Perihal
Garam
Baru
baru ini saya mencuba garam dari Itali bernama Monte Verde Taste of Italy. Sea
Salt Sale Marino Fine 1 kg. Bahan bahannya adalah 100% garam laut asli Italy.
Tidak tertera anti caking pada ingredientsnya!
Proses pembuatannya adalah sedari air laut asli di mana air laut
dikeringkan secara beransur ansur di bawah panas matahari dengan bantuan tiupan
angin yang mencepatkan lagi proses pengeringan serta pembentukkan garam asli.
Yang
menjadi kemusykilan, kenapa garam Itali ini taruk sedikit, rasa masinnya sudah
berlebih lebih atau melampau lampau atau keterlaluan rasa masinnya? Berbanding
dengan garam tempatan, kita terpaksa masukkan lebih garam tempatan barulah dapat
terasa masinnya.. Oleh itu, kenapa terdapat perbezaan rasa? Mungkinkah terlampau
banyak serbuk kimia anti beku (anti caking chemicals) digunakan dalam garam
tempatan lalu menyebabkan kita terpaksa meletakkan lebih garam tempatan baru
terasa tahap masinnya? Adakah serbuk kimia anti beku (anti caking chemicals)
ini selamat dan dapat menjamin manusia kekal sihat sekiranya ia digunakan untuk
tempoh masa yang panjang? Apakah penyakit yang bakal disebabkan oleh kimia anti
beku (anti caking chemicals) ini kepada manusia dalam tempoh jangka masa
panjang?
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.