Petua
mencegah barah
Daripada hasil kajian yang dijalankan di
seluruh dunia, pengambilan suplemen untuk melawan barah adalah kurang berkesan.
Dalam keadaan tertentu di mana pengambilan berlebihan suplemen boleh
mengakibatkan kesan sebaliknya iaitu menggalakkan pertumbuhan barah. Contohnya,
pengambilan suplemen asid folik berlebihan boleh menggalakkan barah prostat;
pengambilan suplemen beta carotene berlebihan pula meningkatkan risiko barah
paru-paru, sakit jantung atau strok, namun begitu pengambilan makanan yang
mengandungi beta-carotene mengurangkan risiko barah; pengambilan suplemen pil vitamin
C dan pil Vitamin E pula didapati tidak membantu mencegah barah.
Oleh itu, untuk mencegah barah, pakar
pemakanan dan pakar barah mencadangkan untuk:
1. Mengambil
makanan segar daripada
pelbagai jenis yang mengandungi nutrien dan bahan kimia yang diketahui boleh
mencegah barah, bukannya yang makanan yang diekstrak jadi pil untuk dijadikan
suplemen. Makanan alami ini boleh diambil dalam bentuk segar, ulam atau
dijadikan jus segar. Terus minum jus sebaik saja disediakan!! Dikhuatiri jika
disimpan lama dalam peti ais, kandungan vitamin dan antioksidannya akan
berkurangan atau beransur musnah.
2. Menghindari
racun dalam
makanan ( racun serangga, racun kulat, racun rumpai, MSG, pewarna tiruan,
perasa tiruan, pewangi tiruan, pengawet, pengemulsi, penstabil, hormon
penggalak tumbesaran, antibiotik dsbnya )
3. Makan
bahan mengandungi antioksidan ( Vitamin
C dan E semulajadi ) melalui makanan alami bukannya ekstrak pil / suplemen.
4. Melakukan
senaman / aktiviti
fizikal. Ubah gaya hidup dengan meluangkan masa bagi senaman selama 20-30 minit
sehari dan mengamalkan pemakanan seimbang, ini dapat mengurangkan risiko barah.
5. Makan
banyak buah-buahan dan
sayur-sayuran (terutamanya sayuran berdaun hijau dan kuning) yang mengandungi
nutrien dan fitokimia yang boleh mengurangkan risiko barah.
6. Tidak merokok – bagi mengurangkan
risiko barah paru-paru.
7. Menghindari stress berlebihan.
8. Berfikiran positif.
9. Mendapat sokongan dari keluarga terdekat dan
dari kawan kawan.
Di antara bahan makanan yang diketahui dapat
mencegah dan mengurangkan risiko mendapat barah, ialah:
1.
Avocado
a. kaya dengan glutathione iaitu antioksidan
terbaik untuk melawan radikal bebas dalam badan dengan cara menghalang usus
menyerap sesetengah jenis lemak yang menjadi pencetus barah.
b. Avocado juga membekalkan banyak potassium
(melebihi pisang) kepada badan.
c. Avocado juga menjadi sumber beta carotene
yang baik.
d. Avocado juga berguna bagi merawat
hepatitis bervirus (penyebab barah hati) atau punca lain kepada kerosakan hati.
2.
Brokoli, kobis dan bunga kobis (cauliflower) – mengandungi bahan
kimia:
a. Indole-3- carbinol yang melawan barah payu
dara dengan cara menukarkan estrogen penggalak-barah menjadi estrogen
penghalang barah.
b. Antioksidan lutein dan zeaxanthin yang
boleh mengurangkan risiko barah prostat, dsb.
Brokoli juga mengandungi fitokimia
sulforaphane (produk glukoraphanin) yang boleh mencegah beberapa barah, seperti
barah kolon dan rektum.
3.
Lobak merah / karot - mengandungi:
a. Beta carotene – membantu mengurangkan
risiko pelbagai barah seperti barah paru-paru, mulut, kerongkong, perut, usus,
kolon, pundi, prostat dan payudara.
b. Falcarinol – juga membantu mengurangkan
risiko barah.
4. Cili
merah - mengandungi bahan kimia capsaicin iaitu bahan yang meneutralkan
nitrosamines (bahan penyebab barah) dan boleh mencegah barah perut.
5. Flax -
mengandungi:
a. lignin yang memberi kesan sebagai
antioksidan dengan menghalang sel berubah menjadi sel barah.
b. Kaya dengan omega-3 yang membantu mencegah
barah kolon dan sakit jantung.
6.
Bawang putih - mengandungi sebatian allium penggalak imun (dialyl sulfides)
iaitu meningkatkan aktiviti sel imun bagi melawan barah dan membantu
menguraikan bahan penyebab barah dengan cara menghalang karsinogen memasuki sel
dan ini menyebabkan pertumbuhan tumor menjadi perlahan. Bawang putih berpotensi
mengurangkan risiko barah perut dan kolon.
7.
Limau bali/ limau abung – mengandungi:
a. Mototerpenes – menghalang barah dengan
cara menyingkirkan karsinogen dari badan.
b. Vitamin C, beta carotene dan asid folik.
8.
Anggur merah - mengandungi:
a. Bioflavonoids – iaitu antioksidan yang
kuat sebagai pencegah barah.
b. Resveratol – menghalang enzim yang
merangsang pertumbuhan sel barah dan menekan respon imun.
c. Ellagic acid – iaitu sebatian yang
menghalang pengeluaran enzim yang diperlukan oleh sel barah. Ini menyebabkan
pertumbuhan tumor menjadi perlahan atau terbantut.
9.
Sayur-sayuran berdaun hijau dan kuning – mengurangkan risiko barah
perut.
10.
Cendawan/kulat - mengandungi:
a. Polysaccharides (lentinan) – berperanan
meningkatkan sistem imuniti badan.
b. Beta glucan dan protein (lectin) yang
berfungsi menyerang sel barah dan menghalangnya mengganda.
c. Thioproline – merangsang pengeluaran interferon
dalam badan.
11.
Kekacang yang mengandungi antioksidan quercetin dan campferol yang
berfungsi menekan pertumbuhan sel barah. Contoh: Brazil nuts – mengandungi
selenium yang boleh mencegah barah prostat.
12.
Limau dan lemon - mengandungi limonene yang merangsang sel imun pembunuh barah
(lymphocytes) dengan menguraikan bahan penyebab barah.
13.
Betik - mengandungi:
a. Vitamin C – sebagai antioksidan yang boleh
mengurangkan atau menghalang penyerapan nitrosamines (penyebab barah) dari
tanah atau makanan diproses.
14.
Rasberi - mengandungi vitamin, mineral, antioksidan (anthocyanins) yang
boleh mencegah barah.
15.
Rumpai laut dan rumput laut - banyak mengandungi:
a. Beta carotene, protein, vitamin B12,
fiber, klorofil, chlorophylone (asid lemak yang penting bagi membantu melawan barah
payudara).
b. Mineral – seperti potassium, kalsium,
magnesium, iron dan iodine.
16.
Produk soya - contoh: tofu atau tauhu – mengandungi:
a. Phytoestrogen yang berfungsi mencegah barah
payudara dan prostat serta menghalang perubahan sel kepada sel barah.
b. Isoflavones
* Jika diambil terlalu banyak, ia mungkin
menyebabkan hormon badan tidak
seimbang yang mana akan merangsang pertumbuhan barah.
17.
Keledek - mengandungi beta carotene yang mempunyai ciri-ciri anti barah.
18. Tea
(tea hijau dan teh hitam) - mengandungi antioksidan iaitu polyphenol
(catechins) yang menghalang sel barah membahagi. Teh hijau – mengandungi
fitokimia epigallocatechin gallate (EGCG) yang melekat pada protein sel tumor
dan seterusnya memperlahankan pertumbuhan tumor tersebut.
19.
Tomato - mengandungi:
a. Lycopene (antioksidan yang menyerap
molekul oksigen bebas atau radikal bebas yang merangsang barah, terutamanya barah
mulut.
Tembikai, lobak merah dan cili merah juga
mengandungi bahan ini, tetapi ia lebih banyak terdapat dalam tomato.
b. Vitamin C.
20.
Kunyit - menghalang pengeluaran enzim cyclo-oxygenase 2 (COX 2) yang
biasanya dikaitkan dengan penyebab keradangan dan barah seperti barah kolon
atau rektum.
21.
Makanan berfiber tinggi - seperti bijirin dan kekacang, bagi
mencegah terutamanya barah prostat.
22. Jus
epal tak bertapis - bagi mencegah barah kolon.
Keterangan yang lebih terperinci dikongsi
daripada artikel berikut….
http://chulax12.blogspot.com/2012/04/petua-mencegah-barah.html
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.