Ahad, 15 April 2012

Bahaya kosmetik dan kanser

Kecantikan yang dikejar pada hari ini sering kali berasaskan hawa nafsu dan terpisah daripada petunjuk agama. Kecantikan yang diutamakan ialah yang berkaitan dengan kulit bukannya hati. Islam mementingkan kecantikan hati di samping tidak mengabaikan kecantikan zahir, selagi mana ia tidak bercanggah dengan landasan syariat. Menurut Muslim, Nabi Muhammad berkata.” Sesungguhnya Allah tidak melihat kepada rupa parasmu dan tubuh jasadmu tetapi Dia melihat kepada kebersihan hatimu.”

Bahaya kosmetik dan kanser
Jumlah mereka yang menghidap penyakit kanser terus meningkat. Majalah Lancet 1999 melaporkan, lebih kurang 1.5 juta wanita di negara-negara maju disahkan menghidap kanser setiap tahun dan majoritinya adalah kanser payu dara. Mengikut Persatuan Kanser amerika, setiap seorang daripada dua orang lelaki mempunyai risiko menghidap kanser dan bagi wanita, setiap seorang daripada tiga orang.. daripada jumlah keseluruhan kematian yang berlaku setiap tahun di amerika, satu daripada empat berpunca daripada penyakit kanser.
Bagi tahun 2002, dianggarkan 1,200,000 kes-kes baru dapat dikesan dan lebih kurang 1,500 kematian dianggarkan berlaku setiap hari, disebabkan oleh kanser. Dr. Samuel Epstein (M.D), Pengerusi Gabungan Pencegahan Kanser atau Cancer Prevention Coalition dan penulis buku The Safe Shopper’s Bible dan The Politics of Cancer Revisited menyatakan, bahan-bahan toksik penyebab kanser memang terdapat di dalam produk yang sering digunakan oleh para pengguna pada hari ini, termasuk produk kosmetik. Pada tahun 1990, lebih kurang 38,000 kes-kes kecederaan dilaporkan berlaku disebabkan oleh bahan-bahan kosmetik. Institut Kebangsaan Berhubung Keselamatan dan Kesihatan di Tempat Kerja di amerika mendapati, terdapat 800 bahan kimia toksik di dalam alat-alat kosmetik yang digunakan pada hari ini. Di antaranya adalah:

Diethanolamine (DEA), Triethanolamine (TEA)
Ia adalah sejenis agen pelembap yang mudah bertukar menjadi agen kanser yang dikenali sebagai nitrosamines. Ia terdapat di dalam syampu dan sabun jenis cecair.
Blue 1, Green 3, Red 33, Yellow 5, Yellow 6
Semua ini adalah bahan pewarna yang sering digunakan pada hari ini dan boleh menyebabkan kanser kulit.

Sodium Lauryl sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate, Alpha Alefin Sulfinate
Bahan-bahan kimia ini dikenali sebagai surfactants dan digunakan bagi membersihkan rambut dan mengeluarkan buih. Ia terdapat di dalam syampu, sebagaian ubat gigi, krim pencukur dan sabun pembasuh baju. Bahan-bahan kimia ini berinteraksi untuk mengeluarkan 1,4 dioxane dan mengikut Institut Barah Kebangsaan di Amerika, bahan kimia ini menyebabkan kerosakan hati dan juga kanser. Dr John baily, Pengrah bahagian Kosmetik dan Pewarna di Pentadbiran pemakanan dan Ubat-ubatan (FDA) di Amerika melaporkan, kebanyakan syampu, krim dan losen pada hari ini mengandungi kadar 1,4 dioxane yang tinggi.

Isopropyl Alcohol.
Bahan kimia ini diperolehi daripada minyak petroleum dan ia terdapat di dalam alat pewarna rambut, losen-losen tangan, badan dan pencukur. Di antara kesan sampingannya ialah pening kepala, kemurungan atau depression dan koma.

RUQYAH

Assalamualaikum. InsyaAllah kali ini saya cuba menulis serba sedikit mengenai ruqyah, sebagai salah cara perubatan yang diajar dalam Islam. Saya harap ilmu yang saya kongsikan ini serba sedikit bermanfaat buat rakan-rakan pembaca. Mohon teguran jika terdapat kesilapan atau kekurangan.

Dari Aisyah r.a. menceritakan bahawa Nabi s.a.w. apabila sakit beliau baca untuk dirinya sendiri surah muawwizat kemudian beliau tiupkan. Tatkala sakit beliau bertambah keras, kubacakan surah-surah itu keatasnya, kemudian kusapukan dengan tangannya dengan mengharapkan barakah daripadanya."
-sahih Bukhari (no.4085) dan Muslim (no.4066)-

Hadis diatas merupakan salah satu hadis yang mensyariatkan penggunaan ruqyah dalam mengubati sakit. Di sini juga dapat kita fahami bahawa kita sendiri boleh dan digalakkan mengubati diri sendiri menggunakan ruqyah dan doa berdasarkan kemampuan. Sesetengah orang berpendapat bahawa hanya ustaz atau ustazah yang boleh, tetapi hakikatnya diri sendiri sepatutnya merawat terlebih dahulu sebelum pergi kepada ustaz atau ustazah.
Ruqyah bukan semata-mata untuk mengubati sihir dan guna-guna, tetapi juga untuk penyakit fizikal seperti demam, sengatan dan lain-lain. Memang diakui bahawa sebahagian penyakit fizikal juga boleh terjadi disebabkan oleh jin/makhluk halus. Contohnya kes yang terjadi pada seorang pesakit ibu saya, dimana dia disahkan mempunyai cyst pada organ peranakannya, tetapi saiznya berubah-ubah setiap kali diperiksa. Perubatan dengan ruqyah mendapati cyst tersebut terjadi disebabkan oleh jin dan boleh diubati dengan ruqyah syariah.

Dari Auf Bin Malik Al-Asyja'i r.a. dia berkata, "Kami sering menggunakan mantera/ruqyah pada masa Jahiliah. Lalu kami tanyakan hal itu kepada Rasulullah s.a.w., 'Ya Rasulullah, bagaimana tentang mantera itu menurut engkau?' Beliau berkata, 'Tidak mengapa menggunakan mantera selama tidak mengandungi syirik"
-sahih Muslim (no.4079)-

Daripada hadis diatas, Rasulullah s.a.w. menetapkan bahawa ruqyah yang dibolehkan mestilah tidak mengandungi unsur-unsur syirik, iaitu pengharapan kepada sesuatu selain Allah, seperti menggunakan sihir. Ruqyah yang disyariatkan adalah menggunakan ayat-ayat Al-Quran dan doa-doa daripada hadis Nabi s.a.w.

Dalam hadis Abu Said Al-Khudri r.a., berkenaan sahabat yang melalui satu kampung dan meruqyah menggunakan surah Al-Fatihah, maka mereka pulang dan bertanya dengan Rasulullah s.a.w. Baginda menjawab, "Tidak tahukah kamu bahawa surah Al-Fatihah itu dapat digunakan untuk meruqyah?"
-sahih Bukhari (no.5303) dan Muslim (no.4080)-

Sebahagian ulama mengatakan boleh menggunakan mana-mana ayat Al-Quran sebagai ruqyah berdasarkan hadis di atas serta beberapa dalil Al-Quran seperti ayat 44 surah Fussilat, "Al-Quran adalah petunjuk dan penyembuh bagi orang-orang yang beriman". Antara ayat yang selalu di gunakan selain Al-Fatihah adalah ayat Kursi, lima ayat pertama dan dua ayat akhir surah Al-Baqarah, serta tiga surah terakhir (surah muawwizat).  Sesetengah ustaz yang telah biasa merawat dengan ruqyah menetapkan ayat-ayat tertentu berdasarkan pengalaman mereka. Bagi kita yang tidak biasa, cukuplah dengan surah-surah yang mudah ataupun doa-doa Nabi s.a.w. Berikut merupakan link artikel Ustz Zaharuddin yang memuatkan beberapa doa dari hadis Nabi s.a.w.

Kita juga boleh memasang audio mp3 bacaan-bacaan Al-Quran sebagai salah satu cara. Kebanyakan ustaz yang memang berpengalaman merawat akan menasihatkan pesakit untuk memasang bacaan-bacaan Al-Quran setiap hari, kerana syaitan tidak senang mendengarnya. Bagi yang mungkin disebabkan jin, kemungkinan untuk mengalami tanda-tanda itu tinggi, seperti menggigil, terasa sakit sewaktu membacanya dan sebagainya. Maka jalan yang terbaik ialah dengan merujuk ustaz atau ustazah yang berpengalaman. Perlu kita fahami bahawa meruqyah ini memerlukan pengharapan yang tinggi kepada Allah Taala. Segala yang halal dan haram, dosa dan pahala perlu dijaga, sama sepertimana kita menginginkan doa-doa kita dikabulkan Allah. Sesungguhnya Allah yang menurunkan penyakit dan Dialah yang Maha Penyembuh. Amalkan zikir-zikir yang diajar baginda Nabi s.a.w. seperti pada waktu Subuh dan Asar, sebagai pelindung diri. Kita juga tidak boleh melupakan ikhtiar dan usaha untuk menggunakan ubat atau rawatan lain, terutama bagi penyakit fizikal. Ini kerana Rasulullah s.a.w. juga menggunakan ubat seperti madu dan habbatus sauda untuk menyembuhkan penyakit. Maka, jadikanlah ruqyah ini sebagai pelengkap dalam rawatan kita.

"Allah tidak akan menurunkan penyakit melainkan Allah turunkan juga ubat baginya" -sahih, riwayat Ibnu Majah, Al-Hakim-

Semoga kita sama-sama dapat ilmu yang bermanfaat dari artikel ini dan dapat mengamalkan dalam kehidupan kita. Mohon teguran jika terdapat salah dan silap. Allahu'alam


KHASIAT SEMBAHYANG TAHAJUD

Khasiat Solat Tahajjud
Sholat Tahajjud ternyata tak hanya membuat seseorang yang melakukannya mendapatkan tempat (maqam) terpuji di sisi Allah (Qs Al- Isra:79) tapi juga sangat penting bagi dunia kedokteran. Menurut hasil penelitian Dr. Mohammad Sholeh, dosen IAIN Surabaya, salah satu shalat sunnah itu bisa membebaskan seseorang dari serangan infeksi dan penyakit kanser. Tidak percaya? "Cobalah Anda rajin-rajin sholat tahajjud. " Jika anda melakukannya secara rutin, benar,khusuk,dan ikhlas, niscaya anda terbebas dari infeksi dan kanser", ucap Sholeh. Ayah dua anak itu bukan "tukang obat" jalanan. Dia melontarkan pernyataanya itu dalam desertasinya yang berjudul "Pengaruh Sholat tahajjud terhadap peningkatan Perubahan Respons ketahanan Tubuh Imonologik: Suatu Pendekatan Psiko-neuroimunologi" Dengan desertasi itu, Sholeh berhasil meraih gelar doktor dalam bidang ilmu kedokteran pada Program Pasca Sarjana Universitas Surabaya, yang dipertahankannya Selasa pekan lalu. Selama ini, menurut Sholeh, tahajjud dinilai hanya merupakan ibadah salat tambahan atau sholat sunah. Padahal jika dilakukan secara kontinu, tepat gerakannya, khusuk dan ikhlas, secara medis sholat itu menumbuhkan respons ketahannan tubuh (imonologi) khususnya pada imonoglobin M, G, A dan limfosit-nya yang berupa persepsi dan motivasi positif, serta dapat mengefektifkan kemampuan individu untuk menanggulangi masalah yang dihadapi.
Sholat tahajjud yang dimaksudkan Sholeh bukan sekedar menggugurkan status sholat yang muakkadah (Sunah mendekati wajib). Ia menitikberatkan pada sisi rutinitas sholat, ketepatan gerakan, kekhusukan,dan keikhlasan. Selama ini,kata dia, ulama melihat masalah ikhlas ini sebagai persoalan mental psikis. Namun sebetulnya soal ini dapat dibuktikan dengan tekhnologi kedokteran. Ikhlas yang selama ini dipandang sebagai misteri, dapat dibuktikan secara kuantitatif melalui sekresi hormon kortisol. Parameternya, lanjut Sholeh, bisa diukur dengan kondisi tubuh.
Pada kondisi normal, jumlah hormon kortisol pada pagi hari normalnya anatara 38-690 nmol/liter. Sedang pada malam hari-atau setelah pukul 24:00- normalnya antara 69-345 nmol/liter. "Kalau jumlah hormon kortisolnya normal, bisa diindikasikan orang itu tidak ikhlas karena tertekan. Begitu sebaliknya. Ujarnya seraya menegaskan temuannya ini yang membantah paradigma lama yang menganggap ajaran agama (Islam) semata-mata dogma atau doktrin. Sholeh mendasarkan temuannya itu melalui satu penelitian terhadap 41 responden sisa SMU Luqman Hakim Pondok Pesantren Hidayatullah, Surabaya. Dari 41 siswa itu, hanya 23 yang sanggup bertahan menjalankan sholat tahajjud selama sebulan penuh. Setelah diuji lagi, tinggal 19 siswa yang bertahan sholat tahjjud selama dua bulan. Sholat dimulai pukul 02-00-3:30 sebanyak 11* rakaat, masing masing dua rakaat empat kali salam plus tiga rakaat. Selanjutnya, hormon kortisol mereka diukur di tiga laboratorium di Surabaya (paramita, Prodia dan Klinika) Hasilnya, ditemukan bahwa kondisi tubuh seseorang yang rajin bertahajjud secara ikhlas berbeda jauh dengan orang yang tidak melakukan tahajjud. Mereka yang rajin dan ikhlas bertahajuud memiliki ketahanan tubuh dan kemampuan individual untuk menaggulangi masalah-masalah yang dihadapi dengan stabil. "jadi sholat tahajjud selain bernilai ibadah, juga sekaligus sarat dengan muatan psikologis yang dapat mempengaruhi kontrol kognisi.
Dengan cara memperbaiki persepsi dan motivasi positif dan coping yang efectif,emosi yang positif dapat menghindarkan seseorang dari stress," Nah, menurut Sholeh, orang stress itu biasanya rentan sekali terhadap penyakit kanser dan infeksi.
Dengan sholat tahjjud yang dilakukan secara rutin dan disertai perasaan ikhlas serta tidak terpaksa, seseorang akan memiliki respons imun yang baik, yang kemungkinan besar akan terhindar dari penyakit infeksi dan kanser. Dan, berdasarkan hitungan tekhnik medis menunjukan,sholat tahajjud yang dilakukan seperti itu membuat orang mempunyai ketahanan tubuh yang baik. "Maka dirikanlah Shalat karena Tuhanmu dan Berkurbanlah", (Q.S Al- Kautsar:2)
Sebuah bukti bahwa keterbatasan otak manusia tidak mampu mengetahui semua rahasia atas rahmat, nikmat, anugrah yang diberikan oleh ALLAH kepadanya. Haruskah kita menunggu untuk bisa masuk diakal kita ???????
Seorang Doktor di Amerika telah memeluk Islam karena beberapa keajaiban yang di temuinya di dalam penyelidikannya. Ia amat kagum dengan penemuan tersebut sehingga tidak dapat diterima oleh akal fikiran. Dia adalah seorang Doktor Neurologi. Setelah memeluk Islam dia amat yakin pengobatan secara Islam dan oleh sebab itu itu telah membuka sebuah klinik yang bernama "Pengobatan Melalui Al Quran"
Kajian pengobatan melalui Al-Quran menggunakan obat-obatan yang digunakan seperti yang terdapat didalam Al-Quran. Di antara berpuasa, madu, biji hitam (Jadam) dan sebagainya. Ketika ditanya bagaimana dia tertarik untuk memeluk Islam maka Doktor tersebut memberitahu bahwa sewaktu kajian saraf yang dilakukan, terdapat beberapa urat saraf di dalam otak manusia ini tidak dimasuki oleh darah. Padahal setiap inci otak manusia memerlukan darah yang cukup untuk berfungsi secara yang lebih normal. Setelah membuat kajian yang memakan waktu akkhirnya dia menemukan bahwa darah tidak akan memasuki urat saraf di dalam otak tersebut melainkan ketika seseorang tersebut bersembahyang yaitu ketika sujud. Urat tersebut memerlukan darah untuk beberapa saat tertentu saja. (Cuba google Circle of Willis) . Ini artinya darah akan memasuki bagian urat tersebut mengikut kadar sembahyang waktu yang di wajibkan oleh Islam. Begitulah keagungan ciptaan Allah. Jadi barang siapa yang tidak menunaikan sembahyang maka otak tidak dapat menerima darah yang secukupnya untuk berfungsi secara normal. Oleh karena itu kejadian manusia ini sebenarnya adalah untuk menganut agama Islam "sepenuhnya" karena sifat fitrah kejadiannya memang telah dikaitkan oleh Allah dengan agamanya yang indah ini.
Kesimpulannya :
Makhluk Allah yang bergelar manusia yang tidak bersembahyang apalagi lagi bukan yang beragama Islam walaupun akal mereka berfungsi secara normal tetapi sebenarnya di dalam sesuatu keadaan mereka akan hilang pertimbangan di dalam membuat keputusan secara normal. Justru itu tidak heranlah manusia ini kadang-kadang tidak segan-segan untuk melakukan hal hal yang bertentangan dengan fitrah kejadiannya walaupun akal mereka mengetahui perkara yang akan dilakukan tersebut adalah tidak sesuai dengan kehendak mereka karena otak tidak bisa untuk mempertimbangkan secara lebih normal. Maka tidak heranlah timbul bermacam-macam gejala-gejala sosial Masyarakat saat ini. "

Makanan melawan kanser

Kanser payudara merupakan penyakit berbahaya, sudah saatnya anda untuk waspada dengan selalu melakukan pemeriksaan teratur, serta melakukan pola hidup sihat untuk mencegah penyakit ini berkembang dalam tubuh anda. Ada beberapa cadangan menjaga pola makan dengan mengkonsumsi bahan organik sihat yang mengandungi bahan anti kanser untuk mencegah dan melawan sel-sel kanser yang berbahaya. Beberapa makanan yang dianjurkan untuk dikonsumsi, untuk mencegah dan melawan sel-sel kanser.

1. Brokoli
Brokoli mengandungi tahap tertinggi indole-3 carbinol, yang oleh para ahli dilaporkan dapat melambatkan proliferasi sel. Para penyelidik di Berkeley telah mendapati bahawa brokoli boleh menghentikan pertumbuhan sel kanser - walaupun mereka masih berhati-hati dalam uji klinis dengan manusia. Tapi sementara itu? Makanlah lebih banyak brokoli.

2. Buah Berries
Blueberry dan Raspberry sangat tinggi kandungan antioksidannya dalam melawan kanser Antioksidan juga boleh membuat anda awet muda. Stroberi dan Nlackberry juga mengandungi asid ellagic, yang merupakan zat pertahanan yang kuat, untuk melawan kanser.

3. Cod Liver Oil
Memang tidak begitu lazat, tapi cod liver oil adalah sumber vitamin D, zat yang merupakan suatu keharusan untuk pencegahan kanser. Para penyelidik menunjukkan bahawa Vitamin D melambatkan pertumbuhan sel kanser.

4. Halia
Penyelidikan telah menunjukkan bahawa halia boleh membunuh sel kanser. J. Rebecca Liu adalah pembantu profesor kebidanan dan ginekologi di Universiti Michigan di Ann Arbor yang mempelajari kanser. Beliau berkata, zat yang terkandung dalam Halia memanipulasi sel-sel kanser, untuk bunuh diri dengan mencerna dirinya sendiri. "Dan ini adalah dimelakukan tanpa merugikan sel-sel sihat di sekitarnya.

5. Tomato merah
Merupakan bahan kegemaran di menu salad, mengandung lycopene yang tinggi, yang merupakan antioksidan penyerang radikal bebas pencetus kanser. Beberapa kajian menyambung tomato dengan turunnya serangan kanser payudara. Para ahli menyarankan makan buah ini dengan minyak zaitun, minyak yang berfungsi untuk mengaktifkan lycopene.

6. Bawang putih
Bawang putih mengandungi komponen sulfur organik yang merupakan penghambat yang berkesan daripada proses perkembangan kanser. "Hal ini juga berkesan untuk merangsang sistem kekebalan tubuh.

7. Teh
Merupakan bahan yang mengandungi flavonoid yang tinggi, yang dikenali untuk sebagai antioksidan. Dilaporkan sebuah kajian menganalisis kebiasaan gaya hidup hampir 3,000 orang, menunjukkan bahawa perempuan post menopause yang mendapat cukup flavonoid 46 peratus lebih rendah risikonya mengalami kanser payudara berbanding dengan mereka yang kurang mendapatkan asupan flavonoid. "

8. Cendawan
Mary Vance menjelaskan cendawan "seperti shiitake dan Reishi berfungsi meningkatkan kekebalan tubuh dan menyerang sel-sel kanser." Cendawan mengandungi protein lektin, yang menyerang sel-sel kanser dan menghalang mereka berkembang lebih lanjut.

9. Bayam Hijau, salad, dan lobak Switzerland
Makanan-makanan ini mengandungi zat anti kanser antioksidan dan mineral. American Institute for Cancer Research melaporkan bahawa beberapa bahan kimia dalam bahan makanan ini boleh menyekat pertumbuhan beberapa sel kanser.

KHASIAT MINYAK KELAPA DARA

Kelapa merupakan satu buah yang cukup terkenal sekali, bahkan hampir satu dunia mengetahuinya. Jika dilihat di negara kita sendiri, penggunaannya cukup meluas, airnya sebagai penyejuk badan, santannya digunakan dalam masakan dan pelbagai lagi. Tetapi ramai di antara kita masih belum tahu lagi keajaiban yang terkandung di dalamnya. Bebaru ini, mungkin sudah beberapa tahun, orang semakin mengenali Minyak Kelapa Dara ataupun dalam Inggerisnya, Virgin Coconut Oil (VCO). Dr. Bruce Fife, pakar pemakanan dan kesihatan yang mengkaji mengenai minyak ini telah memperkenalkan dan menyedarkan ramai orang mengenai khasiat dan keajaiban minyak kelapa ini.
http://www.coconutresearchcenter.org/savethechildren.htm

Sesetengah orang menganggap bahawa santan dan minyak kelapa ini antara penyebab penyakit jantung, kegemukan. Kajian mendapati bahawa minyak kelapa terdiri daripada asid lemak rantai sederhana, Medium Chain Fatty Acid (MCFA) yang sebenarnya tidak merbahaya. Kebanyakan minyak sayuran seperti minyak jagung, kacang soya, sebenarnya lebih merbahaya kerana ianya terdiri dari LCT (Long Chain Triglyceride).

Medium Chain Triglyceride yang terdiri daripada MCFA mempunyai saiz molekul yang lebih kecil berbanding LCT. Kadar metabolism berbeza bergantung pada kepanjangan rantai lemak tersebut. Kadar kalori MCT lebih rendah berbanding LCT, malah ianya mudah ditukarkan kepada tenaga untuk sel-sel badan. Ianya juga tidak bebas dalam darah seperti lemak, juga boleh merentasi membran sel tanpa menggunakan 'carnithine trasferase', membuatkan minyak kelapa ini sesuai untuk mengubati pesakit diabetes.
Dr. Bruce menerangkan bahawa apabila dunia sedang menjauhi lemak (low-fat/ free-fat), kadar obesiti dan pesakit yang menghidap sakit jantung sebenarnya semakin meningkat. Sebahagiannya telah saya tulis diatas, tetapi untuk pemahaman lebih lanjut, layari
http://www.coconutresearchcenter.org/article10065.htm

Minyak kelapa dara bukan sahaja membekalkan tenaga kepada badan, tetapi ianya juga mempunyai sifat anti-bakteria, anti-fungi malahan sebagai anti-virus. Kajian mendapati ianya mengandungi asid lemak dipanggil lauric acid ataupun "monolaurin". Di sini saya sertakan link yang menunjukkan beberapa kajian mengenai kesan anti-microb oleh minyak kelapa.
http://www.coconutresearchcenter.org/coconut-research.htm

Dr. Mary Enig juga menerangkan mengenai kesan monolaurin yang didapati dapat mengubati AIDS. Ianya dapat menyahaktifkan virus seperti measles, herpes, vesicular stomatitis dan cytomegalovirus. Monolaurin mengganggu dan merosakkan membran lipid pada enveloped virus, malah kesan antiviralnya lebih baik dari caprylic acid (C-10) dan myristic acid (C-14).
http://www.aspartame.ca/page_oho2b.htm

Selain itu, minyak kelapa juga menghalang pembentukan "free-radical" dan mencegah kanser. Ini kerana sesetengah kanser adalah disebabkan oleh virus yang menyerang sel-sel badan dan mengganggu DNA sel tersebut. Jika kita lihat balik, sebenarnya didalam susu ibu juga mengandungi MCT yang membantu memberikan daya tahan badan kepada bayi. Secara tidak sedar, bahan semulajadi seperti kelapa ini sudah cukup menjadi "antibiotik" bagi kita. Semoga dengan penjelasan yang serba ringkas ini dapat memberi manfaat kepada kita, insyaAllah.


 
Cara Buat Minyak Kelapa Dara
Natharuddin berkata, bagi menghasilkan minyak kelapa dara memerlukan kelapa yang betul-betul tua atau telah gugur dengan sendiri. Menurutnya, apa saja jenis kelapa boleh digunakan asalkan sudah cukup matang atau tua. Bagi menghasilkan satu liter minyak kelapa dara, Natharuddin memerlukan 10 hingga 20 biji kelapa. Kelapa parut diperah dan ambil santannya. Santan + air dengan nisbah 1:1. Umpan dibubuh pada campuran santan tadi bagi menarik minyak kelapa dara. Simpan campuran ini selama 10 hingga 15 jam pada suhu bilik. (Minyak kelapa dara yang diletakkan di atas lapisan santan bertindak sebagai ‘umpan’ atau pemangkin dalam penghasilan minyak kelapa dara). Selepas 10-15 jam akan terdapat tiga lapisan. Lapisan minyak kelapa dara terletak di lapisan tengah. Lapisan minyak tadi akan diasingkan dan ditapis menggunakan kertas turas atau tisu dengan kapas. Selepas itu hasil turasan akan dibekukan bagi mengasingkan getah kelapa yang menyebabkan bau tengik. Selepas minyak tadi cair, ia akan dituras dua kali lagi dengan menggunakan lapisan kapas lebih ketat yang mengambil masa lebih kurang lima hari. “Biasanya proses menghasilkan minyak kelapa dara mengambil masa lebih kurang seminggu,” katanya. Natharuddin berkata, secara purata beliau boleh memproses sehingga 200 biji kelapa sehari bagi menghasilkan 10 liter minyak kelapa dara bergantung kepada permintaan. Mengenai pasaran, beliau menjalankan pemasaran secara kecil-kecilan dan menerusi ekspo dan pameran. Mereka yang berminat untuk mendapatkan minyak kelapa dara Natharuddin boleh menghubunginya di 019-2991347
ruj: http://harizamrry.com/2009/05/15/minyak-kelapa-dara-sungai-besar/

 


KHASIAT MADU LEBAH

"Dan Tuhanmu mengilhamkan kepada lebah, 'Buatlah sarang di gunung-gunung, di pohon-pohon kayu, dan di tempat-tempat yang dibuat manusia, kemudian makanlah dari segala (macam) buah-buahan, lalu tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan." Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat ubat yang menyembuhkan bagi manusia. Sungguh, pada yang demikian itu, benar-benar terdapat tanda (kebesaran Allah) bagi orang yang berfikir"
-surah An-Nahl, 16: 68-69-

Kali ini saya ingin kongsikan khasiat madu lebah yang diceritakan oleh Allah di dalam Al-Quran sebagai ubat yang menyembuhkan. InsyaAllah saya kongsikan berdasarkan ilmu saya yang tidak seberapa ini, moga dapat ditambah oleh pembaca pada ruangan komen di bawah.

Madu telah digunakan sejak dulu lagi, dan mempunyai warna yang berbeza-beza seperti yang diceritakan pada ayat di atas. Proses bagaimana lebah menghasilkan sarangnya, madunya, begitu unik sekali jika kita mengkajinya, menunjukkan betapa besarnya ciptaan Tuhan. Harun Yahya dalam bukunya The Miracles of Honeybee menceritakan keajaiban ini, kawan-kawan boleh download dan membacanya.
Madu cukup dikenali sebagai bahan pemanis yang semulajadi, malah kajian mendapati, madu juga berfungsi sebagai bahan antimicrob dan antioxidant. InsyaAllah saya akan kupaskan sedikit sebanyak khasiatnya.

Madu terdiri dari 3 jenis gula, dextrose (34%), sucrose (2%) dan levulos/fructose (40%). 17% daripada madu adalah air, 7 peratus lagi terdiri daripada iron, sodium, sulphur, magnesium, phosphorus, pollen, manganese, calcium, gluconic acid dan pelbagai lagi. 7 peratus inilah yang membezakan kualiti dan warna sesuatu madu. Komposisi penuhnya boleh dilihat di laman web ini, http://www.honey-well.com/composit.html

Satu simposium antarabangsa membincangkan khasiat madu telah diadakan pada 8 Januari 2008 di Sacramento, CA. Salah satunya kelebihan komposisi 1:1 fructose dan glucose dalam madu menunjukkan kesan yang baik terhadap pesakit kencing manis. Dr Baer mengatakan bahawa madu menunjukkan peningkatan dalam glucoregulatory control berbanding sumber karbohidrat lain. Antioxidant didalamnya juga berfungsi mengurangkan oxidative stress yang menyebabkan kencing manis.
Symposium Report
World's Heathiest Food


Mike McInner pada simposium itu juga membentangkan hasil kajiannya, bahawa nisbah fructose dan glucose itu juga merangsang enzim untuk menukarkan glucose kepada glycogen. Glycogen yang cukup dapat membuatkan otak dalam keadaan rehat ketika tidur malam dan tidak mengeluarkan hormon stress seperti cortisol. Cortisol yang berlebihan boleh mendatangkan pelbagai penyakit seperti kencing manis, penyakit kardiovascular dan kanser.

Jessica Beiler dari bahagian Pediatric, Pennsylvania State College of Medicine turut membentangkan kajiannya iaitu penggunaan madu dalam mengatasi batuk pada kanak-kanak yang menghidap upper respiratory infection. 3 kumpulan, pertama diberi madu, kedua diberi dextromethorphan (DM) dan ketiga tidak diberi sebarang ubat, menunjukkan kesan yang sangat baik pada kumpulan yang diberi madu berbanding DM. Malah, kesan madu tersebut juga menunjukkan kanak-kanak tersebut lebih mudah untuk tidur selepas diberi madu.
http://www.medscape.com/viewarticle/572748

Universiti Waikato, New Zealand sebelum ini telah mengkaji kesan madu sebagai agen antimicrob. Salah satu ciri pada madu sebagai agen antimicrob yang baik ialah kesan osmotiknya, dengan kandungan gula yang tinggi dan kandungan air yang rendah menyukarkan microorganisme untuk hidup. Sifat keasidan madu yang terdiri dari glucoronic acid juga membantutkan pertumbuhan sesetengah pathogen. Kesan antibacterial didapati majoritinya disebabkan kandungan hidrogen peroxide didalam madu. Ketiga-tiga sifat ini menyebabkan madu sangat sesuai disapukan pada bahagian luka atau jahitan, mengubati gastric ulcer dan kesannya mempercepatkan penyembuhan tersebut sangat menakjubkan para pengkaji.


Honey as Antimicrobial Agent
Jika dilihat pada laporan simposium, wakil Universiti Waikato, Dr Nikola Starkey turut membentangkan kesan madu pada peningkatan berat, memori dan kelakuan tikus. Hasilnya mendapati madu mengurangkan peningkatan berat dan lemak, mengurangkan anxiety, kesan memori yang baik, peningkatan kolesterol HDL, kandungan gula (HA1c) yang baik dan mengurangkan kerosakan oxidatif. Kesan-kesan tersebut disebabkan madu mempunyai glycemic index (GI) yang rendah, antioxida, dan insulin mimetic effect oleh hidrogen peroxide di dalamnya. Kesimpulannya madu adalah pengganti terbaik kepada sucrose untuk mereka yang tidak dapat mengawal kandungan gula dalam darah dan pesakit kardiovascular.

Dr Jamal Zidon dari Israel membentangkan hasil kajiannya yang mendapati madu dapat mengurangkan insiden acute febrile neutropenia (AFN) dalam 64% pesakinya. Madu juga mengurangkan keperluan Colony Stimulating Factor (CSF) dalam 60% pesakitnya. Madu lebah memainkan peranan dalam meningkatkan neutrophil dan mengurangkan thrombocytopenia, memastikan kandungan hemoglobin lebih dari 11gm/dl.
Daripada simposium tersebut, Dr Fessenden membuat kesimpulan bahawa madu mampu mengurangkan kandungan glucose, gula HA1c dan triglyceride(lemak) dalam darah, meningkatkan kolesterol HDL, merangsang sistem immun, dan mengurangkan batuk dalam pesakit upper respiratory infection. Kesan antimicrobnya sangat bagus dan kosnya yang rendah. Antioxidan, mineral dan kesan bio-aktifnya yang mampu mengurangkan oxidative stress pada manusia.

Seperti yang Allah telah sebutkan dalam Al-Quran, maka benarlah madu itu berfaedah sebagai ubat kepada manusia. Dalam hadis riwayat Bukhari, dari Abu Hurairah r.a., Nabi s.a.w. bersabda "Bagi setiap penyakit yang diturunkan Allah, ada ubat yang juga diturunkanNya."

Masih banyak lagi rahsia-rahsia alam yang belum diterokai, diciptakan oleh Tuhan Yang Maha Agung. Allah tidak menciptakan sesuatu itu sia-sia, setiapnya ada rahsia tersendiri. Semoga dengan perkongsian yang sedikit ini dapat bermanfaat kepada para pembaca, insyaAllah.


 
Tobias Olofsson dan Alejandra Vásquez, para peneliti di Department of Medical Microbiology di Universitas Lund di Swedia, telah menemukan pentingnya sekelompok bakteria yang disebut bakteria asam laktat (lactic acid bacteria / LAB),dinamakan demikian karena mereka menghasilkan asam laktat sebagai produk utama sekaligus produk akhir mereka.


Lactic acid bacteria memberikan kontribusi bagi kesehatan lebah itu sendiri dan menghasilkan efek penyembuhan dari madu.


“Kami telah menemukannya. Madu sebenarnya mengandungi jutaan lactic acid bacteria menguntungkan yang tidak pernah diketahui sebelumnya. Bakteria-bakteria tersebut hidup simbiosis dengan lebah madu dalam perut madu lebah lebah.


“Bakteria – bakteria tersebut digunakan oleh lebah madu untuk melindungi nektar (sari bunga) yang menjadi madu. Selain itu, lactic acid bacteria juga digunakan untuk melindungi diri dan larva mereka dari penyakit. Ini adalah bagian terbesar dari sistem kekebalan tubuh lebah madu,” kata Olofsson.


Madu segar liar telah digunakan selama ribuan tahun oleh berbagai budaya karena manfaat kesehatannya dan sebagai agen penyembuhan. Misalnya digunakan sebagai obat untuk sakit tenggorok dan penyembuhan luka.


Olofsson percaya lactic acid bacteria dapat digunakan sebagai alternatif antibiotik alami, tidak hanya untuk lebah tetapi juga untuk manusia.

Sejak 1970-an, para ilmuwan telah menemukan bahwa bilangan komunitas lebah madu telah menurun di seluruh dunia. Mereka menyebut fenomena ini sebagai “gangguan keruntuhan koloni”.


Dalam beberapa tahun terakhir mereka telah mengamati peningkatan drastik di seluruh dunia, dan para ilmuwan memiliki pendapat yang berbeza. Olofsson percaya bahwa peternak lebahlah yang bertanggung jawab menyebabkan situasi ini.


“Penternak lebah ingin meningkatkan pengeluaran madu. Para penternak lebah memiliki antara 50 sampai 100000 sarang lebah di Amerika Serikat, dan mereka ingin mendapatkan lebih banyak uang dari bisnis madu. Kesemua keruntuhan ini berpunca dari wang dimana manusia rakus mencari duniawi !!!


“Bagi meningkatkan penghasilan madu, para penternak lebah yang tamak haloba telah memberi makanan sintetis kimia yang bukan semulajadi kepada lebah sepanjang waktu, dan para penternak lebah yang tamak haloba memberi lebah lebah mereka antibiotik tiga atau empat kali setahun.


Apabila lebah lebah diberi makan antibiotik, antibiotik akan membunuh bakteria semulajadi iaitu  lactic acid bacteria!! Justeru itu, madu mereka tidak berisi dengan bakteria yg hidup secara semulajadi yg berfaedah kepada tubuh manusia iaitu lactic acid bacteria yang biasa terdapat dalam tembolok madu lebah, bagian khusus dari tubuh serangga lebah yang digunakan untuk memproduksi madu → Vásquez dan Olofsson menulis dalam sebuah artikel diterbitkan diMicrobiology Today.


Oleh itu, satu-satunya cara terbaik untuk mendapatkan madu yang mengandungi lactic acid bacteria yang sehat adalah dengan mengumpulkan madu dari punca alam liar, atau mendapatkan madu segar langsung dari penternak lebah yang boleh dipercayai iaitu mereka tidak menggunakan antibiotik dan tidak juga memberi makan nektar kimia sintetik kepada lebah lebah mereka !!! (Cecilia Svesson / NTD Televisi / jls)

 


 

KHASIAT TUNJUK LANGIT

KEHEBATAN BUAH TUNJUK LANGIT (SKY FRUIT) KENAPA SKY FRUIT (TUNJUK LANGIT)

LAPORAN TERKINI
Sehingga tahun 2004, seramai 1.6 JUTA rakyat Malaysia mengidap kencing manis. Mengenai AIDS pula, 3 orang mati kerana AIDS dalam sehari, manakala 19 kes baru HIV dikesan setiap hari di seluruh negara - kenyataan terbaru yang dikeluarkan oleh Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad, Timbalan Menteri Kesihatan Malaysia.

TAHUKAH ANDA
Malaysia merupakan NEGARA KEDUA TERTINGGI di Asia Tenggara dengan 3,825 kes kanser payudara yang dikesan dan 1,707 kematian yang disahkan pada tahun 2000.
STROK/ANGIN AHMAR:
Setiap tahun, terdapat seramai 40,000 - 50,000 orang penduduk Malaysia diserang strok (80% berbangsa Cina). Setiap hari, purata seramai 137 orang yang diserang penyakit tersebut.

KENCING MANIS:
Kajian penyelidikan tahun 2000, menjangka bahawa pada tahun 2005, 25% daripada penduduk di Malaysia akan diserang penyakit kencing manis.

SAKIT JANTUNG:

Sepanjang sepuluh tahun iaitu dari 1990 hingga 2000, mangsa penyakit jantung meningkat sebanyak 46%. Tahun 2000 sahaja, 103,512 mangsa penyakit jantung dan dari jumlah itu seramai 7,037 telah meninggal dunia akibat sakit jantung. Ini menunjukkan bahawa purata seramai 287 orang diserang penyakit jantung pada setiap hari.

KANSER:
Setiap tahun, 9 juta orang mengidap penyakit barah atau kanser ini. Seramai 5 juta dari jumlah itu telah meninggal dunia akibat jangkitan penyakit barah.

Di Malaysia, kira-kira 30,000 - 40,000 orang mengidap penyakit barah setiap tahun dan ini menunjukkan bahawa purata 109 orang dijangkiti penyakit barah setiap hari
KEBANYAKAN TUBUH BADAN RAKYAT MALAYSIA DICEMARI RACUN MAKHLUK PEROSAK YANG TINGGI
(Dipetik dari artikel akhbar tempatan bertarikh 24hb Ogos, 2002)
Dua juta rakyat Malaysia meninggal dunia akibat serangan penyakit asma. Kebanyakan tubuh badan penduduk Malaysia tercemar denga kandungan pembasmi serangga yang tinggi. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO): Taraf kesihatan di Malaysia amat membimbangkan di mana 23 tahun kemudian bilangan mangsa yang mengidap kencing manis akan mencecah 1.6 juta orang.Mangsa penyakit jantung meningkat seratus peratus. 61% daripada penduduk Malaysia dilaporkan mengandungi tahap kolestrol yang tinggi dalam badan.
KEISTIMEWAAN SKY FRUIT TERHADAP MANUSIA
Pada tahun 1996, sekumpulan pakar teknologi Bio-kimia yang menjalankan penyelidikan (R&D) telah berjaya memperolehi suatu pertemuan yang penting tentang Sky Fruit ini iaitu kandungan Flavonoids dan Saponins yang tinggi. Kandungan ini hanya diketahui terkandung di dalam ginseng, ginkgo biloba, tongkat ali ataupun kacip fatimah sebelum ini. Kandungan flavonoids dan saponins yang tinggi secara semula jadi di dalam buah Sky Fruit mengatasi kandungan yang terdapat di dalam herba lain yang tersenarai di atas. Sky Fruit bukan sahaja mengandungi Flavonoids dan Saponins, malah juga mengandungi pelbagai sumber semulajadi seperti protein, mineral, vitamin, enzim, kabohidrat, asid lemak perlu, dan beberapa zat-zat penting yang diperlukan oleh tubuh badan kita. Apakah fungsi utama Saponins dan Flavonoid itu?
FLAVONOIDS
1.Kajian penyelidikan menunjukkan bahawa Flavonoids berupaya membesarkan saluran darah, memperkuatkan keanjalan saluran darah dan berkesan dalam memperbaiki kelancaran peredaran darah.
2.Ia dapat mengurangkan kandungan kolestrol yang tidak baik dalam darah iaitu LDL.
3.Kajian penyelidikan menunjukkan bahawa Flavonoids dapat mengurangkan tahap gula, menyeimbangan tahap gula dalam darah.
4.Ia mempunyai fungsi penyingkiran redikal bebas.
5.Bertindak sebagai anti oksidan.
SAPONINS
1.Saponins dapat mempertingkat daya pertahanan tubuh badan manusia (sistem imuniti badan).
2.Dapat merangsang perembesan insulin dari pankrias dan seterusnya merendahkan tahap gula dalam darah, sesuai untuk kencing manis.
3.Saponins dapat mempertingkatkan fungsi pembinaan darah.
4.Kajian menunjukkan bahawa Saponins dapat melicinkan saluran nafas dan seterusnya menangani pelbagai penyakit yang berhubung kait dengan system pernafasan.
5.Saponins turut dapat mempertingkatkan daya penghasilan sperma kaum lelaki.
6.Ia dapat memperbaiki system peredaran darah sesuai digunakan untuk penyakit tekanan darah rendah, kekejangan otot, kesakitan dan sebagainya.
7.Ia juga dapat mengurangkan kandungan kolestrol tidak baik dalam darah iaitu LDL.
8.Saponins berkebolehan untuk menghilangkan kelesuan, mententeram fikiran dan otak serta memperbaiki insomnia.
9.Ia mampu untuk menguatkan hati dan mengelakkan kesan kemabukan terhadap toksin yang dimakan.
10.Sebagai agen untuk melambatkan proses penuaan.

Keladi Tikus rawat barah

Keladi Tikus rawat barah

Rencana di Berita Minggu Ogos 1998

oleh Mohd Azis Ngah
dan Siti Zurina Mat Saman


Pesakit kanser kini boleh menarik nafas lega berikutan penemuan satu kaedah baru merawat kanser melalui kajian dijalankan pensyarah Pusat Kajian Sains Kajihayat, Universiti Sains Malaysia (USM), Prof. Christopher Teo Khen ke atas keladi tikus atau Typhonium. Teo berkata, pesakit menunjukkan kesan positif selepas memakan tumbuhan berkenaan, bahkan pesakit akan berasa lebih baik, tidak letih dan mempunyai selera makan. "Tumbuhan itu sesuai untuk merawat kebanyakkan penyakit kanser. Kaedah menggunakan keladi tikus adalah murah dan tidak mempunyai kesan sampingan," katanya. Setakat ini beliau sudah berjaya membantu kira-kira 80 pesakit tempatan dan luar negara seperti Amerika Syarikat, Australia, India dan Indonesia menggunakan kaedah perubatan keladi tikus.

"Bagaimanapun, keladi tikus agak sukar diperoleh. Awalnya, tumbuhan itu didapati di kawasan terbiar, berpaya dan saliran air. Kami memerlukan keladi tikus yang banyak. "Oleh itu, kami tidak boleh bergantung kepada alam semula jadi. Jadi, kerja saya adalah menghasilkan lebih banyak keladi tikus," katanya. Beliau memperoleh peruntukan kewangan daripada Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri-isteri Menteri dan Timbalan Menteri (BAKTI) yang menyumbang RM48,200 untuk membiakkan tumbuhan berkenaan. Melalui peruntukan itu, beliau akan menjalankan kajian dengan lebih mendalam mengenai tumbuhan perubatan tradisional untuk merawat penyakit kanser. Teo berkata, ada dua cara menggunkan keladi tikus dalam rawatan kanser. Cara pertama mencampurkan keladi tikus dengan tumbuhan lain..

Campuran ini diproses untuk dijadikan kapsul dan pesakit perlu memakan enam kapsul sehari. "Cara kedua, pesakit boleh makan daun, umbi dan akar umbi. Pesakit perlu mencuci dan merendamnya dengan 50 gram atau lima pokok keladi tikus dalam air selama setengah jam. Selepas itu, pesakit harus memerah jus keladi tikus dan campurkan dengan madu," katanya. Menurutnya, campuran madu itu dapat mengelak pesakit daripada berasa gatal. Pesakit juga perlu minum jus segar keladi tikus sekali sehari, tetapi pesakit pada peringkat serius perlu minum jus tiga kali sehari. Teo berkata, pesakit perlu makan 'Typhonium Flagelliforme' yang dulu secara salah dikenali sebagai Typhonium Divaricatum dan bukan jenis lain seperti disaran sesetengah buku dari Taiwan dan Hong Kong. "Jika tidak, pesakit akan menghadapi masalah sakit perut. Malah, ada pesakit mati selepas makan keladi tikus yang salah," katanya.

Beliau mendapat idea menggunakan keladi tikus untuk merawat pesakit kanser selepas membaca penulisan seorang wanita. Wanita berkenaan menyatakan tumbuhan berkenaan menyelamatkan suaminya yang menghidapi kanser. Menurutnya, penggunaan keladi tikus sahaja tidak cukup dalam merawat penyakit kanser. Pesakit perlu menukar metabolisme badan dengan mengubah cara hidup dan pemakanan. Metabolisme badan pesakit kanser harus ditukar kerana kaedah menggunakan keladi tikus atau melakukan pembedahan saja tidak memadai untuk merawat kanser," katanya. Pesakit kanser juga menurutnya perlu belajar hidup gembira dan mengubah cara pemakanan, iaitu elakkan daripada makan makanan dalam tin dan diawet, semua jenis daging dan hasil tenusu.Pesakit juga digalakkan bersenam untuk mengekalkan kesihatan badan dan selalu berjumpa doktor.

Teo menggunakan konsep perubatan tradisional, iaitu ketumbuhan atau tumor tidak menyebabkan kanser. Menurutnya, tumor cuma satu manifestasi atau sindrom yang menunjukkan wujudnya sesuatu tidak kena adalam badan. "Dalam keadaan teruk, sudah pasti pesakit perlukan pembedahan untuk mengeluarkan tumor. Tetapi mengeluarkan tumor bukanlah cara tunggal untuk merawat kanser. Kita juga perlu membetulkan apa yang tidak kena dalam badan. "Falsafah penyembuhan kendiri atau self-healing yang saya gunakan ialah manusia tidak dicipta untuk sakit. "Manusia sakit kerana manusia mendera badannya sendiri. Manusia yang bertanggungjawab terhadap kesihatan dirinya," katanya.USM temui keladi tikus ubat kanser

Akhbar Utusan Ogos 1998

Oleh NORZAHIZAN ISMAIL

Sejenis tumbuh-tumbuhan dikenali sebagai 'keladi tikus' atau nama saintifik "Typhonium Flagelliforme" yang ditemui oleh seorang botanis hampir lima tahun lalu dipercayai boleh membantu pesakit kanser. Pensyarah Pusat Pengajian Sains Kajihayat Universiti Sains Malaysia (USM), Prof. Christopher Teo Kheng Hoe berkata, 'keladi tikus' dijumpai secara kebetulan ketika seorang pesakit kanser meminta pertolongannya untuk membiakkan tumbuhan itu yang dipercayai boleh menyembuhkan penyakit. "Ketika itu saya terlibat dalam kajian membiakkan tumbuh-tumbuhan dan berjanji untuk membantu mereka membiakkan keladi tikus," katanya ketika dihubungi di Pulau Pinang baru-baru ini.

Sejak itu, beliau mengesyorkan keladi tikus kepada kenalannya yang menghidapi penyakit barah dan sehingga kini ia berjaya menolong 800 orang pesakit tempatan dan luar negara termasuk dari New Zealand, Amerika Syarikat, India, Indonesia dan Australia. Menurut Prof. Teo, Keladi Tikus berkesan untuk menolong pesakit kanser kerana selama ini pesakit yang mengambil tumbuh-tumbuhan ini menunjukkan kesan yang positif. " Sebenarnya, tidak ada ubat di dunia yang ditemui boleh menyembuhkan penyakit kanser. Apa yang ditemui ini hanya dapat membantu pesakit yang menghadapi pelbagai jenis kanser," ujarnya.

Bagaimanapun beliau mengingatkan orang ramai supaya tidak masuk ke hutan mencari pokok keladi tikus ini untuk dimakan kecuali mereka benar-benar pasti ia benar-benar keladi tikus. "Apa yang saya khuatir mereka mengambil pokok keladi yang salah berdasarkan sesetengah buku rujukan memberi nama yang salah dan jika diambil boleh membawa maut," katanya. Prof. Teo memberitahu, keladi tikus semakin pupus tetapi boleh ditemui di kawasan paya dan terbiar serta didapati dijual di sesetengah pasar. Katanya, lebih empat tahun lalu beliau telah menemui satu cara mencampur keladi tikus dengan tumbuh-tumbuhan lain lalu memproses menjadikan kapsul untuk dimakan enam kapsul sehari. "Selain dari mengambil kapsul pesakit kanser, mereka juga boleh menggunakan cara yang lebih baik dengan memakan daun, atau akar umbi keladi tikus itu.


Bagaimanapun, masalah tumbuhan ini ialah cepat layu dan rosak, jadi yang telah diproses itu tahan lebih lama," tambah beliau. Prof. Teo berkata, pesakit yang tidak mengambil kapsul hanya perlu mencuci dan merendam 50 gram atau empat atau lima pohon keladi tikus di dalam air selama setengah jam. Selepas itu, katanya, pesakit harus memerah jus keladi tikus dan mencampurkannya dengan madu untuk mengelakkan rasa gatal. Pesakit hanya perlu minum jus segar keladi tikus itu sekali sehari tetapi bagi mereka yang mengalami barah yang serius perlu mengamalnya tiga kali sehari," jelas beliau. Selain itu, menurut Prof. Teo, pesakit kanser juga harus mengubah cara hidup, pemakanan dan perlu menukar metabolisme badan serta mengamalkan penyembuhan kendiri (self healing).

KEMUNTING CINA UBAT BARAH

Assalamualaikum guys... Suka tidak dengan pokok atas nih. Cantik bukan. Hmmmm... Sudah ler cantik ditambah pula boleh menjadi penawar penyakit barah darah atau LEUKEMIA. Penyakit LEUKEMIA memang sangat2 merbahaya dan boleh membawa maut kepada manusia. Kesakitan yang ditanggung amatlah terasa peritnya hingga si pesakit boleh tidak sedar dan pengsan. Tak sanggup rasanya melihat keadaan itu.

Disini kemungkinan ada yang sudah tahu akan khasiat pokok bunga Kemunting Cina. Difahamkan pokok Kemunting Cina ini boleh menghasilkan alkaloid vinblastina dan vinkristina yang boleh mengubati barah barah atau LEUKEMIA. InsyaAllah semua itu atas izin-Nya.

Cara2nya...
Ambil 20 gram Bunga Kemunting Cina yang berwarna merah atau putih dan jemur hingga kering. Sesudah itu rebus bunga tersebut dengan segelas air masak hingga menjadi separuh gelas. Biaran sejuk dan minumlah 2 kali sehari. Lakukan berulang kali setiap hari hingga sembuh. InsyaAllah....

Nota
Setiap yang kita lakukan haruslah disertakan dengan niat dan doa. Mohonah pada-Nya agar penyakit yang ditanggung sembuh sepenuhnya.. Amin

Lingzhi Ubat Kanser

Lingzhi Ubat Kanser
Kali ini saya ingin berkongsikan sedikit ilmu mengenai Lingzhi, atau lebih dikenali sebagai Ganoderma lucidum. Cendawan herba yang cukup terkenal dikalangan masyarakat Cina ini mengandungi khasiat dan rahsianya yang cukup baik dalam dunia perubatan, tetapi sayangnya makin hari dunia hanya melihat pada perubatan konvensional dari Barat. Jadi di sini saya kongsikan sedikit ilmu yang saya perolehi melalui pembacaan saya sendiri, insyaAllah. Cendawan secara umumnya mampu meningkatkan sistem immun seseorang. Sistem immun sangat penting sebagai pertahanan badan terhadap penyakit, yang dibawa oleh bakteria, virus dan bahan asing. Secara umumnya, Ganoderma lucidum mengandungi 4 bahan aktif yang sangat membantu dalam penyembuhan, iaitu polysaccharides, organic germanium, superoxide dismutase (SOD) dan juga triterpenes.
http://www.medscape.com/medline/abstract/15544548

Polysaccharides daripada Ganoderma lucidum berkesan dalam mengurangkan kolesterol berbahaya. Ianya mempunyai kesan immuno-modulation, mengawal sistem immune, di mana polysaccharides ini mampu mengaktifkan pembahagian (proliferation) splenic mononuclear cells (MNCs) dan penghasilan cytokines. Bahan ini didapati juga berkesan terhadap kanser.
http://www.medscape.com/medline/abstract/16169168
http://www.medscape.com/medline/abstract/16323548
http://www.medscape.com/medline/abstract/18222673
http://www.medscape.com/medline/abstract/16117607


Germanium merupakan bahan mineral yang digunakan sebagai semiconductor. Dr. Asai mendapati bahan ini terdapat di dalam tumbuhan dan mempunyai kesan yang baik dalam penyembuhan. Organic germanium mampu meningkatkan pembekalan oksigen di dalam badan. Ia melekat dengan mudah kepada hidrogen (dehydrogenate), mengurangkan keasidan darah dan oksigen akan bebas tanpa perlu melekat pada hidrogen. Kebanyakan penyakit pada badan kita secara tidak langsung adalah disebabkan kekurangan oksigen, dimana darah menjadi bersifat asid (hidrogen tinggi), kadang kala juga di katakan sebagai 'stress'. Jadi apabila pemakanan diambil dengan seimbang, dan oksigen yang mencukupi, secara tidak langsung memberi kesan penyembuhan yang baik.
http://www.organicgermanium/dr_asai_book.pdf  (rujuk muka 17 dan 19)

Bahan aktif ketiga iaitu superoxide dismutase (SOD) merupakan sejenis enzim yang bertindak sebagai antioxidant dan anti-inflammatory. Ianya meneutralkan free-radical yang secara tidak langsung bertindak dalam melambatkan proses penuaan (anti-aging). SOD terdapat pada lapisan dermis dan epidermis, dan penting dalam penghasilan fibroblast yang baik (skin-building cells).
http://www.vitaminstuff.com/superoxide-dismutase.html

Triterpenes, yang juga dikenali sebagai asid Lingzhi mempunyai aktiviti cytoxic yang bertindak sebagai agen anti-kanser. Bahan ini tidak membunuh sel-sel yang normal seperti yang di laporkan oleh Kolej Perubatan, National Taiwan Univercity. Triterpenes memanjangkan fasa G2 dalam kitaran sel dan menghentikan pembesaran sel tumor, seperti Hep G2,P-388 dan LLC (Lewis Lung Carcinoma), serta HIV-1 protease.
http://www.medscape.com/medline/abstract/11520245
http://www.medscape.com/medline/abstract/12639703
http://www.medscape.com/medline/abstract/10923835
http://www.medscape.com/medline/abstract/9810695


Berdasarkan sedikit penerangan saya di atas, dapat kita simpulkan bahawa Ganoderma lucidum (Lingzhi) mampu meningkatkan sistem immun badan, menyahtoxik, mengurangkan free-radical yang secara tidak langsung melambatkan proses penuaan. Malah, kesan yang sangat bagus iaitu sebagai agen anti-kanser.

Pembacaan saya dari sebuah buku mendapati, bidang perubatan Jepun telah mengesahkan Ganoderma positif kepada penyakit cardiovascular, darah tinggi mahupun rendah, hepatitis, sembelit, senggugut, penyakit puan, gastric ulcer dan pelbagai lagi. Kebanyakannya yang melibatkan pengaliran darah iaitu kesan hemocatharsis yang menolong organ-organ dalaman berfungsi dengan sempurna.

Penggunaannya yang begitu lama menunjukkan bahawa Ganoderma lucidum tidak mempunyai kesan sampingan yang berbahaya seperti sesetengah herba. John Chen dan Tina Chen dalam bukunya Chinese Medical Herbology and Pharmacology turut mengatakan bahawa Lingzhi mampu meningkatkan Qi dan menguatkan badan. Sesetengah orang juga menganggap Lingzhi sebagai ubat memanjangkan umur. Pengambilan yang berterusan dapat mencegah seseorang daripada penyakit berbahaya.
http://www.reishi.com/News/LingZhi.pdf

Saya dan keluarga saya juga turut mengamalkan Lingzhi ini setiap hari, malah ianya telah berkesan dikalangan pesakit-pesakit yang datang ke klinik mak saya, alhamdulillah. Jika kita lihat kembali, betapa besarnya ciptaan Allah, walaupun hanya cendawan yang tampak biasa di mata, tetapi kesannya sangat bermanfaat kepada manusia, tidak boleh dibandingkan dengan ciptaan manusia sendiri.
Semoga dengan perkongsian ilmu ini, dapat memberi manfaat kepada rakan-rakan pembaca. Marilah kita mencegah sebelum sakit, insyaAllah.

Komen: perubatan moden perlu membuka minda untuk melihat potensi herba kerana Allah telah jadikannya sebagai penawar penyakit yang bersifat alami (natural), selamat dan jimat. Dalam Quran, Allah telah bersumpah banyak kali dengan tumbuh tumbuhan yakni : Kami tumbuhkan tanah tandus dengan air… Negeri yang buruk tiada ditumpahkan air manakala negeri yang baik ditumpahkan air dan banyak pokok-pokok yang tumbuh.  Malangnya hari ini kita tidak menghargai pokok-pokok langsung. Hutan Simpan dimusnahkan atas tiket nak buat ladang kambing! Banyak sekali herba ubat musnah bersama mahkluk Allah yang kecil-kecil yang lain!! Makhluk makhluk ini berguna kepada manusia! Saintis menggelarkan mereka simbiosis atau balance ekosistem. Pemimpin pemimpin BN rakus menebang pokok bagi mendapat balak. Anak anak mereka berkereta mewah !! Apabila membuat jenayah, anak2 mereka lepas dari tindakan undang-undang kerana bapa mereka menteri!! Mereka ini jauh sekali dari mengingati mati. Tidak seperti anda yang selalu mengingati mati, anda insaf dan insyaallah di sisi Allah anda seorang yang selamat. Habis balak, ladang kambing tumbuh semak!! Apabila kamu pergi haji, kamu diperintah untuk tidak bunuh binatang atau pokok. Bahkan, mencabut daun  pokok pun dilarang… Kalau kamu ingkar arahan ini wajib kamu bayar dam!! Sebenarnya arahan ini dibuat agar manusia menghargai tumbuh-tumbuhan dan ekosistemnya! Tumbuh tumbuhan berfungsi mengeluarkan oksijen dari air dan menyerap karbon dioksida, karbon monoksida , volatile organic compound beracun penyebab kanser seperti formaldehyde, benzene, xylene dsbnya yang dikeluarkan dari asap berbagai industri. Tumbuh tumbuhan juga menahan tanah dari dihanyut air ! Permukaan tanah ada logam gadolinium yang tidak berapa bagus diminum. Sekarang tanah di Selangor dah banyak gondol akibat kerakusan pemerintah BN dahulu.. Nak buat jalan pun tanah ditarah sedangkan di Norway, Finland Perancis, Jepun dll ; bukit dan tanah tinggi tidak diusik kerana ada fungsi fungsi mereka diciptakan Allah!!! Sebaliknya jalan ditebuk terowong di bawah bukit!! Atas tanah tinggi makhluk makhluk Allah dapat hidup bergerak bebas dan meneruskan tugasan mereka dicipta!! Tapi pemimpin BN rakus dan tidak menghormati langsung ciptaan Allah ini!! Sebaliknya mereka menjual ayat Allah kononnya mereka pembela Negara!! Merekalah perosak Negara sebenarnya… Mereka yang bertanggungjawab memansuhkan tulisan jawi hingga generasi baru tidak kenal Quran. Quran dipinggirkan. Jiwa anak muda disuburkan dengan Jom Heboh, sure heboh, Akademi Fantasia dsbnya… Jiwa anak muda jadi kosong serta senang dirosakkan Iblis lalu terjadilah buang anak, jenayah dan berbagai masalah sosial!!!
Lingzhi contoh satu-satunya herba yang sungguh ajaib. Kajian moden mengesahkan betapa ia mengandungi pelbagai zat penyembuh yang boleh merawat pelbagai gejala penyakit serius seperti lumpuh, strok, tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, diabetes, leukimia, gaut, migrain, gastrik, buasir, psoriasis, ketumbuhan dan juga kanser. Banyak kes klinikal di Jepun dan di Barat serta di Malaysia membuktikan betapa Lingzhi mampu mengecut dan menghilangkan ketumbuhan seperti tumor, cyst dan fibroid. Kaedah ini tentulah menjimatkan dan selamat berbanding cara pembedahan.

Cara Tanam Rumput Belalai Gajah

Cara Tanam Rumput Belalai Gajah
Malaysia mempunyai ikhlim yang panas dan mempunyai jumlah hujan yang tinggi dan sesuai dengan pelbagai tanaman antaranya banyak herba. Satu antara beribu-ribu jenis herba yang boleh didapati di Malaysia ialah Clinacanthus Nutans (Burm. F.) Lindau atau Belalai Gajah yang dipercayai boleh mengubati penyakit kanser jika tidak pun sekurang-kurangnya boleh melegakan kesakitan akibat kanser. Boleh sembuh 100% atau tidak terpulanglah kepada tuhan. Daripada maklumbalas yang kami terima kami dapati kebanyakan yang makan herba ini mempunyai kesan yang memuaskan.
En. Tiang Koon Cheong, pengusaha
Taman Herba Tropika YPL - Pusat Pertanian Pantai
Jangan keliru dengan pokok Hempedu Bumi (Snake Grass)
yang daunnya hampir serupa tetapi rasanya pahit dengan
berbunga putih manakala pokok Belalai Gajah rasa tawar
dan berbunga merah.
Ladang yang luas ini yang ditanam dengan Pokok Belalai
Gajah ini terletaknya di Johor.

Daun Belalai Gajah di pisahkan dan di letak dalam bekas plastik.

Daun Belalai Gajah di asingkan daripada batang pokok.

Daun kemudian ditimbang dan diletak ke dalam kotak plastik.
Lebih kurang 500 helai daun dalam sebuah bekas plastik.

Kemudian diletak dalam peti ais supaya boleh tahan sehingga
2 minggu.

Keratan batang yang diasingkan daun disiapkan
untuk ditanam.
Tanah yang dicampur dengan kompos (baja organik)
dan pasir sungai di masukkan ke dalam polibeg.
Pokok Belalai Gajah yang baru tumbuh pucuknya.
Pokok Belalai Gajah dalam Polibeg siap untul dijual.
Pelawat yang datang pada hujung minggu untuk membeli
daun dan pokok Belalai Gajah.

Bagi orang yang hendak hantar ke luar negara kami syorkan
pakai teh uncang daun pokok Belalai Gajah. Kesannya sama
dengan daun segar. Seorang wanita yang comel datang untuk
membeli teh uncang untuk dihantar ke Perth, Australia kerana
ibunya mengidap kanser peringkat ke4 dan kanser telah
merebak kepada beberapa organ dalam tubuh. Selepas minum
teh daun belalai gajah untuk 9 hari sel kanser telah kurang
separuh.

Inilah rupanya Pokok Belalai Gajah yang betul-
betul tua (sekurang-kurang 6 tahun) yang
ditanam dalam sebuah rumah kos rendah.