Ahad, 14 Oktober 2012

Penyakit Tiroid


Penyakit Tiroid

I'd like to highlight an important point about thyroid issues. People have been programmed to think that they need medications or hormones to correct thyroid function and get back into their skinny jeans. Wrong.

You need to force your own hormone function to spring back to life!

Fat loss and the growth of lean sexy muscle is dependent on a slew of hormones that work in unison to confer perfect weight, physique and even skin tone. It's all connected., And the best way to get your hormones to start working together again is through Hormone Intelligence Therapy.

Think of it as the ultimate hormone cure, that works fast! But don't take my work for it. Listen to others who used it:

"I finally could afford the diet to order the stuff on the internet. In the first week I already noticed a big change in me, had lost 4 pounds, thought it was easy and was eager to continue. I had lost 9 pounds now and feel AWESOME!!!! Feel productive and with energy!!!!! The morning supplement is unbelievable, I have NO CRAVINGS, don't feel hungry all the time. I finally have some discipline in my eating habits and I am following the diet with no problems!!!! I am exercising and feel great!!!!It has been great to have you guide me, encourage me and answering all my questions." Want your best body? Visit

 
Best, The People's Chemist 3600 Cerrillos Dr. #714C-802
Sante Fe, New Mexico 87507

Lagi Kisah Wang Besar Buat Manusia Lupa


Lagi Kisah Wang Besar Buat Manusia Lupa

Kini ada pula berita ini yang mengemparkan ramai orang. Mengenai penarikan gelaran doktor yang dipegang oleh jutawan DRR. Dipetik melalui laman blog berkenaan, DRR telah menggunakan gelaran doktor itu untuk membuat karyawan yakni perniagaannya yang rata-rata ramai orang kata ditipu. Isu penarikbalikan lesen pengamal perubatan berkuatkuasa untuk tempoh 2 tahun kerana melanggar etika [dalam bidang perubatan] dan alasannya telah dinyatakan dalam surat yang dilampirkan oleh blog berkenaan. Korang baca sendiri kenyataan Malaysian Medical Council pasal penipuan Doktor nih.. Dan kalau korang nak tau lebih lanjut, sila baca blog  KAT SINI...

 
Nota:

Dalam Islam, kita dianjur berfikir. Allah menyuruh kita berfikir, Rasullullah menyuruh kita menimba ilmu sebanyak mungkin. Seruan ini disambut oleh sarjana muslim zaman silam tanpa berbelah bagi. Allah menurunkan ilmunya kepada sarjana muslim zaman silam yang ikhlas mencari ilmu Allah tanpa jemu sehingga menyebabkan Islam mencapai zaman gilang gemilangnya serta menjadi rujukan pula kepada ilmuwan Barat sehingga ke hari ini.

Allah juga berulang kali mengingatkan kita bahawasanya kehidupan akhirat adalah lebih baik, kekal abadi dan tidak putus putusnya. Oleh itu, janganlah kita terpedaya dengan kehidupan di dunia, asyik mengejar wang besar, mengumpul harta sambil membelek beleknya tanpa jemu dengan tidak mengira halal haramnya atau menggunakan penipuan!

Untuk membuat ubat kurus, mana-mana doktor MBBS, MBBCh, MD mampu merekacipta ubatnya  daripada pengetahuan ubat ubatan yang telah mereka pelajari. Tidak perlu ijazah kepakaran O&G dan sebarang kepakaran lain yang lebih canggih untuk mereka memberi anda ubat kurus badan. Demikian juga seorang pegawai farmasi boleh mereka cipta ubat ini dengan mudah! Jadi, bahan apakah sebenarnya yang diletak dalam formula jusmemate, jusmamat atau sebarang jus lain yg bakal berdentum tiba di pasaran? Sekiranya bahannya berasal dari sumber tumbuhan herba asli dan terbukti tidak memudaratkan... Alhamdullillah! Tetapi sekiranya ia berasal dari ubat ubat moden, awaslah kerana ubat ubat perubatan moden dibuat berasaskan bahan kimia yang masing masingnya mempunyai kesan sampingan atau kesan buruk kepada kesihatan!

Ubat ubat yang digunakan untuk kuruskan badan biasanya adalah Orlistat (Xenical). Untuk memberikan kesan kurus dengan cepat, Orlistat (Xenical) boleh pula digabungkan dengan ubat lain seperti ubat penahan cirit bagi tidak mengaktifkan usus seperti Loperamide !

Loperamide, Diphenoxylate dan Codeine menyebabkan usus tidak aktif dan mampu menyimpan najis lebih lama dalam usus! Lebih lama najis dalam usus, maka lebih lama dinding usus bersentuh dengan bahan toksik dalam najis!! Sekiranya usus tidak aktif, ini bermakna anda tidak rasa lapar! Lebih lama dinding usus bersentuh dengan bahan toksik dalam najis tidak bagus kerana menyebabkan dinding usus mengalami radang berterusan. Radang berterusan jangka panjang boleh menyebabkan sel kanser terbentuk!

Untuk menyebabkan anda rasa kenyang pula, konjac fruit boleh digunakan.

Hormon juga boleh digunakan untuk menguruskan badan. Contohnya:

§  Hormon Glucagon

§  Hormon Thyroxine

§  Hormon Androgens

§  Hormon Tumbesaran (Growth hormone)
Hormon Cortisol. 
 

Ubat kencing manis juga boleh digunakan untuk meguruskan badan. contohnya:

§  Metformin

Justeru, isunya jika hormon atau ubat ubat kimia digunakan dalam jusmamat, sudah tentu perlu pemantauan berterusan (subsequent) dari doktor yg memberi kerna masing masingnya ubat dan hormon mempunyai kesan kesan sampingan atau kesan kesan tidak diingini!!!

Setiap ubat ada kesan sampingannya. Justeru follow up adalah perlu! Andai jusmemate, jusmamat atau sebarang jus lain ini ada ubatan kimia, maka wajib ia dipreskripsi oleh Doktor bertauliah atau pegawai farmasi bertauliah. Setiap kesan sampingan wajib diberitahu kepada pesakit. Sekiranya ia dijadikan syarikat jualan langsung, adakah penjual yg dilantik itu bertauliah untuk terangkan kesan sampingan jangka pendek / jangka panjang ubat di dalam formula jusmemate, jusmamat atau sebarang jus lain ini? Sekiranya ia dijual oleh salesman laymen di Indonesia atau Brunei, adakah salesman ini bertauliah untuk menilai kesan sampingan Orlistat, hormon dan segala macam ubat yang telah diterangkan di atas? Di mana letak etika kedoktoran si penjualnya.

Kenapa berlagak alim kepada pelanggan kononnya rajin solat tahajjud dsbnya? Bukankah rajin beribadat kena dengan hati yg ikhlas dan jangan sesekali dipertonton kepada umum untuk mengelakkan daripada ria sesama manusia? Atau sengaja berlagak alim untuk dipertonton kepada manusia lain untuk melariskan produk? 
Tetapi, andai kandungan di dalamnya berasal dari produk herba asli yang tiada kesan sampingan, dan terbukti bagus, maka syabas diucapkan atas kejayaan mengusahakan herba pengurus badan ini.

 

 

 

 

Bukti Lebih Besar Wang Lebih Hebat Penipuan


Bukti Lebih Besar Wang, Lebih Hebat Penipuan

Cuba lihat, perangai manusia yang mengejar dunia serta melupakan Allah, mereka sanggup buat apa saja demi mendapat wang besar!! mereka tak kira walau nyawa manusia jadi taruhannya. Untuk makluman, satu vials ubat Kimoterapi lebih mahal dari sekotak rokok iaitu berharga anggaran RM 4000 ke RM 12000 (Kalau salah tolong betulkan).  Satu syarikat farmasi akan bersaing dengan pengeluar atau syarikat pembuat ubat (farmasi) yang lain! Tidak mustahil mereka menggunakan strategi seperti syarikat rokok di bawah bagi menarik semakin besar keuntungan yg dapoat dijana. Buktinya, ! strategi syarikat rokok menggunakan gadis gadis muda dan cantik sebagai salesman yg akan berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi yang menentukan pembelian ubat setiap Klinik atau hospital!

 

 

Iklan Pen Dakwat Rokok Dunhill 1986 :

"At Dunhill, our philosophy is simple. Every items that bears the name Dunhill, it must be useful, it must work dependably, it must last, it must be beautiful, it must be the best of its kind. From Dunhill."

*** Fikirkanlah,

§  adakah rokok adalah sangat bermanfaat dan berfaedah kepada anda (it must be useful)?

§  adakah rokok mesti boleh dibakar dan boleh dipercayai (it must work dependably)?

§  adakah rokok adalah mesti dihisap sampai bila bila (it must last)?

§  adakah , thromboangitis obliterans, barah paru paru, barah2 jenis yang lain itu cantik ( it must be beautiful)?

§  adakah rokok adalah yang paling bagus dalam menyebabkan kanser (it must be the best of its kind)?

 

Iklan Rokok Mild Seven 1989 :

Iklan ini memaparkan bot laju membelah lautan biru bersama latar belakang pantai putih bersih dengan pemandangan amat indah berserta joran berwarna kuning. Gambar diambil mengguna helikopter bersama muzik latar yang mengujakan. Suara Lelaki berbunyi , "Mild Seven, Satu pertembungan warna kebiruan, yang mengasyikkan."

*** Fikirkanlah,

§  apakah kaitan antara bot laju dengan pantai putih bersih kebiruan (adakah penghisap rokok mild seven teringat laut biru semasa menghisapnya )?

 

Iklan Rokok More Style 1987 :

Iklan ini memaparkan seorang lelaki dengan gaya James Bond menaiki helikopter ke suatu majlis makan malam di halaman rumah agam. Helikopter merah berbelang putih merentasi kolam renang dan mendarat betul betul di hadapan halaman rumah besar dan dipandang beberapa wanita jelita. Latar belakang gelap dengan pemandangan malam lelaki memakai kod more. Punya muzik latar yang mengujakan. Suara Lelaki berbunyi , "Dua dengan penuh gaya, More Style."

*** Fikirkanlah,

§  apakah kaitan antara helikopter merah dengan majlis makan malam di tepi kolam renang.

§  adakah penghisap rokok More teringatkan mereka menjadi agen 007  semasa menghisap rokok More )?

 

 

 

Lebih Wang Besar Lebih Banyak Konflik


Lebih Wang Besar Lebih Banyak Konflik

 

Petikan ini dimuatkan kerana untuk kita fikir fikirkan bersama betapa duit niaga yang besar menyebabkan 2 syarikat gergasi sanggup bergaduh. Jadi tidak mustahil syarikat syarikat kimoterapi, radioterapi, syarikat pembuat mesin MRI, mesin PET CT Scan mahu menjaga periuk nasi @ business masing masing. Mereka tidak berminat kepada ubat ubat herba yang tidak boleh dipatenkan atau tidak boleh diharap langsung menjana wang besar!

Ikuti kisahnya di bawah...

 

Samsung Phone Cleared by US Court

 

U.S. court clears Samsung phone, hands Apple setback

 

Diane Bartz and Dan Levine Reuters

7:16 p.m. CDT, October 11, 2012

WASHINGTON/SAN FRANCISCO (Reuters) - A U.S. appeals court overturned a pretrial sales ban against Samsung Electronics Co Ltd's Galaxy Nexus smartphone, dealing a setback to Apple Inc in its battle against Google Inc's increasingly popular mobile software. Apple is waging war on several fronts against Google, whose Android software powers many of Samsung's devices. The ruling on Thursday from the U.S. Court of Appeals for the Federal Circuit is not expected to have an outsized impact on the smartphone market, as the Nexus is an aging product in Samsung's lineup. Apple's stock closed down nearly 2 percent at $628.10. However, the court's reasoning could make it much harder for companies that sue over patents get competitors' products pulled from the market, said Colleen Chien, a professor at Santa Clara Law school in Silicon Valley. Such sales injunctions have been a key for companies trying to increase their leverage in courtroom patent fights.


"The Federal Circuit has said, 'Wait a minute,'" Chien said.


Apple declined to comment, while Samsung did not immediately respond to requests for comment. Apple scored a sweeping legal victory over Samsung in August when a U.S. jury found Samsung had copied critical features of the hugely popular iPhone and iPad and awarded Apple $1.05 billion in damages. The Nexus phone was not included in that trial, but is part of a tandem case Apple filed against Samsung earlier this year. District Judge Lucy Koh issued a pretrial injunction against the Nexus in June, based on an Apple patent for unified search capability. The appeals court then stayed that injunction until it could formally rule.
In its opinion on Thursday, the Federal Circuit reversed the injunction entirely, saying that Koh abused her discretion. Apple failed to prove that consumers purchased the Samsung product because of the infringing technology, the appeals court ruled. "It may very well be that the accused product would sell almost as well without incorporating the patented feature," the court wrote. "And in that case, even if the competitive injury that results from selling the accused device is substantial, the harm that flows from the alleged 
infringement (the only harm that should count) is not." The court considered a single patent - one which allows the smartphone to search multiple data storage locations at once. For example, the smartphone could search the device's memory as well as the Internet with a single query. The appeals court has sent the case back to Koh for reconsideration. A separate pretrial sales ban Apple had managed to win against Samsung - targeting the Galaxy Tab 10.1 - was dissolved earlier this month after Samsung won at trial on that patent. Beyond the Nexus, Samsung also has a collection of new tablets and smartphones intended for launch before the holidays. On Wednesday, Google executive chairman Eric Schmidt called the intensifying struggle between Apple and his company a "defining fight" for the future of the mobile industry. The case in the Federal Circuit is Apple Inc vs. Samsung Electronics Co Ltd et al., 12-1507.

(Reporting By Diane Bartz; Editing by Gerald E. McCormick, Bernard Orr)

http://www.chicagotribune.com/business/sns-rt-us-apple-samsung-patentbre89a11c-20121011,0,3057095.story

Lebih Besar Niaga Lebih Besar Tipudaya


Lebih Besar Niaga Lebih Besar Tipudaya

Perry here with the alternative cancer and Vitamin B17 information! The news is sometimes interesting to say the least. The February 22, 2006, USA Today mentioned that by the year 2015, 20% of the GDP (Gross Domestic Product) could be for health spending. Now let's be logical. Suppose they announced to us in the media a cure for cancer was found, a treatment to avoid 90% of all heart disease problems, or a cure for type 2 diabetes was found. (They all have been found just not announce in the media).

Would health spending ever hit 20% of GDP then? Well...In 2006 total health care was estimated to hit $2.2 trillion. That's $7,129 per person when the GDP per person is $43,350. By projecting this health care cost to 2015, only 8 years in the future, health care cost is going to exceed that 20% by who knows how much.

Where will the money come from - YOU of course in the form of a "health care" tax! All of these are highly profitable diseases for both the pharmaceutical industry and the medical establishment as well as the government. In essence, the article in USA Today was predicting that no cures for the highly profitable diseases would be found by the year 2015. What else is new? That is a safe prediction.

An even safer prediction would be to predict that every new treatment for these diseases will be more expensive and more profitable than the existing treatments!!

Ask yourself these questions: "When was the last time orthodox medicine used its massive profits to find a cure for a disease? When was the last time a cure for disease was found that used prescription drugs?" If you said polio, you would be wrong. Polio was cured by a medical doctor in the 1940's, but the cure was suppressed because he used a form of Vitamin C, which drug companies could not patent or control.

Have you ever wondered what would if the media announced the truth, that the cure for cancer has been found? It is difficult, if not impossible, to convince the average American that orthodox medicine today is not only corrupt, it is more corrupt than it has ever been in the history of medicine. That is saying a lot because orthodox medicine was persecuting cures for disease in the 1700s. With Big Money comes Big Corruption. The bigger the money, the more the corruption. Enough of my ranting for now...Click the next link below to: watch "The Ultimate Cancer Cover Up Video"...to download "The Miracle Mineral Book" Part 1 and get the "Ultimate One Page Cancer Report" all Free.To read testimonies from cancer survivors who used Vitamin B17 click the next link...
http://ecuadoremail.net/click.html?x=a62b&lc=FAXq&mc=BR&s=tZvZm&y=u&
To Your Good Health, Perry-James: Cole


740-205-6300


 

Petua cergas wanita tertua


Petua cergas wanita paling tua

 

Ini adalah cerita petikan dari Berita Harian bertarikh 9 Oktober 2012.  Ia mengisahkan cara hidup susah seorang wanita miskin di Kelantan. Wanita ini Puan Bidah Mamat, telah dikurniakan Allah umur yang panjang iaitu 110 tahun. Akibat kesempitan hidup, wanita ini mengamalkan makan ulam di samping menggaulkan nasi bersama pisang lalu dijadikan hidangan harian.

Iktibar yang boleh kita ambil sempena dari cerita ini adalah seperti mengesahkan kunci utama kepada kesihatan berpunca dari :

1.  Makan sedikit atau selalu amalkan berpuasa sunat.

2.  Menjauhi mengambil daging merah.

3.  Memakan ulam ulaman kampung yang bebas racun.

4.  Menghindari memakan makanan berpengawet, berpewangi, berpewarna, beremulsi, anticaking dan berperisa tiruan.

5.  Meminum air dari punca yang bersih serta bebas pencemaran kimia, racun, serbuk cuci sintetik, logam berat dsbnya.

6.  Menghirup udara segar setiap hari. Menjauhkan rokok dan asap asap lain.

7.  Selalu bersenam / menggunakan tulang empat kerat. Sentiasa aktif bekerja, beriadah dsbnya sebagai petani pesawah penoreh dsbnya.

8.  Mengelak dari mengamal cara bekerja sentiasa duduk dalam suasana berhawa dingin sepanjang hari.

 

 

 

 

 

 

Misai Kucing Kemunting Cina Rawat Kanser13 Disember 2011

KANGAR, 10 Dis (Bernama) -- Ekstrak herba tumbuhan misai kucing dan kemunting Cina dikenalpasti boleh membantu merawat kanser, kata Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Dr Md Isa Sabu. Beliau berkata kajian Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) dan Universiti Sains Malaysia (USM) mendapati penyakit tersebut boleh dirawat dengan kos lebih rendah melalui ekstrak kedua-dua tumbuhan itu.

Menurut beliau, kajian yang bermula sejak 2007 dibuat melalui pembiayaan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi di bawah Projek Satelit Bioteknologi bernilai RM1 juta untuk pembangunan dan pengeluaran produk anti kanser. Berucap pada majlis penyerahan peralatan memproses kajian lanjutan herba perubatan di Stesen Penyelidikan Agrotekteknologi Kampus UniMAP Sungai Chuchoh dekat sini hari ini, Md Isa berkata, kajian itu pasti akan membantu pesakit kanser negara ini dengan kos rawatan lebih rendah.

Beliau berkata, mengikut statistik Majlis Kanser Nasional, peningkatan jumlah pesakit kanser di negara ini semakin membimbangkan dengan lebih 40,000 pesakit baru dikesan pada tahun 2007. Daripada jumlah itu, 80 peratus membabitkan kanser payu dara diikuti prostat, kanser tulang dan kanser darah. Katanya, ramalan Kesatuan Antarabangsa Menentang Kanser (UICC) pula menyebut menjelang tahun 2020, kanser akan muncul sebagai pembunuh nombor satu di dunia, menggantikan penyakit jantung. "Lebih membimbangkan, kos rawatan kanser adalah tinggi dan memerlukan antara RM40,000 sehingga RM300,000 termasuk untuk membeli peralatan dan bahan ubatan," katanya. Naib Canselor UniMAP, Prof Datuk Dr Kamarudin Hussin berkata, dalam menjayakan projek berkenaan, pihak universiti itu mendapatkan benih tumbuhan misai kucing dari Jabatan Hutan dan MARDI sementara kemunting Cina diperolehi dari seluruh negara.

Sumber -- BERNAMA

 

 

 

 

 

 

Ekstrak herba halang sel kanser merebak


Ekstrak herba halang sel kanser merebakKUALA LUMPUR: Penghidap kanser kini tidak perlu lagi bimbang dengan kos rawatan penyakit yang tinggi selepas kajian mendapati tumbuhan misai kucing dan kemunting Cina mampu merawat penyakit berkenaan. Kajian Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) dan Universiti Sains Malaysia (USM) sejak 2007 mendapati ekstrak dua tumbuhan berkenaan mampu
menghalang sel kanser daripada terus merebak, seterusnya menyembuhkan penyakit berkenaan. Kita akan melihat potensi tumbuhan ini serta maklum balas daripada orang ramai mengenai keberkesanannya selepas kajian selesai dijalankan. - Mahamad Noor Jaafar, Pengarah Unit Pembangunan Agrotekteknologi UniMAP.  Pengarah Unit Pembangunan Agrotekteknologi UniMAP, Prof Madya Mahamad Noor Jaafar, kajian lanjut mengenainya termasuk keberkesanan ekstrak itu terhadap tahap penyakit kanser sedang giat dijalankan. “Seramai 10 penyelidik USM terbabit dalam penyelidikan yang menelan kos RM1 juta ini pada peringkat makmal serta menghasilkan produk akhir, sementara UniMAP membekalkan sumber misai kucing dan kamunting Cina membabitkan proses penanaman, pengeringan dan pengekstrakan. “Produk hasil kajian termasuk dalam bentuk kapsul, teh dan minuman dijangka dikeluarkan dalam masa terdekat dan kita juga akan mendapatkan kelulusan piawaian daripada badan berkaitan,” katanya kepada Berita Minggu. Mahamad Noor berkata, pihaknya akan terus menjalankan kajian mengenai keberkesanan tumbuhan herba dalam menyembuhkan penyakit termasuk tumbuhan yang jarang diteroka khasiatnya.
“Tumbuhan seperti misai kucing, kacip fatimah dan tongkat ali sememangnya dikenali mempunyai khasiat dalam menyembuhkan pelbagai penyakit, namun kamunting Cina tidak begitu popular di negara ini. “Kita akan melihat potensi tumbuhan ini serta maklum balas daripada orang ramai mengenai keberkesanannya selepas kajian selesai dijalankan,” katanya.

 

 

Khasiat Lidah Buaya


Khasiat Lidah Buaya ( Aloe Vera )

Kali ini saya dengan sukacita ingin membentangkan sedikit maklumat tentang kebaikan dan potensi pengubatan yang terdapat dalam Aloe Vera atau disebut pokok Lidah Buaya. Saya akui bahawa saya adalah pendokong pengubatan secara semulajadi, malah saya sendiri menanam dan memakan tumbuhan ini.

Halaman rumah dipenuhi dengan tumbuhan aloe vera. Aloe vera adalah antara jenis herba semulajadi yang paling banyak mempunyai khasiat penyembuhan kepada manusia. Pengamal nutrien, Mike Adams dalam kajiannya berpendapat aloe vera adalah herba yang terbaik dalam beribu-ribu herba yang ditemuinya, manakala Garlic (bawang putih) menduduki tempat kedua. Memang tiada tumbuhan lain yang boleh memberi sebegitu banyak faedah perubatan seperti aloe vera. Lihatlah apa faedah yang boleh didapati dari sebatang pokok aloe vera;


1. menghentikan pertumbuhan tumor

2. merendahkan kadar kolesterol

3. memperbaiki sel darah

4. menambah oksigen di dalam darah

5. menghalang penyakit kidney stone dan kesan kafein dari kopi dan teh

6. memberi keseimbangan asid/alkali di dalam badan

7. menyembuhkan penyakit ulser, sistem penghadaman

8. mengurangkan tekanan darah tinggi dengan merawat punca, bukan

hanya simtom

9. menambah mineral, vitamin, enzim dan nutrien di dalam badan

10. mempercepatkan sembuh dari kesan melecur, terbakar

11. merawat luka sehingga tidak meninggalkan parut

12. menggantikan first aid kit (peti pertolongan cemas), berfungsi sebagai bandage kerana ia bersifat anti-bakteria

13. menghentikan kanser kolon

14. sebagai pelincir salur perkumuhan

15. menghilangkan buasir

16. meneutralkan gula di dalam darah

17. memelihara buah pinggang dari penyakit

18. menghalang jangkitan

19. memberi keseimbangan elektrolit seperti minuman tenaga

20. memelihara muka, kulit dan membaiki sel yang rosak

21. menguatkan ketahanan badan (sistem imunisasi)

...dan banyak lagi!!!

Tiada tumbuhan yang dapat menandingi potensi pengubatan yang terdapat di dalam aloe vera. Tetapi kebanyakan orang masih tidak menyedarinya, atau berfikir ia hanya sekadar untuk memelihara kulit dari kesan sunburn. Lebih menyedihkan, ia hanya dijadikan pokok hiasan di halaman rumah atau taman. Pada hal, aloe vera sangat berfaedah untuk kegunaan luaran mahupun dalaman.

Pembentukan Jeli Aloe Vera

Pokok aloe vera memang dijadikan Tuhan untuk memerangkap air dan menyimpannya di dalam "tangki" yang besar yang terdapat pada daunnya yang keras dengan kulit yang tebal. Air yang terkumpul diubah kepada bentuk jeli. Jeli inilah yang memberikan khasiat pengubatan untuk kegunaan manusia. Apabila daunnya dikerat, dalam masa beberapa jam, jeli ini akan bertindak membaluti bahagian yang dikerat dengan sendirinya. Maka bahagian jeli yang terdedah tadi akan terlindung dari serangan bakteria. Begitulah ia bertindak untuk memelihara kulit manusia apabila terluka.

Sehingga kini, hanya satu cara yang terbaik untuk mendapatkan faedah dari jeli aloe vera ini - iaitu menanamnya sendiri. Sudah bertahun saya lakukannya. Apabila ingin mendapatkan, saya akan pergi ke halaman rumah, potong seulas daunnya, siat kulit dan ambil jelinya. Kemudian jeli tersebut dimasukkan ke dalam pengisar, lalu campurkan di dalam air minuman atau air bertapis. Anda akan mendapat faedah yang optimum dari herba semulajadi ini. Ia mempunyai gred yang lebih tinggi, bebas dari racun serangga dan penuh kepekatan. Cecair aloe vera yang terdapat di pasaran (biasanya dibotolkan) adalah sangat lemah. Sebahagian dicampur dengan pemekat supaya ia kelihatan seperti
jeli. Sesetengah pula langsung tidak mengandungi jus aloe vera sedikitpun. Malah ia dijual dengan harga yang sangat mahal. Sesetengah lagi dimasak dengan suhu yang tinggi sehingga memusnahkan nutrien-nutrien berfaedah di dalamnya.

Faedah Kesihatan Dari Jeli Lidah Buaya

Kenyataan di sini adalah kenyataan ikhlas secara peribadi dari saya tentang faedah kesihatan dari jeli aloe vera. Menariknya, jika saya seorang pengusaha atau penjual produk aloe vera, saya tidak berani membuat kenyataan ikhlas ini kerana Kementerian Kesihatan sudah tentu akan membekukan atau merampas produk saya dan mendakwa saya menjual "dadah yang tidak diluluskan". Atau mereka menuduh saya menjual herba yang "merbahaya"!!!

Tapi sebenarnya saya tidak terlibat dalam perniagaan produk aloe vera. Saya hanya berkempen untuk menyedarkan masyarakat tentang kebaikan produk-produk semulajadi, memberi saranan supaya mencari kaedah perubatan semulajadi, dan saya tidak akan merahsiakan kebenaran tentang faedah penyembuhan yang terdapat dari pohon lidah buaya ini.

Humbankan Peti Pertolongan Cemas Di Dapur Anda (First Aid Kit), Gantikan Dengan Aloe Vera kerana Aloe Vera adalah anti-bakteria, anti-viral dan anti-kulat. Ia boleh menyembuhkan kesan luka pada kulit tanpa meninggalkan parut. Ia jelas terbukti apabila saya pernah terluka di tangan selepas terjatuh, kemudian saya hanya usapkan bahagian yang luka dengan jeli aloe vera, 3 bulan kemudian tiada lagi parut pada luka tersebut. Bahagian yang luka itu akan tertutup kembali mengikut warna kulit badan kita, jika kulit anda cerah atau gelap, ia akan menuruti warna kulit anda. Sukar untuk saya mengesan di manakah zon luka saya dahulu. Berbagai produk kosmetik berasaskan kimia dan ubat-ubatan untuk kulit yang diusahakan oleh industri-industri bernilai berbilion dolar dengan pelbagai jenama yang popular sebenarnya tidak diperlukan jika anda sudah mengenali peranan pohon lidah buaya ini.

Ia juga boleh digunakan sebagai bahan pengawet makanan semulajadi. Ia memelihara kesegaran makanan. Anda tidak perlukan pengawet dari kimia merbahaya yang boleh mendatangkan kanser. Tetapi mengapa masih ramai tidak yakin atau kurang menggunakan aloe vera? Sebabnya mudah. Ia tidak berjenama dan tidak dapat dipatentkan. Ia boleh didapati dengan mudah dan murah apabila kita sendiri menanamnya.

Pengusaha-pengusaha besar tentu tidak dapat menggunakan 100% bahan asli dari aloe vera sebaliknya mencampurkan dengan formula-formula kimia mereka sendiri dan mendakwa kononnya produk aloe vera mereka lebih hebat dan lebih berkuasa dari aloe vera jenama lain.

Anda tidak perlu lagi mendapatkan produk aloe vera yang dibotolkan yang dijual dengan harga berpuluh-puluh ringgit sebotol kerana anda boleh dapatkan yang lebih asli dan pekat dengan menanamnya sendiri di belakang rumah anda. Aloe vera yang dijual begitu mahal sebenarnya adalah strategi pemasaran dan psikologi pengguna, kerana pengguna hari ini sudah sinonim berfikiran, "barang yang mahal tentu nilainya lebih baik, dan yang murah tentu tidak berkualiti atau tiruan".

Jika mereka menjual sebotol aloe vera dengan harga RM3 sebotol, tentu ramai yang tidak yakin malah tidak percaya botol tersebut mengandungi lidah buaya! Mereka menganggap, jika ia ubat yang berkualiti, harganya tentu lebih mahal. Itulah kesilapan kita para pengguna hari ini. Pengguna sendiri yang menggalakkan pengusaha menaikkan harga.

Sebenarnya aloe vera boleh ditanam sendiri dan khasiatnya lebih baik dari yang terdapat di pasaran. Tetapi memang sudah menjadi budaya, pengguna lebih suka membeli dari menanam sendiri.Apa Yang Terkandung Di Dalam Lidah Buaya:

1. Air

2. 20 mineral

3. 12 vitamin

4. 18 asid amino

5. 200 phytonutrien

6. enzim

7. triterpen (phytonutrien yang mengurangkan gula dalam darah)

8. glyconutrien & glycoprotein

9. polisakaraid

10. acemann, mannose-6-fosfat polimannan

11. fenolik glikosid

12. dihidrokomarin

Resepi:
1. sekeping jeli segar aloe vera

2. 1 sudu teh gula tebu organik atau madu lebah

3. 1 mug air bertapis


~ Masukkan jeli, gula organik atau madu lebah dan sedikit air bertapis ke dalam mesin pengisar.

~ Kisarkan sehingga menjadi halus. Kemudian tuangkan ke dalam mug berisi air minuman bertapis.

Minum airnya. Lakukan 2-3 kali seminggu. Anda akan mendapat sistem pertahanan tubuh yang kuat.

*Airnya juga boleh disapukan pada muka sebelum tidur untuk mendapat kulit yang licin, halus dan berseri.

Ruj: http://xmetafora.blogspot.com/2012/03/khasiat-lidah-buaya-herba-terbaik.html

 


Lidah buaya mengandungi banyak khasiat yang diperlukan oleh tubuh badan. Komponennya adalah dalam bentuk gel di mana sebahagian besarnya terdiri daripada air iaitu sebanyak 99.5%, pepejal terlarut 0.49%, lemak 0.067%, karbohidrat 0.043%, protein 0.038% dan vitamin 0.49%. Vitamin yang paling banyak terkandung dalam lidah buaya ialah vitamin C iaitu sebanyak 3,476 mg.

Berikut adalah beberapa khasiat yang terdapat pada lidah buaya:

1. Mengurangkan gula dalam darah.

Salah satu komponen yang terdapat dalam lidah buaya ialah aloe emodin iaitu sejenis senyawa organik daripada golongan antrakuinon yang berfungsi untuk membantu proses penyerapan insulin, substrat 1 dan fosfatidil inositol-3 kinase serta meningkatkan kelajuan sintesis glikogen yang sangat berguna untuk mengurangkan kandungan gula dalam darah. Menurut perubatan tradisional India, lidah buaya juga dapat mengurangkan kandungan gula dalam darah penghidap diabetes.


2. Ubat antiseptik dan ubat luka akibat terbakar

Daun lidah buaya mengandungi tanin dan polifenol di mana tanin dapat digunakan sebagai pencegahan terhadap jangkitan luka kerana sifatnya yang bertindak sebagai antiseptik dan ubat luka akibat terbakar. Manakala akar daun lidah buaya pula mengandungi saponin dan flavonoid. Saponin mempunyai kemampuan sebagai agen pembersih yang sangat berkesan untuk menyembuhkan luka. Flavonoid dan polifenol pula dapat berfungsi sebagai antiseptik.

 

3. Ubat julap/sembelit

Gel yang terkandung dalam lidah buaya sangat kaya dengan air dan mineral serta pelbagai sebatian aktif yang baik untuk kesihatan. Molekul yang terdapat pada lapisan luar daun lidah buaya boleh bertindak sebagai julap yang sangat berkesan bagi mereka yang menghadapi masalah sembelit. Hal ini telah disahkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) melalui beberapa penyelidikan yang dijalankan.

 

4. Regenerasi kulit

Lidah buaya mempunyai kuasa sebagai agen anti-penuaan kerana Flavonoid, vitamin C dan beta-carotene yang terdapat dalam lidah buaya sangat kaya dengan antioksidan. Melalui sebuah penyelidikan, didapati bahawa lidah buaya dapat membantu regenerasi sel kulit. Selain itu, ia juga dapat berfungsi untuk memudarkan kesan luka dan garis-garis kehamilan atau stretch mark, merawat luka kecil serta memudarkan bintik-bintik hitam pada kulit.

 

5. Membantu proses pencernaan

Kajian menunjukkan bahawa gel lidah buaya mampu mengusir dan memusnahkan racun dan bahan-bahan asing yang sering melekat pada usus. Racun dan benda asing tersebut sangat berbahaya kerana ia akan mengumpul bahan-bahan buangan dalam badan sehingga dapat menyekat saluran usus yang akhirnya akan mengurangkan kemampuan tubuh badan untuk menyerap nutrisi. Lidah buaya sangat baik untuk menyingkirkan bahan-bahan buangan tersebut daripada tubuh badan. Hal ini akan membantu anda terhindar daripada masalah gangguan pencernaan disamping dapat membersih dan meningkatkan peredaran darah.

 

 

Kosmetik Bakar Kulit


Kosmetik bakar kulit

Oleh Mohd Jamilul Anbia Md Denin
anbia@hmetro.com.myKUALA LUMPUR: Wanita yang ghairah untuk kelihatan cantik mungkin bertukar hodoh seumur hidup kerana memakai kosmetik mengandungi kimia Hydroquinone yang boleh menyebabkan kulit muka rosak. Kimia Hydroquinone yang biasa digunakan untuk proses mencuci gambar diadun secara meluas dalam pelbagai jenama kosmetik sebagai ejen pemutih kulit.

Bahan itu juga dikatakan boleh menyebabkan sakit sawan, kulit wajah menjadi hitam, koma, mual dan kanser kulit yang serius.

Timbalan Pengarah Kesihatan/Farmasi Jabatan Kesihatan Wilayah Persekutuan, Wan Hamid Wan Ibrahim, berkata Kesatuan Negara-Negara Eropah (EU) sudah mengharamkan penggunaan bahan itu sejak dahulu lagi. Beliau berkata, Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan Kementerian Kesihatan tidak akan mendaftarkan kosmetik yang mengandungi Hydroquinone dan produk ini diklasifikasikan sebagai produk yang tidak berdaftar. “Bagaimanapun, wanita yang terlalu teringin untuk kelihatan cantik tidak menyedari mereka boleh menyebabkan kerosakan kulit muka. “Memang, di peringkat awal wajah akan bertukar putih dan licin tetapi dalam tempoh jangka panjang, mereka akan mengalami mimpi ngeri,” katanya selepas operasi ‘Ops Hitam Muka’ di sekitar Jalan Masjid India, petang semalam.

Seramai 37 pegawai Penguatkuasa Farmasi Kementerian Kesihatan Malaysia dari Jabatan Kesihatan Wilayah Persekutuan, Selangor, Melaka, Terengganu dan Kelantan menyertai operasi bersepadu berkenaan yang bermula jam 2.15 petang. Operasi besar-besaran berkenaan ditumpukan kepada tindakan merampas produk kecantikan mengandungi Hydroquinone, Tretinoin dan raksa yang berbahaya dan tidak berdaftar dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) Kementerian Kesihatan Malaysia. Beliau mendakwa terdapat ramai pengguna terutama gadis dan wanita muda yang kurang arif dan kini menjadi mangsa kosmetik. “Mereka mungkin tidak mendapat maklumat jelas mengenai bahaya Hydroquinone hingga sanggup menghabiskan banyak wang membeli produk berkenaan.

“Hasil kajian pakar kesihatan mendapati, penggunaan Hydroquinone berbahaya kepada individu yang tinggal di kawasan iklim tropika yang sentiasa menerima pancaran matahari sepanjang tahun,” katanya.
Menurutnya, secara perlahan Hydroquinone boleh menjejaskan fungsi perlindungan kulit daripada sinaran Ultra-Violet (UV) oleh pancaran matahari berlebihan. “Akibatnya, pengguna akan terdedah kepada kesan sinaran UV dan mendapat barah kulit,” katanya.

Wan Hamid berkata, Hydroquinone biasanya menyebabkan kulit muka menjadi kemerahan-merahan dan rasa pedih serta terbakar. “Penggunaan kimia ini yang berterusan atau digunakan dengan banyak (kepekatan yang tinggi) boleh mengakibatkan ‘hyperpigmentasi’ iaitu jeragat hitam pada kulit muka yang sukar dihilangkan. “Kesan ini menjadi lebih buruk pada produk yang mengandungi alkohol (spirit) yang menyebabkan kulit menjadi kering dan mengelupas atau luka teruk,” katanya.

Kajian makmal turut mendapati kimia ini tidak boleh digunakan untuk memutihkan bulu kening dan mesti dielakkan daripada terkena mata kerana ia menyebabkan selaput dan perubahan pada kornea mata.
Selain itu, penyerapan kimia berkenaan ke dalam peredaran darah di dalam kuantiti yang besar boleh menyebabkan pendengaran berdengung, menggigil, perasaan lemas, mual dan muntah-muntah, sentakan otot, sakit kepala, sawan, sukar bernafas dan koma.

Selain itu, pihaknya turut mengesan penggunaan kimia Tretinoin di dalam produk rawatan kecantikan berbentuk krim atau losyen khusus untuk merawat jerawat. Menurutnya, kimia tretinoin mempunyai kesan sampingan seperti rasa terbakar pada kulit, gatal, kulit mengelupas dan kekeringan, jeragat hitam bertambah dan kulit menjadi sensitif kepada cahaya Ultra-violet.  “Malah, saya bimbang kesan jangka panjang produk berkenaan yang boleh mencacatkan wajah wanita,” katanya. Menurutnya, wanita tidak perlu ghairah untuk memutihkan kulit muka dengan menggunakan produk yang tidak pasti keselamatannya.

“Pengguna dinasihatkan supaya berhenti menggunakan sesuatu produk sekiranya merasa kesan pedih atau kulit muka menjadi kemerahan selepas memakainya. “Saya menasihati wakil pengedar produk ini menyerahkan produk yang disyaki mengandungi kimia ini kepada unit penguatkuasa farmasi di negeri masing-masing atau menghadapi tindakan ,” katanya.