Bawang Merah Mentah Turunkan Kolesterol Jahat LDL
Selain kegunaannya di dalam masakan, ternyata
bawang merah juga mempunyai khasiat lain sebagai ubat penurun kolesterol jahat
(LDL), yang selalu menjadi penyebab penyakit jantung dan stroke.
Dalam
kajian yang dilakukan para ilmuwan di Hongkong terhadap mencit, diketahui
mencit yang diberikan bawang merah selama enam minggu, kadar kolesterol jahat
(LDL) mereka turun, namun di saat yang sama kolesterol baik (HDL) mereka tidak
berkurang. Sebelumnya, mencit-mencit itu telah diberikan makanan yang
mengandungi kolesterol tinggi sehingga kadar kolesterolnya naik melonjak.
"Bawang
merah mempunyai interaksi dengan enzim tertentu yang memiliki mekanisme
menurunkan kolesterol. Ini adalah studi pertama yang meneliti interaksi bawang
merah dengan fungsi biologi tubuh," kata Zhen Yu Chen, peneliti dari
Universitas Chinese di Hongkong.
Para
peneliti selama ini memang lebih banyak mengkaji khasiat bawang putih yang
terbukti efektif mencegah berbagai penyakit, termasuk kankes, penyakit jantung,
dan juga influenza. Kita tunggu saja kajian seterusnya berkenaan khasiat bawang
merah ini.
Sumber:
Kompas.com
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.