Ahad, 9 Oktober 2011

Harga Nikotin


Harga Nikotin

Merokok sebenarnya perbuatan menghisap 4200 jenis bahan kimia ke dalam paru-paru. 200 daripada bahan kimia ini adalah berbahaya kepada kesihatan. Manakala 63 jenis lagi adalah kimia yang terbukti benar-benar boleh menyebabkan barah paru-paru. Justeru itu, majlis fatwa kebangsaan telah mengharamkan perbuatan merokok (jika tak silap, diharamkan dalam tahun1998).
Pelaksanaan gambar ngeri pada kotak rokok gagal membendung ketagihanmerokok. Pelaksanaan menaikkan harga juga gagal membendung ketagihan kepada rokok. Fatwa Kebangsaan juga gagal membendung sikap ketagihan masyarakat kepada rokok. Merokok itu haramkerana ia memudaratkan kesihatan manusia. Insan lain yang menyedut asap rokok pasif / asap terpakai juga tidak terlepas dari bahaya merokok. Itulah sebabnya Majlis Fatwa mengharamkan perbuatan merokok.
Sheikh Abdul Aziz Abdullah bin Bazz ; Pengerusi Jawatankuasa Tetap Akademi Penyelidikan dan Fatwa Arab Saudi, “Memandangkan bahaya yang berpunca daripada tembakau, maka merokok diputuskan sebagai haram.”
Ulama Al Azhar lujnah Fatwa di Al Azhar mengeluarkan fatwa menghisap rokok berbunyi ; “Kami berpendapat haram merokok, mengimportnya, mengeluarkannya dan menjalankan perniagaan di dalamnya.”
Dr Nasr Farid Wasil Fatwa oleh Bekas Mufti Mesir ; “menghisap rokok adalah haram dalam Islam.”
Sheikh Gadul Haq Ali Gadul Haq, Imam Besar Masjid Al Azhar ; “Adalah cukup jelas, lambat laun merokok dalam bentuk dan tujuan apapun akan merosakkan kesihatan dan merugikan wang perokok. Ia juga menjadi punca pelbagai penyakit. Justeru itu, berasaskan bukti berkenaan, merokok mestilah diharamkan.”


Al Quran : Maka makanlah olehmu rezeki yang baik-baik daripada Kami. Janganlah kamu berbuat kerosakan dan kemudaratan di muka bumi. Mudah-mudahan kamu berfikir.
Islam menekankan kepada setiap umatnya agar memelihara kesihatan jasmani dan rohani. Setiap benda atau perkara yang mendatangkan kemudaratan dan musibah kepada manusia adalah haram seperti Al Baqarah Ayat 195 : Janganlah kamu mencampakkan diri kamu ke dalam kebinasaan.
Menaikkan harga rokok sebenarnya telah membebankan golongan miskin yang pendapatannya tidak seberapa. Yang untung hanyalah si pengutip cukai. Sekiranya kita benar-benar bersungguh mahu gejala merokok dibendung, perkara yang perlu dilakukan oleh pemerintah adalah mengurangkan kandungan nikotin dalam rokok seminima yang mungkin. Ini hanya dapat dicapai melalui perlaksanaan serta penguatkuasaan Akta dan Peraturan oleh pemerintah. Hanya Pengurangan nikotin dalam rokok sahaja yang akan membantu seseorang perokok berhenti merokok. Pemerintah sepatutnya menetapkan paras ambang nikotin yang dibenarkan  dalam rokok semenjak lama dahulu jika benar-benar mahu perokok berhenti merokok. Walaupun demikian, bagi perokok yang mampu berhenti semata-mata kerana kesungguhan, iltizam dan keimanan mahu berhenti, itulah antara perkara yang sangat-sangat terpuji di sisi Allah dan sangat wajar dilakukan oleh mereka yang masih merokok.

Herba Dalam Pasu

Herba yang hidup dalam pasu

Sekiranya anda duduk di apartment atau flat yang tinggi, janganlah risau. Masih ada kaedah tanaman dalam pasu untuk anda mengusahakan kebun miniberasaskan dalam pasu. Sekiranya anda proaktif, anda boleh berbincang dengan pihak pengurusan apartment / flat bagi menggunakan kawasan lapang di atas bumbung. Berhati-hati dengan penanaman di kawasan pendaratan helikopter atas bangunan kerana ia tidak dibenarkan. Berikut disertakan tanaman herba yang boleh hidup dalam pasu:
1.    Hempedu Bumi
2.    Sambung Nyawa
3.    Kunyit Kuning / Hitam / Putih / Ungu
4.    Mahkota Dewa
5.    Tenggek Burung
6.    Ulam Raja
7.    Keembung
8.    Bunga Raya
9.    Mas Cotek Jantan & Betina
10. Semambu (Pasu Besar)
11. Pecah Kaca
12. Petawali
13. Mengkudu
14. Tujuh Bilah (Cak Sim Sam)
15. Pegaga
16. Misai Kucing
17. Beluntas
18. Selom
Nota:
Walaubagaimana, pun herba yang mempunyai ubi atau Rizom, seperti kunyit dsbnya, perlukan pasu besar. Tanahnya pula perlu ditukar selalu atau setiap 6 bulan. Jika tidak ia akan menjadi kurang subur, daunnya menjadi hidup segan mati tak mahu sebab rizom cenderung menjadi busuk di dalam pasu. Perkara sebaliknya berlaku sekiranya ditanam di tanah yang luas.
Baja  organik tahi ayam asli biasanya tidak membunuh tumbuhan tetapi baja berunsurkan bahan kimia boleh membunuh tumbuhan. Gunakan 3 butir baja kimia sahaja bagi sepasu pokok. Letak baja kimia jauh dari akar pokok dan siram selalu.
Sekiranya tuan puan punya pengalaman, pembetulan, penambahbaikan atau pengetahuan yang boleh kita kongsikan bersama, izinkan saya memohon tuan/puan menyatakannya di ruangan komen. Didahului dengan ucapan berbanyak Terima Kasih.

Khasiat Minyak Kelapa DaraKhasiat Minyak Kelapa Dara

Khasiat Minyak Kelapa Dara adalah banyak. Ia bersifat antibarah, anti-virus dan anti-bakteria. Minyak Kelapa Dara juga mengandungi asid Laurik yang tinggi. Isirung kelapa mengandungi fiber, lemak, vitamin B, C dan E. Selain itu, isirung mengandungi Kalsium, Magnesiam, Zat Besi,Zat Potasiam danZat Zink.Hampir Lima Puluh Peratus dari lemak tepu minyak kelapa terdiri dari asid Laurik yang bersifat melawankuman (bakteria), melawan virus dan melawan kulat. Asid Laurik mampu membunuh virus hepatitis C, virus HIV, virus Epstein Barr, virus Kayap (virus herpes),virus campak (virus measles),virus sitomegalo,virus leukemia, virus influenzadsbnya. Lemak minyak kelapa adalah berantaian sederhana. Lemak minyak kelapa lebih senang diserap usus jika dibandingkan dengan jenis minyak lain. Berbeza dengan minyak sayuran jenis lain, minyak kelapa dara juga lebih senang dihadamkan oleh perut manusia. Diperhatikan, minyak kelapa dara dapat membunuh kuman Helicobacter Pylori sejenis bakteria penyebab penyakit gastrik. Jika kuman Helicobacter Pylori berada berpanjangan dalam perut, ia boleh menyebabkan barah perut! Itulah sebabnya di negara Jepun, penduduknya wajib menjalani gastrocopy ( teropong boleh lentur dimasukkan ke dalam perut ) sekurang-kurangnya sekali dalam setahun. Diperkatakan orang, tabiat memakan ikan salai (smoke fish) menyumbang kejadian barah perut di Jepang!
Diceritakan juga tabiat memakan makanan panggang seperti sate, ikan / ayam panggang atas api menyumbang kepada barah perut kerana lapisan hitam karbonhangus itu bersifat karsinogenik (carcinogen = bahan penyebab barah)!Terdapat juga rakan yang mendedahkan ada peniaga yang berkonsepkan keuntungan, menyembur ridsect, baygon, mortein, shelltox, fumakilla atau racun serangga jenis lain ke permukaan ikan masin yang dijemur menyebabkan lalat, lipas, ulat, tikus dsbnya tidak berani merosakkan ikan masin ini! Jika dakwaannya benar, maksudnya anda semua akan mendapat kesan terkumpul ( cumulative effect) racun dalam badan akan bertambah banyak jika anda selalu memakan ikan masin. Tidak hairanlah sekarang, semakin ramai orang mendapat barah usus dan barah hati! Terdapat juga keratan akhbar di PPUKM Cheras yang mengatakan barah usus mungkin disebabkan oleh memakan ikan masin atau ikan jeruk walaupun kenyataan ini belum dapat dibuktikan! Perhatikanlah bahawa, semasa anda membeli ikan masin di pasar, berapa ekor lalat yang berani hinggap di atas ikan masin ini? Justeru perlu sangatlah Jabatan Kesihatan membuat persampelan makanan ke atas ikan masin bagi menyangkal dakwaan ini.
Asid Laurik dari minyak kelapa dara sebenarnya senang diserap oleh usus. Berbeza dengan minyak jenis lain, ia senang dibakar bagi ditukarkan menjadi bentuk tenaga!  Asid Laurik sebenarnya mampu menyebabkan seseorang insan menjadi lebih kurus!Di Filipina, sesiapa yang selalu menggunakan minyak kelapa dara diperhatikan menjadi lebihawet muda, lebih tahan penyakit serta berumur lebih panjang!Filipina sebenarnya mempunyai kelapa yang sangat berkualiti. Isirungnya tebal dan lebih banyak santan. Ia mengandungi khasiat vitamin danminyak yang lebih banyak dari kelapa di negara kita. Sebagai bukti, kelapa matag adalah baka kelapa kahwin antara kelapa tempatan dengan kelapa Filipina. Ia mempunyai santan lebih banyak dan isirung lebih tebal. Airnya juga banyak. Benih Kelapa Matag juga lebih mahal dari anak benih kelapa hijau & kelapa mawar. Kelapa Matag sesuai untuk dibuat kelapa bagi tujuan industri. Di Pulau Sri Langka pula, diperhatikan bahawa penduduknya mempunyai jangka hayat lebih panjang kerana mereka selalu memakan minyak kelapa dara. Kadar serangan jantung juga adalah kurang di Pulau Sri Langka! Sesiapa yang selalu mengamalkan memakan minyak kelapa dara akan mendapati bahawa kolesterol baik (HDL) akan tinggi manakala paras kolesterol jahat (LDL) pula akan menjadi rendah. Ini petunjuk yang baik kerana ia melindungi dari atherosclerosis atau penumpatan saluran darah di saluran koronari (coronary arteries) yang boleh membawa serangan jantung mengejut !

Alamat Penjual:- ( Dinasihatkan anda mendapatkan minyak kelapa dara yang dijual menggunakan botol kaca kerana jika mengguna botol plastik, kandungan racun dari plastik boleh menyerap masuk ke dalam minyak).
1.   CocosHavana Virgin Coconut Oil, Mutiara Dinamik, No 159 -163, Jalan E.P 6, Melaka halal Hub, Serkam 77300, Merlimau Melaka – Tel: 06 -2634771 www.cocoshavana.com


1.   Akrab Enterprise  = Akrab b Hassan   hp : 019 496 6927
Batu 14 ½ , Teluk Bakong, 32900 Lambor Kanan, Perak DR.


1.   Roymas Enterprise / Suraya Enterprise, Parit 1, Kampung Pengkalan Daun, 36000, Chenderung Balai Perak. Tel: 05-5134721 ; 019-461 1128 ;
013 5179 614 ; 013 5134 721

Hasrat Rantau Malaysia Sdn Bhd, 72, Kg Ulu Gentam, 72000 Kuala Pilah, Negeri Sembilan Tel: 06 481 2107
 
 

Nota: Sekiranya terdapat kesalahan dalam catatan ini dipinta segera tuan / puan membetulkannya. Sekiranya tuan / puan tahu kaedah @ cara rawatan atau alamat penjual yang lain, dipersilakan tuan tambah alamat penjual diruangan komen. Semoga usaha saudara semua Allah jua yang dapat membalasnya.

Khasiat Kunyit Hitam

Kunyit Hitam

Kunyit Hitam adalah herba yang susah didapati. Diperkatakan orang ia dapat menyembuhkan pelbagai jenis barah. Justeru harganya juga agak mahal. Kunyit Hitam Asli mempunyai warna merah di hujung daunnya. Rizom warna hitam dan ia boleh mewarnakan tebu atau nasi menjadi hitam.

Cara Pengubatan : Sila tuan / puan bertanya dengan penjual kerana saya kurang arif mengenainya. Sekiranya tuan / puan mengetahui caranya, dengan hurmatnya dipersilakan berkongsi ilmu di blog ini. 

Dimana tempat mendapatkan Kunyit Hitam : 

1.   Pusat Herba, Bukit Ekspo, Universiti Putra Malaysia, Serdang.

2.   The Queen’s Garden, Pusat Flora Cheras, Jabatan Pertanian Hulu Langat, Kajang, 43200, Selangor (Dr Razali kemp Mohamad Rais hp 016 3160029), www.akademikembara.com

3.   noridahlia@yahoo.com.my  Puan Noridah Abu Bakar, 019-3032271 dan 012-2003617 Lot 10 dan 11, Jalan Persiaran Kemajuan, Seksyen 9, Bandar Baru Bangi, 43650, Selangor (Nursery hampir dengan  Giant - Warta) .

Nota: Sekiranya terdapat kesalahan dalam catatan ini dipinta segera tuan / puan membetulkannya. Sekiranya tuan / puan tahu kaedah @ cara rawatan atau alamat penjual yang lain, dipersilakan tuan tambah alamat penjual diruangan komen. Semoga usaha saudara semua Allah jua yang dapat membalasnya. 


Pencemaran Kapal Terbang

Citation: Holzman D 1997. Plane Pollution. Environ Health Perspect 105:1300-1305. http://dx.doi.org/10.1289/ehp.971051300
Airports are known to be major sources of noise, water, and air pollution. They pump carbon dioxide (CO2), volatile organic compounds (VOCs), and nitrogen oxides (NOx) into the atmosphere, as well as dump toxic chemicals—used to de-ice airplanes during winter storms—into waterways. But determining the extent of airplanes' contribution to local, national, and international levels of pollution is difficult—cars and airplanes entering and leaving airports produce roughly equivalent quantities of ozone precursors. Auxiliary power units (APUs), little jet engines in the planes' tails that power appliances while the planes are at the gate, and ground support vehicles also produce quantities of pollutants. And competing local and national political forces make airport pollution hard to regulate; much of the air pollution is local, but automobile and airplane emissions are regulated both nationally and internationally.
The growth of air traffic further frustrates mitigation of environmental problems. Air traffic is expected to double nationally by the year 2017 and internationally by 2010, according to the Federal Aviation Administration (FAA). At least 32 of the 50 busiest U.S. airports have plans to expand operations, according to a survey conducted by the Natural Resources Defense Council (NRDC), published in the environmental group's October 1996 report Flying Off Course: Environmental Impacts of America's Airports. According to the FAA, 60 of the 100 biggest airports want to at least build or extend runways.
Air Pollution Top
In 1993, aircraft emitted 350 million pounds of VOCs and NOx during landing and takeoff cycles, more than double 1970 levels, according to the NRDC report. These two classes of compounds are precursors of ground-level ozone, which can interfere with lung function. "During the summer . . . between 10% and 20% of all East Coast hospital admissions for respiratory problems may be ozone-related," says the NRDC report.
Airports are among the greatest sources of local air pollution. A major airport's idling and taxiing planes can emit hundreds of tons of VOCs and NOx annually. John F. Kennedy International Airport is the second largest source of VOCs in New York City. LaGuardia is among the major sources of NOx.
The VOCs emitted by airports may comprise a variety of toxic chemicals, according to a 1993 study by the EPA. Chicago's Midway Airport released more benzene and formaldehyde than most Chicago factories. But Jacob Snow, assistant director of aviation for planning and environment at McCarran International Airport in Las Vegas, Nevada, asserts that in the world of ozone precursor emissions, those from airports are of little consequence. "McCarran's VOC emissions [for 1993] were equivalent to those [produced by] the motor vehicles used by less than 9% of the nonattainment basin's households," he says. Similarly, a 1991 study by Argonne National Laboratory, funded by the FAA, concluded that "the impact of airport emissions on the surrounding air quality was not significantly larger than that of the background emissions. This implies that on a per-unit area of ground surface basis, the airport emissions are roughly comparable to those of the surrounding urban/suburban areas and roadways."
And, in fact, ground access vehicles such as passenger cars and buses just entering and leaving airports often exceed airplanes as the dominant sources of air pollution at airports. Nationally, ground access vehicles emit 56% of VOCs, while aircraft taking off and landing give off only 32.6% (including emissions from APUs), according to the EPA. Ground access vehicles emit 39.3% of NOx, trailing closely behind emissions by aircraft and APUs of 46.3%.
Ground service equipment is responsible for 10.9% of airport-generated VOCs and 14.3% of NOxnationally, according to the EPA. National figures for APUs were not available, but in southern California in 1990, APUs gave off less than 1% of hydrocarbons and about 6% of NOx, according to the California Air Resources Board (CARB).
In 1993, one out of five U.S. citizens lived in a locale where air failed to meet national standards for ozone. Thirty of the nation's 50 busiest airports are located in ozone nonattainment areas, and three of these are located in the dirtiest nonattainment area, the Los Angeles-South Coast basin.
States that include nonattainment areas must develop state implementation plans (SIPs) for cleaning their air. But states have scant leverage to deal directly with airport pollution. States cannot regulate aircraft emissions for the same reason they cannot regulate automobile emissions. "Can you imagine every airport imposing different standards on 737s?" asks Ken Feith, senior scientific advisor in the EPA's office of air and radiation. So what can a SIP do? "If an airport is owned and operated by a state or local political jurisdiction, that jurisdiction has total control over ground equipment," says Feith. "They can impose restrictions as long as they don't interfere with flight operations." For example, that jurisdiction can limit a terminal's number of gates.
One measure that could reduce emissions is single-engine taxiing. Single-engine taxiing saves fuel and reduces emissions substantially. Delta Airlines pilots generally use one engine to taxi, and at the airline's hub in Atlanta, this strategy saved $5.9 million in fuel costs in 1995 alone, according to the NRDC. But other airlines eschew or minimize the practice. Some airplanes lack the ability to taxi on one engine, says James Ericson, director of the office of environment and energy at the FAA. Furthermore, crews must be properly trained in the technique. Albert Prest, vice president of operations for the Air Transport Association, a trade group, says that the practice can be dangerous in certain circumstances, such as wet weather, because it may encourage the plane to slide or veer to one side.

The Case in California Top

But with 25-30 year lifetimes for jets, emissions from airplane engines will remain a problem long after the 2010 deadline for SIPs for extremely polluted areas such as Los Angeles to achieve air quality standards. According to projections by the CARB, aircraft NOx emissions at so-called South Coast (the southern coast of California) airports will have doubled in 2010 over 1990 levels, to 24.8 tons per day or about 13% of 1990 levels. The board expects hydrocarbon emissions to drop somewhat, from 7.0 to 5.4 tons per day.
In contrast, the board expects ground access vehicle NOx emissions, mostly from automobiles, to drop to 2.4 tons per day, or about one-quarter of 1990 levels. The projected reductions are due to California's stringent automobile air quality standards. But critics say the figures are optimistic because they assume a slower rate of growth than is actually occurring.
California's efforts illustrate the difficulties of cleaning air as population and travel explode. The California SIP incorporates a 50% increase in air traffic in the South Coast region, says Henry Hogo, planning manager for the South Coast air quality management district. "We try to balance economic needs with health," he says. "We want to allow growth and see if we can come up with ways of reducing emissions."
Nonetheless, in 1994 the state asked for the federal government's help to curtail reductions in federally regulated interstate transportation sources such as trucks and airplanes, says Hogo. A consultative process was set up between the South Coast district, the CARB, and the EPA to figure out how to achieve the necessary reductions. "The state assigned to the EPA the responsibility to reduce emissions from aircraft engines by a total of 8 tons per day through new standards," says Doris Lo, an environmental engineer in the EPA's Region IX. But a 16% reduction in emissions, recently proposed by the International Civil Aviation Organization, would not come close to delivering the required reduction. The proposed reduction is being opposed by two U.S. engine manufacturers—Pratt & Whitney and General Electric—as well as by the FAA, and is unlikely to be implemented.
The EPA is looking elsewhere for the 8 tons. The easiest emissions reductions could be had by powering ground service equipment with electricity and alternative fuels, and having aircraft at the gate plug into the terminal "instead of running those dirty [auxiliary] engines," says Lo. Nonetheless, these two sources represent a small percentage of VOCs and NOx, and, so far, less than a ton per day of possible reductions has been identified.
Politics have stifled the South Coast district's own efforts to manage local air quality planning, critics charge. "The state legislature has taken away some of our authority in this area," admits Hogo. In 1994 the district had considered reducing passenger car traffic into airports. At the same time, it had proposed requiring owners of sporting event centers and shopping centers to develop plans to reduce vehicle trips into their locations, says Hogo. A cross-section of business interests pressured the state legislature to block the latter proposal; the legislative stone killed both birds.
Gary Honcoop, manager of the office of air quality and transportation planning at the CARB, refuses to discuss what other approaches to cleaning airport emissions might be explored, saying, "There is a lot of sensitivity because of the airlines involved and some of their concerns. I would hesitate to stir that process up by identifying too much specificity at this point."
NASA, however, is developing new engines that could reduce NOx by 70% by the middle of the next decade. "We have a pretty good indication that [these levels] can be achieved," says Richard Niedzwiecki, a senior engineer in aeronautics for combustion and emissions research at NASA's Lewis Research Center in Cleveland, Ohio. Such engines could be in commercial aircraft as early as 2008.
Nonetheless, global warming will complicate further efforts to bring down emissions, says Niedzwiecki. To save on CO2 emissions, he explains, aircraft weight must be reduced. But reducing NOx requires engines with larger combustion zones. Furthermore, higher operating temperatures reduce CO2emissions, but raise NOx emissions.
"There is now talk of seeking much more substantial CO2 reductions, and we are putting a program together," says Niedzwiecki. He is "cautiously optimistic" that both CO2 and NOx goals can be met, but the time frame for doing so, he says, is 2010-2050.

Water Pollution Top

More than 4 million gallons of glycols were used for aircraft de-icing at 93 airports during 1989-1991, according to a survey by the FAA. Glycols are the most voluminous water pollutants from airports. As there are over 500 certified airports in the United States, the actual amount emitted may be much higher.
During de-icing, the airlines mix 55% glycol and 45% water, heat the mixture to about 185° F, and spray the planes down with it, says Miles Carter, manager of environmental services at Denver International Airport. Without recapture efforts, 50-80% of the glycols may end up in the local waterways, says Mark Williams, assistant environmental program manager for the Maryland Aviation Administration. Forty-five of the 50 busiest airports in the United States are within 3 miles of a major waterway, according to the NRDC report. Other chemicals besides glycols that are used at airports may get into waterways, but information about these is sketchy. At Kennedy Airport, there are two underground lakes of jet fuel, estimated to contain 3-5 million and 6-9 million gallons, respectively, according to the NRDC report. The New York State Department of Environmental Conservation has ordered the airport to remove the fuel.
But glycols receive the most attention. Ethylene glycol is both more effective and more toxic than propylene glycol. The lethal dose for humans of ethylene glycol is a little over three ounces, according to a report prepared for the EPA. Less can damage kidneys. Propylene glycol is relatively innocuous. However, both ethylene glycol and propylene glycol consume high levels of oxygen during decomposition, according to the Airports Council International, a trade group in Washington, DC. This can deplete waterways of oxygen and kill fish.
The NRDC complains that regulations for disposal of de-icing chemicals lack teeth. The stormwater pollution prevention plans (SWPPPs) required of states under the Clean Water Act should greatly reduce contaminated stormwater discharges from airports if implemented as required, according to the NRDC report. But, the report continues, "It is not clear when, or if, the plans will be inspected by a regulatory agency." In addition, "SWPPPs must be made available only to regulatory agencies, not the public," which impedes the ability of citizen groups to ensure proper implementation. Says Bennett, "I find that impossible to believe, but compliance is up to . . . the states."
Furthermore, only those airports using an annual average of 100,000 gallons or more of de-icing fluid will be required to monitor or sample, according to the NRDC. These represent either 4 or 10% of airports nationwide, according to figures by the American Association of Airport Executives and the FAA, respectively. Bennett defends the air transportation providers, saying that the NRDC has provided no evidence that airports are not meeting established regulatory standards. He adds that, although these contituencies have the right to participate in development of regulatory standards, they have no authority to make a final determination of what those standards are.
A small number of airports are very successfully recapturing glycols following use. According to the Airports Council International, 14 of 48 airports surveyed had containment systems for recapturing used glycols. Six airports prepared them to be recycled for other uses.
At Maryland's Baltimore/Washington International Airport, an estimated 25% of glycols are collected following de-icing. That doesn't mean that 75% find their way into the waters. Some of that amount evaporates or goes into the ground, where it decomposes in about 4-20 days, says Williams. The FAA is developing a new model to try to determine how much glycol actually gets into the water.
Baltimore/Washington uses two de-icing pads near the end of the runways to retrieve the glycols. The pads, big parking areas, are sloped to shunt de-icing fluids from beneath the plane, along with any precipitation that lands there, down one drain. Stormwater collected elsewhere goes down another drain. Baltimore/Washington also uses "glycol recovery vehicles," vacuum sweepers that "look sort of like street sweepers, that suck up the glycol and any liquid on the pavement," says Barbara Grey, manager of environmental plans and programs for the Maryland Aviation Administration. The glycol is piped to a huge tank, and then released very slowly over months to the sewage treatment plant.
At the Denver airport, which was designed to optimize collection of glycols, 65-70% of the fluid is recaptured, says Carter. These glycols are concentrated to a relatively high 25% on average, depending on the duration and nature of the precipitation.
Recyclers increase the concentration to as high as 99.5%. "We recycle it for coal companies, some paint manufacturers, and General Motors," says Carter. But in the United States, recycled glycols are never used for de-icing, unlike in Europe. "The American manufacturers of glycol have convinced the U.S. airlines that it is a liability to use recycled glycol, although the same airlines use it in Europe all the time," says Carter.
A technological fix that could render de-icing chemicals partially obsolete is the use of infrared rays to heat the exterior of the plane. In such a process, immediately before takeoff the plane would pull into a hangar-like structure outfitted with the infrared energy process units and park there for approximately six minutes while the de-icing takes place.
"I'm really thrilled about it," says Robert Stone, manager of Buffalo Niagara International Airport, where the technology is about to be tested. Capital costs for the process, which are less than $2 million, are far less than the cost of systems to recapture de-icing fluids, which can range into the tens of millions. Six planes can be de-iced for $100-200 worth of gas and electricity, while a single de-icing with glycols can cost $2,500.
The projected doubling of passenger air traffic within the United States in the next 20 years, as well as the rapid growth of the U.S. population (which every 11 years adds the equivalent population of another California), virtually ensures that the environmental impact of airports will increase unless strong mitigation measures are taken. It is likely that population pressure will lead to greater numbers of people living near airports, even if not within the 65-DNL contour. Even as planes become quieter, increasing numbers will ply the skies, exposing people within the flight pattern to more, if perhaps softer, booms. The 25-30 year lifetime of airplanes will keep large numbers of today's polluting engines aloft long after technological solutions begin to make significantly cleaner engines available. And technological advances in the area of de-icing have been slow coming, potentially allowing toxic chemicals to continue to be released into groundwater. Says Feith, "I think that none of us, even here at EPA, have given substantial thought as to what are potential solutions to the problem of airport pollution."

Kisah di Labu Lanjut


Tersebutlah kisahnya aku menghantar kaum kerabatku ke luar negara baru-baru ini. Selepas selesai urusanku, aku suka menjelajah tempat tempat yang baru bagiku. Masuk punya masuk, aku tiba ke perkampungan Melayu berhampiran KLIA iaitu Kampung Labu Lanjut. Kebiasaanku, apabila sampai ke tempat baru, ku akan meninggalkan bekas untuk kenangan iaitu aku suka mencuba minum di kedai kopi di tempat itu. Semasa aku minum, aku lihat anak ayam togel berbulu jarang berlari-lari mencari makanan. Anak ayam ini nampak tidak berapa cergas sertalariannya tidak berapa betul seolah-olah terhuyung-hayang. Lantas aku bersembang dengan makcik puan punya warung. Katanya beberapa tahun yang lalu, pokok buah-buahannya sentiasa berbuah lebat serta berasa manis sekali. Keadaannya berbeza dengan waktu sekarang di mana buah-buah pokok berkayu seperti cempedak, nangka, rambutan, manggis dsbnya tidak lagi mahu berbuah. Seolah-olah merajuk? Makcik berkata lagi bahawa telur ayamnya tidak mahu menetas. Kalau menetas pun hanya satu atau dua biji dari sepuluh. Aku segera teringat dari emel kawan-kawanku bahawa di luar negara, landasan kapalterbang dibina jauh dari daratan iaitu diatas permukaan laut. Mungkinkah mereka membina untuk mengelakkan pencemaran? Tentu saja pembinaan atas permukaan laut perlukan belanja kos tinggi untuk menambak tanah serta membina terowong bawah laut bagi perjalanan keretapi dan kenderaan lain. Makcik warung berkata lagi, bahawa keadaan itu mungkin disebabkan pencemaran asap kapalterbang kerana kampungnya sangat dekat dengan KLIA. Selepas menghabiskan kopiku, aku membayar dan beredar dari situ menuju destinasi ku.