Kacang Soya Berbahaya Kepada
Manusia? Nabi SAW mengamalkan pemakanan sunnah seperti kurma, kismis dll.
Tetapi kita telah dipalingkan daripada pemakanan sunnah oleh golongan berkepentingan
wang sehingga yang baik tidak diambil,
sebaliknya kita disogokkan oleh musuh Islam dengan matlamat untuk melariskan
barangan mereka. Kita selalu digembar-gemburkan dengan kandungan dan kebaikan
soya yang mengandungi nutrien penting dan protein, tapi kali ni saya nak kongsi
sebaliknya.
Hakikatnya, soya sebenarnya
mengandungi kandungan bahan kimia yang berbahaya. Antara keburukan kacang soya
yang dapat saya simpulkan dari pembacaan saya:
1.
Meningkatkan risiko penyakit barah payudara (breast cancer) di
kalangan wanita.
2.
Berupaya mempengaruhi dan melembapkan minda /
otak.
3.
Punca kepada proses pertumbuhan luar biasa
untuk bayi dalam kandungan dan kanak-kanak.
4.
Menambah sifat sifat kewanitaan pada lelaki.
Kajian menunjukkan kacang
soya mengandungi satu bahan kimia yang menyerupai hormon estrogen ( yakni
hormon wanita ). Bahan kimia ini jika diambil berlebihan mampu mengubah
perkembangan seksual / sexual development (boleh mempengaruhi kejantinaan
seseorang kewanitaan ).
FAKTA: 2 gelas susu soya
sehari, dalam masa sebulan, adalah cukup untuk mengubah masa kitaran haid
wanita!
Kacang soya mengandungi satu
susunan fotokimia (1) yang mengagumkan, dan susunan yang
paling menarik ialah satu chemical bernama isoflavone (2). (1 : komponen yang
aktif secara biologi yang terhasil dari tumbuh-tumbuhan.) (2 : komponen /
sebatian kimia yang dikaji dapat melegakan symptom menopous, mengelak kanser,
memperlahankan kadar osteoporosis dan mengurangkan risiko penyakit jantung.)
Walaubagaimanapun, kandungan
isoflavone ni bukan senang-senang dapat diekstrak dari kacang soya. Hanya
selepas menjalani proses penapaian (fermentation) yang lengkap, barulah dapat
menghasilkan isoflavone, yang dapat dihadam dengan sempurna dalam sistem
penghadaman manusia.
Dalam erti kata lain, kacang
soya yang tidak menjalani proses penapaian sempurna, mempunyai kurang kandungan
isoflavone dan tidak sesuai untuk diminum. Kacang soya juga mengandungi
perencat enzim yang menghalang penyerapan tripsin dan enzim lain yang
diperlukan tubuh untuk proses penghadaman. Proses memasak yang biasa tak mampu
nak menyahaktifkan perencat enzim ini. Keadaan ini sangat berbahaya kerana
boleh menyebabkan gastric, kekurangan protein dan asid amino. Secara semulajadinya,
semua kekacang mempunyai satu bahan kimia bernama phytic acid (3)
yang merupakan satu bahan anti-nutrien. Begitu juga dengan kacang soya. Malah,
kandungan bahan ini dalam kacang soya adalah lebih berbanding kekacang lain.
(3 : phytic acid mampu menghalang
penyerapan mineral tertentu seperti magnesium, kalsium, zat besi dan zink.
Laporan perubatan menunjukkan penduduk Negara Dunia Ketiga yang banyak
mengambil kacang soya, mempunyai kekurangan mineral-mineral tersebut dalam
badan.)
Kacang soya juga mengandungi
bahan kimia hemagluttinin (4) dan perencat tripsin yang merencatkan
pertumbuhan manusia (di peringkat kanak-kanak). Bahan ini dapat di nyahaktifkan
dengan proses penapaian. Antara produk dari kacang soya yang menjalani proses
penapaian ialah tempe .
(4 : link hemaggluttin ini
lah yang membentuk jaringan virus H1N1 dan sekuel-sekuel nya) Tapi, bagi
sesetengah produk soya, contoh air soya dan tofu, sebatian perencat ini masih
wujud, walaupun sedikit. Keadaan ini juga bukan satu berita baik untuk kanak-kanak
yang mengambil susu berasaskan soya. Sesetengah ibu bapa menggantikan susu
tepung (susu lembu) dengan susu berasaskan soya, tapi ia bukanlah sebaik yang disangka.
Menurut Dr Jill Shneider, Prof Madya Sains & Biologi di Leigh University, Bethlehem,
Pensylvania, bayi yang alergik kepada susu lembu tapi diberi susu berasaskan
soya merupakan satu keadaan yang berbahaya. Satu kajian makmal dibuat ke atas
tikus putih menunjukkan isoflavone yang bertindak sebagai hormone estrogen
dalam kacang soya mampu mempercepatkan proses tumbesaran tikus makmal.
Chemical ni kurang baik untuk bayi kerana ia bertindak seperti estrogen yang
mengawal pertumbuhan lelaki dan wanita dewasa. Senang cakap, seolah-olah
menggalakkan ia bayi
membesar lebih cepat dari kadar yang sepatutnya.
FAKTA: Dikatakan, bayi yang diberi minum susu
berasaskan soya menghadam phytoestrogen dari kacang soya, seolah-olah bayi
tersebut menerima kandungan hormon bersamaan dengan 5 biji pil perancang dalam
sehari!
Pergh! FAKTA: Pada 1991, penyelidik Jepun
melaporkan bahawa penggunaan soya serendah 30 gram sehari atau 2 sudu makan,
untuk sebulan, boleh menyumbang kepada peningkatan hormone tiroid, yang
menyebabkan kanser
tiroid. Oleh itu kembalilah kepada pemakanan sunnah melibatkan jenis
makanan dan cara pemakanan.
MENJANA KESIHATAN MENGIKUT
SUNNAH SEBELUM TERLAMBAT Wallahu alam Ustaz Hashim Al-Maranji
Kita
sering digembar-gemburkan tentang kebaikan kacang soya sebagai makanan yang
baik untuk tubuh kita. Produk-produk kesihatan juga ada yang menjadikan soya
sebagai ramuan asas. Begitu juga susu formula untuk bayi yang berasaskan soya
sebagai alternatif kepada susu lembu formula. Ditambah pula Amerika Syarikat
sebagai pengeluar soya utama dunia, maka kempen2 tentang kebaikan soya tentunya
hebat. Maklumat tentang bahaya kacang soya ini didasarkan kepada penemuan yang
dibuat oleh ketua pegawai perubatan United Kingdom dan Persatuan Pemakanan
British. Phytoestrogens di dalam kacang soya adalah penyumbang utama terhadap
kesan2 buruk soya. Di antara penemuan2 mereka mendapati phytoestrogens di dalam
kacang soya meningkatkan risiko barah payudara dan menyusutkan kesuburan
lelaki. Penemuan ini disokong oleh Kementerian Kesihatan Israel, yang melarang
penggunaan susu formula bayi berasakan soya dan menasihatkan rakyat Israel
supaya menghadkan pengambilan makanan berasaskan soya. Kita ketepikan dulu isu
kebiadaban mereka terhadap bangsa lain, yang perlu diketahui bahawa bangsa
Israel sangat menitik beratkan perihal pemakanan mereka.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.