Ahad, 13 Mei 2012

Terung Susu Kambing


Nama Tempatan : Terung Susu Kambing.
Nama Lain : Terung Tetek Kambing.
Nama Saintifik : Solanum Mammosum.
Famili : Salanaceae.
Kegunaan/Khasiat :
Buah yang masak dicelur dan dimakan sebagai ulam.
Air rebusan buah diminum untuk merawat sakit darah
tinggi, kencing manis, buasir, gout dan barah payu dara
.
Buah dikisar dan jusnya diminum untuk merawat sakit jantung.

Untuk mencegah dan merawat kanser payudara buah ini dikisar dan disapukan pada sekeliling payudara setiap malam selain itu airnya diminum 2 kali sehari.

Buah ini juga dikatakan boleh untuk mengubati resdung.
Biji benihnya tuan boleh cuba dapatkan di Melur.com atau di Pusat herba UPM Serdang.

Untuk penyakit darah tinggi, bahagian yang digunakan ialah buahnya. Sebiji buahnya dilubangkan dengan jarum pada bahagian hujungnya. ia kemudiannya direbus hingga mendidih dan airnya diminum 2 gelas sehari.


TERUNG SUSU KAMBING, APPLE OF SODOM, NYUN WENKIBOBI,SORESUMBA, MACKAW BUSH, NIPPLE FRUIT,TITTY FRUIT

Sama famili dengan terung-terung lain. Bunganya ada berwarna ungu dan ada juga berwarna putih. Buahnya pula berwarna kuning terang dan mempunyai banyak biji berwarna coklat di dalamnya. Tanaman ini biasa ditanam sebagai tanaman hiasan kerana buahnya yang unik dan menarik.

Kegunaan
Dalam perubatan Traditional Melayu, Terung ini digunakan bagi merawat penyakit darah tinggi, kencing manis, buasir dan barah payu dara.
Bagi penyakit darah tinggi, ambil sebiji buahnya dan dilubangkan dengan jarum pada bahagian hujungnya. Rebus buah tersebut bersama air hingga mendidih dan airnya diminum 2 gelas sehari.
air rebusan buah terung susu kambing ni juga baik untuk selesema , asma dan masaalah sakit tekak.
Nama Botani : Solanum Mammosum.
Famili : Solanaceae.

Pengenalan
Terung susu kambing juga dikenali dengan nama terung tetek kambing berasal dari Mexico dan Amerika Selatan. Terung susu kambing satu famili dengan terung biasa. Ia mepunyai ketinggian sehingga 1.5 meter. Bunganya berwarna ungu atau putih mengikut jenis. Buahnya berwarna hijau ketika muda dan bertukar kuning terang apabila masak. Pokok terung susu kambing membiak melalui biji benih.

Kegunaan
Buah terung susu kambing boleh dicelur dan dimakan sebagai ulam. Air rebusan buah terung susu kambing yang diminum boleh merawat sakit darah tinggi, kencing manis, buasir, selesema, asma, gout dan barah payu dara. Buahnya yang dikisar dan dijadikan jus, kemudian diminum boleh merawat sakit jantung. Bijinya boleh digunakan untuk merawat selesema. Bunga terung susu kambing yang direbus dipercayai dapat meredakan batuk kokol. Daunnya yang direbus dan diminum boleh melegakan masalah ginjal dan pundi kencing. Buah terung susu kambing yang dijadikan serbuk digunakan untuk membunuh serangga perosak seperti lipas.

NAMA HERBA: Terung Susu Kambing
NAMA SAINTIFIK: Solanum Mammosum L.

BOTANI:
Biasa ditanam sebagai tumbuhan hiasan kerana bentuk dan warna buahnya yang menarik. Tumbuhan ini boleh mencapai ketinggian hingga 4 kaki. Ia merupakan tumbuhan tropika. Bunganya ada yang ungu dan ada juga yang putih.Buahnya berwarna kuning terang dan mempunyai banyak biji berwarna coklat didalamnya. Ia membiak melalui biji benih dan merupakan tumbuhan dikot dari famili solanaceae, iaitu sama famili dengan terung-terung yang lain seperti terung biasa dan terung pipit.

KEGUNAAN:
Digunakan dalam perubatan tradisional Melayu untuk mengubat penyakit darah tinggi, kencing manis, buasir dan barah buah dada. Untuk penyakit darah tinggi, bahagian yang digunakan ialah buahnya.Sebiji buahnya dilubangkan dengan jarum pada bahagian hujungnya.Ia kemudiannya direbus hingga mendidih dan airnya diminum 2 gelas sehari.   Sumber:
http://www.melur.com/

 
Saya telah memotong, buah ini. saya buangkan bijinya dan rebus. Sebelum direbus , rasa buah ini macam buah pear, wangi sedikit tetapi ada rasa gatal . Mungkin saya memang alergy kepada terung, lidah jadi gatal sikit. Rasa airnya agak payau tapi boleh ditelan . Tidak pahit.Khasiat terung susu kambing antaranya ialah untuk menyembuhkan barah payu dara. Terung ini setelah dibuang bijinya ,direbus sehingga mendidih, Minum 2x sehari sehingga sakit berkurangan.. Gambar diambil pada awal Jun 2008.

http://bertanamlah.blogspot.com/2008/06/surah-nashr-1-2-1-2-dalam-ayat-ayat-ini.html

http://fazlisyam.com : Terung Susu Kambing yang dijual dengan harga RM5/Sebiji. Memang jarang jumpa orang jual terung jenis ini. Daripada rujukan, air rebusan buah terung susu kambing ni juga baik untuk selesema, masalah sakit tekak dan menyembuhkan barah payu dara.

tempat menjual = Ah Chui Nursery at Sungai Buloh

 

Nama Botani : Solanum Mammosum. Famili : Solanaceae.

http://adrydaud.blogspot.com/2010_08_01_archive.html


Pengenalan: Terung susu kambing juga dikenali dengan nama terung tetek kambing berasal dari Mexico dan Amerika Selatan. Terung susu kambing satu famili dengan terung biasa. Ia mepunyai ketinggian sehingga 1.5 meter. Bunganya berwarna ungu atau putih mengikut jenis. Buahnya berwarna hijau ketika muda dan bertukar kuning terang apabila masak. Pokok terung susu kambing membiak melalui biji benih.

Kegunaan: Buah terung susu kambing boleh dicelur dan dimakan sebagai ulam. Air rebusan buah terung susu kambing yang diminum boleh merawat sakit darah tinggi, kencing manis, buasir, selesema, asma, gout dan barah payu dara. Buahnya yang dikisar dan dijadikan jus, kemudian diminum boleh merawat sakit jantung. Bijinya boleh digunakan untuk merawat selesema. Bunga terung susu kambing yang direbus dipercayai dapat meredakan batuk kokol. Daunnya yang direbus dan diminum boleh melegakan masalah ginjal dan pundi kencing. Buah

terung susu kambing yang dijadikan serbuk digunakan untuk membunuh serangga perosak seperti lipas.

 

Address Terung Susu Kambing

Ahmad Aimran Enterprise: A.B. Rahman 013 377 4879 ; Noor Aishah 012 912 3951 ; A.Z Aimran 012 931 2387 ; A.N. Auni 019 610 9728
Lokasi Hari Sabtu = berada di Tapak Pasar Tani  MAEPS Serdang / Mardi ( 9am-100pm )
Lokasi Hari Ahad = berada di Armcorp Mall P.J. ( 9am - 500pm )
email : delawiah@gmail.com


 

selenium can protect against tumorigenesis


selenium can protect against tumorigenesis

The Journal of Nutrition Vol. 129 No. 1 January 1999, pp. 63-69

The Chemical Form of Selenium Influences 3,2'-Dimethyl-4-aminobiphenyl-DNA Adduct Formation in Rat Colon1

Cindy D. Davis2, Yi Feng*, David W. Hein*, and John W. Finley
United States Department of Agriculture, Grand Forks Human Nutrition Research Center, Grand Forks, ND 58202-9034 and * University of North Dakota, Departments of Surgery and Pharmacology and Toxicology, Grand Forks, ND 58202

There is increasing evidence that selenium can protect against tumorigenesis or preneoplastic lesion development induced by chemical carcinogens. This study examined whether selenite, selenate or selenomethionine would be protective against 3,2'-dimethyl-4-aminobiphenyl (DMABP)-DNA adduct formation in the liver and colon of rats and sought to delineate the mechanism for the protective effects of the different chemical forms of selenium against aberrant crypt formation, a preneoplastic lesion for colon cancer. After injection of DMABP, two DNA adducts were identified in the liver and colon of rats. Supplementation with either 0.1 or 2.0 mg selenium/kg diet as either selenite or selenate but not selenomethionine resulted in significantly fewer (53-70%; P < 0.05) N-(deoxyguanosin-8-yl)-(deoxyguanosin-8-yl)-3,2'-dimethyl-4-aminobiphenyl (C8-DMABP)-DNA adducts in the colon but not the liver than in rats fed a selenium-deficient diet. Rats supplemented with selenomethionine had greater (P < 0.05) plasma and liver selenium concentrations and glutathione peroxidase activity than those supplemented with selenite or selenate; however, they also had more DMABP-DNA adducts. The protective effect of selenite and selenate against DMABP-DNA adduct formation apparently is not a result of alterations in plasma or liver selenium concentrations or altered glutathione peroxidase or glutathione transferase activities but may be related to differences in the metabolism of the different forms of selenium.

KEY WORDS: selenium · rats · DNA adducts · colon cancer

telefon bimbit sebab kanserPARIS – Pengguna-pengguna telefon bimbit berisiko menghidap kanser otak dan mereka dinasihatkan menggunakan khidmat pesanan ringkas (SMS) dan alat pendengaran telefon, kata beberapa pakar barah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Menurut WHO, penggunaan SMS dan alat pendengaran telefon itu akan mengurangkan si pengguna terdedah pada gelombang telefon bimbit.

Medan frekuensi elektromagnetik radio yang dibebaskan telefon bimbit berisiko menyebabkan kanser pada manusia,” kata kenyataan Agensi Antarabangsa untuk Penyelidikan Kanser ( International Agency Research Cancer ) selepas persidangan lapan hari diadakan di Lyon Perancis kelmarin.

Pakar-pakar membuat rumusan itu berdasarkan penelitian ke atas kajian melibatkan manusia dan kajian epidemiologi yang menunjukkan peningkatan berlakunya glioma iaitu sejenis kanser otak,” kata Presiden IARC, Jonathan Samet. Dua kajian utama menunjukkan mereka yang paling kerap menggunakan telefon bimbit lebih berisiko dijangkiti kanser otak, katanya dalam satu sidang akhbar melalui telefon.

Beberapa individu berisiko tinggi yang dipantau dalam kajian-kajian tersebut telah menggunakan telefon bimbit mereka pada kadar purata 30 minit sehari selama 10 tahun. “Kami tidak dapat meramalkan apa yang akan berlaku sekiranya orang ramai menggunakan telefon bimbit untuk tempoh masa yang lebih lama dan sepanjang hayat mereka,” kata Samet.

Terdapat sekitar lima bilion telefon bimbit berdaftar di dunia dan jumlah itu serta masa penggunaannya semakin meningkat sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Jelas IARC, bukti saintifik menunjukkan telefon bimbit berpotensi menyebabkan kanser tetapi ia masih perlu dibuktikan. – AFP

sumber: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?

kacang soya Tak ElokKacang Soya Berbahaya Kepada Manusia? Nabi SAW mengamalkan pemakanan sunnah seperti kurma, kismis dll. Tetapi kita telah dipalingkan daripada pemakanan sunnah oleh golongan berkepentingan wang  sehingga yang baik tidak diambil, sebaliknya kita disogokkan oleh musuh Islam dengan matlamat untuk melariskan barangan mereka. Kita selalu digembar-gemburkan dengan kandungan dan kebaikan soya yang mengandungi nutrien penting dan protein, tapi kali ni saya nak kongsi sebaliknya.
Hakikatnya, soya sebenarnya mengandungi kandungan bahan kimia yang berbahaya. Antara keburukan kacang soya yang dapat saya simpulkan dari pembacaan saya:

1.   Meningkatkan risiko penyakit barah payudara (breast cancer) di kalangan wanita.
2.   Berupaya mempengaruhi dan melembapkan minda / otak.
3.   Punca kepada proses pertumbuhan luar biasa untuk bayi dalam kandungan dan kanak-kanak.
4.   Menambah sifat sifat kewanitaan pada lelaki.

Kajian menunjukkan kacang soya mengandungi satu bahan kimia yang menyerupai hormon estrogen ( yakni hormon wanita ). Bahan kimia ini jika diambil berlebihan mampu mengubah perkembangan seksual / sexual development (boleh mempengaruhi kejantinaan seseorang kewanitaan ).
FAKTA: 2 gelas susu soya sehari, dalam masa sebulan, adalah cukup untuk mengubah masa kitaran haid wanita!

Kacang soya mengandungi satu susunan fotokimia (1) yang mengagumkan, dan susunan yang paling menarik ialah satu chemical bernama isoflavone (2). (1 : komponen yang aktif secara biologi yang terhasil dari tumbuh-tumbuhan.) (2 : komponen / sebatian kimia yang dikaji dapat melegakan symptom menopous, mengelak kanser, memperlahankan kadar osteoporosis dan mengurangkan risiko penyakit jantung.)

Walaubagaimanapun, kandungan isoflavone ni bukan senang-senang dapat diekstrak dari kacang soya. Hanya selepas menjalani proses penapaian (fermentation) yang lengkap, barulah dapat menghasilkan isoflavone, yang dapat dihadam dengan sempurna dalam sistem penghadaman manusia.

Dalam erti kata lain, kacang soya yang tidak menjalani proses penapaian sempurna, mempunyai kurang kandungan isoflavone dan tidak sesuai untuk diminum. Kacang soya juga mengandungi perencat enzim yang menghalang penyerapan tripsin dan enzim lain yang diperlukan tubuh untuk proses penghadaman. Proses memasak yang biasa tak mampu nak menyahaktifkan perencat enzim ini. Keadaan ini sangat berbahaya kerana boleh menyebabkan gastric, kekurangan protein dan asid amino. Secara semulajadinya, semua kekacang mempunyai satu bahan kimia bernama phytic acid (3) yang merupakan satu bahan anti-nutrien. Begitu juga dengan kacang soya. Malah, kandungan bahan ini dalam kacang soya adalah lebih berbanding kekacang lain.

(3 : phytic acid mampu menghalang penyerapan mineral tertentu seperti magnesium, kalsium, zat besi dan zink. Laporan perubatan menunjukkan penduduk Negara Dunia Ketiga yang banyak mengambil kacang soya, mempunyai kekurangan mineral-mineral tersebut dalam badan.)

Kacang soya juga mengandungi bahan kimia hemagluttinin (4) dan perencat tripsin yang merencatkan pertumbuhan manusia (di peringkat kanak-kanak). Bahan ini dapat di nyahaktifkan dengan proses penapaian. Antara produk dari kacang soya yang menjalani proses penapaian ialah tempe .

(4 : link hemaggluttin ini lah yang membentuk jaringan virus H1N1 dan sekuel-sekuel nya) Tapi, bagi sesetengah produk soya, contoh air soya dan tofu, sebatian perencat ini masih wujud, walaupun sedikit. Keadaan ini juga bukan satu berita baik untuk kanak-kanak yang mengambil susu berasaskan soya. Sesetengah ibu bapa menggantikan susu tepung (susu lembu) dengan susu berasaskan soya, tapi ia bukanlah sebaik yang disangka. 

Menurut Dr Jill Shneider, Prof Madya Sains & Biologi di Leigh University, Bethlehem, Pensylvania, bayi yang alergik kepada susu lembu tapi diberi susu berasaskan soya merupakan satu keadaan yang berbahaya. Satu kajian makmal dibuat ke atas tikus putih menunjukkan isoflavone yang bertindak sebagai hormone estrogen dalam kacang soya mampu mempercepatkan proses tumbesaran tikus makmal. Chemical ni kurang baik untuk bayi kerana ia bertindak seperti estrogen yang mengawal pertumbuhan lelaki dan wanita dewasa. Senang cakap, seolah-olah menggalakkan ia bayi membesar lebih cepat dari kadar yang sepatutnya.

FAKTA: Dikatakan, bayi yang diberi minum susu berasaskan soya menghadam phytoestrogen dari kacang soya, seolah-olah bayi tersebut menerima kandungan hormon bersamaan dengan 5 biji pil perancang dalam sehari!

Pergh! FAKTA: Pada 1991, penyelidik Jepun melaporkan bahawa penggunaan soya serendah 30 gram sehari atau 2 sudu makan, untuk sebulan, boleh menyumbang kepada peningkatan hormone tiroid, yang menyebabkan kanser tiroid. Oleh itu kembalilah kepada pemakanan sunnah melibatkan jenis makanan dan cara pemakanan.

MENJANA KESIHATAN MENGIKUT SUNNAH SEBELUM TERLAMBAT Wallahu alam Ustaz Hashim Al-Maranji


Kita sering digembar-gemburkan tentang kebaikan kacang soya sebagai makanan yang baik untuk tubuh kita. Produk-produk kesihatan juga ada yang menjadikan soya sebagai ramuan asas. Begitu juga susu formula untuk bayi yang berasaskan soya sebagai alternatif kepada susu lembu formula. Ditambah pula Amerika Syarikat sebagai pengeluar soya utama dunia, maka kempen2 tentang kebaikan soya tentunya hebat. Maklumat tentang bahaya kacang soya ini didasarkan kepada penemuan yang dibuat oleh ketua pegawai perubatan United Kingdom dan Persatuan Pemakanan British. Phytoestrogens di dalam kacang soya adalah penyumbang utama terhadap kesan2 buruk soya. Di antara penemuan2 mereka mendapati phytoestrogens di dalam kacang soya meningkatkan risiko barah payudara dan menyusutkan kesuburan lelaki. Penemuan ini disokong oleh Kementerian Kesihatan Israel, yang melarang penggunaan susu formula bayi berasakan soya dan menasihatkan rakyat Israel supaya menghadkan pengambilan makanan berasaskan soya. Kita ketepikan dulu isu kebiadaban mereka terhadap bangsa lain, yang perlu diketahui bahawa bangsa Israel sangat menitik beratkan perihal pemakanan mereka. 

Rujukan:
Soy_Information_Service     &     SoyHealthFood     &      bad-news-for-soy-industry

 
 

Awas mempelam yang anda makan


Awas mempelam yang anda makan

Pernahkah anda melihat mempelam yang berjerawat atau cacat kulitnya dijual di kedai2, pasar borong atau supermarket? Sudah tentu tidak pernah bukan? Sedarkah anda kebanyakan mempelam yang dijual itu berasal dari Siam?

Pernah terdengar cerita kawan yang pakcik beliau bekerja sebagai Kastam di Padang Besar. Beliau berhujah bahawasanya, beliau sudah tidak pernah sanggup memakan mempelam Siam lagi kerana Pakciknya ternampak orang Siam menyuntik sesuatu bahan ke dalam pangkal buah mempelam. Nah, apakah bahan yang disuntik itu? Sudah tentu ia bahan kimia yang akan mengawetkan mempelam supaya tahan lama di Semenanjung Malaysia. Pernahkah KKM membuat persampelan racun kepadanya? Allahualam... Antara racun yang popular di Malaysia ialah Malathion, Sumithion, Aqua Resigen dsbnya.

Pernahkah anda terfikir kenapa mempelam itu tidak cacat sedari putik hingga ia menjadi buah? Sudah tentu penggunaan racun digunakan secara maksimum kerana mempelam tempatan  biasanya mudah rosak kerana kurang penggunaan racun! Relakah anda memberi makan kepada keluarga anda mempelam yang sedemikian rupa?

Racun pada permukaan kulit tidak hilang sepenuhnya walaupun direndam dengan air garam... kepekatan racun hanya boleh berkurangan itu saja. maknanya anda masih terdedah kepada penyerapan racun. Racun yang diserap ke dalam darah akan disimpan dalam sel-sel lemak badan anda dan akan dirembes perlahan-lahan semasa anda tidur. Jangan dilupa kesan terkumpul racun (Cumulative effect ) apabila anda terus terusan memakan mempelam atau buah buahan lain yan beracun.

Tidak hairanlah berbagai bagai jenis penyakit yang dulunya jarang didengar telah melanda rakyat negara ini... Buktinya, penyakit buah pinggang rosak sepenuhnya ( End Stage Renal Failure ) telah meningkat kejadiannya dari tahun ke tahun. Justeru, bilangan pusat pusat dyalisis juga tumbuh bagai cendawan kerana ia menjanjikan pulangan yang amat banyak! Pesakit Dialisis memerlukan 3 kali cucian darah seminggu (Sekali cuci darah @ Dialisis = RM 200 ) oleh itu sebulan RM2400 ! jumlah ini belum termasuk jumlah bayaran ubat dan upah consultasi pakar nephrologist melihat anda !!

telefon bimbit penyebab kanserPARIS – Pengguna-pengguna telefon bimbit berisiko menghidap kanser otak dan mereka dinasihatkan menggunakan khidmat pesanan ringkas (SMS) dan alat pendengaran telefon, kata beberapa pakar barah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Menurut WHO, penggunaan SMS dan alat pendengaran telefon itu akan mengurangkan si pengguna terdedah pada gelombang telefon bimbit.

Medan frekuensi elektromagnetik radio yang dibebaskan telefon bimbit berisiko menyebabkan kanser pada manusia,” kata kenyataan Agensi Antarabangsa untuk Penyelidikan Kanser ( International Agency Research Cancer ) selepas persidangan lapan hari diadakan di Lyon Perancis kelmarin.

Pakar-pakar membuat rumusan itu berdasarkan penelitian ke atas kajian melibatkan manusia dan kajian epidemiologi yang menunjukkan peningkatan berlakunya glioma iaitu sejenis kanser otak,” kata Presiden IARC, Jonathan Samet. Dua kajian utama menunjukkan mereka yang paling kerap menggunakan telefon bimbit lebih berisiko dijangkiti kanser otak, katanya dalam satu sidang akhbar melalui telefon.

Beberapa individu berisiko tinggi yang dipantau dalam kajian-kajian tersebut telah menggunakan telefon bimbit mereka pada kadar purata 30 minit sehari selama 10 tahun. “Kami tidak dapat meramalkan apa yang akan berlaku sekiranya orang ramai menggunakan telefon bimbit untuk tempoh masa yang lebih lama dan sepanjang hayat mereka,” kata Samet.

Terdapat sekitar lima bilion telefon bimbit berdaftar di dunia dan jumlah itu serta masa penggunaannya semakin meningkat sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Jelas IARC, bukti saintifik menunjukkan telefon bimbit berpotensi menyebabkan kanser tetapi ia masih perlu dibuktikan. – AFP

sumber: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?

Colon cancer spreading


Colon cancer spreading
Expert: Disease common among Malaysian women now.
KUALA LUMPUR: Cancer of the colon and rectum (colorectal cancer) has overtaken cervical cancer as the second most common cancer among Malaysian women. UKM Medical Centre (UKMMC) oncology department head Assoc Prof Datuk Dr Fuad Ismail said the cancer, which is the most common type among Malaysian men, had intensified with the women in the past few years.
“In 2003, the most common cancer in women was breast cancer, followed by cervical cancer and colorectal cancer,” said Dr Fuad after the launch of the European Society for Medical Oncology (ESMO) Asia CME Partner Centre Colorectal Cancer Programme at UKMMC yesterday. The pattern changed in 2007, when colorectal cancer was recorded as the second most common cancer among women.” This may be due to the increase of the number of women diagnosed with colon cancer and the decrease of cervical cancer incidence among women,” said Dr Fuad, adding that more women were now educated on cervical cancer prevention and its screening methods.
He noted that of the estimated 40,000 cancer cases diagnosed every year, about 4,000 of them were colorectal cancer.” Men and women are just as likely to get it,” said Dr Fuad, who also agreed that colorectal cancer used to be thought of being “a men’s disease”. Dr Luqman Mazlan, a surgeon at the UKMMC, who was also present at the event, said surgeons at the medical centre operated on three to four colorectal cancer patients a week.” We don’t routinely screen the general population for colorectal cancer unless a person has a very strong family history of it,” said Dr Luqman.
However, he said those who experienced changes in their bowel habits, unexplained weight loss and find blood in their faeces should check for the cancer. It is not yet clear what causes colorectal cancer but medical website Mayoclinic.com offers the following advice to reduce the risk of developing the disease: “Eat a variety of fruits, vegetables and whole grains, drink alcohol in moderation, stop smoking, exercise regularly and maintain a healthy weight”.
Source : The Star
Cuba perhati dan teliti artikel di atas....
Tidak adapun antara pakar yang mengaitkan faktor pencemaran kepada kejadian kanser yang semakin meningkat di Malaysia!!! Andai sekiranya pakar2 ini cukup prihatin, kejadian kanser sudah tidak mengambil kira faktor keturunan !!! Jadi sesiapa saja tidak kebal daripada mendapat penyakit kanser satu masa nanti !!! Adakah anda salah seorangnya?? Anda tidak akan diperiksa @ dibuat colonoscopy melainkan ada ahli keluarga anda yang dah pernah terkena kanser kolon!!!  Tidak langsung disebut tentang perihal pencemaran pemakanan dan pencemaran jenis lain yang teruk sekarang yang boleh menyebabkan berbagai jenis kanser contohnya:
1.   Memakan sayur sayuran dan buah buahan yang masih diselaputi racun kimia (racun serangga, herba, kulat, tikus dsbnya)
2.   Memakan pemanis tiruan seperti Aspartame!
3.   Memakan pewarna tiruan seperti pewarna oren, belacan, ros, pewarna dalam teh, dsbnya!
4.   Memakan perasa tiruan seperti MSG !
5.   Memakan pengawet seperti benzoic acid, boric acid, formaldehyde dsbnya.
6.   Terdedah kepada volatile organic compound seperti benzene, toluene, xylene, carbon disulphide, glycoethers, thiophene,  ethyl benzene, Diethyl ketone, Diethyl ether, n-hexane dsbnya.
7.   Makan dalam bekas plastik, polisterin, pinggan melamine dsbnya (Contoh ketupat plastik)!.
8.   Terdedah kepada Vinyl Chloride Monomer (VCM), Chloroprene.
9.   Susu kanak kanak mengandungi melamin
10.               Alat Kosmetik mengandungi logam berat dan bahan kimia berbahaya.
11.               Pewangi badan, pewangi rumah dan pewangi kereta yang mengandungi bahan kimia berbahaya.
12.               Pencemaran radiasi dalam makanan impot Jepun,
13.               Pencemaran radiasi medan elektrik dan medan elektromagnet dari telefon bimbit, tv, ipad, IT gadget, computer, pencawang letrik yang anda wajib baca dalam majalah iSIHAT Bil 54, bulan Mei 2012:
Penyakit Non Hodgkin meningkat di USA akibat telefon bimbit.
Saintis Jepun mendapati radiasi telefon bimbit memburukkan ekzema. Untuk laporan lanjut, sila baca majalah iSIHAT Bil 54, bulan Mei 2012. Seperti biasa, syarikat telefon bimbit akan menafikan hasil penyelidikan ini sekeras kerasnya!!!
14.               Dan macam macam faktor lain lagi sekiranya anda tahu sila tambah!

Bahaya Makan Kepak AyamBahaya Makan Kepak Ayam kepada Wanita – Betul kah kepak ayam merbahaya kepada wanita? Kalau benarlah seperti yang digembar-gemburkan maka para wanita harus mengelakkan daripada makan bahagian kepak ayamlah selepas ini. Admin sebagai lelaki pun risau juga dengar pasal nih. Berdasarkan kisah yang admin baca nie, memakan kepak ayam merbahaya kepada wanita kerana dikatakan ada kaitan dengan kanser. Mari baca dahulu kisah nie sebelum membuat andaian.

Kisah Benar “Bahaya Kepak Ayam Pada Wanita”
Pertumbuhan sista (cyst) dalaman. Elakkan daripada memakan kepak ayam (chicken wing) dengan kerap terutamanya kaum wanita. Kisah Benar, Seorang rakan baru-baru ini mempunyai ketumbuhan dalam rahim, dan dia menjalani pembedahan untuk membuang sista tersebut. Sista yang dikeluarkan adalah dipenuhi dengan darah yang berwarna gelap. Dia menyangka bahawa dia akan pulih selepas pembedahan tetapi jangkaannya salah. Ketumbuhan berlaku hanya beberapa bulan kemudian. Beliau bergegas turun ke pakar sakit puan itu untuk bertanyakan masalahnya. Semasa rundingan, doktor bertanya soalan yang memeranjatkan beliau.

Doktor bertanyakan adakah dia adalah seorang pengguna yang kerap memakan kepak ayam dan dia menjawab ya, tertanya-tanya tentang bagaimana, dia tahu tabiat makannya. Sebenarnya pada masakini ayam disuntik dengan steroid untuk mempercepatkan pertumbuhan mereka supaya keperluan masyarakat ini dapat dipenuhi. Keperluan ini adalah tidak lain daripada keperluan untuk makanan. Ubat steroid ini disuntik bertujuan mempercepat tumbesaran, mengurangkan pembentukan lemak sebaliknya menggalakkan pertumbuhan daging. Jika anda mahu body secantik Sylvester Stallone, anda pun kenalah suntik steroid juge... tapi awasi kesan jangka panjang steroid!! Untuk pengetahuan anda, bukan ayam je yang disuntik, tetapi haiwan lain seperti lembu, babi, kambing, itik, rusa pun mereka suntik juga...

Ayam-ayam yang disuntik dengan steroid biasanya disuntik di leher, kepak atau di peha drumstick. Ini menyebabkan kepekatan tertinggi steroid wujud di tempat-tempat ini. Steroid boleh menyebabkan kesan sampingan ke atas badan kerana ia mempercepatkan pertumbuhan. Ia mempunyai kesan yang lebih berbahaya dalam kehadiran hormon wanita, ini membawa kepada wanita yang lebih cenderung untuk pertumbuhan sista yang di dalam rahim. Oleh itu, saya menasihati orang di luar sana untuk melihat diet mereka dan juga mengurangkan kekerapan mereka memakan kepak ayam.

Apa pendapat anda selepas baca kisah di atas? Adakah betul-betul ada suntikan hormon (steriod) tumbesaran tersebut. Anda mesti pernah jumpa penjual ayam goreng 1 ketul RM1.00 di tepi jalan? Fikir-fikirkanlah, bukan kepada wanita juga, bahkan lelaki, kerana makananlah juga kadang-kadang menjadi ubat penyembuh, dan kadang-kadang menjadi racun pembunuh. Sama lah juga tentang perihal Bahaya Kepak Ayam pada Wanita. Pilihan di tangan Anda!

PS: Sedap itu hanya sekadar lidah dan kerongkong sahaja, kerana setakat itu sahaja nikmat dunia, sedangkan perutlah yang bakal menerima akibat baik buruknya. Juga Allah suruh manusia menggunakan anugerah akal agar berfikir selalu terutamanya tentang kebesaran Allah ... Pernahkah anda terfikir kenapa ayam penelur bertelur sepanjang tahun? Pernahkah anda terfikir Misha Omar yang berhajat menyusukan anak angkatnya? Semua kejadian ini di zaman dulu tidak mungkin terjadi tetapi telah boleh terjadi di zaman sekarang dengan penggunaan hormon sintetik berasaskan kimia ciptaan manusia!! Kita khuatir akan kesan sampingannya ...


Chemotherapy vs Rawatan Natural


Rawatan Chemotherapy Untuk Pesakit Kanser vs Rawatan Natural

Salam...Ramai pesakit barah / kanser meninggal selepas mendapatkan rawatan kemoterapi. Rawatan kemoterapi ini sebenarnya untuk membunuh sel-sel kanser. Tapi dalam masa sama, sel sel yang baik juga dibunuh juga. Saya ada membaca di internet yang ramai pesakit kanser meninggal selepas mendapatkan rawatan kemoterapi. My beloved aunt juga telah meninggal Ahad lepas (Al-Fatihah untuk arwah) selepas beberapa hari mendapatkan rawatan kemoterapi di Pulau Pinang. Selepas itu, barulah saya membuat kajian serba sedikit mengenai rawatan kemoterapi. Saya menerima takdir pemergian arwah. Cuma ingin bertanyakan pendapat dan mungkin berkongsi pengetahuan dengan forumer lain mengenai kesan kemoterapi. Sekiranya kemoterapi ini berbahaya (kerana dapat membunuh sel sel baik selain membunuh sel kanser), adakah rawatan kemoterapi mesti diteruskan dibenarkan. Saya sudah google perkataan "Passed away after chemotherapy" dan saya dapati ada orang berpangkat tinggi di White House juga pernah meninggal selepas rawatan chemotherapy. Dan selepas google, saya juga menjumpai artikel yang rawatan natural adalah rawatan yang lebih baik untuk melawan kanser. Maksudnya, pesakit perlu mengamalkan pemakanan pemakanan sihat yang mengandungi antioxidant yang tinggi. Katanya pemakanan sihat lebih baik untuk melawan kanser berbanding chemo. Jadi, sekiranya diberi pilihan di masa akan datang, ada insan X sedang menghadapi kanser, yang manakah lebih baik.Tidak perlu membuat kemoterapi dan melawan kanser melalui cara natural atau membuat kemoterapi dan melawan kanser secara natural. terima kasih

Dah 2 orang pakcik aku meniggal lepas kemo.....kurus gile badan arwah pakcik aku...sedih aku tengok...semua ada anak kecil2...aku tgk anak dia tak nangis pun...dia tak tau erti meninggal lagi...kalau dia tau mesti dia sedih...siap anak dia tanya lagi ayah nak p mana...
salam... terima kasih atas pandangan anda. saya hargai. cuma tak salah saya, saya baca di board kesihatan, bukankah teh itu rawatan baik untuk melawan kanser? dan saya baru google tadi. success rate untuk kemo hanyalah sekitar 2%(diambil dari 3 - 4 website)
Wasalam..btw 2%? Too low lah my fren...saya ada kawan,die ni doctor bahagian oncology,doc yang urus chemo untuk cancer patient...die ckap around 70%,but again tambah tolak dengan pelbagai faktor...saudara saya sorang kena cancer dan die mmg x minum tea,sebab x silap tea bertindak balas dengan chemo drug etc doxorubicin...btw mak saudara kena kanser ape? Stage berapa? btw saya pun kurang tau jgak pasal kanser and chemo...ni dari ape yang saya bace...
slagi ada option lain, chemothrapy mmg x dgunakn. tp if mlbatkn massive tumor in area that are quite difcult 2 reach. one of de option chemo lah. lg pn, utk efek mcm pgwalan mknn suma 2, i mean natural way. it mght take sumtym. tp kalo condtion patient dh truk 4 exmple already in stage 4. doctor tpksa control tumor @ cancer dlm bdn 2 as soon as posble sbb kalo dh late stage of cancer. stage of invasion of tumor cell are very progresive. n kalo cell 2 dh mrebak ke bhgan2 yg lbh bhya, lg ssh la utk cure cncer ni. so, doctor mght advsed the patient 4 chemo therapy. kalo gna rwtn natural mcm TT ckp 2. bkn xbksan. tp msa utk dpt efek postf dia 2 mgkn amek msa yg lbh pnjg. in de same tym. cancer cell in body keep growing massively in de patient body
WHAT DOCTORS DONT TELL YOU

Chemo: basically, it doesn’t work

Chemotherapy results in substantial remission for only 3 per cent of cancers - mainly blood-based ones like Hodgkin’s disease, leukaemia and Burkitt’s lymphoma. Also successfully treated are testicular and ovarian cancers.

However, even for these, there may be serious short- and long-term side-effects. Many chemo drugs cause cancer later in life. Up to 8 per cent of children treated for leukaemia go on to develop cancers of the bone, thyroid and breast (J Natl Cancer Inst, 2001; 93: 618- 29). Chemo for ovarian cancer is linked with a high incidence of later leukaemia (Prog Clin Biol Res, 1992; 374: 1...

Chemotherapy:leukaemia risk
Women who receive certain forms of chemotherapy or drugs combined with radiation for breast cancer are at increased risk of developing leukaemia.

The National Cancer Institute in Bethesda, Maryland, studying 82,700 women diagnosed with breast cancer around the United States, concluded that the risk of leukaemia was increased two and a half times after localized radiotherapy. Using alkylating agents alone increased the risk 10 fold, combined radiation and drug therapy, by 17 times and 31 times by the chemotherapy drug melphalan, which was 10 times that of cyclophosphamide, another drug used to treat cancer.

There was little increase in the risk associated with cyclophosphamide doses of less than 20,000 mg.


"Systemic drug therapy combined with radiotherapy that delivers high doses to the marrow appears to enhance the risk of leukaemia," concluded the study.


An editor in the same issue of the New England Journal of Medicine concluded that doctors need to be more "selective" in applying "just in case" therapy to breast cancer patients who have been cured.
cari je info kat internet ni pasal tajuk WHAT DOCTOR DONT TELL U...gerenti terkejut dengan pendedahan cerita di sebalik perubatan moden ni.
2 orang sahabat saya kena breast cancer dan kedua2nya menjalani kemo namun kedua2nya x habis buat sbb xtahan dgn kesan yg diaorg alami sebaliknya diaorg usahakan dgn cara tradisional dan alhamdulillah selepas bbrp tahun berusaha kedua2nya hidup sihat dan masih meneruskan cari jalan alternatif namun masih ke Dr utk check up, disamping Dr memantau tahap kesihatan diaorg mcm mana.
Amalkan makan sayur2an organic...that's the best w/pun mahal, tapi mahal lagi nak buat kimo ni...sakit lagi tu yg tak tertanggung
Based on apa yang pak cik google bagitaw aku..ubat2 tradisional untuk kanser antaranya adalah:

[img]http://www.gojiking.co.uk/shop/images/apricot_kernels.jpg[/img]

Kat atas nie gambar aprikot..Dalam aprikot tue ada mengandungi Amigdalin, yang juga dikenali sebagai [b]vitamin B17[/b]. B17 ini dapat membantu membunuh sel- sel kanser dalam badan kita, Hasilnya dapat membebaskan diri kita dari serangan penyakit ganas ini (kanser)

Setahu aku,aku pernah dengar orang amalkan minum air  pegaga..Bahasa saintifiknya hydocotyle asiatica..Rasanya payau..:mad:
[quote]Ramai pesakit barah / kanser meninggal selepas mendapatkan rawatan kemoterapi. Rawatan kemoterapi ini sebenarnya untuk membunuh sel-sel kanser. Tapi dalam masa sama, sel sel yang baik juga dibunuh juga.[/quote]

[size=4]betul, tetapi kebanyakkan pesakit meninggal kerana lewat mendapatkan rawatan (stage 3 atau 4) atau tidak habis menjalani rawatan seperti kemoterapi atau radioterapi.  Ramai jug yang survive selepas menjalani rawatan tradisional. [/size]
[size=4]
[/size]
[size=4]i am cancer survivor. My cancer is stage II. i had finished my chemo regime on 2009 and radio on 2010. i am healthy at least for now.[/size]:C
[quote]betul, tetapi kebanyakkan pesakit meninggal kerana lewat mendapatkan rawatan (stage 3 atau 4) at ...
tau tak macamne nak naikkan selera makan pesakit selepas kemo ni?
aku ada buat research sikit,pesakit takde rasa nak makan,asyik rasa muntah.bila dorang xmau makan jangan paksa ,tapi nak buat macamne makanan tu penuh dengan fiber/zat.walau ape pun dia kena makan gak.jadi macamne nak atasi perkara ni?
mak aku adalah kanser survivor... dlu dia dah wat kimo ni... and aku sbg anak mmg dpt rasakan yg kimo ni terlalu sakit untuk pesakit kanser... tu pasal mungkin ada yg meninggal pasal tak tahan dgn rawatan kimo...

doktor yg rawat mak aku penah pesan kat aku... dia kata penyakit kanser mmg takder cure.... yg penting jgn bg mak aku susah ati, tertekan, marah dan yg sewaktu dgnnyer...

Alhamdulillah... mak aku pun dh sehat skang...
[quote]mak aku adalah kanser survivor... dlu dia dah wat kimo ni... and aku sbg anak mmg dpt rasakan yg kim ...
[size=2][color=#999999]medangtamang Post at 22-9-2011 13:49[/color] [url=http://mforum.cari.com.my/redirect.php?goto=findpost&pid=45706108&ptid=545715][img]http://mforum.cari.com.my/images/common/back.gif[/img][/url][/size][/quote]


memang pesakit kanser macam aku ni sensitif, mudah tersentuh, rasa nak perhatian lebih...huhu yang penting mesti kuat semangat, klu anda ada famili yang mempunyai penyakit kanser, harap byk bersabar, mesti SELALU bagitahu mereka yang anda sayang mereka dan mahu mereka sembuh. :loveliness:
Part muntah dan loya itu biasa bagi penerima kemoterapi. Lain orang lain lah penawarnyaa. Aku bedal coke sebab tanak bagi rasa loya tu kuat. (jangan ikut lak) huhu coke tu tk bagus utk pesakit kanser apatah lagi yg br kimo. tapi disebabkan famili aku tk thn tgk aku tk mkn tk minum, diorang bagi je aku coke tu janji aku selesa dan lega. tapi lepas 2 hari aku dah start makan mcm buah-buah, bubur yang pns dgn ikan  masin atau pape saja yang masin... itu aku tau! ingat..lain orang lain penawarnya, cari mknn yang famili korang leh mkn lps kimo...
Jumaat sebelum raya baru ni sepupu wife aku meninggal sebab kanser..diagnos kanser tahap 4 awal tahun tapi opt for alternatives ..bulan 6 baru buat kemo..kesian..

wife dia ada bgtau kitorang, yg arwah ni ditakut2 kan dgn kemo..sakit sehingga ke hujung jari laa..mcm2..tapi at the end? lagipun orang yg takut2 kan kesakitan kemo ni rasanya bukan lah orang yg merasa kemo dan survive kanser..dok kata kemo sakit, awak tu pernah ke rasa kemo treatment?? ngeh ngeh..

wife dia bgtau antara alternative yg dibuat adalah rawatan ozon kat darah..keluar dari badan darah gelap, masuk badan balik adalah darah yg cerah..arwah juga minum air jampi/doa..

bagi aku, eloklah buat kemo dan buat alternative yg tak bertentang dgn kemo..

doktor sekarang terus terang je cakap..masa awal tahun dulu doktor kata dijangka 6 bulan je hidup..extra 2 bulan tu kira tak lari jauh dari anggaran doktor..
quote]doktor sekarang terus terang je cakap..masa awal tahun dulu doktor kata dijangka 6 bulan je hidup..extra 2 bulan tu kira tak lari jauh dari anggaran doktor..[/quote]
   Doktor takkan tipu dan bagitahu kenyataan yang pahit ditelan. Apapun kuasa Allah s.w.t mengatasi segalanya. Soalan pertama aku tanya pada doktor ialah
"berapa peratus peluang saya untuk sembuh doktor, please tell me the truth.."

Doktor tu (berbangsa cina, melutut dekat aku (aku duduk dekat katil), bercakap dengan suara yang lembut, dan berkata

"75 %  definitely u will recover. if u are lucky u will survive more than 20 years and die because of other disease but if u r relapse after chemo, u only have 5 years more to live.."

how am i supposed to react? hehe but now i am cool.. im doin fine and accepted that fact with all my heart. I'll do what i love to do, i'll go wherever i want to go and eat what i love to eat...i have no time to feel sad and be worried. :C
[b][quote]diagnos kanser tahap 4 awal tahun tapi opt for alternatives ..bulan 6 baru buat kemo..kesian..[/quote]Reply [url=http://mforum.cari.com.my/redirect.php?goto=findpost&pid=45721023&ptid=545715]20#[/url] [i]abas8888[/i] [/b]


   [size=4]Tahukah pesakit selagi pesakit melewatkan kemo itu, dia telah memberi peluang cerah kepada sel kanser merebak dengan lebih cepat? Doktor pasti telah menerangkan berkali-kali serta memujuk pesakit agar menjalani kemo. Apapun pilihan ditangan kita. Doktor akan terangkan akibat melewatkan rawatan. Memang aku akui kimo itu menyakitkan. Kesakitan itu diiringi oleh rasa tidak selesa kerana selalu mual dan loya. Anda akan hilang selera makan, serta merta menjadi kurus, rambut akan gugur sehingga hampir botak. Kuku tangan dan kaki akan jadi kehitaman, dan kulit menjadi gelap. Semua rambut akan gugur termasuk kening. Urat-urat akan menjadi gelap. Tapi semua itu akan pulih sedikit demi sedikit. Rambut akan kembali cantik seperti rambut bayi baru lahir, dan kulit akan pulih. Yang penting makan vitamin, buahan dan sayuran banyak-banyak. Hati mesti gembira dan jangan fikir bukan-bukan. Pastikan ada ahli keluarga menjaga anda waktu ini.[/size][size=4]
[/size]

[size=4]Aku dah rasa semua tu, dan aku sedar aku tiada pilihan. Rawatan alternatif telah aku cuba, dan menyebabkan aku hampir cecah stage 3. Aku lebih percaya kaedah moden. Sehingga hari ini aku tidak pernah mengambil sebarang ubat selain madu, vitamin c 1000mg dan susu yang dishorkan doktor. Habastus Saudah aku percaya. Aku tidak percaya sebarang "makanan kesihatan" yang dijual melalui sistem mlm. Aku tidak menghabiskan duit beribu ringgit membeli buah apricot mahupun pil Transfer FActor. Aku cuma amal bacaan Al-quran dan ikut nasihat doktor sahaja. Aku dah berisi dan sihat sikit sekarang. Alhamdulillah. berkat doa famili. Yelah cuma cepat penat dan letih. Tu semua efek kimo. Tapi aku tetap kerja seperti biasa dan dapat ramai kawan kerana penyakit ini.[/size] :C

Why You Should Refuse Chemotherapy


why-you-should-refuse-chemotherapy

Why You Should Refuse Chemotherapy

75% Physicians Won't Take Chemotherapy
The great lack of trust is evident even amongst doctors. Polls and questionnaires show that three doctors out of four ( 75 per cent ) would refuse any chemotherapy because of its ineffectiveness against the disease and its devastating effects on the entire human organism. This is what many doctors and scientists have to say about chemotherapy:
“The majority of the cancer patients in this country die because of chemotherapy, which does not cure breast, colon or lung cancer. This has been documented for over a decade and nevertheless doctors still utilize chemotherapy to fight these tumors.” ( Allen Levin, MD, UCSF, “The Healing of Cancer”, Marcus Books, 1990 ).
“If I were to contract cancer, I would never turn to a certain standard for the therapy of this disease. Cancer patients who stay away from these centers have some chance to make it.” ( Prof. Gorge Mathe, “Scientific Medicine Stymied”, Medicines Nouvelles, Paris, 1989 )
Dr. Hardin Jones, lecturer at the University of California, after having analyzed for many decades statistics on cancer survival, has come to this conclusion: ‘… when not treated, the patients do not get worse or they even get better’. The unsettling conclusions of Dr. Jones have never been refuted”. ( Walter Last, “The Ecologist”, Vol. 28, no. 2, March-April 1998 )

“Many oncologists recommend chemotherapy for almost any type of cancer, with a faith that is unshaken by the almost constant failures”. (Albert Braverman, MD, “Medical Oncology in the 90s”, Lancet, 1991, Vol. 337, p. 901).
“Our most efficacious regimens are loaded with risks, side effects and practical problems; and after all the patients we have treated have paid the toll, only a miniscule percentage of them is paid off with an ephemeral period of tumoral regression and generally a partial one” ( Edward G. Griffin “World Without Cancer”, American Media Publications, 1996 ).
“After all, and for the overwhelming majority of the cases, there is no proof whatsoever that chemotherapy prolongs survival expectations. And this is the great lie about this therapy, that there is a correlation between the reduction of cancer and the extension of the life of the patient”. ( Philip Day, “Cancer: Why we’re still dying to know the truth”, Credence Publications, 2000 )
“Several full-time scientists at the McGill Cancer Center sent to 118 doctors, all experts on lung cancer, a questionnaire to determine the level of trust they had in the therapies they were applying; they were asked to imagine that they themselves had contracted the disease and which of the six current experimental therapies they would choose. 79 doctors answered, 64 of them said that they would not consent to undergo any treatment containing cis-platinum – one of the common chemotherapy drugs they used – while 58 out of 79 believed that all the experimental therapies above were not accepted because of the ineffectiveness and the elevated level of toxicity of chemotherapy.” (Philip Day, “Cancer: Why we’re still dying to know the truth”, Credence Publications, 2000)
“Doctor Ulrich Able, a German epidemiologist of the Heidelberg Mannheim Tumor Clinic, has exhaustively analyzed and reviewed all the main studies and clinical experiments ever performed on chemotherapy .... Able discovered that the comprehensive world rate of positive outcomes because of chemotherapy was frightening, because, simply, nowhere was scientific evidence available demonstrating that chemotherapy is able to ‘prolong in any appreciable way the life of patients affected by the most common type of organ cancer.’ Able highlights that rarely can chemotherapy improve the quality of life, and he describes it as a scientific squalor while maintaining that at least 80 per cent of chemotherapy administered in the world is worthless. Even if there is no scientific proof whatsoever that chemotherapy works, neither doctors nor patients are prepared to give it up (Lancet, Aug. 10, 1991). None of the main media has ever mentioned this exhaustive study: it has been completely buried” ( Tim O’Shea, “Chemotherapy – An Unproven Procedure” )
“According to medical associations, the notorious and dangerous side effects of drugs have become the fourth main cause of death after infarction, cancer, and apoplexy” ( Journal of the American Medical Association, April 15, 1998 )

Chemo drugs destroy brain cells
Drugs used to destroy cancer cells may actually be more harmful to healthy cells in the brain, research suggests. A team from New York's University of Rochester found several types of key brain cell were highly vulnerable to the drugs. They say it might help explain side effects such as seizures and memory loss associated with chemotherapy - collectively dubbed "chemo" brain. The research, on mice, is published in the Journal of Biology.

Drug therapy for cancer can prompt a wide range of neurological side effects, even the onset of dementia. But they were thought not to be directly linked to the drug treatment itself. Instead, some doctors have put them down to the patient's vulnerable psychological state. The latest study found that dose levels typically used when treating patients killed 40% to 80% of cancer cells - 70% to 100% of brain cells. Several types of healthy brain cell continued to die for at least six weeks after exposure.

Common drugs tested
Lead researcher Dr Mark Noble said: "This is the first study that puts chemo brain on a sound scientific footing, in terms of neurobiology and cellular biology. "The Rochester team carried out tests with three drugs used to treat a wide range of cancers: carmustine, cisplatin and cytosine arabinoside. All three drugs were toxic to several types of brain cell whose job is to repair other cells in the brain - even at very low concentrations. They also killed off oligodenrocyte cells, which play a key role in the transmission of messages around the nervous system.

The researchers suggest damage to cells in the hippocampus, which is responsible for memory and learning, is most likely to explain chemo brain symptoms. Professor John Toy, Cancer Research UK's medical director, said: "The doses of therapy needed to treat cancer while leaving the body's healthy cells as unharmed as possible is a fine balance judged by experienced specialists. "They aim to maximise benefits and minimise damage. Unfortunately side-effects can include toxicity to the brain. "This research in mice may hopefully suggest new ways of researching how this toxicity might be overcome.

"It is important to remember, however, that all presently available cancer treatments have gone through extensive clinical trials to ensure that their benefits outweigh unwanted effects. "No patient should stop their treatment because of this research." The researchers said it might be possible to add protective agents to chemotherapy drugs. They also suggest further work to pinpoint which cells are most at risk.