Isnin, 26 November 2012

Ubat Gigi Arang


Ubat Gigi Arang
 
Pernah dengar gigi orang zaman dulu utuh sampai ke usia tua dan tidak reput malah kekal putih bersih? Mereka tidak menggunakan bahan kimia florida yang ditambah  ke dalam ubat gigi pun !!! Arang yang terbaik mutunya bunyi ceritanya disediakan dari tempurung kelapa. Pokok kelapa memang tersohor mempunyai 1001 kegunaan dan orang kita memang tidak lengkap hidup mereka tanpa kelapa! Manakala arang kedua terbaik disediakan dari kayu bakau yang dibakar (dihangatkan) menjadi arang ! Kayu atau tempurung yang dihangatkan menjadi hitam ( dipanggil arang kayu bakau/tempurung ) mempunyai banyak ruang poros yang mampu memerangkap sebarang toksin dalam mulut anda. Ia mampu  menyerap bahan kimia dalam mulut dan menyebabkan pH mulut menjadi neutral. pH mulut yang baik sebenarnya bersifat sedikit alkali! Namun demikian, sisa makanan yg terlekat dicelah gigi dan gusi akan menjadi makanan bakteria. Hasil sampingan metabolisma bakteria menghasilkan asid yang boleh mereputkan gigi!! Justeru penggunaan arang dapat mengurangkan kesan asid daripada aktiviti bakteria dalam mulut anda ! ! !
 
Malang sekali, orang sekarang malas untuk menyediakan arang bagi membilas gigi mereka. Kononnya ia kerja remeh dan lebih mudah membeli ubat gigi di pasaraya! Sedih juga kerana tiada syarikat ubat gigi mahu menjadikan arang sebagai produk kerana warnanya yang hitam boleh menggelapkan lantai bilik mandi anda dan memburukkan pandangan dalam bilik air.


Bahaya Ubat Gigi Florida

 
Tahukah kita tentang ubat gigi yang berada di pasaran kini mengandungi bahan ramuan yang lebih beracun daripada plumbum dan hanya kurang sedikit kadar keracunannya daripada arsenik? Bahan ramuan ini merupakan sisa keluaran industri baja dan ia digunakan dalam sektor industri sebagai racun serangga untuk menghapuskan semut dan lipas. Dan bahan itu ialah Fluorida.

Penggunaan fluorida yang tercatat di atas label sebagai “sodium monofluorophosphate” (smlp) atau “sodium fluoride” dalam ubat gigi bagi mencegah kerosakan gigi juga di pertikaikan kerana terdapat bukti mengenai keracunannya. Dan menurut beberapa laporan, fluorida boleh mengubah sel-sel normal menjadi sel kanser.

Tinjauan CAP (Persatuan Pengguna Pulau Pinang) keatas label mendapati semua ubat gigi berfluorida juga mengandungi enam bahan kimia yang berkarsinogen. Jadi, untuk mengetahui sejauh manakah ubat gigi anda bertoksik lihat gambar gambar berikut.

KENAPA UBAT GIGI BERFLOURIDA BAHAYA?

Pentadbiran Makanan & Ubatan Amerika (FDA) menganggap fluorida sebagai ‘ubat baru yang tidak diluluskan’ kerana tiada bukti mengenai keselamatan mahupun keberkesanannya. Akademi Antarabangsa Bagi Ubatan, Makanan & Toksikologi (pertubuhan bukan kerajaan Kanada yang membiayai penyelidikan mengenai bahan bertoksik yang digunakan dalam pergigian) telah mengelaskan fluorida sebagai ubat untuk gigi yang tidak diluluskan disebabkan kandungan racunannya yang tinggi.

Satu tinjauan dijalankan dengan bantuan pengeluar ubat gigi dan Persatuan Pergigian Amerika Syarikat dan didapati purata orang yang memberus gigi dengan ubat gigi berfluorida, telah menelan antara 0.3 – 0.4 mg fluorida setiap kali memberus gigi. Bermakna anda menerima hampir separuh daripada kadar harian fluorida yang sepatutnya dengan hanya memberus gigi.

MENGAPA KITA TIDAK PERLUKAN FLUORIDA PADA UBAT GIGI?

 • Dos fluorida harian yang diterima melalui pemakanan sudah mencukupi untuk keperluan seseorang.
 • Pihak berkuasa di Malaysia telah menambah fluorida ke dalam sistem bekalan pengairan. Oleh itu, setiap titis air dalam bentuk teh, kopi, minuman berais dan sebagainya menyumbang kepada penambahan fluorida sedia ada.
 • Makanan harian seperti sayuran juga terdedah kepada fluorida melalui racun serangga dan lain-lain.

 • Fluorida juga terdapat pada tulang ikan seperti ikan bilis dan sardin.

Oleh sebab itu, kita tidak memerlukan fluorida tambahan daripada ubat gigi atau ubat kumur, yang mampu memudaratkan kesihatan.

KESAN FLUORIDA :

 • Kematian
 • Kanser
 • Ruam kulit
 • Luka kanser
 • Kelunturan warna gigi
 • Masalah gastrik
 • Kerapuhan tulang
 • Keracunan saraf
 • Kanser tulang
 • Keretakan tulang
 • Menyebabkan masalah IQ di kalangan kanak-kanak
 • Meransang masalah buah pinggang

Mengikut kajian, fluorida mampu meresap menerusi gusi, kanak-kanak di bawah usia 7 tahun yang menelan 50% daripada ubat gigi ketika memberusnya, terdedah kepada risiko kanser.

PERINGATAN: Informasi di blog ini dipetik dari pelbagai sumber untuk bahan bacaan kepada pembaca kami dan tidak boleh dijadikan sebagai bahan rujukan utama. Sebarang tips kesihatan perlulah mendapatkan nasihat pakar.

 

 

 

Pecah Kaca


Pecah Kaca

Pecah beling atau nama saintifiknya Strobilanthes crispus atau Saricocalix crispus (Acanthaceae) merupakan tumbuhan yang berasal dari Madagascar hingga ke Indonesia dan telah dikenal pasti buat pertama kalinya oleh Thomas Anderson (1832 - 1870) yang mengkelaskan tumbuhan ini di bawah Spermatophyta (tumbuhan berbunga dan gymnosperma). Daun in dikenali dengan nama pecah beling, enyoh kilo, kecibeling atau kejibeling di Indonesia. Di Malaysia, pokok ini lebih dikenali dengan nama pecah kaca, pecah beling atau jin batu. Pokok mudah ditanam dan hidup subur di Malaysia. Daunnya telah digunakan secara tradisional untuk merawat kanser, kencing manis serta batu karang dan juga sebagai agen diuretik.

Tumbuhan ini mempunyai kandungan kalsium karbonat yang tinggi dan air rebusannya bersifat alkali yang lemah. Kajian oleh Kusumoto dan rakan-rakan (1992) menyatakan bahawa ekstrak air pecah beling mempunyai kompaun atau molekul yang mampu untuk merencatkan pertumbuhan retrovirus; agen dalam jangkitan virus seperti sindrom kurang daya tahan penyakit (AIDS) dan juga mampu untuk merencatkan pertumbuhan sel leukemia. Terdapat banyak kompaun yang telah diasingkan dan dikenal pasti seperti asid kafeik, asid p-hidroksi benzoik, asid p-voumarik, asid vanillik, asid gentinik, asid ferulik dan asid siringik.

Daripada kajian makmal yang dilakukan oleh Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, Universiti Putra Malaysia (UPM), daun pecah beling mempunyai kandungan mineral yang sangat tinggi seperti kalium (51%), kalsium (24%), natrium (24%), ferum (1%) dan fosforus (1%). Daunnya juga mempunyai kandungan vitamin C, B1, B2 yang agak tinggi dan banyak bahan yang lain seperti katekin dan tannin. Daun ini juga mengandungi kafeina, tetapi kandungannya adalah rendah. Kesemua kandungan yang dinyatakan menyumbang kepada paras jumlah antioksidan (total antioxidant activity) yang sangat tinggi jika dibandingkan dengan yerbamate (teh herba) dan vitamin E (alfa-tokoferol).

Bagi kajian antikanser pula, kajian praklinikal telah dijalankan untuk menilai keberkesanan ekstrak pecah beling secara in vitro (kultur tisu) dan in vivo (kajian haiwan). Bagi kajian kultur tisu, ekstrak pecah beling bertindak secara efektif untuk merencatkan pertumbuhan sel kanser kolon, kanser hati dan kanser buah dada. Ekstrak ini mampu membunuh sel kanser dengan mengaruh sel kanser ini mati secara semula jadi (apoptosis) tanpa kesan sampingan atau keradangan. Di samping itu, ekstrak pecah beling ini juga mampu untuk memendamkan gen penyebab kanser, sekali gus mengurangkan risiko dan keterukan kanser. Bagi kajian haiwan pula, ekstrak air pecah beling pada kepekatan 2.5% dan 5% mampu untuk mengurangkan keterukan kanser hati bagi tikus yang diaruh kanser hati.

Fitosterol (sterol dari tumbuhan) telah berjaya diasingkan daripada daun pecah beling ini. Bahan ini telah terbukti mampu untuk merencatkan pertumbuhan sel kanser seperti yang telah disebutkan di atas. Bahan ini juga dikatakan mampu untuk menurunkan paras kolesterol darah kerana fitosterol akan bersaing dengan kolesterol di dalam usus, sekali gus menyebabkan kolesterol dari makanan tidak dapat diserap.

Ekstrak air daun pecah beling juga telah diuji keberkesanannya sebagai agen antidiabetis pada tikus yang diaruh diabetes. Ekstrak daun pecah beling pada kepekatan 5% dan 7.5% mampu untuk menurunkan paras gula darah di samping meningkatkan paras jumlah antioksidan (total antioxidant level) darah bagi tikus yang diaruh diabetes atau kencing manis. Ekstrak ini tidak mempunyai kesan ke atas paras gula darah pada tikus normal, tetapi mampu untuk meningkatkan paras jumlah antioksida (total antioxidant level). Peningkatan paras jumlah antioksidan (total antioxidant level) dalam darah adalah penting untuk melindungi badan daripada radikal bebas. Oleh itu, ekstrak ini sesuai bukan sahaja untuk mereka yang berpenyakit, tetapi juga untuk mereka yang normal.

Kami telah menyediakan formula teh daripada daun pecah beling. Teh pecah beling ini telah menunjukkan tahap antioksidan yang sangat tinggi, merencatkan pertumbuhan sel kanser buah dada dan kanser ovari dan juga berkesan untuk menurunkan paras gula darah pada tikus yang diaruh diabates atau kencing manis. Hasil yang menarik lagi ialah di mana teh pecah beling ini mampu untuk merencatkan pertumbuhan 2 daripada 9 mikroorganisma yang dikaji iaitu Streptococcus sobrinus dan Streptococcus mutans. Bakteria yang disebutkan ini adalah bakteria yang menyebabkan karies gigi.

Kesimpulannya, daun pecah beling merupakan tumbuhan yang mempunyai banyak khasiat. Ia mempunyai jumlah antioksidan yang tinggi di samping mampu untuk bertindak sebagai agen antioksidan, antikanser, antidiabetes dan juga antimikrob. Walau bagaimanapun, kajian klinikal (human study) masih perlu dijalankan untuk menentukan kesannya terhadap pesakit kanser dan juga pesakit diabetes atau kencing manis.

Artikel oleh:
Prof. Madya Dr. Asmah Rahmat dan Mohd. Fadzelly Abu Bakar.
Jabatan Pemakanan dan Sains Kesihatan, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan,
UPM, Serdang, Selangor, Malaysia.
Anda mungkin juga meminati:

·     
            Rawatan dengan Madu
·         Pokok Bangun-Bangun dan Pegaga
·         Terapi Kambing

50 juta perokok mati dlm sedekad


50 juta perokok mati dalam sedekadAHAD minggu lalu, Kementerian Kesihatan bercadang mengurangkan kandungan nikotin sebanyak 50 peratus dalam setiap batang rokok bagi mengekang ketagihan merokok dalam kalangan rakyat Malaysia. Apa tidaknya, lebih 10,000 rakyat negara ini meninggal dunia akibat tabiat itu. Sebanyak 30 peratus daripadanya disebabkan oleh 10 jenis kanser iaitu paru-paru, mulut, esofagus, tekak, pankreas, pundi kencing, buah pinggang, pangkal rahim, usus dan perut. Sebanyak 50 peratus perokok lain mati disebabkan penyakit jantung manakala baki 20 peratus lagi kematian disahkan berpunca daripada strok. Dalam setahun, lebih 100,000 perokok dimasukkan ke hospital kerajaan akibat sakit jantung, kanser dan penyakit sekatan pulmonari kronik (COPD). Realitinya, tabiat tidak sihat ini bukan sahaja mengundang pelbagai penyakit bahkan negara turut mengalami kerugian kira-kira RM20 bilion setahun kerana menanggung kos rawatan dan kehilangan produktiviti.Walaupun pelbagai kempen kesedaran tentang bahaya merokok dijalankan di seluruh dunia, ia seakan-akan gagal menyekat ketagihan nikotin ini. Angka kematian akibat merokok pula terus meningkat. Meneliti laporan terbaharu yang dikeluarkan Yayasan Paru-Paru Dunia (WLF), kematian yang disebabkan tabiat merokok melonjak hampir tiga kali ganda dalam tempoh 10 tahun kebelakangan ini. WLF dan Persatuan Kanser Amerika mengatakan, jika kecenderungan ini berlarutan, maka satu bilion manusia akan hilang nyawa pada abad ini akibat penggunaan tembakau.
Negara miskin
Gambaran mudahnya, dalam setiap enam saat, satu nyawa akan melayang akibat merokok.Satu kajian antarabangsa yang dimuatkan dalam laman www.tobaccoatlas.org mendedahkan, tembakau telah meragut 50 juta nyawa dalam 10 tahun terakhir. Turut dinyatakan, lebih 15 peratus daripada seluruh kematian yang melibatkan lelaki di dunia disebabkan oleh merokok manakala tujuh peratus daripada kematian wanita turut berpunca daripada sebab yang sama.Di China, tembakau merupakan pembunuh utama di negara yang mempunyai penduduk teramai di dunia itu. Lebih 1.2 juta rakyatnya meninggal dunia setiap tahun akibat merokok. Angka tersebut dijangka meningkat kepada 3.5 juta kematian setahun menjelang 2030. Pengarah Institut Kesihatan Awam Universiti Georgia, Amerika Syarikat (AS), Dr. Michael Eriksen berkata, trend merokok dalam kalangan rakyat negara maju semakin menurun manakala di negara miskin adalah sebaliknya. "Jika kita tidak bertindak, keadaan akan menjadi lebih buruk terutamanya di Asia dan Afrika," ujarnya. Eriksen menambah, hampir 80 peratus kematian yang dikaitkan dengan tembakau berlaku di negara yang mempunyai ramai penduduk berpendapatan sederhana dan rendah. Di Turki misalnya, 38 peratus kematian dalam kalangan lelaki dikaitkan dengan penyakit akibat merokok. Bagaimanapun, bagi negara maju seperti AS, rokok masih menjadi pembunuh utama wanita di sana. Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif WLF, Peter Baldini menuduh industri rokok hanya memikirkan keuntungan tanpa mempedulikan bahaya yang ditanggung perokok dan orang sekeliling. - SITI NOR AFZAN KASIMAN

Farmasi Besar nafikan Ubat KanserIs Big Pharma Ignoring a Potential Cancer Cure?

Published May 18, 2011
On April 12, 1955, the first successful polio vaccine was administered to almost 2 million schoolchildren around the country. Its discoverer, University of Pittsburgh medical researcher Jonas Salk, was interviewed on CBS Radio that evening. "Who owns the patent on this vaccine?" radio host Edward R. Murrow asked him. It was a reasonable question, considering that immunity to a deadly disease that afflicted 300,000 Americans annually ought to be worth something. "Well, the people, I would say," Salk famously replied. "There is no patent. Could you patent the sun?" In a world where the cancer drug Avastin — patented by the pharmaceutical company Genentech/Roche — costs patients about $80,000 per year without having been proven to extend lives, Salk's selflessness has made him the hero of many medical researchers today.
One of Salk's admirers is Evangelos Michelakis, a cancer researcher at the University of Alberta who, three years ago, discovered that a common, nontoxic chemical known as DCA, short for dichloroacetate, seems to inhibit the growth of cancerous tumors in mice. Michelakis' initial findings garnered much fanfare at the time and have recirculated on the Web again this week, in large part because of a blog post ("Scientists cure cancer, but no one takes notice") that ignited fresh debate with people wondering if it was true.
The mechanism by which DCA works in mice is remarkably simple: It killed most types of cancer cells by disrupting the way they metabolize sugar, causing them to self-destruct without adversely affecting normal tissues.
Following the animal trials, Michelakis and his colleagues did tests of DCA on human cancer cells in a Petri dish, then conducted human clinical trials using $1.5 million in privately raised funds. His encouraging results — DCA treatment appeared to extend the lives of four of the five study participants — were published last year in Science Translational Medicine.
The preliminary work in rodents, cell cultures, and small trials on humans points to DCA as being a powerful cancer treatment. That doesn't mean it's the long-awaited cure — many other compounds have seemed similarly promising in the early stages of research without later living up to that promise — but nonetheless, Michelakis believes larger human trials on DCA are warranted.
Like Jonas Salk, Michelakis hasn't patented his discovery. It's not because he doesn't want to, but because he can't. When it comes to patents, DCA really is like the sun: It's a cheap, widely used chemical that no one can own.
In today's world, such drugs don't readily attract funding.
Pharmaceutical companies are not exactly ignoring DCA, and they definitely aren't suppressing DCA research — it's just that they're not helping it. Why? Drug development is ultimately a business, and investing in the drug simply isn't a good business move. "Big Pharma has no interest whatsoever in investing [in DCA research] because there will be no profit," Michelakis told Life's Little Mysteries,a sister site to LiveScience. [Countdown: Top 10 Worst Hereditary Conditions]
The long road to a cure
Pharmacologist Omudhome Ogbru, an R&D director at a New Jersey-based pharmaceutical business, The Medicines Company, notes, "Drug companies are like other companies in that they manufacture products that must be sold for a profit in order for the company to survive and grow." Only one in 10,000 compounds studied by researchers ends up as an approved drug, Ogbru explained in an op-ed at MedicineNet. To get to the approval phase, drugs must undergo seven to 10 years of testing at a total cost averaging $500 million — all of which can be for naught if the drug doesn't receive Food and Drug Administration approval. Even if it does, "only three out of every 20 approved drugs bring in sufficient revenue to cover their developmental costs."
"Profit is the incentive for the risk that the company takes," Ogbru wrote. "Without the promise of a reasonable profit, there is very little incentive for any company to develop new drugs." It would be nearly impossible to make a profit on a drug like dichloroacetate. "If DCA proves to be effective, then it will be a ridiculously cheap drug," Michelakis said.
Daniel Chang, an oncologist at the Stanford Cancer Center who recently began looking into DCA, concurred. "I'm sure the lack of patentability is playing a role in the lack of investigation," Chang told us in an email. While government health organizations like the National Cancer Institute give research grants to help fund clinical trials, "those would never be enough to get DCA approved as a cancer treatment," said Akban Kahn, a Toronto doctor. "You need hundreds of millions of dollars, and a government grant is not that big." DCA research has moved along much more slowly than if a drug company were footing the bill. That said, grassroots funding has allowed surprisingly steady progress. "Through the website, radio, phone calls, things like that, we raised about $1.5 million in nine months" at the University of Alberta DCA Research Center, Michelakis said. This was enough to fund a detailed study of DCA treatment in five brain cancer patients.
The results were promising. The study, however, was small and lacked a placebo control, making it impossible to say for sure whether the patients' conditions improved because of the DCA treatment or because of something else. Daniel Chang, the Stanford researcher, described the study's results as interesting but inconclusive. In their paper, Michelakis and his co-authors wrote, "With the small number of treated participants in our study, no firm conclusions regarding DCA as a therapy … can be made."
Despite the dearth of clinical tests, one family practitioner, Akbar Khan of Medicor Cancer Centre in Toronto, prescribes off-label DCA to his cancer patients. (He says this can be done in Canada because DCA is already approved there for treating certain metabolism disorders. Michelakis, however, said he does not think Khan should be prescribing the drug before it is officially approved for cancer use.) "We are seeing about 60 to 70 percent of patients who have failed standard treatments respond favorably to DCA," Khan told Life's Little Mysteries. Khan's group just published its first peer-reviewed paper in the Journal of Palliative Medicine. "It's a case report of a patient with a rare form of cancer who had tried other treatments that weren't working, so he came to us for DCA.
It was effective, and actually it's quite a dramatic result. He had multiple tumors, including a particularly troubling one in his leg. DCA stabilized the tumor and significant reduced his pain. "We currently have three patients with incurable cancers who are in complete remission, and are likely cured, from using DCA in combination with conventional palliative (non-curative) treatments. We are in the process of publishing these cases," he said. [Countdown: Top 10 Mysterious Diseases]
A new drug model

Small trials and case studies won't be enough, however, to prove DCA works. Further investigation into the drug's efficacy is necessary, and without the help of Big Pharma, it will have to happen in an unusual way.
"This could be a social experiment where the public funds these trials," Michelakis said. "After discovering the effect of DCA on cancer cells, I consider this the second-biggest achievement of our work: when we showed that you can bring a drug to human trials without a lot of money. If others were inspired" — his group is beginning to establish collaborations with some prominent cancer hospitals —"this could be a major achievement. Eventually the federal bodies like the National Cancer Institute would see there is enough evidence, and then they'll help with funding." "It represents a new attitude and a new way of thinking," he added. Perhaps not entirely new. For inspiration and encouragement, Michelakis often recalls the story of the polio vaccine: "It succeeded in eradicating a deadly disease without making a profit."
Editor's Note: This story and headline were updated May 18 to remove any impression that Big Pharma is to blame for the lack of research into DCA. In fact, as the story stated, the lack of financial incentive (the inability to patent DCA) is what discourages drug companies from studying the chemicals.
This article was provided by Life's Little Mysteries, a sister site to LiveScience.

Pharmaceutical Conspiracies: Cure for Cancer Revealed & Drug Industry Exposed

Cure for Cancer discovered and being suppressed – learn about the conspiracy governing the medical & pharmaceutical industry, where money is more important than lives. This documentary reveals the truth about cancer cures, how successful it is, and how it is being covered up and lied about in the public and to the masses. If our society has come so far as to land men on the moon, to split atoms, and to derive power from the energy of the nucleus itself, then doesn’t it seem unlikely that we have not yet found a cure for cancer? With the amount of money poured into this field of research, and the amount of brilliant people working on it, some argue, a cure should have been created by now. Some argue the cancer research industry has conspired to conceal cures they have already discovered. Because very little money can come from a treatment that cannot be patented, the funding these researchers receive could be more lucrative for pharmaceutical companies than finding an actual cure. Cancer is ‘Big Business,’ and they are not interested in any approach that could potentially threaten their profits ______________________________________________________________ LICENSE INFORMATION & DISTRIBUTION RIGHTS: Video contains Creative Commons / Public Domain footage & audio and can be freely distributed for private, public & commercial uses as long credits to the creator is given along with proper license attributions. Under CC (BY) License. It was created using a Creative Commons.
Ruj: http://4354.a.hostable.me/cancer/cancer/pharmaceutical-conspiracies-cure-for-cancer-revealed-drug-industry-exposed/bagaimana nak cari doktor perawat anda


Cancer Health Care Consultants: What to Look for Qualities that Your Cancer Health Care Consultant Should Have


If you have recently been diagnosed with cancer and feel like you are grasping at straws for answers then you may want to consider hiring a cancer health care consultant to help you. A quality cancer health care consultant will be able to coordinate your medical care, surgeries, pre op and post op care, emotional and spiritual support, as well as provide you with all of the information you want about your cancer and the various treatments that are available to you. If you feel that having a professional help you with managing your cancer, then there are certain characteristics that you will want to look for in your cancer health care consultant.

Medical Knowledge
Your cancer health care consultant should have a strong medical background, especially relating to oncology and cancer diagnosis and treatment options. They should also be able to explain your condition and the various treatment options to you in a manner that you are able to easily understand, and they should be willing and able to provide your with supplemental literature and referrals to other professionals that will help you understand your condition. They should also provide you with information about what you should expect during and after treatments, and what warning signs you should look for. Infection control is another area that your consultant should address, especially if you select to use chemotherapy or major surgery as a treatment option.
In addition to having excellent knowledge of various cancers and their diagnosis and treatment, they should also have connections with various other professionals in the oncology field and rehabilitative services that they can refer you to. For example, if you have been diagnosed with breast cancer you may need to be referred to psychologists and prosthetic professionals to help you deal with the emotional and physical effects of breast cancer treatment. Finally your consultant's medical knowledge should span all of the available treatments that are available for your type of cancer. They should not limit your choices for treatments based on their own prejudices, but they should instead provide you with the pros and cons of all treatment options, no matter how controversial the treatment may be.

Support Team Organization
One of the largest roles that your cancer health care consultant will play is the organizer of your cancer care support team. This means that they will work with you to build a cancer care team that will provide you with the emotional, medical, psychological, and physical care and support that you need in order to get through your cancer treatments, and recover your strength and quality of life. They should have a game plan that first assesses what support you will need, that secondly recruits support team members, and that finally maintains cohesion of the support team as long as you need them.
Educator
As mentioned earlier, your cancer health care consultant needs to have a firm understanding of cancer and its treatments. This knowledge is not only used to help diagnose your condition and select treatment options for you, but it is also utilized to educate you about your condition and the options that you have available to you. The importance of educating yourself is so that you can make informed decisions about the types of services and treatments you want to accept, and so that you understand what you need to do to prevent medical deterioration during and after treatment. You should ask for a list of books and magazine articles to read, as well as professional literature and videos that can give you a better understanding of what to expect and exactly what is happening to your body. You may also want to ask your cancer health care consultant if there are support groups, or other patients with a similar case that you can talk to. Sharing experiences with cancer survivors is a great way to learn what home remedies work to stay off side effects of chemotherapy, and what alternative therapies are helpful at managing side effects. Your cancer health care consultant is your mentor in your cancer learning mission, and they should be able to provide you with information and guidance in a supportive and non-condescending manner.
Personality
While you may not select a doctor based entirely on their personality, because of the intimate nature of your relationship with a cancer health care consultant, it is important to find a provider that you can easily relate to. They should have a personality that is empathetic and sympathetic to your situation, and who is willing to take your feelings and points of view into consideration when designing a treatment plan.
Conclusion
When you are looking for a cancer health care consultant you want to find a person who is qualified. The qualifications that are most important in a cancer health care consultant are: large base of medical knowledge and resources, teaching skills, listening skills, open mind, ability to communicate, and ability to organize your support team. Asking questions and educating yourself will be your tools to selecting the best treatments, and finding the best people to include in your support team. Don't be afraid to ask questions and expect answers from your medical team, especially from potential cancer health care consultants. Because they will be an important part of your life, and your lifeline to a successful recovery from your cancer, you want to find a person that is able to connect with you on an emotional level as well as a professional level.

http://voices.yahoo.com/cancer-health-care-consultants-look-for-27763.html?cat=5

Pengusaha herba berjaya


Pengusaha herba berjaya

Oleh RIZANIZAM ABDUL HAMID

MELAKA 10 Dis. - Bermula dengan aktiviti berkebun pada masa lapang, seorang pesara guru kini mampu berbangga kerana menjadi antara pengusaha tanaman herba yang berjaya dan terkenal di Melaka. Guru terbabit, Ya'acob Sharif, 62, dan isterinya, Hairani Mat Taib, 62, juga menjadi satu-satunya pengusaha tanaman herba di Melaka yang menghasilkan produk minuman teh herba hasil daripada kegiatannya itu.

Berpegang pada kepercayaan kitab suci al-Quran bahawa setiap penyakit ada penawarnya kecuali maut, membuatkan Ya'acob semakin serius menceburi tanaman herba dan memasarkan produk itu melalui syarikatnya, Ya'acob Berkat Enterprise. ''Alhamdulillah, dengan izin Allah, perniagaan tanaman herba saya semakin maju dan telah berjaya menyembuhkan banyak penyakit terutamanya kencing manis, darah tinggi dan kanser. ''Semuanya dilakukan sendiri bermula daripada menanam benih pokok herba sehinggalah memprosesnya menjadi serbuk teh, minuman dan kordial teh," katanya kepada Utusan Malaysia ketika ditemui di taman herba di rumahnya di Kampung Bukit Pulau, Bukit Baru, di sini baru-baru ini. Mengusahakan tanaman kira-kira 75 jenis herba di tanah seluas 1.3 hektar di rumahnya sejak lima tahun lalu, Ya'acob mengakui, kejayaan itu tidak dicapai dalam sekelip mata. ''Mula-mula dulu, sekitar tahun 1974, saya berhasrat untuk membuka kebun buah-buahan di tanah ini. Entah mengapa, tiba-tiba minat beralih pula kepada tanaman herba kerana lebih mudah dijaga dan jarang diceburi ketika itu," katanya. Tambahnya, sejak itu minatnya dalam bidang herba semakin mendalam dan mula memikirkan bagaimana hendak menjadikannya sebagai satu perniagaan. ''Banyak kali juga jatuh bangun dalam bidang ini kerana sambutannya yang agak sukar ketika itu. ''Pada tahun 2006, saya mula menumpukan sepenuh perhatian dan mula mengkomersialkan tiga jenis herba teh yang popular di Indonesia iaitu misai kucing, mas cotek dan kaca beling. Katanya, tidak terhad kepada penghasilan produk teh herba, rumah saya sentiasa dikunjungi para pesakit dalam dan luar negara yang mencari produk herba untuk menyembuhkan penyakit serius. Tambahnya, mungkin kerana minat dan pengalamannya yang mendalam dalam bidang tersebut membuatkan dia terus dipercayai untuk mendapatkan nasihat berkaitan herba yang sesuai untuk menyembuhkan sesuatu penyakit. Antara jenis herba lain yang ditanam di kawasan rumahnya yang sering mendapat permintaan ialah buah mahkota dewa yang berkesan untuk merawat semua jenis kanser, daun dewa (jantung), hempedu bumi (kencing manis dan darah tinggi tahap serius) dan mempahit (buasir). Menurut Ya'acob, selain menghadiri hampir 15 jenis kursus berkaitan herba anjuran universiti dan agensi berkaitan, dia juga telah mengikuti Kursus Pensijilan Perubatan Herba anjuran Yayasan Pengembangan Tanaman Ubat Karyasari di Jakarta, Indonesia. ''Di Indonesia, perubatan cara tradisional telah lama berkembang dan terbukti memberi kesan yang baik merawat penyakit selain perubatan cara moden. ''Selain itu, saya juga telah menerima banyak jemputan daripada universiti dan agensi kerajaan untuk memberi ceramah berkaitan herba," katanya. Tambahnya, walaupun terpaksa bersaing dengan pengeluar makanan herba lain, produk herba keluaran syarikatnya mempunyai tarikan kerana ditawarkan pada harga yang murah dan tidak mencampurkannya dengan sebarang bahan pengawet. Mereka yang berminat untuk mengetahui maklumat lanjut boleh menghubungi Ya'acob di talian 012-3586770 atau syarikatnya di 06-2830864.

Sumber: Utusan Online

Kenapa Tukang masak sate gemuk


Kenapa Tukang masak sate selalu gemuk

Pernahkah kita fikirkan mengapa tukang bakar sate berbadan besar? Sate dibakar atas bara arang. Sebelum dibakar, sate direndam dalam minyak yang mengandungi berbagai herba sebagai pelazat sate.

Apabila makanan dibakar, minyak yang ada dalam makanan akan meruap (Serupa air yang meruap apabila dipanaskan). Minyak teruap semasa anda memasak akan disedut masuk ke dalam paru paru anda (disini pembakar sate). Minyak bersifat sangat larut dalam tisu manusia (lipid) yang juga terdiri dari lemak. Lemak teruap akan diurai menjadi tenaga dan selebihnya disimpan menjadi lemak manusia! itulah sebabnya tukang masak menjadi gemuk.


Tuala wanita punca barah pangkal rahim


Monday, February 21, 2011

'Tuala wanita punca barah pangkal rahim'

TERENGGANU, KUALA BERANG:
Kementerian Kesihatan digesa memberi penjelasan kepada orang ramai berhubung dakwaan bahawa penggunaan tuala wanita dikatakan menjadi punca wanita menghidap penyakit barah pangkal rahim. Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Luar Bandar, Usahawan dan Koperasi negeri, Datuk Rosol Wahid, berkata penjelasan perlu bagi mengelakkan kekeliruan di kalangan rakyat berhubung dakwaan itu yang dibuat beberapa persatuan pengguna dan tersebar melalui internet. Berdasarkan kajian sebuah persatuan pengguna, antara punca utama wanita diserang barah pangkal rahim adalah disebabkan penggunaan tuala wanita yang diperbuat daripada bahan buangan termasuk kertas terpakai. “Jika kita kaji dan membuat perbandingan, wanita pada zaman dulu tidak menghidap penyakit barah pangkal rahim kerana tidak menggunakan tuala wanita, justeru, dakwaan itu memang nampak ada asasnya. “Sebab itu kita minta kementerian membuat kajian dan mengumumkan sama ada dakwaan dibuat persatuan pengguna terbabit betul atau sebaliknya supaya orang ramai terutama di kawasan luar bandar tidak terus keliru,” katanya.

Beliau berkata demikian ditemui selepas merasmikan Kem Kesihatan Felda Bukit Banding bertemakan ‘Ke Arah Kesedaran Penyakit Kusta dan Barah’ di Dewan Sivik Felda Bukit Banding, Ajil, Hulu Terengganu di sini, semalam. Sementara itu, Rosol juga meminta Kementerian Kesihatan membuat kajian mendalam mengenai serangan angin ahmar yang semakin berleluasa hingga kerajaan negeri mendapati hampir setiap keluarga ada seorang penghidap. “Selain kajian, kementerian juga perlu menggiatkan kempen kesedaran dan langkah pencegahan bagi mengelak serangan angin ahmar di kalangan penduduk termasuk di kawasan luar bandar. “Kita difahamkan punca utama serangan angin ahmar adalah disebabkan saluran darah tersumbat dan saluran urat pada otak pecah,” katanya    .... 

 Sumber Dari: bharian.com.my

psst : secara logiknya betul juga terutamanya jenis yg masuk dalam faraj.... Lelehan faraj akan diserap oleh kertas tisu dalam tampon. Cara nak buat kertas mesti pakai kimiakan? Jadi kimia akan merengsa lama kelamaan akan jadi anaplasia, metaplasia, carcinoma in situ dan lama lama tak mustahil sel sel normal akan bertukar menjadi sel sel kanser.... harapnya syarikat pengeluar akan buat kajian terperinci sebelum pasarkan produk kepada pengguna...

Bahaya Tidur Pasang Lampu


Bahaya Tidur Pasang Lampu

Anak-anak yang sentiasa tidur dengan lampu menyala bakal boleh menghidap atau terkena penyakit leukemia.Para saintis mendapati bahawa tubuh perlu suasana gelap dalam menghasilkan bahan kimia pelawan kanser. Bahkan ketika menyalakan lampu toilet, berniaga, mengembaramelintas zon masa, lampu-lampu jalan boleh menghentikan pengeluaran zat melatonin. Tubuh memerlukan zat kimia untuk mencegah kerosakan DNA dan ketiadaan zat melatonin tersebut akan menghentikan asid lemak menjadi tumor dan mencegah pertumbuhannya.

Prof. Russle Reiter dari Texas University yang mengetuai kajian tersebut mengatakan "Sekali anda tidur dan tidak mematikan lampu selama 1 minit. Otak anda akan mengesan bahawa lampu menyala seharian dan pengeluaran zatmelatonin menurun ". Jumlah anak-anak pengidap leukimia naik menjadi dua kali ganda dalam kurun 40 tahun terakhir. Sekitar 500 anak muda di bawah 15 tahun di diagnosis menderita penyakit ini setiap tahun dan kira-kira 100 orang meninggal.


Sebuah persidangan tentang anak penderita leukimia diadakan di London menyatakan bahawa orang menderita kanser akibat terlalu lama memakai lampu waktu tidur dimalam hari berbanding dengan yang tidak pernah memakai lampu waktu tidur. Perkara ini menekan pengeluaran melatonin di mana biasanya terjadi antara jam 9malam s / d jam 8 pagi. Penelitian terdahulu telah menunjukkan bahawa orang-orang yang paling mudah diserang adalah para pekerja shift yangmempunyai risiko terkena kanser payudara. Pada hakikatnya, Orang-orang buta tidak terdedah kepada melatonin mempunyairisiko yang lebih rendah menghidap kanser. Maka orang-orang tua disyorkan utk menggunakan bola lampu yang suram berwarna merah atau kuning jika anak-anaknya takut pada kegelapan. - Sumber : Smartnewz.info

Apa Itu Natural Health


What is Natural Health?

Natural Healing Involves Moving from a State of Non-health into Health Using Only Natural Means

 • Natural healing involves moving from a state of non-health into health using only natural means.
 • Good health begins by obtaining and applying knowledge.
 • You can take charge of your health and begin living a healthy lifestyle.
In the United States, 36% of adults are using some form of CAM. When megavitamin therapy and prayer specifically for health reasons are included in the definition of CAM, that number rises to 62%. Quite simply, natural health means maintaining good health naturally through the air we breathe, the water we drink, the foods and fluids we consume, our daily physical movement and activities, rest and sleep, and interactions with other people. In summary, it is how we live in our bodies on a daily basis.

Natural healing involves moving from a state of non-health into health using only natural means. If we fast to cleanse the body of mucous, seek massage therapy to ease aching muscles, or take herbal formulas to soothe an irritated throat, we are using a natural healing modality. Natural health modalities such as homeopathy, herbology, iridology, bioenergetic methods, and nutrition, are non-invasive methods of health practice, which are designed to stimulate and maintain the body's intrinsic self-healing processes. Let's take a brief look at each of these modalities.

Homeopathy - Homeopathy, as founded by Samuel Hahnemann, is based on the concept of "like cures like" with the idea that remedies and symptoms sharing certain similar characteristics work together to aid the healing process.

Iridology - Iridology is the study of the colored part of the eye, the iris. According to Iridology, the iris contains fibers and pigmentations, which possibly indicate states of physical and psychological health. By determining the placement of fibers and variations in pigmentation in the iris, physical strengths and weaknesses due to environmental reactions, past physical reactions, emotional patterns, and inherited physiological qualities can be used to maintain and improve general health.

Herbology - This is a health practice, which utilizes the therapeutic applications of herbs and other botanical substances, such as roots, leaves, bark or berries of plants. These substances can be made into various forms of tablets, capsules, teas, lozenges, or poultices, and are generally sold over-the-counter in health food stores and neighborhood pharmacies.

Holistic Nutrition - Holistic Nutrition is the science of using natural, whole foods and nutritional supplements to detoxify, rebuild, and balance the whole person, with an awareness of how these dietary choices are interrelated with the condition of our body, emotions, spirit and the environment.

Energy - Energy work is a general term, which includes several healing modalities, including Reiki, Therapeutic Touch, Healing Touch, and other similar methods. Commonly known as "laying on of hands" in some traditions, energy work may be used to assist in the balancing of physical, emotional, and spiritual energies. It may help the body as it balances or heals itself from the challenges of our everyday lives, stress, and disease, and as it strives to maintain a healthy homeostasis. Our bodies are imbued with life energy, life force, chi, ki, or prana, connecting us to universal life force, or divine life energy. Energy work can also be used as a path to help us remain more connected to our inner selves, our spirits, and support us in our growing, healing, and transformative paths as we evolve physically, mentally, and spiritually.

Complementary and alternative medicine (CAM) are therapies considered by mainstream Western medicine to be nontraditional measures used as complements to allopathic (conventional) medicine.
Traditional Western medicine excels in the treatment of infectious disease, acute illnesses, and trauma. However, this system does not adequately address prevention, optimal wellness, or chronic disease.
Certain systems of CAM such as Ayurveda and Traditional Chinese Medicine surpass conventional medicine in these areas. Other systems address the energy of our body in a gentle manner, such as homeopathy, rather than harsh energy medicine such as radiation oncology. CAM embraces such mind/body techniques as hypnotherapy, yoga, and biofeedback.
Acupuncture is an example of a nonbiomedical system of healing that has few complications or adverse reactions.
We live in a fast-paced society filled with stress and environmental pollution. We have been conditioned to expect fast results and told it is acceptable to pop a pill whenever we have the slightest amount of discomfort. Marketing companies have spent billions in advertising to convince us to eat junk food.
Incorporating natural health modalities into your life can assist you in achieving radiant health, balance of body, and emotional stability, but internal and external changes will need to be made. Good health begins by obtaining and applying knowledge. You can take charge of your health and begin living a healthy lifestyle.

Ruj: http://voices.yahoo.com/what-natural-health-28306.html?cat=5