANG merah merupakan antara bahan wajib yang dimasukkan dalam setiap hidangan
makanan kerana fungsinya sebagai ramuan masakan. Selain digunakan untuk memasak,
bawang merah yang dihiris nipis dan digoreng, ditaburkan di atas pelbagai
sajian yang berkuah atau bergoreng.
Tahukah anda bahawa bawang
merah juga bertindak sebagai ubat dalam merawat pelbagai penyakit kronik?
Bawang merah atau nama
saintifiknya Allium cepa var aggregatum, merupakan sejenis tumbuhan dalam
kumpulan Aggregatum. Walaupun saiznya lebih kecil berbanding bawang besar,
tetapi ia mengandungi pelbagai khasiat dan kebaikan dalam merawat penyakit yang
serius. Kebanyakan pakar perubatan mendapati, bawang merah mampu mengurangkan
risiko penyakit antaranya kanser. Selain itu, bawang merah juga bertindak
sebagai penawar untuk melegakan sakit perut, menggalakkan rembesan kahak dan
menambah aliran air kencing.
Sementara itu, artikel yang
ditulis oleh Dr. Barry Sears dalam bukunya yang bertajuk The Top 100 Zone Foods
menyatakan, kajian menunjukkan individu yang makan bawang setiap hari, dapat
mengurangkan kadar kolesterol.
Tanaman bermusim ini memiliki
umbi yang berlapis, berakar serabut dan daunnya berbentuk seperti silinder
berongga. Umbi bawang merah mula terbentuk dari pangkal daun kemudian bersatu
dan membentuk batang yang berubah bentuk dan fungsinya. Akhirnya ia akan
membentuk akar yang berlapis. Dalam proses penanaman dan kematangan bawang merah,
tumbuhan ini memerlukan dua unsur penting, iaitu unsur nitrogen dan kalium.Ini
kerana unsur nitrogen akan membantu perkembangan daun, meningkatkan warna hijau
daun dan pembentukan cabang. Sementara itu, unsur kalium pula berfungsi untuk
pembentukan gula, asas penghasilan protein, pemangkin bagi tindakbalas enzim
dan meneutralkan asid organik.
Dengan adanya kedua-dua unsur
ini dalam penanaman bawang merah, proses pembentukkan akar pokok berjalan
dengan lancar. Sekiranya bawang merah mengalami kekurangan kalium ia akan
mengakibatkan tanaman bawang merah terganggu dan rosak. Bawang merah yang
mengeluarkan percikan yang memedihkan mata ketika dihiris, mengandungi vitamin
C, potasium, serat dan asid folik. Bukan itu sahaja, ia juga mengandungi
kalsium, zat besi dan protein yang tinggi. Beberapa penyelidikan mengenai
khasiat bawang merah mendapati, bawang merah mengandungi dua bahagian yang
terdiri daripada sulfur seperti allyl propyl disulphida (APDS) dan flavonoid
seperti quercetin. Flavonoid dipercayai mengurangkan risiko kanser, penyakit
jantung dan kencing manis kerana ia mempunyai unsur-unsur antikanser,
antibakteria, antiviral, antialahan dan antibengkak. Pengkaji dari India
mendapati, lebih banyak kita makan bawang merah semakin rendah gula dalam
darah. Mereka juga berpendapat, tiada perbezaan bawang merah mentah dan bawang
merah yang direbus. Kajian terbaru menunjukkan, bawang merah mengandungi enam
kali ganda kandungan fenolik berbanding bawang biasa. Kandungan tersebut
membantu mengeluarkan toksin dalam badan. Bukan itu sahaja, bawang merah yang berasa manis ini, mempunyai
saponins iaitu sejenis kimia yang dapat menghindarkan dan membunuh sel kanser. Ia
akan mencairkan darah beku dan menunjukkan tahap tinggi antiplatelet yang baik
untuk pesakit yang menghidap penyakit aterosklerotik, penyakit jantung, dan
strok. Ia juga membantu fungsi otak dan mengurangkan risiko penyakit Alzheimer.
Bagi mereka yang menghidap kencing manis, bawang merah juga dapat mengurangkan
tahap gula melalui mengehadkan keberkesanan insulin dan meninggikan metabolisma
glukos. “Bawang merah bukan sahaja diminati kerana melazatkan hidangan tetapi
ia merupakan sejenis sayur yang begitu tinggi nilainya dalam kesihatan,” jelas
Profesor Persatuan Penanaman, Universiti Wisconsin, Madison, Irwin Golman. Dengan
menikmati bawang merah setiap hari ia boleh membantu pertumbuhan tisu tulang
dan mengurangkan risiko osteoporosis sebanyak 20 peratus. Kandungan
prostaglandin A-1nya, iaitu sejenis agen yang kuat mengurangkan tekanan. Kandungan
sulfurnya juga boleh membantu kulit kelihatan muda.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.