Jumaat, 3 Februari 2012

Khasiat Timun




Mentimun atau timun terkenal dengan pelbagai khasiat untuk kesihatan dan kecantikan. Bagi penghidap hipertensi, timun amat berguna bagi menurunkan tekanan darah. Timun dengan nama saintifiknya sebagai cucumis sativus memiliki kandungan air yang banyak lengkap dengan vitamin C dan silika. Satu kajian yang dilakukan terhadap timun ini mendapati bahawa kandungan kalium, magnesium, fostor, beta karoten dan asid folat yang terdapat dalam timun dapat bekerja mengatur tekanan darah menjadi normal. Penggunaan timun untuk menurunkan tekanan darah amat mudah. Timun dimakan secara langsung atau sebagai hidangan tambahan dalam menu harian. Untuk mengekalkan khasiatnya sebaik-baiknya dimakan dengan kulitnya sekali kerana kulit timun mengandungi banyak serat. Lihat saja warna hijau timun ini benar-benar menggambarkan ia kaya manfaat dan khasiat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.