Ahad, 14 Oktober 2012

Sabun sintetik sebabkan kanser


Sabun sintetik sebabkan kanser

http://www.prn.usm.my/bulletin_articles_racun.php?Id=22

Kesan Pencuci Sintetik Pada Manusia
Oleh: Wan Zainal Azman Wan Abdullah
Sumber: Utusan Malaysia, Sabtu, 19 Ogos,1995

Sejumlah 5.9 juta pembelian serbuk pencuci kain dilaporkan di Malaysia setiap tahun. Dari rekod pembelian ini, tidak kurang 6 juta liter bahan pencuci sintetik akan dilepaskan ke sungai-sungai. Disebabkan pencuci sintetik seperti BAS sukar dilupuskan dalam alam sekitar, maka penggumpulan bahan tersebut akan berlaku. Pencuci sintetik didapati boleh membunuh kehidupan akuatik pada kepekatan yang kecil di samping menyebabkan pencemaran alam sekitar. Menurut satu penyelidikan, pendedahan selama 6 jam sahaja sudah cukup untuk membunuh 70% hidupan akuatik. Kemusnahan sepenuhnya kehidupan akuatik akan menjejaskan ekosistem lain yang tergantung kepadanya sebagai sumber makanan. Selain daripada itu pencuci sintetik juga boleh menyebabkan perubahan atau mutasi sel. Sekiranya ini terjadi maka kemungkinan sel-sel mutan ini berkembang dengan cepat untuk menghasilkan kanser. Atas kesedaran inilah, maka kerajaan mengambil keputusan untuk mengharamkan bahan pencuci sintetik yang tidak mudah lupus dalam alam sekitar kepada bahan pencuci yang mudah terurai dalam alam sekitar.

Cara mengenalpasti pencuci sintetik
Perhatikan dengan teliti pada lebel kotak pencuci untuk mengelak daripada menggunakan pencuci sintetik. Selain daripada B.A.S. bahan-bahan tambahan lain yang terkandung dalam pencuci tersebut antaranya:-
  • Flourescent. Tujuannya ialah untuk memutihkan pakaian supaya kelihatan bersih. Ia dipercayai boleh menyebabkan penyakit barah dan gangguan kesihatan lain.
  • Fosfat merupakan pemukal yang biasa dimasukkan ke dalam pencuci sintetik sebagai agen menanggalkan kotoran. Ia dipercayai penyebab utama pencemaran air dan mempercepatkan pertumbuhan alga. Namun begitu penggunaannya telahpun diharamkan dan sebagai gantinya, zeolite pula digunakan.
  • Silika dicampurkan ke dalam kebanyakan pencuci sintetik dengan tujuan melembutkan air dan ini akan meningkatkan keupayaan mencuci.
  • Garam beralkali juga biasa dicampurkan, di antaranya; natrium karbonat, natrium silikat dan natrium metasilikat.

Tidak melabelkan
Kebanyakan pencuci di pasaran sekarang tidak melabelkan kandungan bahan pencuci dan ini menyukarkan kita untuk memastikan sama ada pencuci tersebut sabun asli atau pencuci sintetik. Di sini terdapat satu ujian mudah untuk mengenalpasti pencuci tersebut. Sediakan satu bekas lutsinar atau pun gelas, cuka (asid asitik) dan air.

1. Campurkan sedikit sabun pencuci ke dalam bekas yang mengandungi air.
2. Biarkan sehingga sabun pencuci larut buat seketika.
3. Kemudian campurkan sedikit cuka dan perhatikan apa yang berlaku.
4. Hasil dari ujian ini, didapati jika pencuci itu adalah:
* sabun asli, tiada buih dan air menjadi keruh,
* pencuci sintetik, berbuih dan air kelihatan jernih,
* campuran pencuci sintetik dan sabun, berbuih dan air menjadi keruh.

Walau bagaimanapun dengan membuat ujian ini kita tidak dapat mengetahui kandungan surfaktan (bahan pencuci permukaan) yang terdapat dalam pencuci tersebut.

Penggantian sabun sintetik kepada sabun asli
Ancaman pencuci sintetik terhadap pencemaran alam sekitar dan kesihatan telah pun terbukti. Penggunaan sabun asli yang dihasilkan daripada lemak semulajadi haiwan atau pun tumbuhan contohnya minyak kelapa sawit adalah selamat. Teknik penghasilannya adalah melalui proses kimia yang mudah. Terdapat dua kaedah yang boleh digunakan iaitu proses saponikasi dan peneutralan. Proses saponikasi melibatkan tindakbalas antara lemak haiwan atau tumbuhan dengan natrium atau kalium hidroksida di mana sabun dan gliserin akan dihasilkan. Manakala proses peneutralan pula tindakbalas antara asid lemak yang diperolehi daripada hidrolisis lemak yang dineutralkan dengan natrium atau kalium hidroksida untuk membentuk sabun. Natrium hidroksida menghasilkan sabun biasa, iaitu sabun soda, manakala kalium hidrosida menghasilkan sabun kalium. Kedua-dua sabun berikut berupaya terurai dalam alam sekitar dan mudah diuraikan oleh mikroorganisme dalam jangkamasa yang singkat. Oleh itu ekosistem hidupan akuatik tidak akan terganggu.

Memandangkan sabun asli mudah terurai dan dapat dilupuskan dalam alam sekitar, penggunaannya harus digalakkan. Masyarakat harus sedar dan perihatin tentang keburukan pencuci sintetik ke atas kesihatan dan alam sekitar. Industri pembuatan sabun asli juga perlu dipertingkat dan diperkembangkan lagi dalam usaha mengurangkan pencemaran alam sekitar.

Soalan :
Sebagai seorang suri rumah saya ingin mengetahui apakah kesan sampingan jika kanak-kanak tertelan atau termakan sabun pencuci sintetik dan bagaimanakah langkah-langkah rawatan awal kepada mangsa keracunan.

Sabun atau pencuci sintetik boleh memasuki dalam badan melalui kulit dan boleh memudaratkan kesihatan jika terdedah secara berterusan. Sekiranya tertelan atau termakan, mangsa akan mengalami rasa mual, muntah serta cirit-birit dan mungkin berlaku selepas beberapa minit ianya dimakan. Tanda-tanda keracunan ini boleh berlanjutan sehingga satu hari. Akibat daripada termakan sabun atau pencuci sintetik ini boleh menyebabkan sedikit keradangan mukosa pada mulut. Berkumur dan mencairkan isi perut dengan air atau susu sudah mencukupi untuk merawatnya. Isipadu minuman yang disyorkan ialah kurang daripada 60ml (1 cawan) untuk kanak-kanak, manakala orang dewasa kurang dari 150 ml (2.5 cawan). Jika muntah berlanjutan untuk jangkamasa yang panjang, kesakitan yang teruk pada bahagian perut, terdapat kesan darah dalam muntah atau tidak berupaya untuk menelan, segera bawa mangsa berjumpa doktor untuk mendapat rawatan lanjut.


Sesiapa yang ingin mendapat naskhah percuma dari Pusat Racun Negara sila hantar sampul surat (5" x 7") bersetem dan beralamat sendiri kepada Pengarah, Pusat Racun Negara, USM, Minden 11800 Pulau Pinang.

 

http://soapmakersdiary.wordpress.com/2007/10/31/definisi-saponifikasi-dan-sejarah-singkat-pembuatan-sabun/


Pengertian Saponifikasi (saponification) adalah reaksi yang terjadi ketika minyak / lemak dicampur dengan larutan alkali. Ada dua produk yang dihasilkan dalam proses ini, yaitu Sabun dan Gliserin.

Istilah saponifikasi dalam literatur berarti “soap making”. Akar kata “sapo” dalam bahasa Latin yang artinya soap / sabun. Dalam sejarah pembuatan sabun, masing — masing negara memiliki sejarah sendiri – sendiri serta teknik pembuatannya. Namun dari sekian banyak versi penemuan, saya akan mengambil satu contoh penemuan sabun yang ditemukan oleh bangsa Romawi Kuno. Nama Sapo/soap/sabun menurut legenda Romawi kuno (2800 SM) berasal dari Gunung Sapo, di mana binatang dikorbankan untuk acara keagamaan. Lemak yang berasal dari binatang tersebut (kambing) dicampur dengan abu kayu untuk menghasilkan sabun atau sapo, pada masa itu. Ketika hujan, sisa lemak dan abu kayu tersebut mengalir ke Sungai Tiber yang berada di bawah Gunung Sapo. Ketika orang – orang mencuci pakaian di sungai Tiber mereka mendapati air tersebut berbusa dan pakaian mereka lebih bersih. Sejak saat itulah asal usul sabun dimulai. Referensi berasal dari sini

 

Masih dari sumber di atas, cara pembuatan sabun memakai abu kayu dapat dijelaskan sebagai berikut : Orang Romawi memanaskan batu kapur untuk menghasilkan kapur. Kapur yang dibasahkan ditaburkan ke atas abu kayu yang masih panas kemudian diaduk sampai rata. Selanjutnya, dengan sebuah sekop, orang menyedok bubur kelabu yang dihasilkan kedalam sebuah bejana berisi air panas dan mendidihkannya dengan tambahan beberapa potong lemak domba selama beberapa jam. Ketika lapisan buih berwarna cokelat kotor yang tebal terbentuk di permukaannya, dan menjadi keras setelah dingin, mereka memotong-motong lapisan keras tadi, dan potongan tersebut dinamakan sabun.

1.   Pembuatan sabun pada masa Romawi kuno memang masih sangat sederhana dan belum mengenal yang namanya larutan alkali. Pada masa itu abu kayu dicampur dengan batu kapur yang memang mengandung alkali untuk dipanaskan dan dicampur dengan lemak domba, sehingga menghasilkan “sabun” pada masa itu.

Namun pada tahun 1791 Kimiawan Perancis yaitu Nicholas Leblanc telah menemukan larutan alkali yang dapat dibuat dari garam meja biasa. Semenjak itu proses pembuatan sabun mengalami kemajuan. Mudah – mudahan penjelasan ini bisa dimengerti.

Dear Agung,

Mengenai bahan – bahan pembuatan sabun, saya sudah membahasnya di sini, sedangkan untuk mengganti jenis minyak (dari resep yang sudah ada) kita harus tahu nilai saponifikasi sabun (SAP Value). SAP value ini gunanya untuk mengetahui berapa jumlah NaOH / alkali yang diperlukan. Masing – masing minyak mempunyai SAP value sendiri – sendiri. Jika kita mengganti minyak tertentu tanpa mengetahui nilai saponifikasi maka sabun yang dihasilkan bisa terlalu berat kadar alkalinya atau sebaliknya.  Contohnya; minyak zaitun mempunyai SAP value 135.3, minyak kelapa mempunyai SAP value 191.1. Minyak yang mempunyai SAP value yang mendekati minyak zaitun adalah minyak kedelai (SAP value 135.9). Tetapi kualitas minyak kedelai masih jauh di bawah minyak zaitun, minyak zaitun adalah minyak terbaik dalam pembuatan sabun natural. Untuk NaOH, bisa berupa cair (kadar 30%) maupun flake (yang penting kadarnya harus di atas 98%). Mudah – mudahan jawaban saya bisa membantu, selamat belajar dan sukses juga buat Anda, terima kasih.

Hello Dy…

Dalam pembuatan sabun (natural) biasanya saya memakai setidaknya 3 (tiga) jenis minyak, antara lain minyak zaitun, minyak kelapa dan minyak sawit. Minyak zaitun mempunyai fungsi sebagai pelembab dan melembutkan kulit, serta mengandung banyak vitamin yang bagus untuk kulit, minyak kelapa berfungsi sebagai penghasil busa, sementara minyak sawit untuk mengeraskan sabun. Demikian Dy, jawaban saya.

1.   Dalam pembuatan sabun yang memakai sistem cold process method adalah temperatur yang dianjurkan dalam pencampuran antara larutan alkali dan minyak adalah sekitar 45-50 derajat celcius. Atau mungkin yang dimaksud Rie2 adalah proses pembuatan sabun dengan memakai sistem hot process method?

Ok, saya tunggu jawabannya ya

mba’ henie zr mo tanya’nh…
1. apakah sulfur atau belerang tu dapat mengurangi bau wangi dari parfume yang ditambahkan pada saat pembuatan sabun..???
2. saya ada tugas tentang saponifikasi.., ketika saya membuat sabun dapat tercetak sempurna, tapi ketika saya tambahkan parfume, maka sabun yang saya buat menjadi terurai kembali, artinya sabun tersebut tidak dapat saya cetak sesuai bentuk yang saya inginkan…itu disebabkan oleh apa ya mba’…???
mohon penjelasaannya….Thank’s

o    Karena saya belum pernah membuat sabun dengan memakai sulfur, saya tidak bisa menjawab dengan baik. Tetapi karena aroma sulfur agak menyengat, kemungkinan untuk berubah rasa, bisa saja terjadi.

Sabun yang sudah tercetak artinya sabunnya sudah padat??, penambahan parfumnya pada saat sabun mengental atau sebaliknya (saya agak bingung dengan pertanyaanmu, tercetak dengan sempurna, artinya sabunnya sudah padat). Bisa dijelaskan lagi pada saat apa penambahan parfum tersebut???….saya tunggu ya, terima kasih.

hai mba henie, ditempat kerja saya salah satu kegiatannya adalah Biodisel dari coconut oil,hasil dari pembuatan boidisel ini adalah glycerin,saya sudah mencoba byak kali untuk membuat sabun.hasilnya sudah saya coba,dan lumayan bagus.untuk sementara saya formula yang saya gunakan untuk sabun tersebut cuma glycerin dan air.saya nambah apa lagi mba biar busa sabun lebih banyak?hasilnya lebih bagus

1.   Pak Rudy Weru,

wah.. saya malah belum pernah mencoba membuat sabun dengan gliserin langsung. Kalau PaK Rudy tidak keberatan boleh share ke saya tentang proses pembuatannya.

Menurut beberapa info yang saya dapat selama belajar membuat sabun, minyak kelapa dan minyak kastor merupakan penghasil busa alami dalam pembuatan sabun alami.

Demikian pak Rudy, terima kasih.

1.   Yth. Mbak Henie,
saya sadewa, tertarik untuk mengadakan penelitian pembuatan sabun mandi. Sejalan dengan trial-error, saya sudah buat sabun dengan memperhatikan komposisinya. Tapi dalam hal pH, saya bingung nich, pH minimal yang sudah saya bisa buat hanya 10,5 ~ 11,1. Padahal saya sudah buat sampai discount NaOHnya s/d 10% lemaknya, dan parahnya lagi begitu saya coba, kulit tangan saya jadi agak mak clekit gitu. Mohon dengan sangat pencerahannya untuk menurunkan pH sabun mandi.

( catatan : saya sudah pakai asam sitrat tapi sabun menjadi tdk bisa padat, pH sabun bisa mencapai 9,4 )

Sebelum dan setelahnya, saya haturkan banyak terima kasih

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.