Kumpulan Makanan MERAH
Lycopene merupakan karotenoid yang bertanggungjawab terhadap warna
merah tomato. Walau bagaimanapun, kandungan lycopene dalam tomato akan hanya meningkat
ketika buah berada dalam keadaan matang (tomato akan menjadi lebih merah) dan
perbezaan akan lebih jelas kelihatan pada pelbagai jenis tomato. Sebagai
contoh, tomato merah mempunyai kandungan lycopene yang lebih tinggi jika
dibandingkan dengan tomato kuning. Lycopene bertindak sebagai ajen anti-oksidan
yang mampu membantu badan menyerap radikal bebas dan juga membaiki sel-sel
badan yang telah rosak. Di samping itu lycopene mampu menyahkan toksin yang
boleh menyebabkan penghasilan sel-sel barah. Kumpulan makanan merah adalah seperti tomato, tembikai, lada
merah, limau gedang merah jambu dan merah. Kumpulan makanan ini juga
mengandungi vitamin dan mineral yang lain selain daripada lycopene. Biarpun
begitu ada sesetengah buah-buahan yang mengandungi lycopene tidak berwarna
merah seperti buah jambu batu. Kandungan lycopene di dalam buah jambu batu
adalah rendah.
Kumpulan Makanan JINGGA
Beta-karotene adalah sejenis karotenoid yang menyebabkan lobak
merah jingga. Ia banyak dijumpai di dalam makanan berwarna jingga. Badan kita
mampu menukar beta-karotene kepada Vitamin A jika diperlukan. Beta-karotene
bertindak sebagai agen anti-oksidan yang membantu melindungi badan kita dari
kebanyakan jenis barah dan penyakit jantung, bahkan ia juga mampu memperlahankan
kemaraan penyakit-penyakit mata seperti katarak dan macular degeneration atau
kemerosotan macular dari merebak. Lobak, buah labu, mempelam dan buah
aprikot adalah sebahagian contoh kumpulan makanan berwarna jingga. Selain
daripada mengandungi beta-koratene, kumpulan makanan berwarna jingga ini
mengandungi vitamin dan mineral lain yang memainkan peranan dalam
mempertingkatkan tahap kesihatan kita. Sebagai contoh, buah labu merupakan
sumber Vitamin B6. Selain itu sahaja, sayur-sayuran hijau seperti bayam
mengandungi beta-karotene. Warna jingga beta-karotene dilitupi oleh warna hijau
klorofil
Kumpulan Makanan JINGGA KUNING
Makanan dalam kumpulan ini mengandungi beta-crytoxanthin yang
diklafikasikan secara kimia sebagai xanthophylls. Ia mengandungi ajen anti-barah
dan mampu mempertingkatkan fungsi jantung. Beta-crytoxanthin membekalkan aktiviti
anti-oksidan dalam badan kita. Nenas, oren, betik, jagung manis, nectarines
(sejenis buah pic yang kulitnya tidak berbulu), buah limau nipis dan pic
(sejenis buah yang berwarna kuning kemerahan)
tergolong dalam kumpulan makanan jingga kuning. Buah pisang membekalkan Vitamin B6 yang mampu mengawal hormon. Bromelain yang terkandung di dalam nenas dan papain yang dijumpai di dalam betik merupakan enzim proteolitik yang mampu membantu untuk memperkembangkan lagi fungsi penghadaman badan kita.
tergolong dalam kumpulan makanan jingga kuning. Buah pisang membekalkan Vitamin B6 yang mampu mengawal hormon. Bromelain yang terkandung di dalam nenas dan papain yang dijumpai di dalam betik merupakan enzim proteolitik yang mampu membantu untuk memperkembangkan lagi fungsi penghadaman badan kita.
Kumpulan Makanan HIJAU KUNING
Makanan dalam kumpulan ini mengandungi kebanyakannya lutein dan
zeaxanthin. Lutein dan zeaxanthin adalah pigmen kuning berkepekatan tinggi yang
dijumpai dalam buah-buahan berwarna kuning dan sayuran yang daunnya berwarna
hijau tua. Kawasan retina di mata kita dikenali sebagai
macula. Pengambilan tinggi buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan lutein dan zeaxanthin dalam diet pemakanan mampu mengurangkan risiko penyakit kemerosotan macular yang berkaitan dengan usia. Bayam, buah avocado, kacang hijau, kale atau kubis, collard greens dan mustard greens adalah dari kumpulan makanan hijau kuning.
macula. Pengambilan tinggi buah-buahan dan sayur-sayuran yang kaya dengan lutein dan zeaxanthin dalam diet pemakanan mampu mengurangkan risiko penyakit kemerosotan macular yang berkaitan dengan usia. Bayam, buah avocado, kacang hijau, kale atau kubis, collard greens dan mustard greens adalah dari kumpulan makanan hijau kuning.
Kumpulan Makanan HIJAU
Glucosinolates, sulforaphane, isothiocyanates dan indoles adalah
sebahagian komponen yang biasa wujud dalam kumpulan makanan ini. Sulforaphane
adalah bahan kimia tumbuhan yang mempunyai aktiviti anti karsinogenik. Sulforaphane dan isothiocyanates merupakan
ajen anti oksidan dan juga perangsang enzim penyahtoksin asli yang mujarab
dalam badan kita. Indoles mampu mengelakkan sel-sel badan dari kerosakan sel
dan penyakit barah. Brokoli (kubis bunga warna hijau), kubis Brussels. Bok Choy, kubis
bunga dan kubis adalah terdiri daripada ahli-ahli kumpulan hijau. Kebanyakan
sayuran cruciferous (tergolong dalam keluarga sayur kubis) dapat mengurangkan
risiko untuk mendapat penyakit barah. Brokoli merupakan satu sumber Vitamin A,
Vitamin C, beta-karotene dan asid folik yang sangat baik. Manakala kubis tidak
mengandungi kolesterol. Kandungan kalorinya rendah dan ia merupakan sumber
Vitamin C yang bagus. Kubis bunga pula merupakan sumber folat yang baik.
Kumpulan Makanan PUTIH
Kebanyakan makanan dari kumpulan ini mengandungi allyl sulfides.
Sebatian sulfur ini membuatkan makanan berasa pedas atau berbau tajam. Ia juga merupakan ejen anti-tumor. Bawang putih, bawang
merah, kucai dan bawang perai tergolong dari kumpulan makanan putih. Bawang
putih dikenali mampu mengurangkan tahap kolesterol
dan tekanan dalam darah.
Makanan Kumpulan UNGU
Anthocyanin menyebabkan kebanyakan buah-buahan, sayur-sayuran dan
bunga berwarna merah, voilet (ungu), ungu dan biru. Ia adalah pigmen yang mudah
larut dalam air dan mampu memantulkan warna merah hinggalah ke biru. Anthocyanin
berfungsi sebagai ajen anti oksida. Ia mampu melindungi badan dari kerosakan
osidatif yang menyebabkan penyakit jantung, barah dan penuaan. Anggur ungu, beri biru, beri hitam, raspberi, kranberi, plum, buah prun, kismis, buah terung, blackcurrant dan kubis ungu tergolong dalam kumpulan makanan ungu.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.