Ahad, 13 Mei 2012

kacang soya Tak ElokKacang Soya Berbahaya Kepada Manusia? Nabi SAW mengamalkan pemakanan sunnah seperti kurma, kismis dll. Tetapi kita telah dipalingkan daripada pemakanan sunnah oleh golongan berkepentingan wang  sehingga yang baik tidak diambil, sebaliknya kita disogokkan oleh musuh Islam dengan matlamat untuk melariskan barangan mereka. Kita selalu digembar-gemburkan dengan kandungan dan kebaikan soya yang mengandungi nutrien penting dan protein, tapi kali ni saya nak kongsi sebaliknya.
Hakikatnya, soya sebenarnya mengandungi kandungan bahan kimia yang berbahaya. Antara keburukan kacang soya yang dapat saya simpulkan dari pembacaan saya:

1.   Meningkatkan risiko penyakit barah payudara (breast cancer) di kalangan wanita.
2.   Berupaya mempengaruhi dan melembapkan minda / otak.
3.   Punca kepada proses pertumbuhan luar biasa untuk bayi dalam kandungan dan kanak-kanak.
4.   Menambah sifat sifat kewanitaan pada lelaki.

Kajian menunjukkan kacang soya mengandungi satu bahan kimia yang menyerupai hormon estrogen ( yakni hormon wanita ). Bahan kimia ini jika diambil berlebihan mampu mengubah perkembangan seksual / sexual development (boleh mempengaruhi kejantinaan seseorang kewanitaan ).
FAKTA: 2 gelas susu soya sehari, dalam masa sebulan, adalah cukup untuk mengubah masa kitaran haid wanita!

Kacang soya mengandungi satu susunan fotokimia (1) yang mengagumkan, dan susunan yang paling menarik ialah satu chemical bernama isoflavone (2). (1 : komponen yang aktif secara biologi yang terhasil dari tumbuh-tumbuhan.) (2 : komponen / sebatian kimia yang dikaji dapat melegakan symptom menopous, mengelak kanser, memperlahankan kadar osteoporosis dan mengurangkan risiko penyakit jantung.)

Walaubagaimanapun, kandungan isoflavone ni bukan senang-senang dapat diekstrak dari kacang soya. Hanya selepas menjalani proses penapaian (fermentation) yang lengkap, barulah dapat menghasilkan isoflavone, yang dapat dihadam dengan sempurna dalam sistem penghadaman manusia.

Dalam erti kata lain, kacang soya yang tidak menjalani proses penapaian sempurna, mempunyai kurang kandungan isoflavone dan tidak sesuai untuk diminum. Kacang soya juga mengandungi perencat enzim yang menghalang penyerapan tripsin dan enzim lain yang diperlukan tubuh untuk proses penghadaman. Proses memasak yang biasa tak mampu nak menyahaktifkan perencat enzim ini. Keadaan ini sangat berbahaya kerana boleh menyebabkan gastric, kekurangan protein dan asid amino. Secara semulajadinya, semua kekacang mempunyai satu bahan kimia bernama phytic acid (3) yang merupakan satu bahan anti-nutrien. Begitu juga dengan kacang soya. Malah, kandungan bahan ini dalam kacang soya adalah lebih berbanding kekacang lain.

(3 : phytic acid mampu menghalang penyerapan mineral tertentu seperti magnesium, kalsium, zat besi dan zink. Laporan perubatan menunjukkan penduduk Negara Dunia Ketiga yang banyak mengambil kacang soya, mempunyai kekurangan mineral-mineral tersebut dalam badan.)

Kacang soya juga mengandungi bahan kimia hemagluttinin (4) dan perencat tripsin yang merencatkan pertumbuhan manusia (di peringkat kanak-kanak). Bahan ini dapat di nyahaktifkan dengan proses penapaian. Antara produk dari kacang soya yang menjalani proses penapaian ialah tempe .

(4 : link hemaggluttin ini lah yang membentuk jaringan virus H1N1 dan sekuel-sekuel nya) Tapi, bagi sesetengah produk soya, contoh air soya dan tofu, sebatian perencat ini masih wujud, walaupun sedikit. Keadaan ini juga bukan satu berita baik untuk kanak-kanak yang mengambil susu berasaskan soya. Sesetengah ibu bapa menggantikan susu tepung (susu lembu) dengan susu berasaskan soya, tapi ia bukanlah sebaik yang disangka. 

Menurut Dr Jill Shneider, Prof Madya Sains & Biologi di Leigh University, Bethlehem, Pensylvania, bayi yang alergik kepada susu lembu tapi diberi susu berasaskan soya merupakan satu keadaan yang berbahaya. Satu kajian makmal dibuat ke atas tikus putih menunjukkan isoflavone yang bertindak sebagai hormone estrogen dalam kacang soya mampu mempercepatkan proses tumbesaran tikus makmal. Chemical ni kurang baik untuk bayi kerana ia bertindak seperti estrogen yang mengawal pertumbuhan lelaki dan wanita dewasa. Senang cakap, seolah-olah menggalakkan ia bayi membesar lebih cepat dari kadar yang sepatutnya.

FAKTA: Dikatakan, bayi yang diberi minum susu berasaskan soya menghadam phytoestrogen dari kacang soya, seolah-olah bayi tersebut menerima kandungan hormon bersamaan dengan 5 biji pil perancang dalam sehari!

Pergh! FAKTA: Pada 1991, penyelidik Jepun melaporkan bahawa penggunaan soya serendah 30 gram sehari atau 2 sudu makan, untuk sebulan, boleh menyumbang kepada peningkatan hormone tiroid, yang menyebabkan kanser tiroid. Oleh itu kembalilah kepada pemakanan sunnah melibatkan jenis makanan dan cara pemakanan.

MENJANA KESIHATAN MENGIKUT SUNNAH SEBELUM TERLAMBAT Wallahu alam Ustaz Hashim Al-Maranji


Kita sering digembar-gemburkan tentang kebaikan kacang soya sebagai makanan yang baik untuk tubuh kita. Produk-produk kesihatan juga ada yang menjadikan soya sebagai ramuan asas. Begitu juga susu formula untuk bayi yang berasaskan soya sebagai alternatif kepada susu lembu formula. Ditambah pula Amerika Syarikat sebagai pengeluar soya utama dunia, maka kempen2 tentang kebaikan soya tentunya hebat. Maklumat tentang bahaya kacang soya ini didasarkan kepada penemuan yang dibuat oleh ketua pegawai perubatan United Kingdom dan Persatuan Pemakanan British. Phytoestrogens di dalam kacang soya adalah penyumbang utama terhadap kesan2 buruk soya. Di antara penemuan2 mereka mendapati phytoestrogens di dalam kacang soya meningkatkan risiko barah payudara dan menyusutkan kesuburan lelaki. Penemuan ini disokong oleh Kementerian Kesihatan Israel, yang melarang penggunaan susu formula bayi berasakan soya dan menasihatkan rakyat Israel supaya menghadkan pengambilan makanan berasaskan soya. Kita ketepikan dulu isu kebiadaban mereka terhadap bangsa lain, yang perlu diketahui bahawa bangsa Israel sangat menitik beratkan perihal pemakanan mereka. 

Rujukan:
Soy_Information_Service     &     SoyHealthFood     &      bad-news-for-soy-industry

 
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.