Ahad, 9 Oktober 2011

Khasiat Kunyit Hitam

Kunyit Hitam

Kunyit Hitam adalah herba yang susah didapati. Diperkatakan orang ia dapat menyembuhkan pelbagai jenis barah. Justeru harganya juga agak mahal. Kunyit Hitam Asli mempunyai warna merah di hujung daunnya. Rizom warna hitam dan ia boleh mewarnakan tebu atau nasi menjadi hitam.

Cara Pengubatan : Sila tuan / puan bertanya dengan penjual kerana saya kurang arif mengenainya. Sekiranya tuan / puan mengetahui caranya, dengan hurmatnya dipersilakan berkongsi ilmu di blog ini. 

Dimana tempat mendapatkan Kunyit Hitam : 

1.   Pusat Herba, Bukit Ekspo, Universiti Putra Malaysia, Serdang.

2.   The Queen’s Garden, Pusat Flora Cheras, Jabatan Pertanian Hulu Langat, Kajang, 43200, Selangor (Dr Razali kemp Mohamad Rais hp 016 3160029), www.akademikembara.com

3.   noridahlia@yahoo.com.my  Puan Noridah Abu Bakar, 019-3032271 dan 012-2003617 Lot 10 dan 11, Jalan Persiaran Kemajuan, Seksyen 9, Bandar Baru Bangi, 43650, Selangor (Nursery hampir dengan  Giant - Warta) .

Nota: Sekiranya terdapat kesalahan dalam catatan ini dipinta segera tuan / puan membetulkannya. Sekiranya tuan / puan tahu kaedah @ cara rawatan atau alamat penjual yang lain, dipersilakan tuan tambah alamat penjual diruangan komen. Semoga usaha saudara semua Allah jua yang dapat membalasnya. 


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.