Selasa, 21 Februari 2012

Minyak Zaitun Extra Virgin Palsu


Minyak Zaitun Extra Virgin Palsu    
Star 10 Januari 2012 : Jon Henley

Olive Oil Times melaporkan 2 orang usahawan Sepanyol ditangkap di cordoba kerana menjual ratusan ribu liter Minyak Zaitun Extra Virgin Palsu! Minyak ini adalah sebenarnya campuran 70%-80% minyak bunga matahari manakala hanya 20-30 % sahaja minyak zaitun ! Minyak zaitun dicampur dengan minyak yang lebih rendah mutunya seperti minyak canola. Lebih memburukkan keadaan apabila minyak campuran ini diolah secara kimia seperti ditambah pewangi, perasa dan pewarna tiruan yang menyebabkannya kelihatan, berbau serta berasa seperti minyak zaitun dara asli!!!

Nota: Minyak Zaitun Extra Virgin diperbuat dengan memerah. Tiada menggunakan haba dan juga tidak menggunakan pelarut kimia. Cara moden mempergunakan centrifuge. Jika anda mahu benar2 mendapatkan asli, tak perlu beli minyak tapi beli buah zaitun dan makan sendiri di rumah anda.

Datin Rafeah Buang


Berita Harian - 25 Julai 2002
Oleh Sariha Mohd Ali
PEKAN, Rabu: Penyanyi veteran, Datin Rafeah Buang , yang ulang tahun kelahirannya ke-55 esok, meninggal dunia ketika tidur di Hospital Kuala Lumpur (HKL), kira-kira jam 3.30 pagi ini. Allahyarham, yang dilahirkan pada 25 Julai 1947 di Singapura, berkongsi tarikh lahir dengan suaminya, Datuk Tengku Asmawi Tengku Hussain, 57. Malah, esok juga adalah ulang tahun perkahwinan mereka ke-31 selepas diijabkabulkan pada 1971.

Rafeah, yang disahkan menghidap barah pada awal tahun ini, meninggalkan dua anak, Tengku Ahmad Ashraf, 30, dan Tengku Khairil Ashraf, 29, serta seorang anak angkat, Nur Iman Soleha, 6. Anak bongsunya, Tengku Ameerrul Ashraf meninggal dunia pada 1996 ketika berusia 11 tahun. Penyanyi yang popular menerusi lagu-lagu seperti ‘Kenangan di Rantau Abang’, ‘Petaling Jaya’, ‘Hati Ku Kau Curi’, ‘Udang Sama Udang’, ‘Suka Sama Suka’, ‘Jinak Merpati’, ‘Bila dikasihi’, ‘Cinta Zaman Sekarang’ dan ‘Don Juan’ ini, pernah mewarnai persada seni tanah air selama tiga dekad sehingga awal 80-an. Jenazah Allahyarham, yang diterbangkan dari stesen Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Sungai Besi dan tiba di lapangan terbang TUDM Kuantan pada jam 10 pagi ini, dikebumikan di Makam Diraja Pekan, bersebelahan pusara Tengku Ameerrul Ashraf, petang ini. Tengku Asmawi ketika ditemui pemberita di kediamannya di Sungai Miang di sini berkata, isterinya mengalami sesak nafas sebelum meninggal dunia di sisi seorang pembantu yang ditugaskan menjaganya sepanjang menerima rawatan di hospital itu. Beliau berkata, anak sulung mereka, Tengku Ahmad Ashraf, yang ketika itu berada di rumahnya di Pandan Indah, bergegas ke hospital selepas dimaklumkan mengenai kematian ibunya. Rafeah dimasukkan ke HKL pada 22 April lalu untuk menjalani rawatan kimoterapi dan kemudian dimasukkan ke Hospital Pakar Selayang kerana menghadapi masalah kesukaran untuk makan. "Keadaannya lemah selepas dirawat selama lima hari di Hospital Selayang untuk menjalani proses memasukkan tiub ke dalam perutnya berikutan tali perutnya mengecil. "Allahyarham keluar dari Hospital Selayang dan dimasukkan semula ke HKL tiga hari lalu. Ketika itu, makanan hanya dimasukkan melalui tiub,” katanya. Kali terakhir Tengku Asmawi menemui isterinya itu ialah Jumaat lalu di Hospital Selayang. Beliau terpaksa berada di sini kerana menjadi Penghulu Adat sempena perkahwinan diraja Tengku Muda Pahang dijadualkan Sabtu ini. Tengku Asmawi berkata, penyakit Rafeah itu disedari selepas Allahyarham menjalani rawatan di Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) Kuantan pada 2 Januari lalu kerana sakit dada.
Pemeriksaan doktor mendapati ada kanser pada saluran darah di tulang belakangnya. Rafeah, yang turut disahkan mengalami ulser di bahagian usus dan buah pinggang, kemudian menjalani rawatan kimoterapi di HTAA pada 28 Januari. Pada 4 Februari, Allahyarham diterbangkan dengan penerbangan ihsan TUDM ke HKL untuk rawatan kimoterapi kedua. Pada 1996, Rafeah pernah dirawat kerana menghidap barah rahim.

Turut menziarahi dan memberi penghormatan terakhir kepada Allahyarham ialah Sultanah Pahang, Tengku Mahkota Pahang, Tengku Puan Pahang, kerabat diraja, isteri Menteri Besar, Datin Seri Junaini Kassim, isteri Menteri Penerangan, Puan Sri Zurina Kassim dan pakar masakan Chef Wan.


Fauja Singh


Cuba anda perhatikan cerita ini, Encik Fauja Singh adalah seorang tua yang mampu berlari, memenangi dan memecahkan rekod dunia marathon dalam usia 100 tahun. Beliau mengamalkan makan hanya sayur sayuran (Vegetarian diet). Anda juga boleh mengamalkan diet vegetarian yang bercop SALM.Maraton lelaki 100 tahun
FAUJA SINGH mengejutkan dunia dengan menyertai larian maraton ketika usianya mencecah 100 tahun. Pelari Britain itu menamatkan maraton Toronto Waterfront di Kanada sejauh 41.9 kilometer dalam masa lapan jam, 25 minit dan 16 saat baru-baru ini.
Bagaimanakah pencapaian melangkaui usia itu dapat dilakukan? Padahal kebanyakan daripada kita akan bersyukur sekali gus terkejut kerana masih terus bernafas pada usia satu abad. Menyertai larian maraton pada usia sebegini ibarat nukilan novel sains fiksyen.
Namun, realitinya, Singh masih dapat mengatasi lima peserta lain yang lebih muda untuk menamatkan larian di tempat ke-3,850.
Dia meletakkan kejayaannya kepada amalan tidak merokok atau minum arak, berfikiran positif dan makan kari halia.
Namun, jika hanya semua itu yang diperlukan, jalan-jalan raya akan dipenuhi pelari berusia seabad manakala setiap rumah orang tua memiliki pasukan atletnya sendiri.
Pakar perubatan geriatrik menyatakan, rekod yang dicatatkan oleh Singh akan bertahan lama dan sukar untuk diatasi.
Larian jarak jauh membebankan tubuh manusia dengan semakin tua seseorang, semakin sukar baginya melakukan aktiviti lasak.
Jantung warga tua kurang efisien dalam menyalurkan kitaran oksigen ke seluruh badan. Darah beroksigen yang dipam oleh jantung individu berusia 60 tahun kurang 20 peratus kandungan oksigen berbanding darah pemuda berusia 20 tahun.
Selain itu, kekuatan otot merosot dengan ketara apabila seseorang melepasi had usia 70 tahun pada kadar 30 peratus untuk setiap satu dekad.
Ligamen dan tendon pula semakin rapuh, menyebabkan warga emas lebih cenderung ditimpa kecederaan manakala paru-parunya menjadi keras dan kurang efisien.
Namun, jika keadaan kesihatan warga emas berkenaan baik dan dia kerap melakukan latihan fizikal, kesan penuaan ini dapat diperlahankan.
Penjagaan kesihatan yang baik juga membolehkan semakin ramai warga emas terus berlari walaupun usia mereka memasuki lingkungan 80 atau 90 tahun.
Bagi golongan ini, Singh ialah seorang wira.
"Apa yang cuba disampaikan oleh Singh ialah saya tidak akan membiarkan diri saya dikongkong oleh norma-norma kehidupan," kata pengarah program kebangsaan Pusat Latihan Galloway di Atlanta, Chris Twigg.

Luar biasa
Tambah Twigg: "Masa memberikan kesan buat kita semua. Tetapi selagi kita berwaspada dengan cara latihan, kita sebenarnya boleh mencapai apa yang orang lain fikirkan mustahil.
"Jika mempunyai kesihatan yang baik, kita mampu menghabiskan larian selagi kita bergerak secara perlahan-lahan.
"Kuncinya adalah dengan mengurangkan tekanan ketika berjalan untuk mengelakkan keletihan kaki."
Twigg turut menasihatkan pelari agar mengurangkan hari latihan dalam seminggu untuk memberi ruang kepada badan berehat.
Majikan Twigg, bekas atlet sukan Olimpik, Jeff Galloway yang merupakan penulis buku Running Until You're 100 menjelaskan bahawa impiannya adalah untuk berlari sehingga dia mencapai usia 100 tahun dan boleh terus menulis sambungan buku itu.
Lelaki yang berusia 67 tahun itu telah melatih mereka yang berusia 70-an dan ramai yang berjaya menghabiskan larian maraton.
Namun, dia mengakui bahawa peluang untuk mencapai angka 100 tahun tanpa sebarang penyakit dan kekal sihat untuk menamatkan larian jauh adalah sesuatu yang sukar.
"Mesej yang disampaikan melalui kajian kami adalah 'gunakannya atau biarkan ia hilang'," kata Galloway.
Dr. Sharon Brangman yang merupakan Pengerusi Persatuan Geriatrik Amerika percaya bahawa Singh adalah antara warga emas luar biasa yang muncul pada ketika ini.
"Dia benar-benar seorang yang luar biasa. Maraton adalah antara punca utama yang memberikan tekanan kepada tubuh.
"Ketika usia 100 tahun kebanyakan manusia boleh mencapai jarak 10 meter sahaja. Mustahil untuk menamatkan maraton.
Tambah Brangman, maraton sebenarnya memberikan banyak tekanan kepada jantung walaupun kepada orang muda.
Pelari muda juga boleh terlibat dengan kecederaan fizikal yang lain sebelum sistem endorfin mereka mula bekerja untuk larian.Fauja Singh (born April 1, 1911) is a British centenarian marathon runner of Indian Sikh origin. He is a world record holder in his age bracket. His current personal best time for the London Marathon (2003) is 6 hours 2 minutes,[1] and his marathon record, for age 90-plus, is 5 hours 40 minutes, at the age of 92, at the 2003 Toronto Waterfront Marathon. Singh has stated, "I won't stop running until I die. The next target, God willing, is to be the oldest marathon runner ever."[4] and, "At the time when people start retiring, I thought of running at the age of 63...and today I won the marathon at 93 years of age." In 2004, Singh was featured in an advertising campaign for sportswear manufacturer Adidas alongside David Beckham and Muhammad Ali. Singh holds UK records for the 200 m, 400 m, 800 m, mile and 3000 m for his age group, records all set within a single 94 minute period. At the age of 100 (and a half), Singh attempted and accomplished eight world age group records in one day, at the special Ontario Masters Association Fauja Singh Invitational Meet, held at Birchmount Stadium in Toronto, Ontario Canada. Timed by officials in Canada,[10] He ran the 100 metres in 23.14, 200 metres in 52.23, the 400 metres in 2:13.48, the 800 metres in 5:32.18, the 1500 metres in 11:27.81, the mile in 11:53.45, the 3000 metres in 24:52.47 and the 5000 metres in 49:57.39. Each time bested the previous record in that age division (some events had no previous record holder, as nobody over age 100 had ever attempted to run the distance). Some of his marks are significantly superior to the listed world record in the M95 age group as well. Three days later, on October 16, 2011, Singh became the first 100 year old to complete a marathon, running the Toronto Waterfront Marathon in 8:11:06.[12] As it took him over 14 minutes after the gun to cross the starting line, the official time submitted for the age group record will be 8:25:17.  However, Guinness World Records refused to include Singh in its record book due to the fact that he could not produce his birth certificate to prove his age. Birth records were not kept in India in 1911. He was able to produce a passport listing his date of birth as April 1, 1911, and a letter from Queen Elizabeth II congratulating him on his 100th birthday. In October 2011, Singh, a vegetarian, became the oldest man to be featured in a PETA campaign. Fauja Singh was born in Beas Pind, Jalandhar, Punjab, British India on April 1, 1911. Not much is known about his early life. He lived with his wife in his village in Jalandhar, and moved to London in 1992 to live with his son after his wife’s death. He speaks only Punjabi and cannot read or write. The death of his son Kuldip and earlier of his wife forced him to search for a worthwhile alternative in life. Fauja's jogging skills were developed on an Indian farm in Punjab, and then at the age of 81, after moving to the UK, his love for the sport became more "serious". In London, he started running by challenging other old-agers to race him. Gradually he moved on to longer distances. At 89 years, he took seriously to running and ended up in international marathon events. When he first turned up for training at Redbridge, Essex, he was dressed in a three-piece suit. The coach had to rework everything, including his dress. Singh ran his first race, the London Marathon, in 2000. According to his coach, he used to run up to 20 kilometres easily and wanted to run a marathon, thinking it to be just 26 kilometres and not 26 miles (42 kilometres). It was after he realised this that he began training seriously. Singh shot to fame when, at the age of 89, he completed the gruelling 26.2 mile distance in 6 hours and 54 minutes. This knocked 58 minutes off the previous world best for anyone in the 90-plus age bracket. Singh is 172 cm (5ft8in) tall and weighs 52kg (115lb). He attributes his physical fitness and longevity to abstaining from smoking and alcohol and to following a simple vegetarian diet. He has been quoted as saying "I am very careful about different foods. My diet is simple phulka, dal, green vegetables, yogurt and milk. I do not touch parathas, pakoras, rice or any other fried food. I take lots of water and tea with ginger. ... I go to bed early taking the name of my Rabba as I don’t want all those negative thoughts crossing my mind."Speaking about the marathon, he said: "The first 20 miles are not difficult. As for last six miles, I run while talking to God.

TORONTO -- A 100-year-old runner became the oldest person to complete a full-distance marathon when he finished the race in Toronto on Sunday. Fauja Singh earned a spot in the Guinness World Records for his accomplishment. It took Singh more than eight hours to cross the finish line – more than six hours after Kenya's Kenneth Mungara won the event for the fourth straight year – and he was the last competitor to complete the course. But his time wasn't nearly as remarkable as the accomplishment. Event workers dismantled the barricades along the finish line and took down sponsor banners even as Singh made his way up the final few hundred yards of the race. Family, friends and supporters greeted Singh when he finished the race. "Beating his original prediction, he's overjoyed," his coach and translator Harmander Singh said. "Earlier, just before we came around the (final) corner, he said, 'Achieving this will be like getting married again.' "He's absolutely overjoyed, he's achieved his lifelong wish." Sunday's run was Singh's eighth marathon – he ran his first at age 89 – and wasn't the first time he set a record. In the 2003 Toronto event, he set the mark in the 90-plus category, finishing the race in 5 hours, 40 minutes and 1 second. And on Thursday in Toronto, Singh broke world records for runners older than 100 in eight different distances ranging from 100 meters to 5,000 meters. The 5-foot-8 Singh said he's hopeful his next project will be participating in the torch relay for the 2012 London Games. He carried the torch during the relay for the 2004 Athens Games.
Fauja Singh (born April 1, 1911) is a Sikh marathon runner who is now over 100 year old. He is originally from India but has lived in the UK since 1992. He is a world-record holder in his age bracket in various sporting categories. He is Britain's most popular Sikh in his 100's. He has set various marathon records in the over 90's and over 100's categories. In 2004, he was featured in an advertising campaign for sportswear manufacturer Adidas. In October 2011, Fauja Singh travelled to Canada to run in the Scotiabank Toronto Waterfront Marathon. As preparation for the marathon, on Thursday, October 13, 2011, he ran eight world record times for his age group in less than five hours at Scarborough’s Birchmount Stadium track in Toronto (Ontario, Canada), from distances as short as 100 metres to as long as 5,000 metres. These are the races in which he broke the world record:
 • 100 metres - 23.40 seconds (previous 29.83)
 • 200 metres - 52.23 seconds (previous 77.59 seconds)
 • 400 metres - 2:13.48 (previous 3:41.00)
 • 800 metres - 5:32.18 (no previous record)
 • 1,500 metres - 11:27.00 (previous 16:46.00)
 • mile - 11:53.45 (no previous record)
 • 3,000 metres - 24:52.47 (no previous record)
 • 5,000 metres - 49:57.39 (no previous).

Following this record breaking day, Fauja Singh went on to secure a spot in the Guinness World Book of Records on Sunday, October 16, 2011, at the Scotiabank Toronto Waterfront Marathon when he achieved his dream - becoming the world record holder of the marathon aged 100 years. The 100-year-old managed to accomplished this amazing feat, completing the gruelling 42.195 kilometre marathon and becoming the oldest person ever to complete a full-distance marathon. Fauja Singh came to London in 1992 to live with his son after his wife's death in his village in Jalandhar. "Sitting at home was really killing", he says in Punjabi. "Most elderly people in Britain eat a rich diet, don't move about and only travel in cars, and that makes them sick", he says. He wasn't prepared to go the same way. So he took up jogging initially to beat the boredom of sitting at home. "I never thought of running a Marathon then. But slowly it grew". What surprises many is that he supports his eight stone and six feet tall body frame with a very simple vegetarian diet. "I am very careful about different foods. My diet is simple phulka (chappati), dal (lentils), green vegetables, yoghurt and milk. I do not touch parathas, pakoras, rice or any other fried food. I take lots of water and tea with ginger." And that smile is eternally fixed beneath his silver haired beard. Perhaps that's the reason behind his strikingly inspiring and positive attitude. "I go to bed early taking the name of my Rabba [God] as I don't want all those negative thoughts crossing my mind." Doesn't he find it difficult to cover 26 miles at this age? "The first 20 miles are not difficult. As for last six miles, I run while talking to God". While running Marathon races in London, New York, Toronto, India, etc he has raised thousands of pounds for various charities promoting Sikh culture around the world. He has also raised money for B.L.I.S.S., a charity dedicated to the care for premature babies. He describes it as the 'oldest running for the youngest'. 

Fauja Singh
Fauja Singh shot to fame in 2000, when aged 89, he completed the gruelling 26.2 mile (about 42 km) distance in 6 hours and 54 minutes. This knocked 58 minutes off the previous world best for anyone in the 90 plus age bracket. The career of this extraordinary marathon runner is closely supervised by his personal trainer Harminder Singh. He says "He can still run for a few more years. And perhaps in five years he might be the oldest man to run a Marathon.'" In 2004, Adidas signed him up for its 'Nothing Is Impossible' advertising campaign. He won't reveal how much money the deal involves, but says that a large part of his earnings went to charity. But the question is how long can he continue to run marathons. Steven Carroll, an expert in sports medicine says that Fauja Singh should go on running for as long as he likes, provided his cardiovascular system is able to support his gruelling schedule. But, he cautioned: "No one should run a marathon, be they 16 or 93, without getting properly fit first. A marathon is a punishing event and anyone thinking of entering must build up endurance". On the Friday, April 16, 2004 just before the 2004 London Marathon, Fauja Singh had to go through his final medical test. "They had all types of machines and took many tests. Everything is fine with me. Though my one leg is weaker than the other, I can complete the run", he says with a disarming smile. That's why the Adidas billboard warns the Marathon runners from Kenya: "The Kenyans had better watch out for him when he hits 100".
 • Born: 1 April 1911 in India
 • Former occupation: Farmer
 • Running career: Rediscovered at age of 81
 • Diet: Ginger curry
 • Marathons: London (5), Toronto (1), New York (1)
 • Marathon debut: London, 2000 aged 89
 • London marathon pb: 6h 2m
At 94, he's run seven marathons (five in London), countless half-marathons and was recently part of the world's oldest marathon team in Edinburgh. Fauja's jogging skills were developed on an Indian farm in Punjab, and then at the magical age of 81, when he moved to the UK, his love for the sport became more "serious". Next up? He's set his sights on being a record breaker. And Asafa Powell might have to watch his back. The Jamaican may have the new 100m record, but Fauja's after eight of them - in one day. On Saturday, London's Mile End Park Stadium will witness the great man attempting to set world bests for men over 90 in the 100m, 200m, 300m, 800m, 1500m, 1 mile, 3,000m and 5,000m. The action starts at 10:30BST with proceeds going to charity and the event is in support of the London 2012 Olympic bid. So any secrets to fitness? Fauja's training regime includes a daily eight-mile walk and run, no smoking or drinking, plenty of smiling and lashings of ginger curry. The pounding pensioner is already a superstar. Last year Adidas signed up Fauja alongside David Beckham and Jonny Wilkinson as part of its 'Impossible is nothing' campaign. And next on the list?
More marathons - and coach Harminder Singh is trying to set up a showdown between Fauja and Japan's Kozo Haraguchi - the new 100m world record holder for the 95-99 age group.
Best foot forward as 97-year-old man completes 10km race

 
AT THE age of 97, Fauja Singh is an unlikely poster boy in the battle to encourage people to take more exercise. But as he crossed the finish line after a 10km race in Glasgow yesterday, he issued a rallying call to couch potatoes and gym-dodgers nationwide: "If I can do it, anyone can do it." Indian-born Mr Singh was among almost 20,000 runners taking part in the freshnlo Great Scottish Run events, which also included a half-marathon and junior 3km race. After crossing the line, Mr Singh, who took up the sport aged 89, joked: "It was a walk in the park." Along with a group of runners from the Scottish Sikhs, Mr Singh completed the 10km event in 76 minutes and 14 seconds. A vegetarian and a teetotaller who lives in London, he said the key to his success was positive thinking. He added: "It is good for your health. It allows me to focus on the positive and run away from people who are not positive and it doesn't cost anything." Mr Singh, who has completed seven marathons, was joined by 78-year-old Amrik Singh from the East End of Glasgow. He has competed in more than 500 races since starting to run competitively in 1984, and said he had no intention of stopping now. "I run ten miles every other day and run shorter distances the days in between," he said. "Seventeen members of my extended family are also runners so I have helped encourage them and hopefully other people as well." Yesterday's half-marathon was won by Emmanuel Mutai from Kenya in a time of one hour, one minute and ten seconds. The women's race was won by Wokknesh Tula of Ethiopia at one hour 11 minutes. The fastest Scot was Robert Russell, from Auchterarder, who crossed the line in one hour, five minutes and 22 seconds. The men's 10km was won by Murray Strain from East Lothian with a time of 32 minutes and 22 seconds, with Lindsay MacNeill of Renfrew the fastest woman at 35 minutes and 53 seconds. Several major charities benefited from the event. 

Fauja Singh - Adidas sponsors him. “Nothing Is Impossible” Adidas’ sign-board 2005Fauja Singh - official starter at the Edinburgh Marathon 2005Fauja Singh practicing with his coach. Photo: BBC (This information about Bhai* Fauja Singh is from 2005) - at 94 years old, Fauja is regularly spotted flying down the streets of Ilford, Essex in his spikes. Why? At 94, 5 ft 11 inches and about 116 pounds, he’s run at least seven marathons, countless half-marathons and Fauja was recently part of the world’s oldest marathon team in Edinburgh, Scotland where the team’s combined age for the four runners was 397 years! Fauja was honoured as the “starter” for the race. Their turban-charged, 4 Sikhs relay-team placed 730 out of 912 teams. Bhai Fauja developed his jogging skills on a farm in Punjab, India and then, at the magical age of 81, when he moved to England, he found his love for the sport became more “serious”. What’s next? He set his sights on being a record breaker. At London’s Mile End Park Stadium this great man attempted to set world-best records for men over 90. And Fauja came up with five new records in 94 incredible minutes. He decided to try his hand at shorter distances: 100m, 200m, 300m, 800m, 1500m, 1 mile, 3,000m and 5,000m. In the senior category, he not only set a new 200m record, but halved it from 76.8 seconds to 49.28 seconds! He also set the British record for 400 meters, 800m, 1 mile, and 3000m. “He is an inspiration because he has set five UK records. He has achieved more in one day than an athlete normally does in a lifetime,” said Bridget Cushen, Secretary, British Masters Athletic Federation. “If that wasn’t enough, he attempted all the records in under 94 minutes.” And, he still officially holds the Marathon World Record for his age 90+ group, set in Toronto September 2003, at 5 hours 40 minutes 01 second. He races for Great Britain. “Fauja” is the Sikh name meaning “Army General” and he is true to his proud roots as the Sikhs are famous for their military prowess. They turn marvelous skill to peaceful activities, too, and many are great athletes. He is 180 per cent fitter than an average man of his age, with a bone density in his left leg of a 50-year-old and a “20-year-old’s right leg”. He walks or runs 7 to 10 miles every day and has a training session with his coach once a week, although, he confesses, “When I am tired I do use my bus pass.” Bhai Sahib also is a great Humanitarian, and all of his Adidas sponsorship money is given to charity. He also ran one of his 5 London Marathons for the British Heart Foundation and Bliss, a premature baby charity. Bhai Fauja said, “I think that it is a good thing for the oldest runner in the race to run for the youngest people in our world.” What a wonderful sentiment! Fauja has found the delicate balance aspired to by Sikhs between being a great Khalsa soldier and a great Khalsa saint. Fauja also is very aware about being a role model, and it is inspirational for young Sikh’s the world over, to see their proud military heritage, ability and training can be transformed into other healthy past-times, too. Fauja Singh hopes to return in 2009 to break the record for the oldest marathon runner - presently held by a 98-year-old Greek athlete.Kepentingan Senaman


Kepentingan Senaman

Bersenam amat penting kepada anda. Tidakkah anda lihat moyang dan atuk anda sihat walafiat hingga akhir hayat? Yakni jauh sekali kedengaran mereka mendapat kanser walaupun mereka perokok tegar sampai dua kotak sehati? Ya mereka mengamalkan pemakanan sihat iaitu :-
 1. Makan makanan segar yang tiada disimpan  dalam peti sejuk.
 2. Makan ikan sungai yang dipancing kjauh dari kena pengawet asid borik formaldehid dsbnya.
 3. Menghirup udara bersih setiap hari kerana semasa menorah getah, udara kebun getah adalah bersih. Pokok pokok dan tumbuhan berfungsi sebagai paru paru dunia ini. Mereka menyerap karbon dioksida dalam masa yang sama mengeluarkan oksigen semasa membuat makanan / penghasilan gula dalam proses fotosintesis – Kalau anda tak percaya tanyalah guru biologi anda.

Kenapa Senaman sangat Penting?
Dengan bersenam anda boleh membantutkan pertumbuhan sel sel kanser kerana badan anda menjadi beralkali semasa bersenam! Semasa bersenam , pernafasan anda menjadi kencang. Ini menyingkirkan gas karbon dioksida dari dalam darah masuk ke ruang paru paru anda (alveoli). Karbon dioksida larut dalam darah menjadi asid karbonik. Untuk menyingkirkan asid karbonik, anda perlu bernafas sedalam sdalamnya dan sekerap kerapnya. Anda perlu merujuk kepada cara pernafasan yang betul dari fisioterapis, pakar senaman, pakar silat, pakar Chee Gong, pakar Tai Chee, pakar yoga, pakar tae Kwan Do, Pakar karate, dsbnya.

Cara cara bersenam yang betul:
Perlu senaman regangan sekurang-kurangnya 15 minit sebelum bersenam.
Anda boleh merujuk kepada cara senaman selamat dan sihat atau CD senaman Dr Tajuddin daripada Unit Latihan dan Promosi, KKM Parcel E bangunan E10, Putrajaya.
Ingatlah semasa senaman:
 1. Berdoa pada Allah anda mahu melawan kanser.
 2. Kuatkan tekad dalam hati anda akan berjaya, Allah beserta orang2 yang yakin dan sabar.