Mi segera merupakan mi separa masak yang dikeringkan dan
dicampur dengan minyak, biasanya di makan setelah dimasak atau direndam dengan
air panas selama beberapa minit. Makanan ini amat “popular” dalam
kalangan orang bujang mahupun
golongan yang sedang “kekeringan” poket.
Namun begitu tahukah anda, di sebalik kesedapan dan keenakan mi
segera yang mempunyai pelbagai perisa itu sebenarnya kurang sihat sekiranya
dimakan dalam kuantiti yang banyak dan secara berterusan. Bayangkan kandungan
di dalam bahan perencah mi tersebut mengandungi kadar MSG yang tinggi dan garam
yang tinggi. Bahan perisa ini
menyebabkan pelbagai kesan negatif kepada kesihatan terutama terhadap fungsi
buah pinggang. Terdapat kajian yang mengatakan bahawa individu yang alah kepada
MSG mengalami panas dada, perubahan warna wajah kepada sedikit merah atau sakit
kepala yang melampau setelah mengambil produk yang mengandungi MSG yang tinggi
( Sila googlekan Chinese Restaurants Syndrome ).
Selain itu, kandungan dioxin dan plasticizers yang
terkandung dalam pek pembungkusan (biasanya dalam bentuk mangkuk atau cawan)
juga dikatakan mampu mempertingkatkan risiko serangan kanser dalam
kalangan pengguna. Bahan kimia yang terlarut dalam air panas akan menjadi
bahaya sekiranya dimakan daripada mangkuk secara terus. Mangkuk melamine juga
pernah diperkatakan memudaratkan manusia!
Jangan lupakan juga teknik memasak mi segera anda. Tahukah anda,
kandungan wax yang menyelaputi mi segera mengambil masa selama 4-5 hari untuk
mencernanya. Bagaimana pula dengan kesan terhadap ibu mengandung dan
kanak-kanak?
Kanak-kanak yang berumur bawah 5 tahun akan mengalami
masalah penyerapan nutrisi sekiranya
dia mengambil mee segera lebih dari 3 kali seminggu. Pengambilan mi segera yang
terlalu kerap bagi ibu mengandung juga boleh mengakibatkan keguguran atau
menganggu proses pertumbuhan janin. Jadi, anda para wanita, cubalah elakkan
pengambilan mi segera. Cuba gantikan dengan makanan lain yang lebih berkhasiat.
136 bahan penambah kebanyakannya bahan kimia dibenarkan ditambah di dalam mi segera oleh Codex, piawaian makanan WHO/FAO. Daripada 136 bahan penambah itu, 24 daripadanya adalah garam natrium, di samping garam makan juga turut ditambah. Disebabkan itulah kenapa mi segera mengandungi natrium yang tinggi.
136 bahan penambah kebanyakannya bahan kimia dibenarkan ditambah di dalam mi segera oleh Codex, piawaian makanan WHO/FAO. Daripada 136 bahan penambah itu, 24 daripadanya adalah garam natrium, di samping garam makan juga turut ditambah. Disebabkan itulah kenapa mi segera mengandungi natrium yang tinggi.
Satu paket mi segera sahaja boleh mengandungi kira-kira maksimum
pengambilan harian yang dibenarkan 2,400 mg natrium. Di samping banyak bahan
penambah dan paras natrium yang tinggi, mi segera juga mengandungi jumlah lemak
yang tinggi. Kebanyakan mi segera digoreng dalam proses pembuatannya.
Menurut Majlis Pengguna Hong Kong (HKCC) dan Pusat Keselamatan Makanan (CFS),
sampel 3 cawan mi segera didapati mengandungi lebih daripada 30g daripada
jumlah lemak bagi setiap pakej, yang merupakan lebih daripada 50% daripada had
pengambilan harian bagi jumlah lemak untuk diet 2,000-kcal.
10 Ramuan Melampau Dalam Mi Segera:
Adakah mi segera makanan sebenar atau makanan palsu?
Apakah bahan penambah ini sebenarnya dan sejauh manakah ia selamat?
Berikut beberapa ramuan yang mungkin anda mengambilnya bersama dengan mi segera anda.
1. Kalsium Sulfat: Kapur Paris.
2. Asid Tartarik: Bahan kimia yang digunakan dalam julap dan untuk memutihkan cermin. Bahan kimia ini lebih beracun berbanding 100% alkohol tulen.
3. Kalsium Oksida: Digunakan rawatan sisa buangan dan dalam racun serangga.
4. Tertiary Butylhydroxyquinone (TBHQ): Produk berasaskan petroleum; satu bentuk butane (cecair dalam pemetik api).
5. BHT: Risiko karsinogen (boleh sebabkan kanser) dan kesan berbahaya kepada ginjal.
6. Propyl Gallate: Satu xenoestrogen (sebatian seperti hormon). Boleh memberikan kesan sampingan kepada pembiakan, perkembangan janin yang sihat dan menghalang pengeluaran sperma.
7. Pentasodium triphosphate: Bahan pencuci paling berkuasa (sering digunakan dalam bahan cuci), bahan samak untuk kulit; juga digunakan dalam pengeluaran kertas, penapisan petroleum, aplikasi lombong dan rawatan air.
8. Propylene Glycol: Pelarut sintetik yang dianggap racun neurologi. Digunakan untuk pembuatan bahan pendingin, antibeku automotif, cecair yang berfungsi dalam tekanan hidraulik dan sebagainya. Jumlah berlebihan yang diambil boleh membawa kepada kerosakan buah pinggang.
9. Polydimethylsiloxane:
Digunakan dalam kanta sentuh, syampu (untuk menjadikan rambut berkilat dan licin), minyak pelincir dan jubin tahan panas.
10. Pewarna tiruan (contohnya: Sunset Yellow FCF dan Tartrazine): Menyumbang kepada hiperaktiviti dalam kalangan kanak-kanak ; mungkin turut menyumbang kepada gangguan visual dan pembelajaran, kerosakan saraf; mungkin menjadi penyebab kanser.
Adakah mi segera makanan sebenar atau makanan palsu?
Apakah bahan penambah ini sebenarnya dan sejauh manakah ia selamat?
Berikut beberapa ramuan yang mungkin anda mengambilnya bersama dengan mi segera anda.
1. Kalsium Sulfat: Kapur Paris.
2. Asid Tartarik: Bahan kimia yang digunakan dalam julap dan untuk memutihkan cermin. Bahan kimia ini lebih beracun berbanding 100% alkohol tulen.
3. Kalsium Oksida: Digunakan rawatan sisa buangan dan dalam racun serangga.
4. Tertiary Butylhydroxyquinone (TBHQ): Produk berasaskan petroleum; satu bentuk butane (cecair dalam pemetik api).
5. BHT: Risiko karsinogen (boleh sebabkan kanser) dan kesan berbahaya kepada ginjal.
6. Propyl Gallate: Satu xenoestrogen (sebatian seperti hormon). Boleh memberikan kesan sampingan kepada pembiakan, perkembangan janin yang sihat dan menghalang pengeluaran sperma.
7. Pentasodium triphosphate: Bahan pencuci paling berkuasa (sering digunakan dalam bahan cuci), bahan samak untuk kulit; juga digunakan dalam pengeluaran kertas, penapisan petroleum, aplikasi lombong dan rawatan air.
8. Propylene Glycol: Pelarut sintetik yang dianggap racun neurologi. Digunakan untuk pembuatan bahan pendingin, antibeku automotif, cecair yang berfungsi dalam tekanan hidraulik dan sebagainya. Jumlah berlebihan yang diambil boleh membawa kepada kerosakan buah pinggang.
9. Polydimethylsiloxane:
Digunakan dalam kanta sentuh, syampu (untuk menjadikan rambut berkilat dan licin), minyak pelincir dan jubin tahan panas.
10. Pewarna tiruan (contohnya: Sunset Yellow FCF dan Tartrazine): Menyumbang kepada hiperaktiviti dalam kalangan kanak-kanak ; mungkin turut menyumbang kepada gangguan visual dan pembelajaran, kerosakan saraf; mungkin menjadi penyebab kanser.
Persatuan Pengguna Pulau Pinang – Jauhi mi segera elak penyakit kronik Sumber: Sinar Harian
GEORGETOWN – Senang didapati, mudah
disediakan pada bila-bila masa dan harga murah antara faktor mi segera menjadi
pilihan khususnya pelajar apabila lapar di waktu malam ketika mengulang kaji
pelajaran. Bagaimanapun, masih ramai yang tidak menyedari makanan segera ini
boleh memudaratkan kesihatan dan kajian mendapati ia boleh menyebabkan
penggemarnya mendapat pelbagai penyakit kronik seperti serangan jantung, strok,
kerosakan buah pinggang dan kanser.
Presiden Persatuan Pengguna Pulau
Pinang (CAP), S M Mohamed Idris berkata, kajian CAP ke atas 10 sampel mi segera
mendapati tiga daripadanya mengandungi natrium melebihi 1,000 miligram
sedangkan saranan untuk orang dewasa dan kanak-kanak berusia empat tahun adalah
2,400 miligram sehari. “Pengambilan mi segera boleh menyebabkan pengambilan
garam yang berlebihan kerana natrium sering ditambah dalam makanan harian kita
dan mi segera adalah makanan yang menjalani pelbagai peringkat pemprosesan
tanpa sebarang khasiat makanan.
“Mi segera adalah makanan remeh yang
mengandungi karbohidrat, natrium dan pelbagai penambah perisa selain rendah
khasiat seperti serat, vitamin dan galian. Perisa sup juga mengandungi
‘Monosodium Glutamate’ (MSG) yang berperanan menjadikan perisanya benar-benar
tulen,” katanya pada sidang media semalam.
SOALAN : Kenapa FDA mengiktiraf dan meluluskan MSG?
JAWAPAN PALING MUNASABAH: Mau wang besar !!!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.