TOMATO atau nama
saintifiknyaIycopersicon
esculetum sememangnya digemari ramai. Sama ada diratah begitu
sahaja atau digandingkan dalam pelbagai jenis masakan, tomato menjanjikan
keenakan tersendiri. Hidangan Mediterranean dan Asia Barat menjadikan tomato
sebagai bahan asas yang paling kerap digunakan. Berasal dari keluarga
Solanaceae, tomato kaya dengan zat besi, serat serta vitamin A dan C yang
diperlukan untuk mengekalkan kecergasan badan. Ia juga mengandungi fruktosa,
glukosa, asid folik, potasium, kalsium dan mineral garam. Malah kajian di
Amerika Syarikat mendapati pigmen merah pada kulit tomato mengandungi lycopene
yang dikatakan mampu mengurangkan risiko barah prostat di kalangan kaum lelaki.
Lycopene menawarkan khasiat antioksida semula jadi yang baik untuk kesihatan
badan. Khasiat tomato juga berkait rapat dengan kecantikan kulit. Sayuran ini
dikatakan berkesan untuk mengecilkan liang roma, mengurangkan masalah jerawat
dan merawat penyakit kulit. Elemen penyejuk juga mampu menyejukkan kulit yang
kasar, astringen untuk menghapuskan minyak berlebihan, dan vitamin A dan C
untuk mencerahkan kulit kusam dan mengembalikan keremajaan kulit. Anda boleh
cuba petua dan cara-cara penjagaan kulit menggunakan tomato.
Mengecilkan
liang roma
Campurkan satu sudu jus tomato
segar dengan dua hingga empat titik jus limau. Sapukan bahan tersebut
menggunakan kapas pada kulit wajah dan urut perlahan-lahan. Biarkan selama 15
minit. Bilas dengan air suam untuk mengecilkan lagi liang roma, selepas itu
sapukan pelembap muka.
Merawat
jerawat
Hancurkan tomato segar dan sapu
rata bahan tersebut pada kulit muka yang berjerawat. Biarkan sejam atau lebih
sebelum dibilas dan dikeringkan. Buat setiap hari sehingga jerawat hilang.
Membersihkan
kulit muka
Topeng muka menggunakan campuran
tomato dan avokado amat sesuai untuk kulit kombinasi (berminyak, biasa dan
kering) kerana ia menggabungkan astringen dan antiseptik yang boleh
mengurangkan kandungan minyak serta noda hitam pada kulit.
Topeng penyegar muka ini kaya
dengan vitamin A, C dan E – kesemuanya penting untuk kulit yang sihat. Untuk
membuat topeng muka ini, hancurkan tomato dan avokado dalam mangkuk dan sapukan
pada muka, bilas selepas 20 ke 30 minit.
Boleh juga sapukan campurkan jus
tomato segar dengan jus timun pada kulit muka untuk mengawal minyak and
jerawat.
Menyejukkan
kulit yang rosak
Kisar sebiji tomato dan campurkan
dua sudu yogurt. Sapu bahan tersebut pada kulit muka dan biarkan selama 20
minit. Bilas dengan air suam.
Gabungan tomato dan yogurt mampu
menyejukkan kulit dan mengurangkan kesan kesakitan termasuk akibat selaran
matahari dan kerengsaan kulit.
Ini kerana yogurt merangsang
protein pada kulit dan menjadikannya lembut manakala tomato menyejuk dan
meneutralkan permukaan kulit
TOMATO buah berwarna merah dan
boleh dimakan mentah. Namun, bukan semua orang menggemarinya! Tahukah anda tomato mengandungi pelbagai
khasiat tersendiri, termasuk membantu mencegah penyakit berbahaya? Warna merah
itu ialah disebabkan likopena, iaitu karotenoid atau sebatian semula jadi yang
memberikan warna merah kepada tomato dan pelbagai khasiat kebaikan antioksidan
semula jadi yang baik untuk kesihatan badan. Selain mempunyai kebaikan
antioksidan, makanan yang mengandungi likopena itu juga boleh mengurangkan
risiko beberapa jenis kanser dan penyakit jantung.Hasil kajian pakar penyelidik
asing mendapati bahawa kandungan likopena begitu tinggi dalam pes tomato, sos
tomato dan jus tomato. Perunding Pemakanan di Institut Jantung Negara (IJN),
Mary Easaw John, berkata cara terbaik bagi menambah jumlah likopena di dalam
badan manusia adalah melalui pengambilan makanan berasaskan tomato dan produk
masakan yang diperbuat daripada bahan itu. Beliau berkata, berdasarkan kajian
saintifik, likopena dapat membantu mencegah penyakit tertentu seperti kanser
prostat, kanser paru-paru dan kanser perut. Likopena juga dapat membantu
mengurangkan paras kolesterol LDL (kolesterol jahat) dan sekali gus mengawal
tekanan darah supaya stabil, katanya pada ceramah kesihatan The Red Campaign di
ibu negara, baru-baru ini. Kempen itu dianjurkan oleh syarikat makanan global, Heinz,
yang mengeluarkan sos tomato, perasa dan pelbagai aneka sos. Mary berkata,
sumber terbaik untuk mendapatkan likopena ialah dari sos spagheti, jus tomato,
tembikai, pes tomato, sup tomato, cili sos dan sos koktel. Beliau berkata,
kira-kira 80 peratus likopena terkandung di dalam produk tomato dan buah tomato
tetapi hakikatnya, tomato yang sudah dimasak mengandungi likopena yang lebih
tinggi. Ini kerana, katanya, proses memasak akan memecahkan dinding sel tomato
yang sekali gus membenarkan tubuh manusia menyerap likopena. Bagaimanapun,
beliau berkata, sebaik-baiknya pastikan anda tidak menggunakan minyak dan lemak
yang berlebihan ketika memasak untuk memastikan keberkesanan penyerapan
likopena.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.