Adakah Mi Kuning Selamat dimakan?
Semua penjual mi
mahukan untung. Tiada peniaga yang mahu rugi apabila berniaga. Justeru, mi yang
dijual mesti tahan lama. Lagi lama laaaaaagiiiii bagussszz. Mi yang tahan lama
maksudnya, ia tidak mudah basi. Basi erti katanya telah dimakan oleh bakteria
yang menapaikan zat kanji yg ada dalam mi bertukar menjadi masam. Oleh itu,
bagi menghalang bakteria dari dapat tumbuh pada kanji mi, bakteria ini perlu
dibunuh (dibasmi kuman atau dinyah kuman). Justeru setiap mi perlu dibubuh
pengawet. Bagi meningkatkan julat keuntungan, pengawet mestilah murah dan kuat
iaitu apa jenis bakteria pun mesti mati apabila tercium atau tersentuh saja
pengawet jenis ini. Pengawet yang dimaksudkan adalah borik asid. Telah
dibincangkan bahawa barah suka persekitaran darah berasid! Bagi menjadikan mi
tampak menarik, ia perlu dibubuh warna kuning dan seboleh bolehnya warna pun
mesti murah bagi meningkatkan lagi untung!
Mi tanpa pengawet
hanya tahan 2 hari sahaja. Paling lama pun 3 hari itupun kalau nasib baik... Justeru
bagi memastikan mi tahan sekurang kurangnya 5 tahun, jumlah pengawet yang
digunakan mesti dalam kuantiti yang banyak! Jika tidak, mi akan cepat basi dan
peniaga akan rugi. Peniaga dan pembuat mi tidak sekali kali akan membenarkan
perkara ini berlaku. Justeru, selalunya mereka akan meletakkan kuantiti borik
asid dengan banyak ke dalam mi kuning.
Ujian ringkas : Jika
produk mi mengandungi pengawet borik asid yang banyak, mi akan bertukar warna
merah jambu apabila terkena kuah kari. Mungkin perubahan warna ini disebabkan
oleh kunyit di mana kunyit bertukar merah dalam persekitarn berasid
Lain kali apabila membeli mi:
1. Pastikan
mi itu tiada berpengawet:
a. Mi
tiada pengawet tak tahan lama ( mi itu basi dalam masa kurang 2 hari).
b. Mi
berpengawet boleh tahan bertahun tahun bergantung kepada kuantiti pengawet yang
digunakan. Semakin banyak pengawet digunakan semakin lama mi itu tahan tanpa
basi, semakin untung empunya kedai.
2. Pastikan
mi itu tidak bertukar kepada merah jambu apabila terkena kuah kari.
a. Mi
tidak bertukar warna ke merah jambu – tiada pengawet
b. Mi
bertukar warna ke merah jambu – ada pengawet
3. Pastikan
anda percaya dengan syarikat pengeluar mi atau penjual mi seorang yang jujur
serta boleh dipercayai.
Hal yang diatas
adalah lebih kurang sama ceritanya dengan kue tiaw, bee hoon, kicap, sos dan
produk yang seangkatannya di mana kimia pengawet digunakan secara berleluasa.. untuk
menyebabkan makanan menjadi putih, chemical bleaching ( pelunturan warna secara
kimia ) digunakan.
Psst-psst : - Untuk jangka waktu lama, kesan jangka panjang
pendedahan kepada berbagai kimia dalam makanan ( asid borik, kimia pengawet,
pengemulsi, pewarna tiruan, perisa tiruan, aroma tiruan, aditif makanan dsbnya
), tidak keterlaluan dikatakan setiap orang yang memakannya boleh dihinggapi
penyakit rosak buah pinggang, bayi dilahirkan cacat, masalah mandul, IQ rendah,
barah usus, barah hati dan lain lain barah lagi ....
8 kali denda tapi tak serik
8 kali denda tapi tak serik
Oleh NOOR HASLIZA NUSI
hasliza.nusi@kosmo.com.my
GEORGE TOWN - Seorang pemilik kilang
memproses makanan di Jelutong di sini tidak serik walaupun telah lapan kali
didenda atas kesalahan sama menggunakan bahan pengawet asid borik dan asid
benzoik dalam produk makanan yang dikeluarkan sejak lima tahun lalu. Semalam,
tertuduh Gooi Soon Chye, 45, iaitu pemilik kilang Teoh Guan Hup Food Stuff
Industries buat kali kesembilan dijatuhi hukuman denda atas kesalahan
menggunakan bahan pengawet itu oleh Mahkamah Majistret Balik Pulau di sini.
Soon Chye mengaku bersalah atas keenam-enam pertuduhan terhadapnya kerana
menggunakan asid borik dan asid benzoik dalam produk makanan keluaran
kilangnya. Majistret Mohd. Firdaus Abdul Wahab kemudian menjatuhi hukuman denda
sebanyak RM22,500 terhadap enam kesalahan itu dan penjara 22 bulan jika
tertuduh gagal menjelaskan denda tersebut. Mengikut pertuduhan, kilang tersebut
didakwa menggunakan bahan pengawet asid borik dan asid benzoik ketika
menghasilkan mee kuning, kuey teow, hor fun dan bee tai bak. Tertuduh didakwa
mengikut Seksyen 13B(2)(d) Akta Makanan 1983 (Pindaan 2002) dan dihukum
mengikut Seksyen 13B(4) akta sama yang membawa hukuman maksimum penjara lima
tahun atau denda RM20,000 atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.hasliza.nusi@kosmo.com.my
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.