Selasa, 6 Disember 2011

Herba Sarang Semut Rawat Barah


                      Herba Sarang Semut Rawat Barah
Herba Sarang Semut mempunyai bahagian ubi di mana jika dibelah isi ubi didalamnya mampu bercantum kembali seperti gamat! Rupa dalamnya berlubang lubang seperti sarang sang anai-anai. Maha suci Allah yang Maha Pencipta tumbuhan seperti ini dimana ia hidup bekerjasama dengan sang semut yang dapat duduk dalam rongga lubangnya itu. Semut menghalang serangga lain daripada merosakkan herba ini manakala herba ini memberi tempat tinggal kepada semut. Sarang Semut dipercayai amat mujarab merawat barah perut, barah otak, barah payudara dan lain lain barah. Belah ubinya, ukur sepanjang ibu jari pesakit dan dikunyah dan terus dimakan kerana rasanya tidak pahit.
Herba Sarang Semut dan lain lain herba berkhasiat perubatan boleh diperolehi melalui : Mohd Talaha Abu Bakar, Batu 28 ¾, Kampung Pasir Batang Kota Lama Kiri, 33000 Kuala Kangsar, Perak, Darul Ridhuan.

Nota: sekiranya anda mempunyai keterangan lebih lanjut dan gambar pokok sarang semut, harap sudi kongsikan bersama. Jika keterangan ini salah, mohon diperbetulkan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.