Ahad, 13 Mei 2012

Air Tercemar 2PENCEMARAN AIR

Air merupakan asas keperluan asas manusia dalam kehidupan harian. Ia juga merupakan salah satu anugerah Tuhan kepada manusia. Namun, air di sekeliling semakin hari semakin tercemar. Pencemaran air berlaku di mana-mana tempat sahaja. Pencemaran air telah membawa banyak kesan negatif kepada manusia.
Punca utama pencemaran air berlaku adalah pembuangan bahan-bahan kumuh ke dalam sungai. Pihak individu yang tidak berhemah suka membuangkan sampah, minyak hitam kenderaan, gris, dan najis ke dalam sungai. Selain daripada pihak individu, sisa buangan kilang seperti sisa toksid juga dibuang ke dalam sungai oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Perlakuan ini sering dijalankan oleh kilang-kilang kerana ini dianggap kaedah pelupusan yang tidak memerlukan kos. Mereka hanya mementingkan keuntungan semata-mata. Selain itu, penerokaan juga merupakan salah satu punca pencemaran air. Aktiviti penerokan menyebabkan hakisan tanah berlaku dan seterusnya tanah runtuh akan mengalir ke dalam sungai dan air akan menjadi lebih keruh. Ini akan menyebabkan paras air sungai semakin cetek dan seterusnya mengakibatkan banjir berlaku. Pencemaran air telah membawa kesan negative kepada manusia. Antaranya adalah hidupan air akan pupus. Air yang tercemar akan menyebabkan kehidupan akuatik seperti ikan dan undang mati. Bukan sahaja hidupan air akan pupus malahan pelbagai jenis burung atau unggus yang sumber makanannya bergantung kepada hidupan air akan terancam. Ini akan menjejaskan rantaian makanan di dunia kita.

Di samping itu, pencemaran air juga akan menjejaskan kesihatan manusia. Pengambilan air yang mempunyai bahan kimia akan membahayakan kesihatan manusia. Sesetengah bahan pencemaran akan menyebabkan barah. Contoh, Dioxin, aromatik hydrokarbon,  logam berat dan gris boleh menyebabkan barah!
Sodium boleh memberi kesan kepada masalah jantung. Untuk menggelakkan pencemaran tidak menjadi lebih teruk pelbagai langkah yang wajar perlu diambil supaya pencemaran dapat dikurangkan. Antara yang telah diambil oleh kerajaan adalah penganjuran kempen kesedaran melalui media. Pelbagai kempen kesedaran telah dianjurkan untuk memberi kesedaran kepada manusia supaya memberi perhatian dalam masalah ini. Melalui kempen ini dapat menyebarkan maklumat tentang kepentingan sumber air kepada masyarakat supaya mereka dapat mengubahkan sikap individu yang membuang sampah tanpa memikir kesannya.
Sebagai kesimpulannya, pencemaran air merupakan satu masalah sosial yang perlu ditangani dengan secepat mungkin. Semua pihak harus berkerjsama untuk menangani masalah ini. Air merupakan sumber makanan yang penting kepada manusia. Oleh itu, pelbagai langkah harus diambil untuk mengatasi masalah ini.PENCEMARAN AIR


Air merupakan satu sumber penting untuk manusia. Malahan ia merupakan perkara kedua terpenting bagi kehidupan manusia selepas udara. Tahukah anda, air memberikan jisim 2/3 dari berat badan manusia? Tanpa air, manusia akan mati dalam masa beberapa hari sahaja. Sekiranya kita melihat kepada sifat keadaan tubuh manusia, kita akan mendapati air mempunyai peranan besar kerana sebahagian besar tubuh badan manusia adalah terdiri daripada air seperti:-
 • Bayi dalam kandungan 100%
 • Bayi 80%
 • Orang Dewasa 60 hingga 70%
 • Warga Emas 50%
Dengan itu, tidak hairanlah air sangat penting dan amat besar gunanya kepada manusia.
-
Antara kebaikan air ialah :

* sebagai pelincir dalam badan manusia & menghalang berlakunya sembelit.
* membantu pembentukan air liur dan cecair di bahagian sendi bergerak.
* membantu mengawal suhu badan dan membantu kadar metabolisma tubuh.
* sebagai pencegah penyakit kerana air dapat mensuci tubuh manusia
-
Disebabkan oleh pentingnya air kepada tubuh manusia, pakar kesihatan mencadangkan agar air diminum sekurang-kurangya 8 gelas sehari
-
Seorang dari setiap 4 rakyat Malaysia berkemungkinan mendapat barah!
disiarkan oleh akhbar The Sun ( 5 Julai 2003 )

Kajian yang dijalankan oleh Jabatan Alam Sekitar menunjukkan bekalan air tawar di Malaysia dicemari oleh bahan buangan serta sisa industri, asid dan alkali, pelbagai jenis logam berat serta sebatiannya, bahan kimia serta pecahan sebatiannya, dioxin, sampah sarap dan lain lain lagi. Terdapat lebih 100000 jenis bahan kimia di seluruh dunia dan setiap hari ada sahaja bahan kimia sintetik yang baru dihasil atau diciptakan oleh saintis di seluruh dunia!
-
Untuk mengurangkan pencemaran ini, Jabatan Bekalan Air telah membersihkan air dengan menggunakan sejenis kimia iaitu klorin. Bagaimana klorin dimasukkan kedalam air?
-

Pekerja Jabatan Bekalan Air perlu :-
 1. Memakai baju khas sebelum memasukkan klorin.
 2. Dibekalkan dengan topeng yang mengandungi activated charcoal. Topeng ini (respirator) menutupi keseluruhan muka dan mata.
 3. Dibekalkan dengan tangki oksigen – agar tidak ternafas dalam gas klorin.
Mereka perlu memakai sarung tangan dan kasut khas!
Kenapa perlu begini sekali? Ya, saya juga tertanya-tanya sehinggalah saya diberitahu tentang sebabnya. Kesan Klorin kepada tubuh manusia:-
 1. Menjadi racun kepada tubuh manusia jika ternafas ( Gas klorin boleh larut dalam cecair tubuh anda lalu membentuk asid hidroklorik ) .
 2. Menghakis tisu pernafasan manusia dan menyebabkan radang peparu atau merengsa saluran pernafasan.
 3. Amat merbahaya dan boleh membentuk hazard kimia sekiranya bertindak dengan acetylene, ether, gas ammonia dan hydrogen
Fakta : Tahukah anda Klorin turut digunakan sebagai senjata pada
perang dunia pertama?
-
Ada yang mengatakan, pendidihan adalah cara terbaik untuk membuang klorin, tetapi ia sebenarnya tidak menghilangkan kandungan klorin didalam air. Sebaliknya pendidihan akan menghasilkan Trihalomethanes (TTHM) yang sangat mengerikan akibatnya terhadap kesihatan penggunanya.

Sebenarnya, kesan dari klorin yang saya sebutkan diatas adalah kesan segera dan sehingga kini tiada siapa dapat memastikan separah mana kesan klorin terhadap manusia. TETAPI, dari salah satu kajian yang dijalankan KLORIN adalah salah satu penyebab KANSER untuk kesan pendedahan jangka panjang atau anda terus terusan meminum air berklorin !!!
-
Selain dari itu tahukah anda, walaupun air telah dirawat dengan Klorin, banyak lagi unsur-unsur cemar yang terdapat di dalam air paip yang masih tertinggal dan boleh memudaratkan kesihatan. Umpamanya karat, kuman, virus, logam berat seperti plumbum, bahan radioaktif malahan najis dan mayat juga antara pencemaran yang turut sama keluar dari paip air yang dibekalkan ke rumah anda seperti yang dilapurkan di dada akhbar. Tahukah anda bahawasanya paip di rumah anda yang telah lama berusia sebenarnya dibuat samada daripada asbestos atau logam berat Plumbum (iaitu timah hitam yang selalu terdapat dalam bateri kereta anda)?
-
Pencemaran AIR. Apakah kesannya terhadap Kita?
Menurut statistik yang dikeluarkan oleh The Sun pada 5 Julai 2003
 • Seorang dari 4 rakyat Malaysia berkemungkinan menghidap kanser menjadikan 40,000 kes baru kanser setiap tahun
 • 3,000,000 rakyat Malaysia mengidap Obesiti
 • Pada 1996 seramai 800,000 orang mengidap kencing manis yang mendedahkan individu kepada sakit jantung, mati pucuk dan angin ahmar.
-
Sanggupkah membiarkan diri anda, keluarga dan orang yang anda sayangi termasuk dalam statistik diatas?
Tahukah anda apakah kesan dari bahan logam akibat pencemaran air kepada tubuh manusia?
Logam Dalam Air Yang Tercemar
Kesan Pada Tubuh Manusia
Aluminium
Cepat tua dan Alzheimer
Lead / Plumbum
Kanser
Arsenik
Kesakitan, Kerosakan sistem tubuh dan kematian
Kadmium
Darah Tinggi dan sakit buah pinggang
Nitrate
Boleh menyebabkan Kanser
Florida
Menurunkan sistem imunisasi dan pertahanan badan dari melawan penyakit. Flourida juga boleh mengakibatkan sakit jantung
Raksa
Menyebabkan kerosakan otak dan sistem pusat saraf
Strontium 90
Menyebabkan Anaemea, Leukimia dan Kanser tulang
Iodin Radioaktif
(dalam susu) – Boleh menyebabkan Kanser Tiroid
Klorin
Kanser Darah, menyekat metabolisma lemak, enzim dan penyembuhan penyakit
-
Selepas membaca kesan dan mudarat yang dibawa oleh air yang tercemar diatas, masih sanggupkah anda memberi susu yang dibuat dari air tercemar untuk anak kecil anda? Atau sanggupkah anda menggunakan air yang dicemari dengan berbagai sisa bahan buangan untuk memasak bagi keluarga anda? Air paip mengandungi pelbagai bahan tercemar yang membahayakan dan mampu menyebabkan penyakit kanser, jantung serta penyakit alergi dan kesan sampingannya. Meminum air yang tercemar secara berterusan boleh merosakkan sel-sel dan mengakibatkan penyakit dan kesengsaraan.

Kini anda tidak perlu gusar lagi!!
Memperkenalkan penapis air THE ALL NEW RX-WATER
yang dibangunkan dengan
Sistem Air Bamboo Qun Pertama Di Dunia
Dato Dr. Noordin Darus yang mendapat ilham dari Ilahi semasa sedang bergelut dengan Kanser Darah, Lymphoma yang dideritainya pada tahun 2001 dulu. Malah beliau diberitahu yang beliau hanya ada dalam 3 ke 4 bulan sahaja untuk hidup. Setelah banyak berdoa, bermunajat dan memohon petunjuk dari Allah, beliau diberi ilham oleh Allah tentang satu jenis unsur tanah liat dan perantaraan air yang beliau kaji, cari dan dapatkan bahan tersebut. Semuanya seakan dipermudahkan untuk beliau. Kemudian beliau buat ‘prototaip’ sendiri di rumahnya untuk kegunaannya sendiri. Setelah diminum, beliau seakan-akan kenal rasa air tersebut walaupun belum pernah meminumnya sebelum itu. Beliau telah dapat ‘recover’ dengan cepat sekali sehingga memeranjatkan seluruh ‘warga’ Hospital Universiti tempat beliau dirawat. Setelah sembuh, beliau rasa bertanggungjawab untuk membantu umat Islam lain dengan penemuan beliau. Semasa mencipta sistem ini, beliau telah membongkarkan bahawa bahan Seramik banyak diperbuat dari tulang, namun beliau bertungkus lumus mencari bahan suci iaitu seramik yang diperbuat dari Batu Seramik asli yang bermutu tinggi. Bahan tanah liat yang ditemukan oleh Dr.Noordin ini terdapat pada kartrij no 4. (Rx-Water mempunyai 4 kartrij sahaja tetapi mempunyai 8 tahap saringan). Dr. Noordin tidak mahu menurut taktik pengeluar penapis lain yang sampai 6 atau 7 kartrij supaya pengguna perlu sering tukar dan dengan itu mereka sentiasa ada repeat sales. Yang peliknya pula, air Rx-Water yang keluar dari kartrij ke 4 ini mempunyai semacam satu medan gelombang Tenaga. Medan Tenaga ini apabila masuk ke dalam tubuh kita rupa-rupanya boleh membangkitkan (rejuvenate) Self Healing sel-sel tubuh kita iaitu Sistem penyembuhan semulajadi tubuh dan beliau yakin tenaga ini adalah antara sebab utama mengapa beliau boleh sembuh. Inilah Anugerah Ilahi kepada sesiapa sahaja yang Ia izinkan.


Jepun Berdepan Kesulitan Simpan Air Tercemar Loji Nuklear
Khamis Oktober 25, 2012
Air beradioaktif tinggi yang mencecah kira-kira 200,000 tan itu dikatakan cukup untuk mengisi lebih 50 kolam renang bersaiz Olimpik. Air tercemar itu kini disimpan dalam ratusan tangki simpanan gergasi yang dibina di sekitar loji nuklear Fukushima Dai-ichi. Pengendali loji, Tokyo Electric Power Co (TEPCO) kini terpaksa menebang pokok untuk membina lebih banyak tangki dan meramalkan jumlah air tercemar mampu meningkat tiga kali ganda lagi dalam masa tiga tahun. TEPCO kini sedang membangunkan satu sistem rawatan untuk menjadikan air tercemar itu selamat untuk disalurkan semula ke laut. Bagaimanapun, pakar asing bimbang jika air tercemar itu dilepaskan, ia memberi kesan buruk jangka panjang kepada alam sekitar. - AP

Jepang Alirkan Air Tercemar ke Laut

OFUNATO– Pemerintah Jepang kemarin berencana membuang lebih dari 10.000 ton air yang mengandung radioaktif level rendah ke Samudera Pasifik. Rencana pembuangan air itu merupakan bagian dari operasi darurat untuk menstabilkan Pembangkit Listrik Tenaga Nuklir (PLTN) Fukushima Daiichi. Jepang sudah empat pekan terakhir mencegah reaktor nuklir meleleh di PLTN itu dan mengguyurkan ribuan ton air ke batang bahan bakar nuklir yang terlalu panas (overheating). Untuk mengosongkan ruang penyimpanan untuk pengurangan radioaktif, menurut operator PLTN, Tokyo Electric Power Company (TEPCO), harus ada air mengandung radioaktif rendah yang dikeluarkan. “Pembuangan air radioaktif itu tidak akan mengganggu kehidupan laut atau keamanan makanan laut,” ujar juru bicara TEPCO yang dikutip AFP. “Jika seseorang makan makanan laut dari air laut yang terkena radioaktif setiap hari selama satu tahun, mereka akan menyerap sekitar 0,6 millisievert radioaktif atau sekitar seperempat dari setahun radiasi normal dari lingkungan.” Juru bicara Perdana Menteri (PM) Jepang Naoto Kan, Yukio Edano menuturkan hal senada.“Kami tidak memiliki pilihan lain, kecuali membuang air yang tercemar bahan radioaktif ke lautan sebagai langkah aman,”paparnya. Mesin pemadam kebakaran dan pompa-pompa berukuran besar telah memasukkan air ke batang bahan bakar nuklir sejak gempa bumi dan tsunami merusak sistem pendingin.Bencana alam itu pun membuat sebagian reaktor meleleh di PLTN yang berisi enam reaktor nuklir. “Sebagai hasil dari operasi pengguyuran air, air mengandung radioaktif tinggi telah terkumpul di gedung-gedung turbin di Fukushima Daiichi, khususnya di reaktor unit dua,” ungkap pejabat TEPCO. “Kami perlu membuang air yang tersimpan untuk mendapat air sebanyak 10.000 ton dan sebanyak 1.500 ton air dari ruangan di bawah unit-unit reaktor lima dan enam,” papar juru bicara TEPCO. “Pembuangan air itu sebanyak lebih dari empat lapangan sepak bola standar Olimpiade yang akan dilakukan persiapan sesegera mungkin.” Kontaminasi radioaktif dari PLTN itu telah ditemukan di udara,tanah,air laut,dan dalam kadar rendah di produk kawasan itu, termasuk sayur-mayur, produk susu, daging sapi, dan yang terbaru,jamur shiitake. Darurat nuklir ini juga berdampak buruk bagi ekonomi dan mengakibatkan penurunan pasar finansial Jepang.Gempa bumi dan tsunami Jepang menewaskan 12.020 orang dan 15.512 orang hilang. Bank sentral Jepang memaparkan, kepercayaan dunia usaha merosot sejak gempa bumi dan tsunami pada 11 Maret membuat negara itu mengalami krisis terburuk sejak Perang Dunia II. Terjadinya krisis nuklir di Jepang mengakibatkan banyak negara mengkaji ulang strategi energinya.Padahal sebelum krisis, banyak negara tertarik menjadikan nuklir sebagai sumber energi alternatif yang rendah karbon. “Saya kira akan ada banyak pertimbangan politik. Tentu saja, ini sesuatu yang memiliki dampak terhadap negosiasi iklim,”tutur kepala negosiator Uni Eropa Artur Runge-Metzger seperti dirilis Reuters. Di Wina,kepala Badan Energi Atom Internasional (IAEA) Yukiya Amano dalam pidato pembukaan konferensi tentang keamanan nuklir menegaskan, “Krisis di Fukushima Daiichi memiliki implikasi besar bagi energi nuklir dan menghadapkan kita semua pada satu tantangan besar”. Jepang juga menyatakan kemungkinan membahas lagi target iklim untuk memotong emisi hingga 25% pada 2020 dari level 1990 jika negara polutan besar lainnya melakukan langkah sama. “Tidak hanya target pengurangan 25%, tapi juga banyak tantangan lain yang Jepang hadapi saat ini harus dibahas dalam satu poin. Sebab, banyak hal yang terkena dampak bencana gempa bumi,” papar Edano.  Harian Yomiuri Shimbun menulis, Menteri Lingkungan Jepang Hideki Minamikawa mengungkapkan bahwa target pengurangan akan memengaruhi satu kesepakatan besar. “Sebab, target pengurangan karbon itu berdasarkan rencana membangun reaktorreaktor baru dan memperbaiki reaktor lama, target tahunan, serta persentase pengurangan akan dikaji,” paparnya saat berada di Bangkok,Thailand. Jepang yang miskin sumber daya alam itu memenuhi sepertiga kebutuhan energinya dari nuklir dan tergantung dengan minyak dari Timur Tengah. Sementara perusahaan-perusahaan di Jepang merupakan pemimpin dalam efisiensi energi dan teknologi hijau. _ syarifudinTiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.