Minyak kelapa dara atau minyak
kelapa murni adalah makanan yang selamat dimakan dan telah disenaraikan dalam
Generaly Regarded as Safe (GRAS), di bawah pentadbiran makanan dan dadah
Amerika (USFDA) yang merupakan sebuah badan yang mengawalselia keselamatan
makanan dan ubat di Amerika Syarikat dan negara barat. Minyak kelapa murni
telah digunakan di dalam formulasi makanan untuk pesakit tua dan kritikal, ia
juga merupakan bahan penting dalam formulasi makanan bayi.
Minyak kelapa dara akan cair pada
paras 25 darjah celcius ke atas, begitu juga pada suhu bilik iaitu dalam 28
darjah celcius ke atas. Manakala suhu badan normal manusia adalah 38 darjah
celcius, maka pada suhu ini minyak kelapa dara tentunya berada dalam keadaan
cair (tidak beku) dan insyaallah ianya tidak akan menyumbat saluran darah
seperti yang dituduhkan selama ini.
Di dalam tubuh, asid laurik akan
diubah menjadi senyawa monolaurin, sementara asid kaprik pula diubah menjadi
monokaprin, keduanya bersifat anti virus, anti bakteria dan anti protozoa, dan
kini dikembangkan pula untuk melawan virus HIV/aids, yang mana kebanyakan virus
dan bakteria ini dilindungi oleh satu lapisan lemak luaran yang mengekalkan
kewujudan DNA mereka. Minyak kelapa dara mampu memusnahkan lapisan lemak luaran
tersebut untuk membunuh DNA virus dan bakteria.
Minyak kelapa dara juga boleh diambil oleh ibu mengandung bila-bila
masa, terutamanya bila hampir masa kelahiran kerana ia mampu meninggikan
metabolisma ibu, juga membuat kulit anak dan ibu menjadi cantik, memudahkan
proses bersalin dan mengurangkan jangkitan kuman. Hal ini kerana ianya
mengandungi medium chain triglyseride (mct) yang hampir sama dengan lemak yag
terdapat dalam air susu ibu, sehingga sesuai untuk dimakan kanak-kanak atau
bayi yang sudah putus susu ibu, ‘mct’ ini mudah dimetabolisme dan tidak
meningkatkan kadar kolesterol dalam darah.
ANNABAAT Sdn. Bhd. menghasilkan
minyak kelapa dara ini secara hygenis, diproses dari kelapa matang bermutu
tinggi tanpa menggunakan haba atau kimia, bahan pengawet mahupun bahan perasa.
Ianya termurah di pasaran dengan harga terjangkau.
Cara menggunakan:
Diminum dua kali sehari. Untuk
memastikan keberkesanan pada tahap maksimum, seeloknya diambil satu jam sebelum
makan, perbanyakkan minum air mineral (7 hingga 11 gelas sehari sepertimana
yang telah disyorkan oleh pakar perubatan) dan amalkan meminum minyak kelapa
dara ini secara berterusan.
·
Dewasa: 1 sudu besar, 2 kali sehari
·
Kanak-kanak 5-12 tahun: 1 sudu kecil, 2 kali sehari
·
Kanak-kanak 1-5 tahun: ½ sudu kecil, 2 kali sehari
·
Kanak-kanak 5 bulan-1 tahun: Titiskan 4-6 titis ke
dalam susu
Kandunganya:
·
Asid laurik 50%
·
Asid miristik 18%
·
Asid palmitik 10.5%
·
Asid kaprilik 6.1%
·
Asid kaprik 5.9%
·
Asid oleik 7.5%
Khasiat minyak kelapa dara:
·
Meningkatkan dan memperbaiki sistem pertahanan
badan, kadar metabolisma badan, fungsi kelenjar tairoid, penghadaman dan
penyerapan khasiat makanan, pertumbuhan sel kulit, rambut dan tubuh manusia.
·
Membekalkan sumber tenaga dengan cepat.
·
Sebagai anti oksidan, virus, bateria, kulat dan
parasit.
·
Melembab dan melembutkan kulit, mengurangkan kesan
penuaan dan kedutan pada kulit, serta melindungi kulit dari kesan sinar ultra
violet cahaya matahari.
·
Membakar dan mengurangkan kolesterol, menurunkan
berat badan.
·
Mengurangkan kesan keracunan makanan.
·
Tidak meningkatkan kepekatan platelet dalam darah.
·
Mengurangkan resiko dan kesan penyakit-penyakit
kronik, seperti sakit jantung, darah tinggi, kencing manis,stroke,
asteoporosis, hepatitis a, b, c, sembelit, buasir, ulser perut dalam, selsema
dan resdung, demam, denggi dan malaria, demam campak, cacar air, batuk biasa,
lelah, pneumonia (radang paru-paru), pelbagai jenis kanser, leukemia, sakit pada
gigi dan gusi, penyakit hempedu, herpes syphilis, gonorrhea, psoriasis dan
pelbagai penyakit kulit, kelemumur, pembesaran prostat, jangkitan pada mata dan
telinga.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.