Khamis, 27 Oktober 2011

Kimoterapi


Kimoterapi adalah satu kaedah yang dikatakan sangat berkesan untuk merawat barah. Ia adalah perkataan yang sering keluar dari mulut pegawai perubatan dalam merawat barah. Adalah amat penting anda mengetahui maklumat yang sebenar mengenai kimoterapi sekiranya doktor mencadangkan anda menjalani kimoterapi. Kerana seringkali pesakit barah diberi penerangan sepintas lalu sahaja memandangkan adakalanya doktor terpaksa menyembunyikan sesuatu fakta kerana pelbagai sebab. KIMOTERAPI ialah satu kaedah untuk membunuh sel barah yang didapati membelah dengan terlalu cepat sehingga menyebabkan berlaku ketidak seimbangan kepada tisu badan. Pihak farmasi merekodkan sehingga kini terdapat lebih daripada 100 jenis dadah yang digunakan untuk rawatan kimoterapi. Penggunaannya bergantung kepada jenis barah, tahap barah dan lokasi barah berada. Adakalanya doktor terpaksa menggunakan kombinasi dadah kimoterapi untuk jenis2 barah berlainan. Terdapat pelbagai cara untuk melakukan kimoterapi bergantung kepada jenis dan tahap barah, kesihatan anda dan sejauh mana potensi barah akan merebak pada organ2 penting anda.
1.Melalui salur darah. Dadah akan disalurkan melalui salur darah yang cara menyeluruh keseluruh badan anda. Ini dilakukan sekiranya barah anda berada pada tahap 4 dan sel barah anda telah merebak ke banyak bahagian badan anda. Kaedah ini dikenali “INTRAVENOUS IV”.
2.Melalui mulut. Kaedah ini anda mengambil dadah kimoterapi melalui pil yang ditelan.
3.Melalui suntikan. Dadah kimoterapi disuntik terus kepada kedudukan barah atau tumor.
4.Sapuan pada kulit. Kaedah ini digunakan untuk barah kulit.
Apakah kesan sampingan Kimoterapi. Kimoterapi terkenal dengan banyak kesan sampingan dan adakalanya doktor tidak menyatakan kesemuanya atas pelbagai sebab. Berikut adalah kesan2 sampingan yang agak lengkap yang perlu anda ketahui.
1.Pendarahan samaada melalui mulut atau rongga badan yang lain.
2.Kekeringan,kulit menjadi bersisik,kering dan berkedut.
3.Keguguran rambut samaada sebahagian atau keseluruhan.
4.Kebas pada tapak tangan atau kaki.
5.Perubahan kepada sistem pendengaran anda. Contohnya bunyi bergaung.
6.Sering muntah adakalanya disertai darah.
7.Bengkak pada sistem deria atau pada organ badan.
8.Perubahan kepada warna kulit
9.Mudah dijangkiti penyakit sama ada demam, batuk dsbnya. Kerana sistem imun telah binasa.
10.Kerosakan pada organ penting seperti jantung,hati,saluran darah dsbnya.
11.Kelesuan atau tidak bermaya.
12.Hilang selera makan. Adakalanya tanda tanda diatas adalah berbentuk sementara dan akan hilang apabila anda memberhentikan rawatan kimoterapi. Kebiasaannya doktor akan menggunakan dadah2 tertentu untuk menghadapi setengah2 simptom. Namun jika terjadi kerosakan pada organ2 tertentu badan ia kebiasaannya bersifat kekal. Ini termasuk kerosakan pada saluran darah.
Kos Rawatan Kimoterapi. Sebelum anda menerima tawaran kimoterapi sila pastikan anda berkemampuan dari segi kewangan anda. Ini adalah kerana biasanya doktor tidak benar2 dapat memastikan berapa lamakah atau berapa kalikah anda harus menjalani kimoterapi. Dan adalah juga penting anda bertanya kepada doktor anda kebarangkalian anda terpaksa beralih kepada dadah yang lebih kuat setelah memulai dengan dadah yang kurang kuat. Dadah yang lebih kuat amat mahal. Adakalanya ia boleh mencecah sehingga RM5000 ke RM10,000 untuk sekali kimoterapi di hospital swasta dan hospital kerajaan dalam lingkungan RM2000. Kos ini belum mengambil kira beberapa faktor lain umpamanya pembedahan kecil, tempat rawatan ( adakalanya kimoterapi bolih dilakukan dirumah ). Jika anda mempunyai insuran kesihatan pastikan jumlah bayaran yang akan ditanggung olih pihak insuran dan polisi anda menyatakan jenis ubat barah yang didalam skop ditanggung olih pihak insuran. Pihak insuran mempunyai kaedah2 tertentu untuk membataskan pembayaran bergantung kepada premium yang anda bayar. Yang mustahak, tanya doktor anda dahulu jenis2 dadah yang dijangka digunakan dan serahkan pada pihak insuran. Olih itu anda perlu bijak bila membeli polisi insuran. Perubatan barah perlu dituliskan dengan jelas didalam perjanjian bukan hanya sekadar janji mulut agen2 insuran. Kerana pengubatan barah bolih sahaja mencecah ratusan ribu ringgit . Sebelum anda membuat keputusan untuk menjalani kimoterapi perkara pertama yang perlu anda ketahui ialah “apakah jenis barah yang sedang anda hadapi dan kepantasannya merebak kepada organ2 penting yang bolih melumpuhkan keseluruhan sistem badan anda. Umpamanya, adakah tumor anda berada berhampiran jantung atau paru2 anda. Adakah anda menghadapi barah pada organ penting seperti barah perut atau barah usus. Mengapa ini penting”

“Kimoterapi atau barah adalah berkaitan dengan pesakit itu sendiri. Kimoterapi dan barah tidak mendatangkan apa2 bahaya kepada keadaan orang disekeliling. Namun satu perkara yang mungkin nampak benar pada pandangan anda ialah orang yang menjalani kimoterapi terdedah dengan pelbagai jenis serangan virus yang tidak dapat dimusnahkan olih sistem imun badan mereka yang telah musnah. Kadangkalanya mereka akan muntah. air liur yang masih mempunyai virus2 yang masih aktif mungkin bolih sahaja menjangkiti orang disekeliling yang menggunakan bekas peralatan mereka. Begitu juga sebaliknya orang yang dalam keadaan tidak bersih atau ada selsema atau serangan kulat bolih sahaja menjangkiti pesakit barah yang sedang menjalani rawatan kimoterapi.Bahkan keadaan mereka lebih berisiko tinggi kerana mereka tiada imun system atau punya imun sistem yang lemah. Olih itu dalam soal ini pesakit barah yang lebih terdedah kepada pelbagai masaalah berbanding mereka yang tidak ada masaalah barah. Manakala barah tidak diturunkan melalui sentuhan dengan pesakit”

“ibu saya menghidap barah hati, doktor mencadangkan rawatan kimoterapi selepas pembedahan yg dilakukan 2 bln lepas tidak memberi kesan malah bertambah besar…umur ibu saya sekarang 68 tahun….adakah rawatan kimoterapi sesuai dgnnya”

“protocel diambil samada bersama taheebo atau biji aprikot pahit adalah amat berkesan untuk menghalang aktiviti tumor dari membesar. terima kasih”

“Pakar2 barah menyatakan manusia mendapat barah badan kekurangan satu nutrient yang amat penting iaitu nutriet antioksidan yang bolih didapati dari bijiran dan tumbuh2an. Badan kita memang mempunyai kadar trypsin dan kimotrypsin yang mencukupi namun apabila kita makan terlalu banyak protin khususnya dari binatang pengkerias perlu menjana lebih banyal trypsin/chemotrypsin untuk mencerna protin. Untuk pengkerias melakuka perkar2 tersebut mereka memerlukan bahan2 mentah tambahan yag bolih didpati dari tumbuhan dan bijirin. Olih itu anda perlu menyemimbangkan permakanan anda dengan mengambil banyak sayuran/buah2an dan bijirin tertentu. Nenas umpamanya mempunyai agen2 yang membantu proses pencernaan. Betik contoh terbaik yang supply enzim2 tertentu untuk fungsi pankerias. Sayuran2 hijau adalah anti oksidan yang terbaik. Antaranya yg terbaik adalah ulaman”

“Untuk kolon peringkat 3 kaedah yang biasa ialah membuat pembedahan mengeluarkan tumor atau lympnode dan olih kerana pada peringkat ini barah biasanya telah keluar dari koloninya kimoterapi akan digunakan selepas itu. Dalam perkara ini doktor biasanya akan mempunyai pelbagai pandangan mengapa mereka membuat kimoterapi terlebih dahulu. Atau mungkin sahaja mereka mencuba kaedah kimoterapi kerana berpendapat tumor bolih dikecutkan dengan kaedah tersebut tanpa pembedahan. Jika tumor tidak juga mengecil mungkin baru mereka akan melaksanakan pembedahan. Menghadapi barah adalah umpama anda pergi berperang dengan pelbagai strategi. Adakalanya doktor merasakan strategi kimo sebelum pembedahan adalah cara terbaik untuk menang menentang jenis2 barah tertentu. Mungkin juga mereka berpandangan pesakit mempunyai masaalah kesuhatan yang lain yang tidak memungkinkan pembedahan dilakukan pada saat ini, dan untuk merawat masaalah sampingan memerlukan masa sedangkan tumor dalam kolon perlu dirawat dengan segera. Anda perlu tanya rasionalnya kaedah ini kepada doktor anda.”

“ibu saya menghidap barah payudara stage  4 dan telah menjalani pembedahan pd 6/5/2011 yg lalu, kemudian doktor mendapati barahnya telah merebak ke tulang. doktor mencadangkan rawatan kimoterapi selepas sebulan pembedahan. …umur ibu saya sekarang 67 tahun….adakah rawatan kimoterapi sesuai dgnnya?”

“Ibu anda mempunyai selama 30 hari sblm menjalani rawatan kimoterapi. Ia adalah sautu jangkamasa yang panjang untuk puan mencuba cara alternatif  Saya tidak fikir dr akan menasihatkan kaedah kimoterapi untuk usia ibu puan seandainya ada kaedah2 lain yang lebih selamat. Dr mungkin sahaja tiada pilihan lain.  Saya cadangkan puan untuk mencuba kaedah alterntif dahulu moga2 beliau tidak perlu menjalani kimo seandainya dr mendapati tompokkan tumor pada tulangnya berangsur berkurangan. Puan saya cadangkan memberinya Taheebo Life Tea diambil bersama enzim megzyme forte. Amalkan meminumnya 8 cawan sehari. Yang terbaik adalah menggunakn protocel bersama Taheebo Life Tea dan enzim. Namun buat masa ini Protocel telah tiada stok. ( 2 minggu lagi baru sampai ) Menggunakan ketiga-tiga suplimen diatas adalah seperti merawat barah dengan menggunakan 3 terapi barah sekali gus untuk kesan maksima. Namun 2 terapi adalah juga baik untuk menghalang penularan berterusan bakteria barah. Cuba ini dahulu sebelum puan mempertimbngkn kaedah kimoterapi”

“Apa kebaikan & keburukan rawatan kimoterapi? Kerana baru-baru ini ada seseorang datang kepada ibu saya, mengatakan rawatan kimoterapi banyak buruknya dari baiknya..benarkah itu? 9 tahun dulu ibu saya pengidap kenser payu dara. Alhamdulillah sembuh tapi sekarang ia menyerang pula ke tulang belakang. Sekarang ibu saya sedang dalam rawatan kimoterapi. Umurnya sudah memcecah 60 tahun dan hatinya berbelah bagi, untuk meneruskan atau tidak rawatan tersebut. Boleh beri pandangan… jika ada ubat atau rawatan yang lain saya ingin sekali berkongsi dan mencuba”

“Penggunaan kaedah kimoterapi untuk barah mempunyai kesan sampingan jangkamasa panjang dan pendik. Dan ianya bergantung kepada tahap atau jenis dadah kimo yang digunakan. Lebih kuat dadah atau dos yang digunakan lebih teruk kesan sampingannya dan satu perkara yang perlu diberi perhatian serius ialah kesan sampingan kepada organ2 dalaman yang penting seperti hati, pengkerias dan paru. Umur memainkan peranan yang penting dalam keupayaan kita menanggung kesan sampingan ini.Doktor sepatutnya lebih maklum tentang perkara ini, namun mereka mungkin sahaja tiada alternatif lain.Orang yang buat rawatan kimo mesti makan dengan cukup makanan2 yang berzat,jika ia tidak mampu makan makanan yang berzat beri ia suppliment atau nutrient2 dalam bentuk kus umpamanya jus monavie dan susu kambing. Jika puan ingin mengelakkan kimoterapi saya syorkan puan untuk gunakan Taheebo Life Tea samada dalam bentuk kapsul atau barks yang direbus dan diminum,dan Tablet megazyme forte,ia enzim untuk pengkerias yang amat penting untuk menghadam protin sel barah. Sms atau call 019-2594593 untuk check stok dan pembelian”

“Namun satu perkara yang mungkin nampak benar ialah orang yang menjalani kimoterapi terdedah dengan pelbagai jenis serangan virus yang tidak dapat dimusnahkan olih sistem imun badan mereka yang telah musnah. Kadangkalanya mereka akan muntah.air liur yang masih mempunyai virus2 yang masih aktif mungkin bolih sahaja menjangkiti orang disekeliling yang menggunakan bekas peralatan mereka. Seperkara lagi ialah mengenai pesakit barah hati yang berpunca dari hepatitis, mereka sentiasa menyimpan kuman hepititis dalam darah mereka,jika anda dalam keadaan terluka dan tercedera akibat bekas jarum suntikkan dan sebagainya,yang digunakan terhadap pesakit barah hati,anda mungkin sahaja terdedah kepada pemindahan virus tersebut ke dalam diri anda.Dan gejalanya akan timbul 10 atau 15 akan datang kecuali anda telah ada pelalian dari serangan virus hepatitis. Begitu juga sebaliknya orang yang dalam keadaan tidak bersih atau ada selsema atau serangan kulat bolih sahaja menjangkiti pesakit barah yang sedang menjalani rawatan kimoterapi.Bahkan keadaan mereka lebih berisiko tinggi kerana mereka tiada imun system atau punya imun sistem yang lemah. Olih itu dalam soal ini ,pesakit barah yang lebih terdedah kepada pelbagai masaalah berbanding mereka yang tidak ada masaalah barah.”


Tiada ulasan:

Catat Komen

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.