Khasiat Kunyit (Curcuma Longa)
Kegunaan
Awet muda, lepas bersalin dan cegah kanser =
Amalkan makan daun dan umbi isi sebagai ulam,
Pening kepala dan gastrik.
Sengal badan, Batuk & sakit tekak = air
rebusan ibu kunyit campur dengan asam jawa minum pagi dan petang.
Penyakit kulit = parut dan tampalkan ibu
kunyit pada kulit.
LONDON: Satu
molekul yang dijumpai dalam kari didapati mampu membunuh sel barah esofagus
(kerongkong) di dalam satu ujian makmal. Ini sekali gus memberi pembayang
bahawa molekul itu mungkin berpotensi dibangunkan sebagai rawatan
antibarah. Penyelidik di Pusat Penyelidikan Barah Cork di Ireland, berjaya
merawat sel barah kerongkong dengan menggunakan curcumin
(kunyit) iaitu bahan kimia dalam kari yang memberikan warna kuning dan
mendapati ia mula membunuh sel kanser dalam masa 24 jam. Kajian
yang disiarkan dalam British Journal of Cancer itu juga menyatakan bahawa
sel-sel barah tersebut juga mula terhadam sendiri. Penyelidikan saintifik
sebelum ini mengakui kunyit mampu mengawal tumor dan mereka yang memakan banyak
kari kurang berisiko terhadap penyakit itu. Ini meskipun kunyit dikatakan akan
kehilangan ciri-ciri antibarah sebaik dimakan.Namun, Cik Sharon McKenna yang
mengetuai kajian itu berkata terdapat potensi untuk menjadikan kunyit sebagai
ubat antibarah bagi merawat barah kerongkong. Barah kerongkong membunuh
500,000 orang di seluruh dunia setiap tahun.Tumor yang tumbuh sangat mengancam
nyawa dengan kadar peluang pesakit untuk hidup selama lagi lima tahun ialah
antara 12 dengan 31 peratus. Menurut Cik McKenna, kajian menunjukkan
kunyit menyebabkan sel barah mati 'dengan menggunakan sistem mesej sel yang
tidak dijangka'. Pada 2007, penyelidik Amerika Syarikat mengumumkan
mereka mendapati kunyit mampu merangsang sistem imunisasi sel dalam penyakit
angin ahmar. -- Reuters.
Apa itu Kunyit ?
Kunyit (Curcuma longa) merupakan sejenis
rempah yang banyak digunakan dalam kari dan masakan lain Asia Selatan.
Kunyit juga digunakan untuk memberi warna kuning pada masakan.Selain
kegunaan kepada masakan, kunyit juga terkenal di kalangan masyarakat Melayu dan
India dengan khasiatnya sebagai ubat pembersih dalaman badan dan mencantikkan
kulit. Di samping itu daun serta bunga kunyit bagi sesetengah masyarakat Melayu
memang digemari sebagai ulam.
Khasiat
Suatu kajian telah dilakukan oleh saintis penyelidik
dari Universiti Tel Aviv mendapati kunyit mempunyai sejenis bahan
aktif dikenali Curcumin . Dalam dos yang tinggi, unsur itu mampu
memberikan kesan terapeutik untuk menentang keradangan. Menurut Dr.
Shahar Lev-Ari dari Fakulti Kesihatan Awam, Perubatan Sackler Univeristi Tel
Aviv, kajian yang dilakukan bersama para penyelidik lain mendapati Curcumin mampu
melawan kanser apabila digabungkan dengan sejenis ubat antiradang
yang lain. Curcumin bertindak meneutralkan radikal bebas selain mampu
menjadiantioksidan bagi memusnahkan radikal bebas sebagai faktor
penyebab utama kepada kewujudan sel-sel kanser. (Kosmo 17 Jun
2011)
Kegunaan
kunyit dalam perubatan tradisional
Kunyit, apabila dicampur dengan minyak
bijan dan madu, telah digunakan sebagai tonik herba. Apabila
disapu pada payudara, tuam yang diperbuat daripada ubinya merangsang
pengaliran susu. Kunyit juga digunakan untuk merangsang penghasilan sel
darah merah serta melarutkan darah beku dan apabila dicampur dengan
minyak, digunakan untuk melicinkan kulit kasar. Rebusan kunyit boleh
digunakan sebagai pencuci mata yang menyegarkan.
Sifat-Sifat perubatan kunyit
1. antelmintik untuk menghapuskan atau menyingkirkan
cacing usus;
2. antibakteria untuk membunuh atau memperlahankan
pertumbuhan bakteria;
3. antiedema yang mencegah atau melegakan edema yang
merupakan pengumpulan air yang tidak normal di dalam tisu;
4. antihepatotoksisiti yang mencegah keracunan dan
kerosakan hati;
antihipertensi yang menurunkan tekanan darah;
antihipertensi yang menurunkan tekanan darah;
5. antikarsinogen atau antimutagen yang bertindak
terhadap barah;
6. antikeradangan yang mengurangkan keradangan;
7. antikulat yang merawat jangkitan kulat;
8. antimalaria yang merawat atau mencegah penyakit
malaria;
9. antikesitotoksikan yang mencegah keracunan sel;
10.
antioksidan yang menghalang pengoksidaan dan dengan itu,
mencegah sesetengah jenis penyakit;
11.
antipenggumpulan yang menyekat, memperlahankan atau
menghalang penggumpalan darah;
12.
emenagog yang menggalakkan haid atau memulihkan kitaran haid;
13.
karminatif yang menyingkirkan gas dari saluran makanan supaya
dapat melegakan kolik (sakit perut yang memulas-mulas) atau sakit perut;
14.
kolagog yang merangsangkan pengaliran hempedu ke dalam
duodenum.
# Seorang pesakit Kanser Kerongkong
,Sarawak , 3 kali sudah menjalani rawatan Radioterapi tetapi
kanser masih menyerang.Pesakit bernasib baik kerana mahu mencuba herba
ini dan hanya dalam masa tidak lebih dari seminggu pesakit tersebut
boleh makan - makanan pepejal seperti biasa. Dalam masa 2 bulan sahaja kanser
terus hilang dan pesakit dapat meneruskan
kehidupan harian seperti biasa.
|
Read more:www.kunyitpenawarkanser.com http://www.kunyitpenawarkanser.com/p/pengenalan-herba-penawar-kanser_18.html#ixzz1xZ8WqOZn
Cancer Herba Kunyit Penawar Kanser.com
Under Creative Commons License: Attribution
untuk mencerahkan kulit juga
BalasPadam