Ahad, 15 April 2012

PUNCA PENYEBAB KANSER

Rabu, 15 Jun 2011

Antara punca2 yang mengundang penyakit Kanser

Assalamualaikum guys... Rasanya dah banyak tips/petua dan khasiat buah/daun yang boleh menjadi penawar penyakit KANSER. Tetapi adakah kita mengambil tahu dan saja tidak mahu tahu akan bahan2 kimia yang terdapat dalam sabun seperti shampo juga boleh membawa kepada penyakit ini. Nak tahu apa lagi, jom kita ambil kisah nota dibawah ini.. Tapi sebelum itu aku ingin ucapkan berbanyak terima kasih kepada Cik Ainun kerana berkongsi info yang sangat berguna untuk kita semua. Kita cuba amalkan tips ini.

Beberapa tips berguna untuk kita yang ingin hidup sihat!
1. Jika anda makan satay, jangan pula lupa timunnya, sebabnya memakan satay bersama karbon yang terhasil selepas pembakaran akan mendatangkan kesan karsinogen! Apa bendanya karsinogen tu? (Ianya ialah suatu keadaan yang menyebabkan barah). Timun pula adalah anti-karsinogen.
2. Jangan makan udang selepas mengambil pil vitamin C ! Yang mana anda akan mati keracunan Arsenik dalam beberapa jam sahaja.
3. Barah akibat penggunaan bahan dalam Shampoo. Balik rumah dan pergi periksa. Tukarlah ke jenama lain sebelum terlambat, jika kandungan dalam shampoo anda mengandungi Sodium Laureth Sulfate atau ringkasnya SLS. Bahan ini akan menyebabkan barah dalam jangka masa yang panjang dan ini bukannya jenaka. Shampoo yang disahkan mengandungi bahan ini ialah; VO5, Palmolive, Paul Mitchell, L'Oreal, Hemp Shampoo terbaru keluaran body shop, Nature Force dan lain-lain lagi. Shampoo Clairol's Herbal Essence adalah satu-satunya yang mengandungi Sodium Laureth Sulfate secara tunggal. Meskipun pertanyaan telahpun dibuat terhadap syarikat ini dan jawapan dari mereka ialah, "Ya memang kami dah tahu masalah ini tetapi kami tidak boleh melakukan apa-apa kerana kami memerlukan bahan yang boleh mengeluarkan busa yang banyak". Dalam pada itu, Pasta Colgate & Dee Dee (untuk kanak-kanak) turut mengandungi bahan yang sama untuk penghasilan busa.
4. Kepada penggemar makanan jenis mee segera (tak kiralah meggie, koayteow dsb), Pastikan berhenti makan dulu sekurang-kurangnya 3 hari selepas mengambil mee segera sebelum mengambil paket yang seterusnya. Maklumat yang dikongsi bersama dengan seorang doctor. Keluarga saya telah menghentikan pengambilan makanan ini setelah mendapat tahu berkenaan salutan wax ke atas makanan ini. Inilah yang menyebabkan mee segera tidak melekat antara satu sama lain apabila dimasak. Telah dinyatakan terdahulu melalui SEORANG AKTOR dari SBC (sekarang ni dikenali sebagai TCS). Beberapa tahun lalu, yang mana kariernya membuatkan beliau sangat sibuk untuk memasak, jalan mudah mengambil mee segera setiap hari. Kemudiannya beliau disahkan menghidap barah. Barahnya disebabkan wax dalam mee segera. Doktor juga memberitahu yang badan manusia memerlukan 2 hari untuk membersihkan wax dari sistem badan. Seorang lagi mangsa yang serupa ialah Pramugara dari SIA yang mana setelah berpindah dari rumah ibunya ke rumahnya sendiri, Dia tidak memasak tetapi kerap makan mee segera. Dia didapati menghidap barah dan mati selepas itu. Sekarang ini tindakan memakan mee segera bolehlah diistilahkan sebagai 'makan untuk mendapat barah'.
5. Bawang Goreng segera, Seorang kawan melawat ke sebuah perusahaan kecil membuat bawang goreng, dan melihat terdapat banyak straw minuman. Yang bewarna dan tidak bewarna diasingkan. Apa yang mengejutkan ialah straw yang tidak bewarna dicampur bersama gorengan bawang yang bertujuan apabila plastik straw tersebut dipanaskan, ianya melebur lantas menyaluti bawang tersebut. Sebab itulah kalau bawang goreng segera yang dibeli terdedah kepada udara tak akan lembik tapi kalau kita buat sendiri lembik dalam masa yang singkat sahaja. Sebarkanlah maklumat ini kepada orang- orang yang anda sayangi dan pengguna yang masih belum disedarkan lagi. Kalau tak percaya! boleh hubungi utk pengesahan kepada Penama ni.. Nor Hamizi Md. Amin Penolong Pendaftar Unit Perkhidmatan Bahagian Pengurusan Sumber Manusia & Pentadbiran Jabatan Pendaftar, Universiti Sains Malaysia 11800 Minden, Pulau Pinang Tel: 04-65326940
Nota
Alhamdulillah... rasa lega pula bila sudah berkongsi kepada semua. Semoga sahabat2 dapat mengamalkan dan elakkan dari penggunaan bahan2 yang mengundang kepada penyakit ini. InsyaAllah.. Dan jangan lupa dengan amalan jus B17 (biji aprikot), diet yang sihat, banyak memakan buah2an yang kaya dengan Vit C seperti buah durian belanda, buah limau, nenas serta batangnya, kiwi dan betik. Paling utama sekali elakkan dari memakan makanan yang berkarbon seperti makanan berbakar serta makanan laut.

Tiada ulasan:

Catat Komen

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.