Bahaya telur palsu
ARKIB utusan : 02/05/2011
Oleh LAUPA JUNUS
ISU pengeluaran telur yang dikatakan
palsu baru-baru membuka mata kita betapa bahayanya menikmati apa yang kita suka
tanpa mempedulikan dari mana sumbernya. Seperkara lagi ialah, kita tidak menyangka
ada pihak sedia mengambil kesempatan untuk mengaut untung tanpa memikirkan
kesannya kepada orang lain. Demikian risiko yang kita tanggung apabila memakan
telur yang dikatakan palsu. Telur palsu itu dikatakan dihasilkan daripada
bahan-bahan kimia yang sudah pasti mengundang bahaya kepada badan.
Telur palsu atau fake egg
dikatakan dihasilkan di China kerana mereka berpendapat, menghasilkan telur
palsu lebih murah berbanding memelihara ayam penelur. "Tidak mustahil
(menghasilkan telur palsu), kerana benda serumit manapun manusia boleh hasilkan
inikan pula telur palsu," kata Pengarah Institut Pertanian Tropika
Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof Dr. Zulkifli Idrus. Beliau yang
pakar menjalankan penyelidikan berkenaan ayam bagaimanapun berkata, sekiranya
pereka telur palsu itu ingin bersaing dengan yang asli mereka terpaksa
mengeluarkan kos yang tinggi
"Ini kerana, jika hanya meniru
menghasilkan kuning telur , putih telur (albumen) dan cangkerang, maka ia tidak
mampu bersaing dengan telur asli (daripada segi zat)," ujarnya.
Pada masa sama, agak mudah untuk
membezakan antara telur asli dan palsu daripada segi luaran dan dalaman. Laporan
menyebut bahawa menghasilkan telur sendiri lebih murah berbanding menternak
ayam penelur di China. Mengenai perkara itu, Zulkifli berkata, penternakan ayam
penelur memang rumit dan kos tinggi. Ini kerana, penternak memerlukan ratusan
ribu ekor ayam penelur untuk memastikan mereka memperoleh keuntungan minimum
sedangkan keuntungan yang sama boleh diperoleh dengan menternak ayam pedaging
pada kuantiti yang jauh lebih rendah.
Ayam penelur pula hanya mengeluarkan
hasil (mula bertelur) selepas 20 minggu sedangkan ayam daging sudah boleh
dijual selepas lima minggu.
"Keuntungan menjual telur pula
hanya dua atau tiga sen sebiji," ujar beliau.
Apatah lagi sebiji telur asli dibentuk
oleh ayam dalam tempoh 24 jam termasuk pembentukan cangkerang sahaja hampir 20
jam. Oleh itu jika pihak yang menghasilkan telur tiruan berkata, mereka ingin
menjual telur pada harga yang lebih murah, ia bertentangan dengan logik kerana
bahan tambahan mineral yang perlu disuntik memerlukan kos yang tinggi.
"Saya kurang setuju jika telur
tiruan ini murah. Banyak perkara perlu ditiru selain kuning, putih dan
cangkerang telur. "Ini termasuk kalaza dalam telur yang fungsinya
memegang kuning telur. Ini saya rasa sukar ditiru," katanya.
Melainkan ada usaha untuk mengabui mata
pembeli yang menggunakan taktik mencampurkan telur asli dan telur palsu untuk
mengaut untung. Namun, bagi pengguna, Zulkifli memberi peringatan bahawa amat
bahaya memakan telur palsu kerana ia dihasilkan daripada bahan kimia. Mengenai
isu yang dibangkitkan oleh Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) bahawa mereka
menemui telur palsu di negeri itu, Zulkifli berkata, ia tidak mustahil berlaku.
Psst-psst … Tidakkah kita terfikir bahawa ayam penelur
mungkin telah disuntik hormon bagi membolehkannya bertelur sepanjang tahun?
Adakah selamat memakan telur dari ayam yang disuntik hormon bertelur? Inspektor
Kesihatan unit Keselamatan Makanan KKM hanya berjumlah 2 – 3 orang saja bagi
setiap daerah. Masing-masing mereka terikat kepada sasaran kerja tahunan yakni jika
sasaran 100 persampelan makanan setiap tahun. Jika sampel
dijalankan 80 maka pencapaian adalah 80 peratus _ Sedangkan jumlah saudagar penternak
ayam telur adalah ramai! Adakah cukup bagi menjalankan persampelan makanan?
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.