Rabu, 25 Januari 2012

HUSM rintis kaedah IORT rawat barah

HUSM rintis kaedah IORT rawat barah
Dr. Zamzuri Idris melakukan pembedahan terhadap pesakit barah otak menggunakan kaedah IORT di Hospital Universiti Sains Malaysia, Kota Bharu baru-baru ini.


ARKIB : 25/12/2009

KOTA BHARU 24 Dis. – Pesakit kanser di negara ini tidak perlu lagi bimbang dengan risiko rawatan kemoterapi yang menyakitkan dan trauma berpanjangan melalui kaedah baru yang diperkenalkan oleh Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian di sini.
Ia dapat dilakukan dengan kemudahan tenaga pakar di institusi itu di samping pembelian mesin ‘Intrabeam’ berharga RM4.5 juta dari Jerman dan merupakan satu-satunya mesin seumpamanya di negara ini.  Seorang penghidap barah otak yang menjalani pembedahan Intra Operative Radioterapy (IORT) pada 13 Disember lalu menjadi pesakit pertama menerima rawatan tersebut dengan melibatkan pancaran radiasi terus pada bahagian tumor tanpa menjejaskan tisu-tisu yang sihat. Menurut ketua pasukan pembedahan itu, Dr. Zamzuri Idris, ia merupakan satu lagi rentetan sejarah baru bagi HUSM dan dunia perubatan di negara ini yang memberikan harapan baru kepada pesakit barah. ‘‘Melalui kaedah ini, pesakit hanya perlu menjalani kemoterapi sekali berbanding dua kali sebulan selama enam bulan sehingga boleh menjejaskan penampilan fizikal pesakit dan emosi mereka.
‘‘Sebelum ini kebanyakan pesakit bukan sahaja berhadapan dengan ketakutan’ kerana menghidap kanser tetapi juga trauma dengan rawatan kemoterapi yang berulang kali dalam tempoh yang agak panjang selepas pembedahan,’’ katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini. Menurut Zamzuri, pihaknya difahamkan selain HUSM, 20 mesin Intrabeam telah digunakan di Australia, United Kingdom (UK), Amerika Syarikat (AS), Eropah, India dan Jepun yang mengkhususkan bagi rawatan barah tertentu.‘‘Melalui kaedah pembedahan IORT, hanya bahagian ketulan atau ketumbuhan yang dikenal pasti barah akan ditanda menggunakan sinar radioterapi mesin tersebut sebelum “ditembak” untuk mematikan sel-sel barah,’’ ujarnya. Menurutnya, mesin tersebut juga digunakan untuk merawat pelbagai jenis barah pada anggota lain termasuk payu dara, leher, wajah, prostat, rahim dan usus. ‘‘Penggunaan mesin ini tidak mencacatkan penampilan anggota lain di sekitar kawasan kanser kerana tumpuan rawatan lebih pada kawasan yang dikenal pasti dijangkiti sahaja,” katanya.
Bagaimanapun katanya, kejayaan pembedahan itu bergantung pada tahap kanser yang dihidapi termasuk dikesan pada tahap awal dan berukuran antara dua hingga empat sentimeter. Tambahnya, hanya ketulan atau ketumbuhan kanser yang kurang agresif berpeluang menjalani pembedahan tersebut. Zamzuri berkata, kaedah yang sama dapat digunakan untuk merawat kanser payu dara dengan lebih berkesan, bahkan pembedahan itu memberi harapan baru kepada wanita yang sebelum ini bimbang dengan kehilangan anggota tersebut.
‘‘Sebelum ini kebanyakan wanita bimbang mereka akan hilang kewanitaan apabila payu dara terpaksa dibedah dan dibuang kerana dijangkiti kanser kerana dikhuatiri merebak ke anggota lain,” jelasnya. Katanya, pembedahan perintis yang dilakukan pada 13 Disember dan kes kedua keesokkan harinya memperlihatkan pencapaian yang membanggakan.
Kes pertama melibatkan ketumbuhan luar otak (Glioblasma multiforme) dan kes kedua ketumbuhan dalam otak (Adenocarcinoma). Kedua-dua kes itu dikendalikan sekumpulan sembilan pakar diketuai Pakar Bedah Neuro, Dr. Zamzuri Idris.
Pakar lain ialah Patologis, Dr. Venkatesh R. Nair; Onkologis Klinik, Prof. Madya Dr. Biswa Mohan Biswas; dua Pakar Perubatan, Dr. Nik Ruzman Nik Idris dan Dr. Lutfi Yusof serta dua Radiologis, Dr. Win Mar dan Salmah Jalaluddin serta dua Pakar Bedah Am, Dr. Syed Hassan Syed Abdul Aziz serta Dr. Meng Leow Voon.

Allergi dan Hipersensitif

Allergi dan Hipersensitif
Adakah anda seorang yang menghidap alahan kepada sesuatu? Contohnya, sesetengah orang alah kepada habuk atau asap lalu mendapat serangan lelah. Ataupun anda tidak boleh mandi malam kerana takut serangan semput atau kesukaran bernafas atau dada menjadi sempit serta hidung tersumbat akibat selsema berlebihan?
Penghidap asthma tidak tahan perkara-perkara berikut:
1.   Mandi air sejuk.
2.   Mandi di waktu malam.
3.   Cuaca sejuk dan lembab.
4.   Debu spora Kulat.
5.   Debunga tumbuhan.
6.   Debu Karpet, Debu kapas, Debu tanah.
7.   Habuk plastik.
8.   Habuk bulu ungas, kucing, hamster, arnab.
9.   Habuk pasir, Habuk Kayu, Habuk Asbestos.
10.               Pewangi tandas, Pewangi bilik, Pewangi badan, Pewangi kereta.
11.               Bau cat dan bau varnish.
12.               Gas yang terbebas dari :
a.   Pencuci kimia.
b.   Alat binaan.
c.   Perkakas serta perabot pejabat.
13.               Radon.
Sebenarnya alahan yang menyebabkan anda lelah, bersin atau meleleh air hidung adalah tindakbalas semulajadi bagi mengurangkan kemasukan benda asing atau racun ke dalam badan. Justeru, jika persekitaran anda beracun atau tercemar, jauhilah punca pencemaran.
Sebagai contoh, ramai antara penghidap resdung melakukan pembedahan. Dalam bahasa perubatan, penyakit resdung dipanggil Allergic Rhinitis. Keadaan bertambah baik selepas dibedah, namun selepas 6 atau 12 bulan, penyakit resdung datang semula dan menjadi lebih buruk. Selalunya doktor anda membekalkan steroids seperti ubat sembur hidung seperti Fluticasone furuoate / mometasone atau budesonide. Sebenarnya ubat dari keluarga steroids mempunyai kesan sampingan jangka panjang apatahlagi jika anda menggunakan ubat dari keluarga steroids buat jangka waktu yang lama atau berterusan. Untuk mengetahui kesan kesan sampingan ubat steroids, anda googlekan saja nama-nama steroids yang disebut diatas.
Jenis jenis alahan atau Hipersensitiviti
Jenis 1 : Immediate -
Asthma , Eczema, Urticaria, Allergic Rhinitis (Resdung) , Anaphylaxis
Jenis 2 : Cytotoxic -
Autoimmune Haemolytic Anemia, Transfusion Reaction, Haemolytic diseases of Newborn, Myasthenia Gravis, Addisonian Pernicious Anemia, Goodpasture’s Syndrome.
Jenis 3 : Immune Complex –
Autoimmune eg SLE, Glomerulonephritis, Rheumatoid Arthritis,
Low Grade Persistent Infection eg Hepatitis B
Farmer’s Lung
Jenis 4 : delayed
Pulmonary Tuberculosis, Kusta, contact dermatitis

Nota : Tanggungjawab menjaga kesihatan adalah tanggungjawab sendiri. Anda tidak boleh meletakkan penjagaan kesihatan anda di tangan Doktor semata-mata. Adakalanya doktor juga melakukan kesilapan (Medical Negligence). Ada juga doktor yang hanya suka kepada anda kerana anda mempunyai wang. Buktinya jelas, kerana tiada ubat jika anda tidak bayar wang!!! Sila baca artikel doktor cuai dan doktor slewen.
Sebenarnya anda boleh hidup sihat tanpa ubat-ubatan moden. Asal saja anda rajin dan punyai disiplin tinggi Insyaallah. Allah telah menurunkan ubat bagi segala penyakit tetapi cuma kita yang tidak mau mencarinya.
Dari Abu Hurairah r.a., Nabi saw, bersabda: “bagi setiap penyakit yang diturunkan Allah, ada ubatnya yang juga diturunkannya,”
Dari Abu Sa’id r.a.: Ada seorang laki-laki berkata  “Saudara saya sakit perut” Nabi saw, menjawab: “Beri ia madu!”
Dari Abu Hurairah r.a., Nabi saw, bersabda: “Siapa yang mati kerana penyakit perut adalah mati syahid. Siapa yang mati kerana penyakit kolera adalah mati syahid.”
Untuk mendapatkan kekuatan badan bagi melawan penyakit, anda tidak lagi perlu bergantung kepada ubat ubatan moden yang boleh dikatakan hampir kesemuanya mempunyai kesan sampingan atau adverse reaction. Justeru anda boleh amalkan:
1.   Minum air jus buah-buahan segar bercop SALM.
2.   Minum air jus sayur sayuran segar bercop SALM.
a.   Eloklah beli buku panduan membuat air jus buah-buahan / sayuran
3.   Minum madu.
4.   Banyakkan memakan sayur2an dan ulam2an serta buah2an berwarna merah, oren, jingga,..
5.   Hindari makan daging merah – gantikan dengan daging ikan kecil.
6.   Gunakan minyak kelapa apabila memasak.
a.   Sebaiknya gunakan minyak kelapa dara.
b.   Juga anda boleh gunakan santan kelapa.
c.   Surah 14; ayat 24 : seperti sebatang pohon yang baik, pokoknya tetap dibumi, sedang cabangnya menjulang ke langit.
d.   Surah 14; ayat 25 : Menghasilkan buahnya tiap tiap waktu degan izin Tuhannya. Allah memberikan beberapa contoh kepada manusia, mudah2an mereka mendapat peringatan.
e.   Minyak kelapa adalah minyak istimewa kerana mempunyai medium chain fatty acids.

7.   Amalkan senaman yang membabitkan
a.   Pernafasan dalam dalam. Teknik pernafasan yang baik.
b.   Mengeluarkan peluh.
c.   Teknik senaman tidak mencederakan anda.
d.   Berkala 3 – 4 kali seminggu

8.   Tidur awal dan bangun awal
a.   tidur anda antara 6- 8 jam sehari.
b.   Amalkan tidur sekejap (15minit) semasa waktu rehat anda di antara 100ptg – 200ptg setiap hari.

9.   Sembahyang tahajud serta sembahyang hajat pada malam hari.

10.               Membaca Tafsir Al Quran serta menghayati dan mempelajarinya dan ambil iktibar darinya – Tanyalah orang yang ahli kepada mana-mana tafsir yang anda tidak faham.

Dengan mengamalkan meminum jus serta mempraktikkan amalan2 seperti yang diatas, insyaallah anda akan kurang terkena serangan asthma, demam atau jangkitan saluran pernafasan. Ingatlah bahawa penjagaan kesihatan anda terletak di tangan anda sendiri. Jangan sesekali anda letakkan penjagaan kesihatan anda di tangan doktor atau di tangan orang lain.


Omega 6 penyebab barah Prostat

Omega-6 Fatty Acid Activates Genes Linked to Prostate Cancer Development
Researchers have identified specific intracellular signaling pathways via which a type of omega-6 fatty acid influences the growth rate of prostate tumor cells.
In a study published in the February 1 Cancer Research, investigators from the San Francisco Veterans Affairs Medical Center found that, in laboratory tests, the addition of the omega-6 fatty acid arachidonic acid to prostate tumor cells doubled the cells' growth rate compared with cells to which arachidonic acid was not added.
Further testing revealed that arachidonic acid appeared to activate two signaling pathways critical to cancer cell proliferation, PI3-kinase (PI3K) and Akt. This, in turn, fueled activity by the anti-apoptotic gene NF-κB. The researchers also found that many other inflammatory genes regulated by NF-κB were activated in tumor cells to which arachidonic acid was added, including COX-2, which previous research has implicated in prostate cancer development.
"The changes in gene expression point to a probable PI3K/Akt pathway activation by arachidonic acid, where COX-2 and 11 other NF-κB regulated genes are induced by the presence of omega-6 fatty acids," wrote lead author Dr. Millie Hughes-Fulford and colleagues.
Finally, when the researchers treated prostate tumor cells to which arachidonic acid had been added with a COX-2 inhibitor, PI3K activation was decreased. And treatment with an experimental PI3K inhibitor reduced the proliferation of tumor cells caused by arachidonic acid and reduced expression of the genes that arachidonic acid had activated.
Dietary intake of omega-6 acids, found in corn oil, as compared with omega-3 fats, which have been associated with many health benefits, has increased exponentially over the past five decades, the authors noted. Given the study's results, they concluded, "Reduction of omega-6 fatty acids intake and anti-PI3K/Akt inhibitors may be worth considering as future therapeutic approaches to battle prostate cancer."

Cetuximab Enhances Radiotherapy for Head and Neck Cancer
Results from a new study in the February 9 New England Journal of Medicine (NEJM) show that adding cetuximab (Erbitux) to high-intensity radiotherapy for locoregionally advanced head and neck cancer improved overall survival and extended the duration of local control, without exacerbating adverse effects such as mucositis.
Cetuximab controlled disease for nearly 10 months longer, improving progression-free survival by 30 percent over radiation alone. After a follow-up of 54 months, cetuximab patients survived an average of 49 months - nearly 20 months longer than those on radiation alone - which was a 26-percent reduction in mortality. The only cost appeared to be an increase in acneiform rash and infusion reactions; other toxic effects, especially mucositis, were comparable. The multicenter trial enrolled 424 patients in the United States and Europe.
Cetuximab is a monoclonal antibody that binds to and inhibits the epidermal growth factor receptors commonly overexpressed in epithelial cancers, which include most head and neck cancers. Dr. James Bonner, of the University of Alabama at Birmingham, and colleagues say it is "exceptional" to find a survival advantage with a molecular targeting agent.
In an accompanying editorial, Drs. Marshall Posner and Lori Wirth, of the Dana-Farber Cancer Institute and Harvard University, say a survival gain in this type of cancer that doesn't increase toxicity "immediately draws the attention of clinicians." They emphasized the need for more phase III trials, however, pointing out that all studies utilizing the current standard of care, platinum-based chemoradiotherapy, "have shown greater improvement" in patients than the results of this study, which compared radiotherapy, with or without cetuximab.
Colonoscopies Drive Higher Rates of Colorectal Cancer Screening
Rates of colorectal cancer screening are rising for both men and women in the United States, and the change is being driven by a sharp increase in the use of colonoscopy, according to a new study. Although rates are improving, less than half of those eligible undergo screening, and the prevalence is higher among men than women, according to findings in the February Cancer Epidemiological Biomarkers & Prevention.
"The good news is that test use is going up," says lead researcher Dr. Helen Meissner of NCI. "The bad news is that the use of colorectal cancer screening lags behind other types of cancer screening," such as mammography and Pap tests. Statistics on test use came from the National Health Interview Survey for the years 1987, 1998, 2000, and 2003, the most recent periods for which data are available.
The rise in colonoscopy use has been accompanied by a decline in sigmoidoscopy use, while the use of fecal occult blood testing (FOBT) has remained about the same. In other findings, the study supports previous research showing that rates of colorectal cancer screening use are lower for those of Hispanic ethnicity, at a lower education level, lacking health insurance, without a usual source of health care, and who have not talked with a doctor in the past year.
That the recent increase was almost exclusively driven by colonoscopy has implications for public health practice in the United States, the researchers say. Colonoscopy is an expensive, invasive, and relatively time-consuming test that currently must be done by a physician. The promotion of colonoscopy as the "preferred" colorectal screening test may widen socioeconomic disparities, the researchers suggest.
"Technology is changing rapidly," notes Dr. Meissner. "In the next several years, we hope that molecular markers and other less invasive ways of detecting colon cancer early will be validated."
Disruption of Adhesion Molecule Leads to Cancer Cell Death
Focal adhesion kinase (FAK), a protein found at the points where cells join to the extracellular matrix, is overexpressed in several types of cancer. The research team at the University of Florida who first identified the overexpression of FAK in human tumors has now found evidence that vascular endothelial growth factor receptor-3 (VEGFR-3), a signaling protein required for lymphatic vessel growth, binds to FAK in tumor cells, leading to suppression of apoptosis. Blocking the binding of the two proteins can cause cell death. These results were published in the February 1 Cancer Research.
The investigators showed both in vivo and in breast cancer cell lines that VEGFR-3 binds to the focal adhesion targeting domain within the carboxyl terminus region of FAK, which is involved in apoptotic signaling. They also identified overexpression of both VEGFR-3 and FAK in several breast cancer cell lines.
A short, 12 amino-acid fragment of VEGFR-3 called AV3 was used to disrupt the binding of VEGFR-3 to FAK. Cells that overexpressed FAK and were treated with AV3 showed displacement of FAK from adhesion sites. This led to an increased dose-dependent detachment of cells, a decrease in cell proliferation, and an increase in apoptosis. These effects were not seen in normal breast cells.
The authors state that the results from this study "could be used as a basis for the development of novel molecular therapeutics that target the signaling between FAK and VEGFR-3 and cause apoptosis in breast cancer."
Saw Palmetto Fails to Improve Benign Prostatic Hyperplasia
An extract of the saw palmetto plant was no more effective than a placebo in reducing symptoms associated with benign prostatic hyperplasia (BPH), a randomized clinical trial has found. BPH is caused by an enlarged prostate gland, and millions of older men, particularly in Europe, use over-the-counter saw palmetto products to treat the condition.
The double-blind, randomized trial included 225 men over age 49; half took 160 mg of saw palmetto twice daily, and the others a placebo. After a year, the groups were similar in lower urinary tract symptoms and other objective measures of BPH, the researchers report in the February 9 NEJM.
The study, led by Dr. Stephen Bent of the University of California, San Francisco, was funded by NIH and the National Center for Complementary and Alternative Medicine. The negative results contrast with a number of earlier studies suggesting that saw palmetto may improve urinary symptoms caused by BPH.
To explain the discrepancy between the positive and negative findings, the researchers point out that some earlier studies had design flaws. In addition, the patients in the new study may have shared attributes that made them unlikely to respond to saw palmetto. Alternatively, the level of the active ingredient in their extract may have been too low to be effective (the active ingredient, if one exists, is not known).
The study was well designed, adequately powered, and avoided the pitfalls of previous studies by treating participants for a year, optimizing the consistency of the herbal product, and measuring the adequacy of blinding, an accompanying editorial notes. The authors raise the possibility, however, that a different preparation or dose of saw palmetto might have been effective.

Jenis Racun dan Kesannya

Jenis racun dan kesannya


Nama Racun @ Logam Berat
Kesan awal
Kesan Jangka Panjang

Asbestos

Kanser Paru paru


Aluminium
Batuk
Sesak Nafas
Paru paru berair

Fibrosis paru paru

Gas Ammonia
Paru paru berair
Radang Paru paruArsenik
Bronkitis
Kanser Paru paru
Radang tekak


Beryllium
Paru paru berair
Pneumonia

Fibrosis paru paru

Boron
Paru paru berair
Paru paru berdarahKadmium Oksida
Batuk
Pneumonia

Emfisema

Tungsten Karbid
Titanium Karbid
Tantalium Karbid
Hyperplasia
Metaplasia epitelium bronkus

Fibrosis paru paru

Gas Klorin
Batuk berdarah
Sesak nafas
Radang paru paru
PneumoniaKromium
Radang hidung
Bronchitis

Kanser paru paru

Habuk arang


Fibrosis paru paru

Gas dari Oven arang batu


Kanser paru paru

Habuk kapas
Sesak nafas
Lelah

bronkitis

Hydrogen fluorida
Radang paru paru
Paru paru berairBesi oksida

Fibrosis paru paru
Bronchitis


Kaolin

Fibrosis paru paru


Manganese
Pneumonia
Pneumonia


Nikel
Paru paru berair
Kanser hidung
Kanser paru paru


Nitrogen oksida

Paru paru berair
emfisema

Ozon
Paru paru berair
EmfisemaPhosgene
Paru paru berair
bronkitis

Silica

Fibrosis paru paru


Sulphur dioksida

Batuk
Sesak nafasTalkum


Fibrosis paru paru


Toluene

Bronkitis
Paru paru berairXylene

Paru paru berair