Asid Propionik Pengawet Roti
Hari ini kita berkongsi satu rahsia
yang anda perlu tahu sebagai pengguna. Kemungkinan rahsia ini tidak pernah lagi
didedahkan atau mungkin ini adalah kali pertama anda mendengarnya.. Kebanyakan
roti dan ban yang dijual di Malaysia melanggar undang-undang dengan
sewenang-wenangnya, ia mengandungi terlalu banyak bahan pengawet yang dipanggil
asid propionik, walaupun dibenarkan di bawah undang-undang makanan kita, hadnya
dalam roti mestilah tidak melebihi paras yang ditetapkan oleh undang-undang.
Dalam ujian yang dijalankan oleh CAP
baru-baru ini ke atas pelbagai jenis roti yang dibeli di Pulau Pinang dan Kuala
Lumpur, termasuklah roti bantal dan beraneka jenis ban ( termasuklah yang
dihidangkan dan digunakan sebagai burger dalam rangkaian makanan segera ),
didapati sehingga 92% mengandungi asid propionik dalam jumlah sehingga 5 kali ganda
lebih daripada had maksimum yang dibenarkan oleh undang-undang Malaysia.
Di bawah Peraturan Makanan 1985, roti
dibenarkan mengandungi asid propionik, sodium, potassium atau garam kalsium
dalam jumlah yang mestilah tidak melebihi 2000 mg/kg roti (Peraturan 65 (2) a).
Dalam ujian CAP atas 50 sampel roti ( 27
sampel roti pada 2005 dan 23 sampel roti pada 2006 ), hanya 4 sampel roti
mempunyai asid propionik dalam lingkungan had dibenarkan. Selebihnya 46
daripada 50 sampel roti iaitu 92% daripada roti yang diuji oleh kami semuanya
mempunyai asid propionik melebihi 2,000 mg/kg.
Kebanyakan roti yang melanggar
peraturan adalah roti dan ban dari rangkaian restoran makanan segera, pasar
raya, kedai roti tempatan dan sebahagiannya daripada JENAMA TERKENAL !
Pengawet di dalam roti adalah asid
propionik. Apakah itu asid propionik?
Asid propionik tidak berwarna,
berminyak, cecair berbau hancing yang terjadi secara semula jadi dalam binatang
dan produk tenusu. Ia biasanya digunakan sebagai racun kulat dan racun
bakteria, ia mengawal kulat dan bakteria dalam bijirin yang disimpan, kawasan
simpanan bijirin, sisa buangan ternakan dan air minuman untuk ternakan. Dalam
makanan, ia digunakan untuk mengawet makanan yang dibakar dan keju. Bentuk lain
asid propionik ( contohnya kalsium dan sodium propionates ) juga ditambah ke dalam
makanan untuk mencegah kulat dalam makanan dibakar kering.
Semua propionates dikatakan dikaitkan
dengan sakit kepala (migrain). Kajian di Australia pada 2002 mendapati kalsium
propionate boleh menyebabkan tingkah laku menyimpang di kalangan kanak-kanak (seperti
keletihan dan tidak memberi tumpuan. Jadi kanak-kanak tidak mahu membuat kerja
rumah, kanak-kanak tidak dapat membaca dengan sempurna dan kanak-kanak juga
mengalami gangguan tidur). Kesan sampingan ini berlaku dalam tempoh beberapa kali
dan kimia dalam badan berkumpul menjadi kumulatif, demikian menurut kepada
kajian.
Tidak hairanlah, kepada sesiapa yang
mengalami masalah yang disebutkan tadi mungkin berpunca daripada bahan pengawet
yang berlebihan ini. Sebab itulah roti dekat kedai semuanya tahan lama manakala
roti yang dibuat sendiri cepat basi. Oleh itu, bahan kimia ini perlulah dielakkan
untuk menjamin keselamatan anda, langkah alternatif yang anda boleh lakukan adalah
dengan belajar membuat roti anda sendiri :)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.