Sabtu, 7 Julai 2012

khasiat-habbatus-sauda


Habbatus Sauda adalah sejenis tumbuhan dallm bentuk rumput kecil, mempunyai batang yang tingginya lebih kurang setengah hasta, mengeluarkan bunga yang berwarna biru yang terdapat di dalamnya biji Habbatussauda. Tumbuhan ini terdapat di negara Arab dan dikenali dengan pelbagai nama seperti Habbatussauda(Mesir , Syam), dalam Bahasa Inggeris dipanggil Nigella Sativa atau Black Cumin. Produk mempunyai khasiat yang amat tinggi.
Mengandungi lebih drp 67 kandungan bahan aktif di dalamnya. Bahan-bahan ini dapat membantu menyembuhkan beberapa penyakit yang sering dihadapi oleh manusia. Hsauda ini ialah satu supplement/ubat yg membetulkan perjalanan sistem tubuh seseorang individu itu. Ianya akan membersihkan darah dan menjadikan individu itu lebih bertenaga dan sihat

Tujuh ciri-ciri nilai pemakanan utama habbatus sauda:
1. Kaya dengan Monosaccharide Glukosa, xylosa dsb. polysaccharide fatty acid yang tidak tepu. EFA tidak boleh dihasilkan oleh badan kita, oleh itu sumber utamanya ialah dari pemakanan. Amino acid yang membentuk protein. Karotene iaitu sumber vitamin A kalsium, zat besi, dsb.
2. Sistem imunisasi- Kajian yang dilakukan di Arab Saudi mendapati, habbatus sauda berupaya meningkatkan sistem imunisasi anda (daya melawan penyakit). Oleh itu ia mungkin penting dalam pengawalan kanser, AIDS dan penyakit-penyakit berkaitan yang lain.
3. Anti-histamine- Histamine ialah bahan yang dikeluarkan oleh sel-sel mast di dalam badan yang menyebabkan kesan-kesan allergik (alahan). Habbatus sauda mengandungi bahan yang menghalang protein kinase C, sejenis bahan yang mencetus penghasilan histamine. Oleh kerana penghidap penyakit asma selalunya mengalami masalah alahan, habbatus sauda mungkin baik diambil secara berterusan oleh pesakit-pesakit ini.
4. Anti-tumor- Kajian in vitro mendapati habbatus sauda berupaya menghalang pembentukan sel-sel tumor. Oleh itu, ia baik untuk digunakan untuk membantu menghalang penyakit kanser.
5. Anti-bakteria- Penyelidikan ke atas bahan ini mendapati ia mempunyai aktiviti anti-bakteria . Habbatus sauda didapati berupaya mengawal bakteria seperti E.coli, V.cholera dan spesies Shigella. Ini bermakna habbatus sauda baik untuk mereka yang menghidapi beberapa jenis penyakit seperti cirit-birit dan masalah-masalah perut yang lain.
6. Anti-radang (anti-inflammation)- Habbatus sauda didapati boleh mengurangkan radang (bengkak). Oleh itu ia baik untuk pesakit asma (mengurangkan radang dalam paru-paru), eczema (alahan yang menyebabkan gatal, kulit merah dsb.) dan arthritis (bengkak sendi).
7. Menggalakkan pengeluaran susu- Kombinasi lemak dan hormon yang didapati di dalam habbatus sauda menyebabkan pengeluaran susu ibu yang menyusukan bayi bertambah.

KAJIAN PERUBATAN
Sejak tahun 1959, lebih dari 200 kajian dihasilkan oleh universiti di peringkat antarabangsa dan artikel yang dikeluarkan oleh berbagai journal perubatan telah menunjukkan penemuan yang baik bagi menyokong khasiat tradisional Habbatus Sauda yang telah direkodkan semenjak 2tahun lalu. Berikut ialah sebahagian dari kajian dan artikel perubatan tentang Habbatus Sauda:-
Ibnu Sina- Habbatus Sauda merangsang tenaga dan membantu memulihkan kepenatan dan semangat. (Buku Ibnu Sina "Canon of Medicines")

Ibnu Qayyim- Habbtus Sauda berupaya memulihkan penyakit seperti batuk, "bronchitis", masalah perut, kecacingan, masalah kulit seperti jerawat, sakit senggugut dan haid, menambah susu badan wanita, menambah pengaliran air liur dan sebagainya. (Buku Ibnu Qayyim "Medicine of the Prophet")
Dr Ahmad Elkadi pula membuat kajian dan mendapati Habbatus sauda mempertingkatkan daya tahan sakit (immune system). Antara bahan-bahan kandungan Habbatus sauda ialah Fixed Oil (saturated dan unsaturated), Minyak-minyak Asas (sterol, thymohydroquinone, carvone, limonine, cymene), Alkaloids, Saponin dan Asid Amino.
Professor G. Rietmuller- Bahan ekstrak Habbatus Sauda menunjukkan kesan amat positif terhadap sistem immunisasi badan dan boleh digunakan sebagai "bio-regulator'. (Professor G. Rietmuller, Director of Institute of Immunology, University of Munich, Germany)
Dr. Ahmad El-Qadi (Islamabad, Pakistan) dan Dr. Usama Qandil (Florida, USA) mendapati pengambilan 1 gram Habbatus Sauda sebanyak dua kali sehari mempunyai kesan peningkatan yang mengagumkan terhadap fungsi immuniti badan. Penemuan ini dianggap penting untuk memungkinkan penggunaan Habbatus Sauda sebagai bahan peningkatan immuniti semula jadi badan untuk rawatan kanser, AIDS dan penyakit-penyakit yang lain berkaitan kekurangan immuniti badan.
Kajian oleh Dr. Haq terhadap sukarelawan pesakit AIDS di Department of Biological and Medical Research Centre, Rilyadh menunjukkan bahawa Habbatus Sauda berupaya meningkatkan kadar diantara 'helper T-cells' dan 'suppresser T-cells' sebanyak 55%. Aktiviti 'natural killer cells' juga menunjukkan peningkatan purata sebanyak 30%.
Dr. Peter Schleicher, seorang pakar immunisasi (immunologist) di Munich mendapati Habbatus Sauda berjaya menyembuhkan seramai 420 daripada 600 orang sukarelawan pesakit allergik. Kebanyakan pesakit-pesakit ini mengidap allergik terhadap 'pollen' dan habuk, jerawat dan saraf kulit, pesakit lelah dan pesakit-pesakit yang pada amnya mempunyai daya tahan yang lemah terhadap jangkitan. (Nota: Dr. Peter Schleicher telah dipilih sebagai ahli paling muda di World Academy of Scientist)
Penyelidik Amerika menulis laporan pertama di dunia mengenai kesan 'anti-tumor' yang ditunjukkan oleh Habbatus Sauda. ("Study of the Effects of Nigella Sativa on Humans")
Professor Michael Meurer- Habbatus Sauda berupaya menghentikan 'inflammations' dan masalah saraf kulit (neurodermitis) (Professor Michael Meurer, Dermatology Clinic of Munich, Germany)
Saintis-saintis di Cancer and Immuno-Biological Laboratory of Germany mengesahkan Habbatus Sauda berupaya meransang 'bone marrow' dan sel-sel immuniti, meningkatkan penghasilan 'interferon' dan mempertahankan sel-sel biasa terhadap kesan kemusnahan sel oleh virus. Habbatus Sauda juga berupaya memusnahkan sel-sel tumor dan meningkatkan bilangan antibodi yang menghasilkan "B cells".
Nabi Muhammad S.A.W. bersabda dalam Haditsnya yang dikutip dari kitab Ash Shahihain ”Gunakanlah Habbatus Sauda’ kerana di dalamnya terdapat sejenis ubat dari segala jenis macam penyakit kecuali As Sam (maut)” (HR.Bukhari, Muslim)
Antara bahan-bahan kandungan Habbatus Sauda ialah Fixed Oil (saturated dan unsaturated), Minyak-minyak Asas (sterol, thymohydroquinone, carvone, limonine, cymene), Alkaloids, Saponin dan Asid Amino.
Dalam kitab Al Tibb An-Nabawi (Pengobatan Cara Nabi) yang ditulis Ibnu Qayyim Al-Jauziyyah, Habbatus Sauda’ dikenal juga sebagai Al Habbah Al Barokah. Dalam kitab tersebut disebutkan bahwa Habbatus Sauda’ dapat mengubati 50 macam penyakit tanpa efek. Suatu ulasan ilmu kedoktoran menampilkan bahawa kandungan Habbatus Sauda’ antara lain:
* Antiinflamasi, mengubati perih/radang tenggorokan.
* Antiarthritis, mengubati reumatik.
* Analgesik, mengubati sakit gigi dan sakit kepala (migrain).
* Aktivitas hormon, mengatur haid dan meningkatkan aliran susu.
* Antiseptik, mengubati bau mulut.
* Antivirus, mengubati demam dan flu.
* Dermatologi, mengubati jerawat dan eksim.
* Urinary tract, mengubati saluran kemih dan batu ginjal.
* Sistem kekebalan, meningkatkan daya tahan tubuh untuk menangkal penyakit.
* Gastrointestinal tract, mengubati mabuk, diare, kejang konstipasi, dan empedu.
* Sistem sirkulasi, meningkatkan kinerja jantung.
* Nematocidal, mengubati cacing pita.
* Respiratory tract, mengubati sesak nafas (asma).
Di bawah ini kami sertakan 7 ciri-ciri utama habbatus Sauda:
1.   Nilai pemakanan
Habbatus Sauda kaya dengan:
~ monosaccharide glukosa, xylosa dsb.
~ polysaccharide
~ fatty acid yang tidak tepu (unsaturated essential fatty acids, EFA). EFA tidak boleh dihasilkan oleh badan kita, oleh itu sumber utamanya ialah dari pemakanan
~ amino acid yang membentuk protein
~ karotene iaitu sumber vitamin A
~ kalsium, zat besi, dsb.

2.   Sistem imunisasi
Kajian yang dilakukan di Arab Saudi mendapati, habbatus Sauda berupaya meningkatkan sistem imunisasi anda (daya melawan penyakit). Oleh itu ia mungkin penting dalam pengawalan kanser, AIDS dan penyakit-penyakit berkaitan yang lain.
3.    Anti-histamine
Histamine ialah bahan yang dikeluarkan oleh sel-sel mast di dalam badan yang menyebabkan kesan-kesan allergik (alahan). Habbatus Sauda mengandungi bahan yang menghalang protein kinase C, sejenis bahan yang mencetus penghasilan histamine. Oleh kerana penghidap penyakit asma selalunya mengalami masalah alahan, habbatus Sauda mungkin baik diambil secara berterusan oleh pesakit-pesakit ini.
4.   Anti-tumor
Kajian in vitro mendapati habbatus Sauda berupaya menghalang pembentukan sel-sel tumor. Oleh itu, ia baik untuk digunakan untuk membantu menghalang penyakit kanser.
5.   Anti-bakteria
Penyelidikan ke atas bahan ini mendapati ia mempunyai aktiviti anti-bakteria . Habbatus Sauda didapati berupaya mengawal bakteria seperti E.coli, V.cholera dan spesies Shigella. Ini bermakna habbatus Sauda baik untuk mereka yang menghidapi beberapa jenis penyakit seperti cirit-birit dan masalah-masalah perut yang lain.
6.   Anti-radang (anti-inflammation)
Habbatus Sauda didapati boleh mengurangkan radang (bengkak). Oleh itu ia baik untuk pesakit asma (mengurangkan radang dalam paru-paru), eczema (alahan yang menyebabkan gatal, kulit merah dsb.) dan arthritis (bengkak sendi).
7.    Menggalakkan pengeluaran susu
Kombinasi lemak dan hormon yang didapati di dalam habbatus Sauda menyebabkan pengeluaran susu ibu yang menyusukan bayi bertambah.


Di Timur Tengah, minyak ini telah digunakan selama ribuan tahun sebagai ubat untuk segala macam penyakit alergi, radang, gangguan menstruasi, tekanan moral, dan depresi, tetapi terutama terhadap bronkhitis, asma, dan neurodermatitis serta pencernaan yang buruk, bahkan impotensi.

Kebaikan dan keunikan yang ada dalam Habbatus Sauda adalah:

1. Ianya kaya dengan Monosaccharide Glukosa, xylosa dsb. polysaccharide fatty acid yang tidak tepu. EFA tidak boleh dihasilkan oleh badan kita, oleh itu sumber utamanya ialah dari pemakanan. Amino acid yang membentuk protein. Karotene iaitu sumber vitamin A kalsium, zat besi, dsb.

2. Meningkatkan Sistem Imunisasi Manusia- Kajian yang dilakukan di Arab Saudi mendapati, habbatus sauda berupaya meningkatkan sistem imunisasi anda (daya melawan penyakit). Oleh itu ia mungkin penting dalam pengawalan kanser, AIDS dan penyakit-penyakit berkaitan yang lain.

3. Anti-histamine - Histamine ialah bahan yang dikeluarkan oleh sel-sel mast di dalam badan yang menyebabkan kesan-kesan allergik (alahan). Habbatus sauda mengandungi bahan yang menghalang protein kinase C, sejenis bahan yang mencetus penghasilan histamine. Oleh kerana penghidap penyakit asma selalunya mengalami masalah alahan, habbatus sauda mungkin baik diambil secara berterusan oleh pesakit-pesakit ini.

4. Anti-tumor - Kajian in vitro mendapati habbatus sauda berupaya menghalang pembentukan sel-sel tumor. Oleh itu, ia baik untuk digunakan untuk membantu menghalang penyakit kanser.

5. Anti-bakteria- Penyelidikan ke atas bahan ini mendapati ia mempunyai aktiviti anti-bakteria. Habbatus sauda didapati berupaya mengawal bakteria seperti E.coli, V.cholera dan spesies Shigella. Ini bermakna habbatus sauda baik untuk mereka yang menghidapi beberapa jenis penyakit seperti cirit-birit dan masalah-masalah perut yang lain.

6. Anti-radang (anti-inflammation) - Habbatus sauda didapati boleh mengurangkan radang (bengkak). Oleh itu ia baik untuk pesakit asma (mengurangkan radang dalam paru-paru), eczema (alahan yang menyebabkan gatal, kulit merah dsb.) dan arthritis (bengkak sendi).

7. Menggalakkan pengeluaran susu- Kombinasi lemak dan hormon yang didapati di dalam habbatus sauda menyebabkan pengeluaran susu ibu yang menyusukan bayi bertambah.


Mengapa Anda Perlu Dapatkan Habbatus Sauda?

1.Membantu dalam mengeluarkan Asid Urik dalam badan.
2.Mengelakkan dari terkena penyakit gout.
3.Membantu menyembuhkan selsema.
4.Meredakan dan merendahkan tekanan darah tinggi.
5.Mengurangkan alahan atau alergi kepada sesuatu jenis makanan atau minuman atau sebaliknya.
6.Melancarkan pengeluaran susu khususnya kepada kaum ibu.
7.Meningkatkan sistem imunisasi badan.
8.Membantu merawat penyakit kencing manis.
9.Merawat penyakit dan gejala cirit birit.
10.Melindungi tubuh badan daripada penyakit barah.
11.Meningkatkan tenaga dan kecergasan anda seharian.
12.Mengelakkan penyakit batu pundi hempedu.
13.Merawat penyakit lenguh-lenguh badan atau sakit-sakit sendi.
BLACK SEED OIL /HABBATUS SAUDA OIL

The Black seed is the common fennel flower plant (Nigella sativa) of the buttercup family. This herb grows to about 16-24 inches and has finely divided foliage with blue flowers. From this plant, comes a small black seed, which is also known as the blessed seed (habbat al-barak), and some call it the Arabian seed because of its habitat. The Black Seed has been used for over two thousand years. The Prophet Muhammad (peace be upon him) said on the authority of Abu Huraira: "Use this black seed regularly, because it has a cure for every disease except death.” (Reported by Bukhari.)
The protective and healing properties of the Black Seed are so remarkably comprehensive and varied that for thousands of years people have regarded it as a miracle cure. It works by assisting the body in its own natural healing processes. It is very effective with strengthening the immune system and works to promote optimum health and well being. Since the Black Seed targets the vital workings of the immune system it has power over a wide range of ailments as both a preventative and treatment mechanism.
Nigella sativa seeds are small, black grains with a rough surface and an oily white interior. They are roughly triangulate (three sided), and approximately 1-3 mm long. The seeds have no natural smell although when they are rubbed they give off an aroma reminiscent of oregano. They have a strong, spicy / peppery taste, are slightly bitter, with a crunchy texture.
Chemical Makeup (Short List): Alanine, arginine, ascorbic-acid, asparagine, campesterol, carvone, cymene, cystine, dehydroascorbic-acid, eicosadienoic-acid, glucose, glutamic-acid, glycine, iron, isoleucine, leucine, d-limonene, linoleic acid, linolenic-acid, lipase, lysine, methionine, myristic-acid, nigellin, nigellone, oleic-acid, palmitic-acid, phenylalanine, phytosterols, potassium, beta-sitosterol, alpha-spinasterol, stearic-acid, stigmasterol, tannin, threonine, thymohydroquinone, thymoquinone, tryptophan.
Nigella sativa contains over 100 valuable components. It is a significant source of protein, essential fatty acids, and many vitamins namely, A, B, B2, C and Niacin. Minerals include Calcium, Potassium, Iron, Zinc, Magnesium and Selenium.

THE USES OF BLACK SEED OIL

How to Use Black Seed Oil : A special oil is extracted from the seed which is used in the preparation of various medical formulas. It has been used to treat bronchitis and coughs. Also it has been used to help increase body tone, as a digestive tonic, to quell belching, stimulates excretion of urine, dissolves wind, quells colic pain and stomach-gas colic, expels worms, benefits some skin allergies, stimulates menstrual period, and increases the flow of breast milk. If you add a few drops to coffee or tea it can help calm the nervous system, help pertussis, dry cough, asthma, and bronchial respiratory complaints. If you take the Black Seed oil unmixed or undiluted it can produce gripe, and irritate the digestive system. The Black Seed acts as an expectorant by stimulating the body's energy and helping it to recover from fatigue and dispirtedness. (Medicine of the Prophet.)

EFFECTS : Black seed is a safe and effective herb that can be used by almost anyone. No irritations or side effects are caused when the right dose is correctly applied. Its benefits are obtained through consistent use, the effects are medium to long term. Black seed can be used in the treatment of diabetes mellitus or diabetes caused by an allergy, but it is recommended that the treatment be supervised because Black seed lowers blood sugar levels. Black seed should not be taken by pregnant women.

NUTRITIONAL COMPONENTS Black seed contains over 100 valuable nutrients. It is comprised of approximately 21% protein, 38% carbohydrates, and 35% plant fats and oils. The active ingredients of black seed are nigellone, thymoquinone, and fixed oils. Black seed also contains significant proportions of protein, carbohydrates and essential fatty acids. Other ingredients include linoleic acid, oleic acid, calcium, potassium, iron, zinc, magnesium, selenium, vitamin A, vitamin B, vitamin B2, niacin, and vitamin C. Scientific research

Analysis of the black seed concluded that it contains phosphates, iron and carbohydrate compounds together with antibiotics that are capable of killing germs. Chemical analysis of the grain also proved that it contains carotene which is converted in the liver into vitamin A, this useful vitamin is well known for its anti-cancer activity.

Further analysis proved that the grain contains potent sexual hormones, stimulants, digestive enzymes, antacids, sedatives and other useful compounds. Recently it was discovered that the black seed activates the body immunity system and increases resistance to disease and the continuous use of black seeds has a preventative action against disease.

Those who seek permanent health should take the black seed oil in their breakfast, lunch and supper. A teaspoon of black seed oil mixed with honey will be most effective. Black Seed has over 1400 years history of use. Many ancient books and text suggest the following traditional uses for Black Seed. But please note, that these should not be understood as cures or treatments for any disease or illness.

For Cough and Asthma 1. Apply Black seed oil to the chest and back. 2. Mix a teaspoon of Black seed oil in Boiling water and inhale the vapor twice a day. 3. Take half a teaspoon of Black seed Oil daily in the morning.

Cystic fibrosis
Massage the chest with black seed oil, and drink a mixture of one teaspoon black seed oil with a teaspoon pure honey, morning afternoon and evening.

Diabetes
Mix a cup of whole black seeds, a cup of Water Cress Seeds (Mustard seed can be used as an alternative), half a cup of pomegranate peel and half a cup of fumitory. Grind the mixture to powder. Take half a teaspoon of the mixture together with a teaspoon of black seed oil daily before breakfast for one month.

Diarrhea
Mix a teaspoon of black seed oil with a cup of yoghurt. Drink the mixture twice a day until symptoms disappear.

Dry Cough
A teaspoon of black seed oil should be mixed in coffee and taken twice a day. Rub the chest and back with black seed oil.

Eye disease & impaired vision
Rub the eyelids and the sides of the eye orbits half an hour before going to bed with black seed oil. A tablespoon of the oil should also be drunk with a cup of carrot juice. Results should be apparent in one month, insha Allaah.

Facial paralysis & tetanus
Inhaling the vapour of black seed oil and hot water can help against facial paralysis and tetanus, and eliminates their causes, insha Allaah.

Flu & nasal congestion
Placing three to four drops of black seed oil in each nostril relieves nasal congestion and head cold distress.

Gall stones & kidney stones
Prepare a formulation of 250g of ground black seed & 250g pure honey, stir thoroughly before use. Take two tablespoons of this formulation and mix thoroughly with half a cup of hot water. Finally add one teaspoon of black seed oil. This mixture is to be taken every morning before consuming any food.

Remember:
A teaspoon of black seed oil mixed in a glass of orange juice with breakfast makes you active all through the day. A teaspoon of black seed oil mixed in a hot drink after supper gives you a quiet sleep all through the night.

Diseases and their cure inshallah

Asthma, Bronchial & Respiratory problems
Mix a tablespoon of black seed oil in coffee. Take twice daily. Rub chest with black seed oil every night and inhale the vapour of black seed oil in hot water.

Backache & other kinds of rheumatism
Mildly heat a small amount of black seed oil and then stroke the rheumatic area intensely. A teaspoon of oil should also be drunk three times daily.

Beard growth
Massage the beard area with black seed oil ensuring that the oil penetrates to the roots, this stimulates the growth of the beard and prevents premature hair greying.

Breast feeding (increase the flow of breast milk)
Prepare a mixture of 250g black seeds & 250g pure honey, stir thoroughly before each dosage. Take two tablespoons of this formulation mixed with one teaspoon of black seed oil daily.

Common cold symptoms and nasal congestion
Firstly fry whole black seeds, then finely grind them into powder. Soak this in black seed oil and any vegetable oil. Place three to four drops in each nostril (N.B. this will cause excessive sneezing).

Sexual Impotency - Mix 200g of ground Black Seed with olive oil + 100g of ground olibanum + 50g of Black Seed Oil + 50g of water cress oil + 50g of olive oil + 200g of pure bee honey. Mix thoroughly and take a tablespoon after each meal. This will restore vitality even late after menopause.

For Hypertension Take half teaspoon of Black seed oil with any hot drink at any time. Take 2 lobes of garlic on empty stomach. Apply Black seed oil to your whole body and expose it to the sun every three days, continue the treatment for a month.

For Heart complaints & Constriction of Veins Take half teaspoon of black seed oil mixed with any hot drink daily in the mornings, this will liquefy the fats and widen the veins and arteries. Inflammation of the Nose and throat Put a few drops of oil in to a cup of boiling water and inhale the vapor. Take half a teaspoon of black seed oil with lemon juice daily.

For Headache and Ear ache Apply black seed oiil to the forehead, sides of face adjacent to the ears and behind the ears. Take half teaspoon of Black seed Oil and continue for about 3 days.

For Loss of Hair & premature Graying. Scrub the scalp thoroughly with lemon, leave it for 15 minutes, wash away with water and shampoo and dry well, thereafter apply Black seed oil to the whole scalp, continue for a few weeks.

For Eye infection, Pain and Weak sight. Apply Black seed oil around the eyes and on the eye lid before going to sleep. Take half a teaspoon Black seed oil mixed with carrot juice.
For weak sight continue treatment.

For Backache and Rheumatic pain Warm Black seed oil slightly and apply to the area thoroughly as you are massaging the bone, not the skin and drink half teaspoon Black seed oil for 15 days.

For Vomiting Take half teaspoon of fresh ginger juice mixed with equal amount of Black seed oil, twice a day.

For toothache Mix a half teaspoon of Black seed oil with warm water and gargle the mouth and apply oil on the affected tooth, it will alleviate pain quickly.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.