Kempen
berhenti Makan ayam daging
sebab
kandungan antibiotic dan toxic tinggi
Berikut adalah email yang saya terima, asal pengirim tidak diketahui, sila
berikan hujah2 anda untuk menyokong atau membantah.
Subject: Kempen!! Gunakan KUASA Kita sebagai pengguna- Jgn beli AYAM Daging
Pagi ini dalam TV, persatuan
pengguna Islam mensyorkan kita menggunakan hak2 kita sebagai pengguna untuk
mengawal harga pasaran ayam. Kurang atau berhenti membeli ayam buat seketika.
Marilah berhenti memakan ayam daging yang dijual dipasar-pasar.
Sebab-sebabnya adalah seperti berikut :
1. Kajian menunjukkan bahawa 92 peratus penternak ayam daging di Malaysia
terdiri dari bangsa asing yang bukan beragama Islam. Mereka ini secara
suka-suka akan menaikkan harga ayam tanpa menghiraukan harga siling yang telah
ditetapkan oleh kerajaan. Alasan mereka ialah harga makanan ayam telah naik
dengan mendadak. Selalunya apabila makanan ayam naik 10% , harga ayam dipasaran
akan dinaikkan sebanyak 30%.
2. Kajian juga menunjukkan bahawa 100 peratus pengeluar anak ayam adalah
terdiri dari bukan Islam. Mereka juga akan suka-suka menaikkan harga anak ayam
tanpa sebarang sebab.
3. Kajian juga jelas menunjukkan bahawa 100 peratus pengeluar makanan ayam
adalah terdiri dari bukan Islam. Pengeluar makananlah yang selalu disalahkan
bila harga ayam di pasaran naik. Memang mereka bersalah kerana bersubahat dan
berkomplot dengan penternak ayam dan pengeluar anak ayam untuk menaikkan harga
terutama apabila umat Islam akan berpuasa dan juga semasa menyambut hari raya.
4. Semua orang tahu bahawa 100 peratus penjual ayam bahagian makanan halal
dipasar adalah terdiri dari orang Melayu yang untungnya sangat rendah kerana tersepit
diantara kenaikan harga dari pembekal dan kawalan harga dari kerajaan. Mereka
ini boleh berhenti menjual ayam dan menjual daging sekiranya bangsa sendiri
tidak lagi makan ayam.
5. Ayam daging yang kita beli dipasar bukan lagi ayam yang sebenarnya.
Ianya adalah sejenis modifikasi bahan makanan. Ayam-ayam moden hari ini
kelihatan semuanya memakai baju yang sama. Mereka didudukkan di dalam bilik
yang sempit dan diberi makan mengikut peraturan. Ayam-ayam ini juga diberi
pelbagai jenis ubat B2 agonist Ractopamine dan hormon agar ianya 'kelihatan'
subur dan menarik apabila ianya telah disembelih untuk dijual di pasar.
Ayam-ayam ini juga tidak pernah mengotorkan kaki mencakar tanah mencari cacing.
Badan ayam-ayam ini tidak pernah dipanah oleh cahaya matahari. Bayangkan dalam
masa 40 hari dari sebiji telor yang menetas dengan kuasa eletrik, ianya siap
sedia untuk dihidangkan ke meja makan.
6. Ramai penternak ayam masih menggunakan sejenis antibiotik yang mempunyai
kesan karsinogenik (penyebab barah) dan boleh merosakkan sistem saraf pusat.
Nitrofuran, satu kelas drug yang amat toksik digunakan untuk mengawal penyakit
yang menyerang ayam ternakan. Seorang doktor haiwan di Johor, mendapati
rintangan terhadap antibiotik tersebut telah wujud dalam sekumpulan ayam ternak
yang dirawatnya.
7. Mereka yang kerap memakan daging ayam kini perlu lebih berhati-hati
berikutan kadar hormon yang tinggi pada haiwan itu boleh mengakibatkan pelbagai
komplikasi kesihatan.
Pensyarah Fakulti Farmasi, Universiti Teknologi MARA (UiTM), Dr. Mohd
Zulkefeli Md. Jusoh berkata, kekerapan memakan ayam khususnya daripada jenis
'ayam daging' akan membawa kepada ketidakseimbangan hormon dalam tubuh. Lebih
membimbangkan lagi katanya, dalam tempoh jangka panjang, mereka yang kerap
memakannya menghadapi risiko penyakit kanser. "Secara amnya, tubuh kita
memang mempunyai sistem kawalan bahan-bahan asing. tetapi ia hanya berfungsi
untuk tindak balas jangka pendek sahaja dan tidak dapat menentukan apa yang
akan berlaku selepas itu," katanya. Menurut Mohd Zulkefeli, kulit ayam
juga boleh mendatangkan kemudaratan kerana ia banyak terdedah kepada pelbagai
bahan kimia yang beracun. Justeru, beliau mengingatkan orang ramai supaya
memastikan bahagian itu ketika membeli ayam daging di pasar.Beliau bagaimanapun
tidak menggalakkan orang ramai memakan kulit aya kerana mengandungi kolesterol
yang tinggi dan berpotensi menyumbang kepada penyakit jantung. Perkara sama
turut dibangkitkan oleh pakar pemakanan daripada Jabatan Pemakanan dan
Dietetik, Fakulti Perubatan dan sains Kesihatan,Universit i Putra Malaysia
(UPM). Pakar tersebut yang enggan dikenali berkata, pembesaran ayam daging yang
bergantung kepada tindak balas hormon memudaratkan sistem pertahanan badan
manusia yang memakannya. "Hormon yang terkumpul dalam badan manusia itu
boleh menjadi punca kepada penyakit sekiranya sistem pertahanan badan gagal
meneutralkannya( hormon) dalam tempoh singkat." "Apabila bahan-bahan
yang tidak biasa diproses ini gagal disintesis dan dipecahkan, ia boleh
memberikan kesan apabila tua kelak," katanya ketika dihubungi Utusan
Malaysia hari ini. Tambahnya, selain hormon, ayam daging juga mempunyai kadar
kolesterol yang tinggi berbanding makanan lain dalam kumpulan makanan
berprotein. Keadaan ini meningkatkan lagi risiko didatangi penyakit-penyakit
seperti penyakit jantung, diabetes dan masalah kegemukan. "satu perkara
yang perlu disedari adalah ayam daging membesar secara tidak normal. Justeru,
adalah dikhuatiri ia juga boleh menjadi penyebab kepada penyakit-penyakit baru
yang tidak pernah wujud sebelum ini," ujarnya. Saya menyeru anda semua
supaya berhenti membeli ayam daging dipasaran yang telah diubahsuai susunan
genetik nya, dikawal harganya oleh golongan kapitalis, diracuni serta telah
menjalani food programming secara kaedah yahudi yang sangat memberi kesan
kepada pertumbuhan minda, boleh menyebabkan mati pucuk serta mandul dan juga
menjadi punca utama kepada kanser rahim serta kanser payudara.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.